Het plannen van een rondreis of roadtrip doe je zo: 5 tips!

roadtrip plannen

Ben je van plan een roadtrip te maken? Ergens in Europa of misschien wel verder weg? Doen! Een roadtrip maken is de gaafste manier van reizen en ik geef je vijf tips voor het plannen en organiseren van een onvergetelijke reis.

Roadtrips. Dé ultieme en gaafste manier van reizen. Waarom? De vrijheid! Of gewoon een rondreis zonder auto die je zelf uitstippelt en bedenkt; je zult nooit meer zoveel vrijheid voelen als tijdens het rondreizen door een afgelegen continent of het rijden over wegen met een oneindige horizon. Je moet vooral niet veel voor je roadtrip plannen. Dat je vooral niet teveel vooraf moet vastleggen is dus mijn allergrootste advies als je gaat roadtrippen of rondreizen, naar toch moet je wel van tevoren een paar dingen checken en plannen.

Lees ook: Alle inspiratie over rondreizen en roadtrips.

 

ROADTRIP PLANNEN

5X TIPS VOOR HET PLANNEN EN ORGANISEREN VAN EEN RONDREIS OF ROADTRIP

 

Ik hou van roadtrips en maakte er al best wat met als hoogtepunt mijn bijna acht weken durende roadtrip door Europa in de zomer van 2018. Maar ook maakte ik kleinere roadtrips door bijvoorbeeld Toscane, Andalusië, Sicilië en een dagje roadtrippend sightseeing op Curaçao. Ik hou er ontzettend van en niet in de laatste plaats door de enorme vrijheid als je op de bonnefooi rondrijdt door onbekend gebied en je telkens verrast wordt door een nieuw uitzicht of landschap. What’s not to love!

Maar een goede roadtrip gaat niet zomaar en vergt wel enige voorbereiding. Ik zeg bewust ‘enige’, want om dat ene ultieme gevoel van vrijheid niet te verliezen, moet er uiteraard niet teveel gepland worden. Maar je wil vooraf wel weten welke route je wil nemen en dus moet je wel een beetje je roadtrip plannen. Welke plekken wil je op je bestemming bezoeken? Wat zijn de highlights en waar moet je vooral niet zijn? Je wilt weten wat het ongeveer gaat kosten en waar je kunt overnachten en voordat je vertrekt wil je in ieder geval zeker zijn van een slaapplek voor die allereerste nacht. Ik organiseer een roadtrip (of rondreis) altijd globaal in vijf stappen.

Ga je niet met je eigen auto, huur dan ter plekke een auto.

Auto huren? Huur je auto bij Sunny Cars.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

 

Stap 1 roadtrip plannen: Lees je in en maak een begroting

Wil je een rondreis maken op een bepaalde bestemming, lees je dan allereerst in. Er zijn talloze reisblogs te vinden, boordevol inspiratie over jouw bestemming(en), maar vergeet ook de echte reisjournalisten niet. Lees artikelen en blogs over waar je naar toe wilt en leer zo waar je wel en waar je vooral niet moet zijn, wat je wel een vooral niet moet doen en wat het allemaal kost. Maak een begroting en hou deze ruim aan. Uiteindelijk ben je vaak duurder uit dan vooraf begroot.

 

Stap 2 roadtrip plannen: Stippel je route uit en maak een planning

Het logische vervolg op stap 1. Je weet inmiddels waar je wel en waar je niet naar toe wilt, wat je wel en wat je niet per se hoeft te zien. Stippel je route uit. Bepaal wat reistijden zijn tussen plaatsen onderling en bepaal hoe lang je op één plek wilt blijven. Bepaal hoeveel tijd je hebt. Heb je veel tijd? Bepaal dan vooraf op welke plek je sowieso iets langer wil blijven. Heb je niet zoveel tijd? Maak dan een strakke planning. Bepaal ook hoe de plekken het best te bereiken zijn. Soms is het handiger om voor het openbaar vervoer te kiezen dan je auto.

 

Stap 3 roadtrip plannen: Speur naar vliegtickets

Als je zeeën van tijd hebt en je binnen Europa blijft, kun je je roadtrip vanuit huis beginnen, gewoon in je eigen auto, zoals ik tijdens mijn roadtrip door Europa in de zomer van 2018. Maar heb je niet zoveel tijd, dan is het het handigst om op een van je bestemmingen te vliegen en van daaruit met een huurauto je reis te maken. Regel die huurauto meteen bij het boeken van je ticket. Speur naar vliegtickets op bijvoorbeeld Transavia. Wees flexibel in je reisdata als je niet veel te besteden hebt en boek zodra je zeker weet dat je weg kunt.

Heb je alles helder en duidelijk? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

Stap 4 roadtrip plannen: Speur naar plekken om te overnachten

Het mooie aan een roadtrip is dat je niet vooraf weet of alles helemaal volgens planning zal gaan. Alles vooraf boeken is dan ook geen aanrader. Maar toch is de tip om je wel alvast te verdiepen in de plaatsen waar je van plan te gaan overnachten. Al is het maar om te weten wat het ongeveer gaat kosten, zodat je er rekening mee kunt houden in je begroting. Regel wel alvast je eerste overnachting(en) op je eerste plek en hou dan vooral rekening met de locatie van de accommodatie en het vervoer er naar toe.

Weet je waar je de eerste nacht gaat verblijven? Boek je kamer bij Booking.com!Booking.com

 

Stap 5 roadtrip plannen: Verdiep je in de lokale systemen

Deze laatste stap komt eigenlijk in alle eerdere stappen al naar voren. Stel jezelf de volgende vragen tijdens het plannen:

  • Hoe kom je van het vliegveld naar je eerste accommodatie? Met een taxi of de metro? Hoe laat rijdt de (laatste) metro en welke lijn moet je nemen? Of neem je meteen al je huurauto? Heb je die de eerste dag echt al nodig? Stel dat je reis begint met een paar dagen in een stad, een citytrip. Dan heb je je auto nog niet nodig. Het scheelt huurkosten als je hem pas ophaalt op de dag dat je naar je volgende bestemming gaat. Ga na of je de auto ergens in de buurt van je accommodatie kunt ophalen of dat je ervoor terug naar het vliegveld moet;
  • Hoe kom je van je accommodatie in het centrum? Voor je eerste plek is het handigst als je een accommodatie in het centrum hebt, zeker als je je auto nog niet hebt. Maar what about de volgende plekken waar je verblijft? Met een auto is het centrum niet altijd het handigst om te verblijven. Is er parkeergelegenheid? Rijden er lijnbussen naar het centrum? Of misschien kun je zelfs een fiets huren?
  • Meerdere plekken op één dag? Vraag je dan af hoe het het gemakkelijkst reizen is tussen de plekken onderling. Gewoon met je auto of misschien toch het openbaar vervoer? Zorg dat je dit vooraf weet zodat je niet voor verrassingen komt te staan;
  • Ga je een auto huren? Let er dan op dat je hem vooraf, bij het boeken goed verzekert. Ik raad met klem aan om de huurauto all risk te verzekeren en je eigen risico ook af te dekken. Op die manier ben je overal voor gedekt. In Zuid-Europa (en vooral in Italië) rijden ze als malloten, dus ga er maar vanuit dat je schade rijdt. Let op: bij de autoverhuurbalie gaan ze proberen om je alsnog een eigen risicoverzekering aan te smeren en die zijn vaak heel duur! Antwoord dat je hem al hebt en laat je niet van de wijs brengen.

 

Meer rondreizen en roadtrips? Lees over al mijn roadtrips:

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

 

Meer reistips? Lees ook:

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

ALLE REISTIPS >

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS

ReizenReizen