Roadtrips. De gaafste manier van reizen. Waarom? De vrijheid! Rondreizen door een afgelegen continent of rijden over wegen met een oneindige horizon, terwijl je zelf kunt bepalen waar, wanneer en hoe laat je leeft; roadtrippen is zalig. Dat gevoel van vrijheid wordt wel een beetje ingeperkt als je vooraf teveel vastlegt, maar toch moet je wel enigszins je roadtrip plannen. Want hoe kom je van A naar B, hoe kom je überhaupt op punt A (zelf er naar toe rijden of eerst met het vliegtuig en dan een auto huren?), hoe zijn de wegen en dat soort dingen. Dit zijn vijf tips voor het plannen van je roadtrip.

Lees ook: AUTOHUUR | Alles wat je moet weten wanneer je op vakantie een auto huurt (+7 HANDIGE TIPS!)

 

 

ROADTRIP PLANNEN EN ORGANISEREN

5x tips voor het plannen van een roadtrip of rondreis

Ik hou van roadtrips en maakte er al best veel met als hoogtepunt mijn bijna acht weken durende roadtrip door Europa in de zomer van 2018. Maar ook maakte ik kleinere roadtrips door bijvoorbeeld Toscane, Andalusië, Sicilië. Scandinavië, Mexico, Duitsland, Zuid-Italië en wanneer ik op Curaçao ben ga ik eigenlijk altijd wel een dagje roadtrippend over het eiland langs alle mooie baaien en plekken. Het is en blijft een heerlijke ervaring en dit zijn vijf tips die helpen om je roadtrip plannen.

 

Stap 1 roadtrip plannen:
Lees je in en maak een begroting

Wil je een rondreis maken op een bepaalde bestemming, lees je dan allereerst in. Er zijn talloze reisblogs te vinden die tjokvol informatie en inspiratie staan over jouw bestemming. Neem eens een kijkje door alle blogs op deze site (klik hier voor de volledige blogpagina), maar er zijn nog veel meer boeiende en betrouwbare reisblogs. Maak vervolgens een begroting op basis van je budget en hou deze ruim aan. Uiteindelijk ben je vaak duurder uit dan vooraf begroot doordat er altijd dingen gebeuren waar je vooraf niet op berekend was. Een lekke band? Een kapotte uitlaat? Een hotel dat overboekt blijkt te zijn waardoor je moet uitwijken naar een ander (duurder) hotel? Een lunch die duurder uitvalt? Toch die ene activiteit doen waarvan je vooraf dacht dat je hem niet zou doen? Het kan allemaal zomaar gebeuren (en het overkwam mij allemaal).

Lees hier over alle roadtrips die ik maakte

 

Stap 2 roadtrip plannen: 
Stippel je route uit en maak een planning

Je weet inmiddels waar je wel en waar je niet naar toe wilt, wat je wel en wat je niet per se hoeft te zien. Stippel je route uit. Bepaal wat reistijden zijn tussen plaatsen onderling en bepaal hoe lang je op één plek wilt blijven. Bepaal hoeveel tijd je hebt. Heb je veel tijd? Bepaal dan vooraf op welke plek je sowieso iets langer wil blijven. Heb je niet zoveel tijd? Maak dan een wat strakkere planning. Bepaal ook hoe de plekken het best te bereiken zijn. Soms is het handiger om voor het openbaar vervoer te kiezen dan je auto (bijvoorbeeld als een dagje stad op het programma staat).

 

Stap 3 roadtrip plannen:
Speur naar vliegtickets en regel je huurauto

Als je zeeën van tijd hebt en je binnen Europa blijft, kun je gewoon in je eigen auto gaan, zoals ik tijdens mijn roadtrip door Europa die acht weken duurde. Maar heb je niet zoveel tijd of is de afstand simpelweg te groot, dan is het het handigst om op een van je bestemmingen te vliegen en van daaruit met een huurauto je roadtrip te maken. Je boekt en vergelijkt je vliegticket heel gemakkelijk via Skyscanner. Het goedkoopst is om flexibel te zijn in je reisdata. Je huurauto regel je vervolgens via Sunnycars. Bij Sunnycars ben je altijd volledig verzekerd en heb je dus all-inclusive autohuur. Zo hoef je niet te letten op kleine lettertjes en kom je niet voor verrassingen te staan. Wel zo fijn! Zo wordt je roadtrip plannen wel heel gemakkelijk.

Tip: let even op of je je roadtrip op dezelfde plek wilt eindigen als waar je hem begon. Je retourticket vertrekt dan vanaf een ander vliegveld dan waarop je bent gevlogen op de heenreis.

Vind vliegtickets via Skyscanner

 

Stap 4 roadtrip plannen:
Speur naar plekken om te overnachten

Het mooie aan een roadtrip is dat je niet vooraf precies weet wanneer je waar gaat zijn. Alles vooraf boeken is dan ook geen aanrader. Maar toch is de tip om je wel alvast te verdiepen in de plaatsen waar je van plan te gaan overnachten. Al is het maar om te weten aan welke kant van een bepaalde stad en wat het ongeveer gaat kosten, zodat je er rekening mee kunt houden in je route en je begroting.

Tip: Regel wel alvast je eerste overnachting(en) op je eerste bestemming, zodat je bij aankomst een plek hebt om naar toe te gaan. Wel zo handig.

Vind hotelkamers

 

Stap 5 roadtrip plannen:
Verdiep je in de lokale systemen

Stel jezelf de volgende vragen tijdens het plannen van je roadtrip:

  • Wanneer je naar je bestemming vliegt: Hoe kom je van het vliegveld naar je eerste slaapplek? Als je een paar dagen op je eerste bestemming blijft (bijvoorbeeld de stad bij aankomst), heb je je auto niet meteen nodig en kun je hem reserveren voor de dag wanneer je echt gaat rijden. Je kunt wellicht met het openbaar vervoer van het vliegveld naar je slaapplek. Zoek dit vooraf uit (denk aan vertrektijden van treinen, bussen en prijzen van taxi’s en dergelijke);
  • Wanneer je een stad gaat bezoeken: Hoe kom je van je slaapplek in het centrum van de stad? Met een auto is het centrum niet altijd het handigst om te verblijven. Dan is een slaapplek buiten het centrum een stuk fijner. Is er parkeergelegenheid? Rijden er lijnbussen naar het centrum? Of misschien kun je een fiets huren?
  • Maak je een reis binnen je reis? Bijvoorbeeld een dagje naar een stad of naar het strand en ‘s avonds weer terug. Vraag je dan af hoe het het gemakkelijkst reizen is tussen de plekken onderling. Gewoon met je auto of misschien toch het openbaar vervoer. Zorg dat je dit vooraf weet zodat je niet voor verrassingen komt te staan;
  • Ga je een auto huren? Let er dan op dat je hem vooraf, bij het boeken goed verzekert. Ik raad aan om de huurauto all risk te verzekeren en je eigen risico ook af te dekken. Op die manier ben je overal voor gedekt. Bij Sunnycars ben je altijd volledig verzekerd. In Zuid-Europa (en vooral in Italië) rijden ze als malloten, dus ga er maar vanuit dat je schade rijdt. Let op: bij de autoverhuurbalie gaan ze proberen om je alsnog een eigen risicoverzekering aan te smeren en die zijn vaak heel duur! Antwoord dat je hem al hebt en laat je niet van de wijs brengen.

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.


HAPPY TRAVELS!

 

Meer roadtrips? Lees over al mijn roadtrips:

ALLE ROADTRIPS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap