Een roadtrip maken langs de Côte d’Azur in Zuid-Frankrijk was zo’n ding dat ik altijd al eens had willen doen. Samen met m’n schoonzussen ga ik tijdens een zomers weekend in Nice op zaterdag de hele Azuurkust af. In westelijke richting langs de kustweg met de meest fenomenale uitzichten om halverwege de middag in Saint Tropez uit te komen. Een heerlijke dag, waarin we door prachtige plaatsjes komen waar we heus ook af en toe stoppen. Ga mee roadtrippen langs de Côte d’Azur!

Auto huren in Zuid-Frankrijk? Huur je auto bij Sunny Cars

autohuur Frankrijk

 

 

ROADTRIP CÔTE D’AZUR

Eind juli is het. De zon prijkt hoog aan de hemel, de temperatuur is aangenaam en eigenlijk is het weer veel te goed om de hele dag in de auto door te brengen. Maar we willen dolgraag de kustlijn van de Côte d’Azur ontdekken en dat gaat niet als we de hele dag op het strand van Nice blijven hangen. We gaan roadtrippen!

Het eindpunt van de dag is Saint Tropez en dat vullen we in op de GPS. De gemakkelijkste en snelste route gaat over de snelweg, maar dat willen we niet. Want wat heb je aan snelheid en gemak als je één: heel de dag de tijd hebt en twee: daardoor de prachtige uitzichten mist? Precies, niks. Tot groot ongenoegen van de GPS volgen we haar aanwijzingen niet op; we rijden de hele route strak langs de kust.

En die route is werkelijk prachtig. De kustweg ligt in de bergen en kijkt bijna de hele tijd uit over zee. Onderweg stoppen we af en toe om van het uitzicht te genieten, rijden we door een paar mooie plaatsjes en komen uiteindelijk aan op de laatste plek van de dag. Onderweg hebben we goede gesprekken en lachen we wat af; het is een heerlijke zaterdag aan de Côte d’Azur.

Roadtrip Côte d'Azur

 

Nice

Nice is onze uitvalsbasis dit weekend. Ik maak al zo’n drie weken met m’n eigen auto een roadtrip door Europa en na tussenstops in de Elzas, het meer van Genéve en de Verdon ben ik zelf naar Zuid-Frankrijk gereden. Gisterochtend werd ik wakker in mijn pop-up tent op een camping aan de George du Verdon en rond het middaguur herenigden mijn schoonzussen en ik onszelf in het mondaine Nice.

Lees ook: alles over mijn roadtrip door Europa

En een betere plek voor een weekend weg hadden we niet kunnen kiezen, want Nice is echt heel nice. Waar we gistermiddag vooral paradeerden over de hippe Avenue Jean Médecin om zomerjurkjes te shoppen in filialen van alom bekende modeketens, besluiten we vandaag de auto uit de veel te dure parkeergarage te halen en erop uit trekken. Een mini-roadtrip van een dag langs misschien wel Europa’s mooiste kuststrook.

Door de eenrichtingswegen in het centrum en de Franse chauffeurs die het niet zo nauw nemen met verkeersregels komen we met een paar omwegen zelfs zonder deuken en krassen op de Promenade des Anglais. En ook al liepen we er gister deels overheen, ik verbaas me over het feit dat het centrum van Nice zó dicht aan het strand ligt. Barcelona met haar Ramblas is er niks bij. De stad is op Monaco na de meest oostelijke plek van de Côte d’Azur, dus we slaan af in westelijke richting naar Cannes, Fréjus en uiteindelijk St. Tropez.

Lees ook: I love Nice! 6x tips voor je stedentrip aan de Côte d’Azur

→ Vliegen naar Nice? Boek je vliegticket bij Transavia

I love Nice Nice Roadtrip Côte d'Azur

 

Cannes

Terwijl we al twee dagen heel irritant woordgrapjes maken over hoe nice Nice is, in Cannes doen we er nog een schepje bovenop, gewoon omdat het kan (cannes). Het duurt even voordat we er zijn, omdat de weg er naar toe ons langs de kust en door bergen voert en we af en toe stoppen om van weidse uitzichten te genieten. En die zijn fenomenaal. De Middellandse Zee op z’n best. Ik hou van bergen en ik hou van zee en dan het liefst zo blauw mogelijk, dus aan de Côte d’Azur ben ik helemaal in mijn nopjes.

Als we Cannes binnenrijden voelen we meteen dat we omgeven worden door geld. Ook al hou ik van mooie dingen en ook heus wel van alle pracht en praal in Cannes, er is niets zo overvalued als geld in deze wereld waarin we leven. Maar er ontbreekt iets in Cannes. Het is er té gepolijst, de perkjes té netjes aangeharkt en de gebouwen té goed onderhouden. De dure auto’s blinken in het straatbeeld en knappe mannen en vrouwen paraderen over de wegen en de boulevard. Ik mis een beetje rauwheid. Er ontbreekt authenticiteit, of misschien maakt het gepolijste karakter Cannes júíst wel authentiek.

Lang blijven we er in elk geval niet. We rijden er alleen doorheen. Via de Boulevard Alexandre lll die overgaat in de Boulevard de la 1ère Division Française Libre verlaten we zonder een andere weg in te slaan de stad via de Avenue Francis Tonner.

Cannes Roadtrip Côte d'Azur

 

Fréjus

En hoewel het stuk tussen Nice en Cannes ons al af en toe de adem benam, voorbij Cannes lijkt de kust alleen maar mooier te worden. Hoewel een snelweg én een binnenweg naar Fréjus leidt, nemen wij de aller langste en minst gangbare route vlak langs het water van de Middellandse Zee. En die lijkt op dit stuk van de kust nog blauwer te zijn dan op eerdere stukken, hoewel ik niet zeker weet of dat wel mogelijk is.

Het is allang lunchtijd geweest als we Fréjus binnenrijden en we alle drie constateren dat we kapot gaan van de honger. Via de Avenue Victor Hugo komen we het stadje binnen en het landelijke karakter van de weg gaat als vanzelf over een soort strandweg. Met aan de ene kant de zee en aan de andere kant een legioen aan hotels en restaurants is het een onwijze opgave om de auto ergens langs de weg kwijt te kunnen, maar uiteindelijk vinden we een plekje.

We eten en gieten ons vol in de allerlekkerste mosselen en witte wijn, struinen wat rond door deze toeristische plek en stappen dan weer in de auto. Het einde van de middag komt al in zicht en Saint Tropez moet nog komen.

Roadtrip Côte d'Azur Frejus

 

Saint Tropez

En ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Dat Saint Tropez is dus lang niet zo indrukwekkend als ik vooraf dacht. Hoewel ik vaker heb gehoord dat het maar een klein dorp is en dat de haven op een paar bootjes na niets voorstelt, valt het zelfs mij als allesbehalve veeleisend persoon, alsnog tegen. We parkeren de C1 op een doodnormale parkeerplaats, lopen via wat steegjes tussen gebouwen door richting de haven en worden bijna overvallen door een mensenmenigte, hoewel ik geloof dat het heus ook nog veel drukker zou kunnen zijn.

De haven heeft een bocht en is in totaal misschien maar vijftig meter lang. We wandelen langs de enorme jachten die in het water liggen, de een net aangekomen en de ander klaar om bijna te vertrekken. We kopen een ijsje van acht euro elk en voor we het weten hebben we het einde van de haven bereikt. Om het hoekje van de haven vinden we een fort met een mooi uitzicht over het water met aan de overkant de weg waarover we richting hier zijn gereden.

Na een uurtje in Saint Tropez rijden we weer terug. Deze keer kiezen we wel voor de snelweg. De kustweg hebben we gezien en houden we voor gezien; we hebben zin om nu even gas te geven en terug te gaan naar ons hotel om ons klaar te maken voor een zaterdagavond in Nice. Bekaf zijn we als we terug zijn, maar o, wat hebben we een heerlijke dag gehad.

Saint Tropez Roadtrip Côte d'AzurRoadtrip Côte d'Azur Saint Tropez Roadtrip Côte d'Azur

 

Roadtrip Côte d’Azur

Het weekendje Nice en het dagje roadtrippen langs de Côte d’Azur is onderdeel van m’n roadtrip door Europa. Met m’n kleine C1 reed ik in bijna acht weken dwars door Europa en dat was wat je noemt een droom die uitkwam. Na Nice ging ik nog naar Monaco en een dag later de Italiaanse grens over naar Ligurië en bleef een week of vier in Noord-Italië. Wat een tijd!

→ Leuk detail: een van m’n schoonzussen vloog na Nice op maandag terug naar huis en op vrijdag kwam ze me met m’n broer opzoeken in Milaan. Madness!

Lees ook: Alles over mijn solo roadtrip Europa in de zomer

 

Hoe kom je er?

Omdat ik al een paar weken onderweg was en de Côte d’Azur onderdeel was van m’n Eurotrip ben ik zelf naar Zuid-Frankrijk gereden. Niet in een keer dus, maar je kunt prima in een dag naar de Côte d’Azur rijden. Vanuit het midden van Nederland is het zo’n 1370 kilometer en zonder stops doe je daar met de auto twaalf uur over. Ga je liever vliegen? Ook dat kan. Er gaan geregeld vluchten naar Nice en dat is echt een goede uitvalsbasis. In Nice kun je een auto huren.

Vliegen naar Nice? Boek je vliegticket bij Transavia

 

Auto huren aan de Côte d’Azur

Een roadtrip langs de Côte d’Azur gaat niet zonder auto. Ben je met het vliegtuig gekomen, dan kun je heel gemakkelijk een auto huren. Aan de Côte d’Azur was het niet nodig, maar ik huur geregeld een auto op reis en dat doe ik meestal bij Sunny Cars. Je bent dan altijd volledig verzekerd en je eigen risico is helemaal afgedekt, waardoor je nergens naar om hoeft te kijken. Heel fijn.

Auto huren? Huur je auto bij Sunny Cars

autohuur Frankrijk

 

Overnachten aan de Côte d’Azur

Tijdens ons weekend slapen wij in Hotel d’Ostende in Nice en dat is wat je noemt een aanrader. Het hotel ligt super centraal en is bovendien heel goed betaalbaar.

Overnachten in Nice of aan de Côte d’Azur? Boek je kamer bij Booking.com

 

Meer Zuid-Frankrijk?

Denise van reisblog Follow my Footprints weet alles over de mooiste regio’s van Zuid-Frankrijk. Hier lees je er alles over:

→ Mooiste plekken in Provence Alpes Cote d’Azur

Roadtrip Côte d'Azur Frejus

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer over m’n roadtrip door Europa? Lees ook:

ALLES OVER M’N EUROTRIP

Share via
Copy link
Powered by Social Snap