Zucht, Buenos Aires. De hoofdstad van het prachtige Argentinië. Eén van mijn persoonlijke favorieten op deze wereld, zo niet dé favoriet. Om de mensen (de Porteños), de straten, de pleinen, de gebouwen, de sfeer, de sensualiteit, het eten. Buenos Aires Argentinië is de meest Europees ogende stad van Zuid-Amerika, precies zoals de bedoeling was toen het gebouwd werd. Ik hou van deze stad en dit is de top 20 Buenos Aires bezienswaardigheden. Komen ze!

Wil je weten waaróm ik zo van deze stad hou? Je leest er hier over

 

 

Over Buenos Aires

Maar eerst even dit. Buenos Aires is een autonome of zelfstandige stad binnen Argentinië en staat los van de provinciale indeling van het land. De stad is iets anders dan de provincie Buenos Aires. De provincie ligt om de stad heen, maar de stad hoort op haar beurt dus niet bij de gelijknamige provincie. Snap je het nog?

Buenos Aires heeft 3 miljoen inwoners; de provincie Buenos Aires 12 miljoen. Tussen 1880 en 1920 trokken veel Europeanen (vooral Spanjaarden en Italianen) richting de stad om een bestaan op te bouwen weg van het verarmde Zuid-Europa. Europese invloeden zijn daardoor volop vertegenwoordigd in vooral het centrum van de stad en Buenos Aires wordt niet voor niets het Parijs van Zuid-Amerika genoemd. De stad floreerde in die tijd en de invloeden van toen bepalen nu nog steeds het straatbeeld. Dat maakt de stad zo mooi!

Bron: Wikipedia

Goed. Genoeg daarover. De vraag is: Wat kun je van het huidige Buenos Aires verwachten? Hier zijn twintig Buenos Aires bezienswaardigheden.

 

BUENOS AIRES
BEZIENSWAARDIGHEDEN

20x doen, zien en hoogtepunten Buenos Aires

 

Buenos Aires is een grote stad, zelfs een van de grootste van Zuid-Amerika. Je vindt er van alles. Van drukke avenida’s en overvolle pleinen tot rustige, groene parken en minder chaotische wijken. Je waant je er in Europa en in Zuid-Amerika tegelijk. Geen enkele andere stad in Zuid-Amerika is met Buenos Aires te vergelijken; als je uit Europa komt heb je het gevoel in Zuid-Amerika te zijn en als je uit Zuid-Amerika komt, heb je het gevoel in Europa te zijn. De combinatie van beiden vind ik persoonlijk echt heerlijk en maakt de stad zo bijzonder. De stad zit in mijn hart en dat komt ook vooral door de vele Buenos Aires bezienswaardigheden. Hier komen er twintig.

Vliegen naar Buenos Aires? Boek je vliegticket via Momondo of Skyscanner

Overnachten in Buenos Aires? Boek je kamer bij Booking.com

 

1. Het centrum van Buenos Aires

Als je in de stad bent, vergeet dan in eerste instantie niet om het centrum te bezoeken. Het centrum van Buenos Aires Argentinië is het kloppende hart van de stad. Grote avenida’s, pleinen, parken, steegjes, winkels en druk verkeer. Buenos Aires slaapt nooit.

Je zult duidelijk merken dat het centrum van de stad is gebouwd door Europeanen, zeker als je in andere Zuid-Amerikaanse steden bent geweest. De parmantige gebouwen langs de avenida’s stralen allure van weleer uit en hoewel de stad het Parijs van Zuid-Amerika wordt genoemd, maakt menigeen juist de vergelijking met Madrid. Struin over de avenida’s, door de steegjes en straatjes. Maak een praatje met de Porteno’s en laat de drukte van de stad over je heen komen. Het centrum van Buenos Aires is een pláátje.

 

2. Het beroemdste plein van Buenos Aires: Plaza de Mayo en Casa Rosada

Centraal gelegen in het centrum zijn Plaza de Mayo met la Casa Rosada. Het Plaza de Mayo (het Meiplein) is het centrale, politieke plein in het kloppende hart van de stad en aan dit plein ligt het werkpaleis van de Argentijnse president. Waar Washington het Witte Huis heeft, heeft Buenos Aires het Roze Huis (Casa Rosada). Het plein is vernoemd naar de mei-revolutie van 1810 waarin Argentinië zich los wreekte van Spanje en mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Buenos Aires, maar is eigenlijk ook bijna niet te missen.

Buenos Aires bezienswaardigheden Casa Rosada

 

3. De imposante kathedraal van Buenos Aires

De een houdt ervan en de ander heeft er niet zoveel mee. Ik hoor bij de eerste groep. Ik hou van kerken, basilieken en kathedralen. Waarom? Zeker niet omdat ik religieus ben. Maar kerken geven een bepaalde rust. De akoestiek in de gebouwen vind ik bijzonder, om nog maar de zwijgen van de pilaren, beelden, kunst en de architectuur.

Gelegen aan de Plaza de Mayo is de Catedral Metropolitana de Buenos Aires niet alleen een kathedraal, maar ook het mausoleum van Generaal San Martín. Hij was de leider van het verzet voor onafhankelijkheid van Spanje en hij heeft na zijn dood een prachtig eerbetoon gekregen bij de kathedraal.

Buenos Aires kathedraal

 

4. De breedste avenue ter wereld: Avenida 9 Julio

De Avenida 9 Julio (spreek uit: Avenida noe-èbe Goelio) is de breedste avenue ter wereld en loopt dwars door het centrum van Buenos Aires van noord naar zuid (of andersom). De avenida kent op sommige plekken 20(!) rijstroken en het duurt dan ook een eeuwigheid om hem als voetganger over te steken. Hij is 140 meter breed, op sommige stukken loopt er een busbaan middenin en hij gaat op een gegeven moment over in de autopista 9 Julio (snelweg).

9 Julio staat voor 9 juli; in het jaar 1816 werd op die dag de officiële onafhankelijkheid van Argentinië uitgeroepen en is daarom een belangrijke datum. Je vindt deze datum op allerlei manieren terug in de samenleving.

 

5. Typisch Buenos Aires: de obelisco

De beroemde obelisco van Buenos Aires staat op de Avenida 9 Julio op de kruising met de Avenida Corrientes, op het pleintje Plaza de la República. De obelisco is het symbool van de stad en is in 1936 gebouwd om het vierde eeuwfeest van de stichting van de stad te vieren en te blijven onthouden. Het is een parmantige witte paal mídden op de Avenida 9 Julio, waar je gewoon niet omheen kan. Figuurlijk dan.

Buenos Aires bezienswaardigheden obelisco

 

6. Mooiste theater van Buenos Aires: Teatro Colón

Pal achter de obelisco ligt het beroemdste theater van Buenos Aires: Teatro Colón. Het theater hoort akoestisch gezien in de top vijf beste theaters ter wereld. Er worden rondleidingen gegeven waarin verteld wordt over het ontstaan van het theater, maar ook over hoe de bouw in het teken heeft gestaan van de akoestiek. Zo zijn de plaatsen voor het publiek op een bepaalde manier en van bepaalde materialen gebouwd om het geluid zo goed mogelijk over te laten komen. Heel bijzonder. Er worden voorstellingen gegeven zonder geluidsversterking!

Ben je niet in de gelegenheid om naar een voorstelling te gaan, doe dan op z’n minst een rondleiding door het prachtige, recent gerenoveerde gebouw.

Leuk weetje: Colón is Spaans voor Columbus

Buenos Aires Teatro Colon Buenos Aires bezienswaardigheden Teatro Colon

 

7. Heerlijk struinen over de Avenida Santa Fé

Je kan het je bijna niet voorstellen, maar Buenos Aires heeft bijna 100(!) avenida’s. De Avenida 9 Julio is wel de beroemdste, maar de Avenida Santa Fé is wat mij betreft een goede tweede. Hij begint bij Plaza San Martín (inderdaad vernoemd naar de generaal die begraven ligt in de kathedraal), kruist de 9 Julio en eindigt helemaal in Palermo.

Ondertussen struin je langs allerlei winkels, koffietentjes, lunchrooms, parken, tuinen en plaza’s. Voor je het weet ben je vijf kilometer verder, heb je een zere rug van het slenteren en hangen je armen vol met shoppingbags. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Avenida Santa Fé Buenos Aires

 

8. Shop till you drop in Florida

Aan de andere kant loopt de Avenida Sante Fé over in Florida. Een autoloze winkelstraat van twee kilometer lang die doet denken aan onze eigen Kalverstraat. Hou je niet van shoppen, dan kun je Florida gerust overslaan. Maar vind je het leuk om, los van het winkelen, mensen te kijken en gewoon lekker te wandelen, dan is Florida echt leuk om doorheen te struinen.

Tijdens het lopen steek je verschillende avenida’s over (Avenida Córdoba en Avenida Corrientes bijvoorbeeld) en je eindigt bij Plaza San Martín, een van de mooiste en groenste pleinen van de stad waar je lekker kunt bijkomen van de drukte. Dus ook al hou je niet van winkelen, Florida en al haar aftakkingen zijn gewoon een middagje bezoek waard.

 

9. Hipste wijk van Buenos Aires: Palermo

Een van de leukste wijken van Buenos Aires: Palermo. Hip, jong en cosmopolitisch. Palermo bruist en stikt van de barretjes, clubs en restaurantjes. Palermo is groot en het is lastig om aan te geven welk deel van de wijk het populairst is. De wijk bestaat uit twee delen: Palermo Soho en Palermo Hollywood. Trek er een middag voor uit om beide delen te ontdekken en ga ‘s avonds op pad om lekker te stappen. Een ding is zeker: voor ontspanning moet je in Palermo zijn!

Buenos Aires Palermo Buenos Aires Palermo

 

10. Stokoud en modern komen samen in Puerto Madero

Buenos Aires heeft een historisch centrum, dat zeker. Maar dan is er de wijk Puerto Madero. Iedereen die van modern, strak en ‘Dubaiaans’ houdt, moet in Puerto Madero zijn. De naam van de wijk verklapt de originele bedoeling ervan al: puerto betekent deur of poort, maar ook haven. Eduardo Madero richtte de haven eind negentiende eeuw al op, omdat de haven in de wijk La Boca te klein was voor grote vrachtschepen.

De pakhuizen die in die tijd werden gebouwd staan er nog steeds en dienen tegenwoordig als een lange lijn van verschillende restaurants. Aan de overkant zijn enorme torens, veelal van glas, verrezen en heb je een beetje het gevoel in Dubai te zijn. Het oogt luxe en dat is het ook: Puerto Madero is de meest luxe wijk van de stad.

Buenos Aires Puerto Madero Buenos Aires Puerto Madero Buenos Aires bezienswaardigheden Puerto Madero

 

11. La Boca is de beroemde, kleurrijke arbeiderswijk

De wijk La Boca ligt ook aan het water, heeft ook een haven, maar is in alle opzichten anders dan Puerto Madero. Het is een oude wijk, een arbeiderswijk, wat nu nog heel goed merkbaar is. La Boca is niet alleen anders dan Puerto Madero, de wijk voelt ook anders dan de rest van heel Buenos Aires.

La Boca staat bekent om El Caminito en de straatjes eromheen. De wijk wordt gekenmerkt door de explosie aan kleuren op straat en op de gebouwen, de marktjes, het leven buiten en… de tango!

 

12. Het stadion van Boca Juniors: La Bombonera

Goed. Eerlijk is eerlijk. Ik ben niet bij een wedstrijd van Boca Juniors geweest, maar ik ben wél in het stadion. Middenin de wijk La Boca. Dat zat namelijk zo. Toen ik vanuit El Caminito terugliep naar het centrum kwam ik langs het stadion. Een reusachtig gebouw middenin de woonwijk van La Boca. Waar er op zondag geparkeerd wordt is mij een raadsel, want het stadion is precies op een quadra gebouwd. Dus tussen vier straten in. Aan de overkant van de straat staan huisjes, winkeltjes en vindt het gewone leven van de mensen van La Boca plaats.

Het stadion was open toen ik er langs liep en er stonden een paar mannen buiten bij de opening met elkaar te praten. Ik liep naar ze toe en vroeg ze op mijn allerbeste Spaans of ik eventjes naar binnen mocht. Alleen om een paar foto’s te schieten. Ze lieten me door, natuurlijk lieten ze me door. En zo stond ik zomaar bijna op het veld van de club waar Maradona groot is geworden.

Het stadion heeft de vorm van een snoeptrommel en heeft daarom als bijnaam La Bombonera. Het stadion heeft drie ringen en kan ruim 57.000 supporters huizen. Een voetbalwedstrijd in Argentinië is anders dan een wedstrijd bij ons. Het gaat er nogal wild aan toe, zal ik maar zeggen. De scheuren in de muren worden nog steeds als veilig beschouwd, maar bij elke wedstrijd staat het stadion te trillen op zijn grondvesten.

De kleuren van de club zijn blauw met geel. En ik ken toevallig het verhaal erachter. Omdat de club bij de oprichting niet wist in welke kleuren ze zich zouden hullen hebben ze het volgende gedaan: Ze zijn naar de haven gegaan en hebben gewacht op het eerstvolgende schip. De kleuren van de vlag van dat schip zouden de kleuren van Boca worden. Je raadt het al. Het eerste schip dat binnenvoer was er een uit Zweden. En zo werd Boca blauw met geel.

 

13. De zondagmarkt in de wijk San Telmo

San Telmo is de oudste wijk van Buenos Aires. In deze wijk is de stad ontstaan en uitgegroeid tot wat het nu is. De wijk bestaat uit koloniale gebouwen, steegjes met cobblestones en boetiekjes. Het is er gezellig en knus en dan vooral op zondag wanneer de authentieke straatjes gevuld worden met marktjes. Kleding, sieraden, souvenirs en allerlei ambachten zijn er te vinden.

Vanaf Plaza de Mayo ben je in no time in deze typisch Argentijnse wijk. O, en ik zou het bijna vergeten. De tango! In San Telmo kent de passionele Argentijnse dans zijn oorsprong en is vandaag de dag nog veelvuldig te zien op straat en in de cafés.

Buenos Aires bezienswaardigheden San Telmo

 

14. De graftombe van Evita op Recoleta

Eva Perón is een legende in Argentinië. Zij was de vrouw van de Argentijnse president Juan Péron. Haar verhaal in het kort: Zij wordt op het platteland (pampa) in een arm gezin geboren. Ze verhuist naar Buenos Aires om daar een beter bestaan op te bouwen. Door haar schoonheid wordt ze al gauw populair en valt de Argentijnse president voor haar.

Ze trouwen. Hij wint populariteit door zijn vrouw, terwijl Evita juist graag een machtspositie wil. Ze stelt zich kandidaat voor het vicepremierschap waar haar man het niet mee eens is, maar dan wordt ze ziek. Tijdens haar ziekte spreekt ze het volk – dat ze inmiddels allang voor zich heeft gewonnen – toe dat ze afziet van haar kandidaatschap. Ze wil dat het volk haar herinnert zoals ze was.

Evita ligt begraven op de begraafplaats Recoleta. Ze heeft een enorme graftombe met meerdere grafstenen. De begraafplaats en alle tombes zijn ook zonder haar graf een bezoek meer dan waard (indrukwekkend!), maar als je er toch bent, breng dan ook een ode aan de vrouw die de Argentijnen zo lief hebben gehad. In 1996 is haar leven verfilmd met Madonna in de hoofdrol van Evita. Haar lied Don’t Cry for me Argentina werd een megahit, weet je nog?

Buenos Aires bezienswaardigheden Evita Peron

 

15. De tango!

In San Telmo is de tango ontstaan en zie je hem op straat. Ook in de wijk La Boca vliegt de tango je om de oren. Bewonder je over deze passionele dans terwijl je de rest van de wijken ontdekt.

Maar er is nog een manier om de tango te zien, te voelen en bijna te proeven. Tijdens een van mijn bezoeken ben ik naar een tangoshow geweest in het theater van niemand minder dan Astor Piazolla (Piazzola Tango), een van Argentinië’s bekendste tangueros. De bandoneon was zo ongeveer met hem vergroeid en hij maakte meesterwerken zoals onder andere Adiós Nonino, bekend van de traan van ons aller Máxima. Ook in Téatro Colon worden overigens tangoshows gegeven. Dikke aanrader om naar een show te gaan en ik ben benieuwd of je het droog houdt.

Buenos Aires bezienswaardigheden Tango

 

16. De heerlijke plaza’s en parken van Buenos Aires

Plaza San Mártin, Plaza Francia, Recoleta, Parque Las Heras, Bosques de Palermo, Plaza Italia… Zomaar een paar plaza’s (pleinen) en parken die de stad rijk is. Rust tijdens het slenteren door de stad even uit op een plein of in een van de vele parken. Je waant je even in een oase van rust, waar hooguit het geluid van kletsende Porteño’s (inwoners van Buenos Aires) of spelende kinderen de kalmte verstoren.

Tip: Drink een maté. Een wat? Een maté! Zie: punt 19

Buenos Aires bezienswaardigheden parken

 

17. De botanische tuin: een oase van groen middenin Buenos Aires

Alsof de stad opeens heel ver weg is. Een prachtig park met meer dan 5000 soorten planten, bomen, gras en ander groen, dat is de botanische tuin van Buenos Aires. Los van de mooie parken en pleinen die hierboven genoemd worden is deze heerlijke tuin een verrijking voor de stad. De tuin ligt in de wijk Palermo, notabene aan de drukke Avenida Santa Fé. Je merkt even helemaal niets van alle verkeer en drukte. Ga lekker op een bankje zitten, lees een boek en daar is ie weer… drink een maté.

Buenos Aires botanische tuin

 

18. De beroemdste koffie van Buenos Aires drink je bij Café Tortoni

Als je een café gaat bezoeken om een bijvoorbeeld een café con leche te gaan drinken, sla dan vooral Café Tortoni niet over. Het café bestaat al sinds 1858 en is een typisch Porteño-café. De inrichting is nog altijd zoals het oorspronkelijk was met een veel te duur glazen plafond, muurschilderingen en marmeren tafels. Vele beroemdheden gingen je voor, waaronder Einstein en meer recentelijk Hillary Clinton. Als je toch in Buenos Aires bent en je hebt zin een bakkie, café Tortoni zit aan de Avenida de Mayo, vlakbij Plaza de Mayo.

 

19. Do as the Porteños do: maté drinken in het park

Ik noemde hem al eerder: maté. Een maté drinken gaat als volgt: Men neme een cuia (een kalebas) met een bombilla (een pijpje). Daarnaast neemt men een thermosfles en een picknickdekentje. Men begeve zich richting een van de vele pleinen en parken die de stad Buenos Aires rijk is en aldaar spreid men het kleed uit, gaat men zitten en begint de maté-ervaring. Ondertussen wordt er druk gekletst, gepraat, gediscussieerd en gelachen. When in Buenos Aires, do as the Porteños do en drink maté in het park.

Maté is een kruid, een soort thee, maar dan anders. Het kruid wordt in de kalebas gedaan, overgoten met heet water en met het pijpje wordt vervolgens de maté gedronken. Die ene kalebas (en het pijpje) wordt gedeeld met iedereen die onderdeel van het gezelschap is. Of het lekker is, is een kwestie van smaak. De allereerste slok zal niet de meest sensationele ervaring zijn voor je smaakpapillen, maar na een tijdje went het. Echt. Maté kan trouwens ook gewoon thuis worden gedronken, hoor. Of in de bus, samen met de buschauffeur. Of achter een hotelreceptie, of bij de kassa in een winkel. Overal vind je kalebassen en thermosflessen. Maté is dé nationale drank van Argentinië.

Lees ook: 7x typisch Argentijns eten en drinken

Buenos Aires maté

 

20. Argentijns eten in Buenos Aires

Als Argentinië ergens om bekend staat dan is het wel om zijn vlees. Argentijnen houden van vlees, ook in deze tijd van klimaatverandering, want dat die twee aan elkaar gelinkt zijn, dat is lang niet overal bekend. Vlees is een groot en belangrijk exportproduct, maar Argentijnen zelf weten er ook zeker raad mee. Ben je vegan, dan scoor je in Buenos Aires niet bepaald punten.

Grote hompen vlees liggen uitgestald in de vitrines in de supermarkten van Buenos Aires en op geen enkele menukaart in restaurants ontbreekt het. Elk huis heeft een parilla (barbecue) in de achtertuin en elk appartement heeft er een op zijn balkonnetje. Vervolgens wordt er flink wat tijd uitgetrokken voor het bereiden van het vlees, maar wat maakt het uit, want Argentijnen eten nooit voor tien uur. Echt, een asado (barbecue) in Buenos Aires is er een die je niet snel vergeet en daarom een moetje als je er bent. En o! Strijk je ergens neer om te lunchen, bestel dan eens een milanesa. Een soort schnitzel, maar dan anders. Afijn, lees dit stuk over typisch Argentijns eten nog maar even:

Lees ook: 7x typisch Argentijns eten en drinken

Buenos Aires bezienswaardigheden asadoBuenos Aires asado parillaBuenos Aires bezienswaardigheden milanesa

 

Dit was hem! De top 20 Buenos Aires bezienswaardigheden. Jeetje, wat is BA een heerlijke stad waar zoveel te beleven valt en waar mijn hart voor eeuwig en altijd een beetje ligt.

 

Vliegen naar Buenos Aires? Boek je vliegticket via Momondo of Skyscanner

Overnachten in Buenos Aires? Boek je kamer bij Booking.com

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Argentinië/Buenos Aires? Lees ook:

 

Meer Zuid-Amerika? Lees ook:

 

ALLE ARTKELEN OVER ARGENTINIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap