Reistips: 10x tips voor in het vliegtuig

Vliegtips

Al heel vaak stapte ik aan boord van een vliegtuig en meestal intercontinentaal. Uren zitten dus en da's bepaald geen pretje. Ga je binnenkort ook lang vliegen? Ik deel tien tips voor in het vliegtuig met je.

Lang zitten, zere billen, niet fatsoenlijk kunnen liggen, dikke enkels, droge huid, gesuis in de oren, platte haren, droge mond, overlast van andere passagiers, weinig beenruimte. Het zijn zo maar een paar dingen die je mateloos kunnen hinderen tijdens een lange vlucht naar een andere kant van de wereld. Nee, het vliegen an sich is niet bepaald een pretje. Vaak maakt de bestemming veel goed na úren stilzitten, maar tijdens de vlucht kun je ook best veel doen om het jezelf zo aangenaam mogelijk te maken. Hier zijn tien vliegtips!

 

VLIEGTIPS

10X TIPS OM JE VLIEGREIS ZO FIJN MOGELIJK TE MAKEN

 

1. Gemakkelijk zittende kleding

Een van de belangrijkste vliegtips: trek vooral geen spijkerbroek en strakke laarzen aan als je gaat vliegen. Ruime loszittende kleding en instappers zijn het meest comfortabel tijdens een lange vlucht. Draag je kleding in laagjes, zodat je wat uit of aan kunt doen mocht je het warm of juist koud krijgen. Doe je schoenen vooral uit tijdens de lange reis. Extra tip: neem lekkere warme sokken mee! Extra tip twee: neem een sjaal mee. Om je lekker warm te houden of om als kussen te dienen!

 

2. Meditatie slash mindfulness

Rustig worden is een bijvangst van meditatie, maar omdat je tijdens dergelijke oefeningen zo gefocust bent op één ding, zodat je leert focussen. Aandachtstraining wordt het ook wel genoemd. Geen ervaring met meditatie of mindfulness? Het gaat erom dat je focus en concentratie op één ding legt. Bijvoorbeeld je ademhaling of geluiden om je heen. In de praktijk is het heel gemakkelijk toe te passen dus ook zeker tijdens een vlucht vol spanningen of zelfs ergernissen.

Tip: deze podcast van Meditation Oasis is echt subliem.

 

3. Lichaamsoefeningen

Zéker tijdens lange vluchten kun je allerlei ongemakken krijgen. Zere rug, dikke enkels, stijve nek. Het is soms bar en boos in zo’n vliegtuig en zeker als je uren onderweg bent. Je kan allerlei oefeningen doen om je ongemakken zoveel mogelijk tegen te gaan en o.a. je bloedsomloop te bevorderen. Veel water drinken, om de zoveel tijd opstaan en lopen, je knieën buigen, elk half uur je schouders optrekken, je rug hol maken d.m.v. bijvoorbeeld een kussen en om de zoveel tijd draaiende bewegingen met je voeten maken. Zo hou je je bloedsomloop het beste in stand!

Extra tip: er bestaan speciale reiskousen die je bloedcirculatie stimuleren. Deze reiskousen heb je al voor nog geen tientje. Niet charmant, wel effectief!

 

4. Zet al je geluiden uit

Het is een van mijn grootste ergernissen onderweg: apparaten waar (harde) geluiden uitkomen. Sommige mensen lijken er een sport van te maken om zoveel mogelijk geluid uit hun telefoon te laten komen. Ieder appje en elke notificatie die het ding opmerkt gaat gepaard met een irritant geluidje en zelfs een tikken van een berichtje mag de hele wereld horen. Naar mijn mening zouden telefoons sowieso zonder geluid gemaakt moeten worden, maar zolang dat niet zo is geldt tijdens lange vluchten: ZET AL JE GELUID UIT. Dit geldt overigens ook als je in de trein of bus zit. Je bent niet de enige die in onderweg is, hou rekening met een ander en zo houden we het gezellig met elkaar. Ja? Fijn!

 

5. Iets te eten en drinken

Op de lange intercontinentale vluchten wordt eten geserveerd, maar mocht je het niet lekker vinden of om andere reden honger krijgen, zorg dan dat je altijd iets te eten bij je hebt. Sultana’s, liga’s of crackertjes doen het wat mij betreft altijd goed en stillen de honger, al is het maar voor even. Flesjes water of ander drinken zijn een ander verhaal. Bij de douane mag je alleen een leeg flesje meenemen, maar eenmaal bij de gate kun je je flesje heel gemakkelijk weer bijvullen voor onderweg, mits je in een land bent waar je kraanwater kunt drinken. En anders koop je gewoon een nieuwe. We willen niet uitdrogen, dus water is a lifesaver onderweg!

 

6. Entertainment

Op de meeste vluchten is volop entertainment aanwezig. Ik heb menig film vanuit een vliegtuigstoel bekeken. Natuurlijk duurt zo’n film niet de hele vlucht, maar het is wel een leuke manier van tijdverdrijf. Mocht je nou het hele filmaanbod niets aan vinden, maar wil je wel gegarandeerd zijn van een leuke film onderweg, neem dan zelf je films mee. Lang leven Netflix! Download ze thuis en sla ze op op je tablet, laptop of telefoon. Als je dan toch zo lang moet zitten en geen kant op kunt, dan maar bingen. Alternatieven: een boek, tijdschrift, krant, e-reader, podcast en je eigen muziek.

 

7. Apparatuur

Appartuur als vliegtips? Jazeker! Je telefoon, je tablet, je laptop bijvoorbeeld. Want je telefoon is je muziekdevice en camera in één tijdens het vliegen, op je tablet kun je je gedownloade films kijken en op je laptop kun je werken (niet als je vakantie hebt hoor!). Goede oordopjes zoals deze van JBL of een koptelefoon zoals deze van JBL zijn onmisbaar voor goed geluid en helpen je zonder twijfel door urenlange periodes in de lucht.

 

8. Toiletspullen

Je haar wordt plat, je huid wordt droog. Soms zweet je omdat je misschien naar je gate hebt moeten rennen of omdat het na het instappen lang duurde voordat de ventilatie in het vliegtuig aanging. Het is altijd fijn om een dagcrème, een deo, een tandenborstel en een haarborstel bij je te hebben. Ook vochtig toiletpapier, gezichtsdoekjes en inlegkruisjes zitten standaard in mijn handbagage.

 

9. Een niet te grote handbagagetas

Als je alleen met handbagage reist, dan ontkom je niet aan een relatief grote handbagagetas of -koffer. Maar als je handbagage alleen spullen bevat die je tijdens de vlucht nodig hebt, zorg dan dat je tas niet te groot is. Waarom? Eén: het is handzaam en twee: je kan de tas bij je houden en onder de stoel voor je plaatsen zodat je niet telkens hoeft op te staan om iets te pakken (ook fijn voor degene die naast je zit).

Tips wat mee te nemen in je handbagage? Lees ook: 12x handige tips voor in je handbagage.

 

10. Slaapattributen

Tijdens een lange vlucht wil je echt af en toe even je ogen sluiten. Onderweg zijn is vermoeiend en zeker tijdens een nachtvlucht is het fijn als je de slaap kunt vatten. Een van de beste vliegtips is om goede slaapgear te hebben. Een dekentje (een sjaal fungeert ook als deken!), een goed kussen, een nekkussen, een slaapmasker en oordopjes zodat je je buurman niet hoort snurken. En mocht het echt niet lukken om te slapen, dan kun je altijd nog een good old slaappil (bijvoorbeeld Dormicum) nemen. Ik heb het een keer gedaan. Ik sliep de hele nacht en werd bij het ontbijt pas weer wakker.

 

Dit zijn mijn vliegtips om de uren in de lucht zo aangenaam mogelijk te maken. Vind je ze handig? Heb jij nog meer tips of andere aanvullingen of opmerkingen? Laat je horen!

 

Meer reistips? Lees ook:

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

ALLE REISTIPS >

2 Reacties

 1. Beantwoorden

  Rene

  22 juli 2019

  Ik heb nog een extra tip: oxazepam! Pilletje in de mik vlak voor het opstijgen en sloap’n maar, heerlijk!

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   22 juli 2019

   Haha, goeie aanvulling. En wanneer je wakker wordt, ben je er al!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS