De mooiste plekken in Zuid-Amerika. Zucht… Zuid-Amerika, what’s not to love? Het continent heeft werkelijk alles. Je kunt er naar tropische stranden en ijskoude bergen beklimmen, het jungles trotseren en je onderdompelen in chaotische, hete miljoenensteden. Zuid-Amerika heeft alles voor een geweldige rondreis en zelfs na een paar bezoeken wil je steeds weer terug. Het is er zinderend en passievol, soms back to basic en op sommige plekken toch ook heus Europees. Dit zijn 15 van de aller mooiste plekken Zuid-Amerika.

Lees ook: SOLO REIZEN DOOR ZUID-AMERIKA | Once in a lifetime ervaring (met tips!)

MOOISTE PLEKKEN ZUID-AMERIKA

15x bezienswaardigheden en hoogtepunten van Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is heaven on earth. Sinds jaar en dag is het mijn lievelingscontinent. Ik was er al een keer of vijf, woonde er zelfs een tijdje (in Argentinië) en ik raak nooit uitgekeken in dit inheemse werelddeel. Ik neem je in deze blog mee op reis door Zuid-Amerika. Ik was in zeven van de twaalf landen en ik licht de mooiste gebieden en steden van zes van die landen uit in deze blog: Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia en Peru. 

→ Zet je schrap, hier komen de mooiste plekken Zuid-Amerika, het continent waar ik m’n hart al zo vaak ben verloren.

 

Mooiste plekken in Zuid-Amerika

1. Prachtig Patagonië in Argentinië en Chili

Het onherbergzame Torres del Paine, het zuidelijke Beaglekanaal in Vuurland, de bergen en meren rondom Bariloche, de enorme Perito Moreno gletsjer in Los Glacaries NP, het blauwer dan blauwe Lago Argentino, de bergen bij El Chaltèn en zo kan ik nog wel even doorgaan. Patagonië bestrijkt het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika en is wat mij betreft de mooiste natuur ter wereld. Uitgestrekte steppes worden afgewisseld door immense besneeuwde bergtoppen. Patagonië is enorm; je kunt er wéken voor uittrekken om er doorheen te reizen en dat zou ik je dan ook echt aanraden.

Lees ook:

→ De mooiste natuur ter wereld: 10x hoogtepunten in Patagonië

→ Torres del Paine: een paar dingen die je moet weten

→ De W-route in Torres del Paine: wandelen, klimmen en afzien

→ Patagonië: een boottocht over het Beaglekanaal

→ Fotoblog: 50x puur en prachtig Patagonië


 

Mooiste plekken in Zuid-Amerika

2. Machu Picchu: parel van de Inca’s in Peru

Een van de Zeven nieuwe Wereldwonderen: Machu Picchu. Een verlaten Inca-stad middenin de bergen van de Heilige Vallei (Sacred Valley) in Peru. De stad is pas begin van de twintigste eeuw ontdekt door ontdekkingsreizigers en aangenomen wordt dat de stad nooit is ontdekt door de Spanjaarden die in de 17e eeuw het Inca-imperium verwoestten. Wat een geluk dat deze stad bewaard is gebleven en dan ook nog op zo’n enorm bijzondere plek. Het is een van de meest magische plekken waar ik ooit in mijn leven was.

Lees ook: MACHU PICCHU | Alles wat je moet weten over de Machu Picchu Inca Jungle Trek


 

Mooiste plekken in Zuid-Amerika

3. Buenos Aires: passievolle hoofdstad van Argentinië

De tango, de avenida’s, maté drinken in het park, la casa rosada, de wijk La Boca, Recoleta, de warmte, de Porteños, alles. Buenos Aires is zinderend en passievol en gaat hoe dan ook diep onder je huid zitten. Buenos Aires is voor Zuid-Amerikaanse begrippen Europees en voor Europese begrippen Zuid-Amerikaans en dat maakt het helemaal goed. Sommigen vergelijken hem met Madrid en anderen met Parijs, maar feit is dat Buenos Aires uniek is zoals ie is en daarom al jaren m’n lievelingsplek in Zuid-Amerika.

Lees ook:

→ PASSIEVOL BUENOS AIRES | 20x doen en zien in mijn lievelingsstad ter wereld

→ Dit is waarom ik zo van Buenos Aires hou


 

Mooiste plekken in Zuid-Amerika

4. Medellín: bruisende stad in Colombia

Twintig jaar geleden was het er nog levensgevaarlijk, maar vandaag de dag bruist Medellín als nooit tevoren. Ooit werd de stad geterroriseerd door ‘s werelds bekendste drugsbaron Pablo Escobar en hoewel de meningen over hem verdeeld zijn (volgens sommige inwoners heeft hij ook veel goeds gedaan voor de stad), is het een feit dat Medellín enorm is opgeknapt sinds hij er niet meer is. Medellín wordt de stad van de eeuwige lente genoemd; het is er het hele jaar door aangenaam warm. De mensen zijn er supervriendelijk en het is er voor Zuid-Amerikaanse begrippen enorm goed georganiseerd. M’n tweede lievelingsstad van Zuid-Amerika.

 

Mooiste plekken in Zuid-Amerika

5. Rio de Janeiro: zinderende stad in Brazilië

Het was de eerste bestemming van mijn Grote Beslissing en blijft alleen daarom altijd bijzonder: ik zegde mijn baan op, verkocht mijn huis en spullen en ging voor onbepaalde tijd niet onafgebroken reizen. In februari 2018 zette ik voet aan land in Rio de Janeiro, de meest zinderende stad van de wereld. Ik fietste langs de Copacabana en door Ipanema, slenterde door de binnenstad, had een date met Jezus, dronk talloze kokosnoten leeg en chillde op het beroemdste strand ter wereld. Rio de Janeiro is echt waanzinnig.

Lees ook: RIO DE JANEIRO | 10x doen in de heetste stad van Brazilië


 

Mooiste plekken in Zuid-Amerika

6. Colca Canyon: condors spotten in de diepste kloof ter wereld in Peru

De Grand Canyon in de Verenigde Staten is ongetwijfeld de beroemdste kloof ter wereld, maar de Colca Canyon in Peru is nog drie keer hoger en dus dieper. De Colca Canyon ligt in de buurt van de stad Arequipa het mooiste uitzichtpunt ligt op ruim 3600 meter. Da’s drie en een halve kilometer de lucht in! Bij dit specifieke uitzichtpunt, de Cruz del Condor, is een bijzonder fenomeen te spotten: de condor. Deze enorme vogel is met gespreide vleugels wel drie meter breed en hij vliegt geregeld over. De kloof, de natuur en de condor die zich geregeld laat zien maakt de Colca Canyon tot een van de mooiste plekken van Zuid-Amerika.

Lees ook: COLCA CANYON | Condors spotten in de grootste kloof van Peru


 

Mooiste plekken in Zuid-Amerika

7. De Andes: betoverend gebergte in zeven landen

De Andes is een mysterieus gebergte omdat het anders is ontstaan dan de meeste gebergtes. De Alpen en Himalaya bijvoorbeeld ontstonden door continenten die op elkaar botsten en worden volledig omgeven door land, maar de Andes ontstond door het verschuiven van tektonische platen. De Andes ligt met z’n lengte van 7000 kilometer in zeven landen (Argentinië, Chili, Colombia, Venezuela, Ecuador, Peru en Bolivia) langs de Pacifische kust en dat is heel uniek. Het Andesgebergte bestaat uit 775(!) bergen en het hoogste punt met 6959 meter is de Aconcagua in in de regio Mendoza in Argentinië.

 

Mooiste plekken in Zuid-Amerika

8. Atacamawoestijn: droogste plek op aarde in Chili

Het noorden van Chili is de op een na droogste plek ter wereld. Het lijkt alsof je niet op aarde bent wanneer je door de gortdroge Atacama-woestijn wandelt en omgeven wordt door geisers van de vulkanen die er liggen. Er valt gemiddeld maar vijf millimeter neerslag per jaar en ondanks dat is het landschap er toch best divers. De vulkanen zorgen voor hotsprings, er leven flamingo’s en er ligt een zoutvlakte in de woestijn. Uitlopers van de woestijn vind je in Bolivia, Argentinië en Peru, mijn god, wat een fantastische plek.

Lees ook: CHILI | 3x hoogtepunten in Chili: Torres del Paine, Atacamawoestijn en Paaseiland


 

Mooiste plekken in Zuid-Amerika

9. Cartagena: kleurrijk en koloniaal in Caribisch Colombia

Er is geen enkele stad zoals het zinderende Cartagena in het noorden van Colombia. Het is er bloedheet, Caribisch, koloniaal, kleurrijk en lééft. De mensen zijn er vrolijk, de sfeer is er heerlijk, er wordt gedanst en gefeest; Cartagena is fantastisch. Het centrum van Cartagena is uniek met een rauw randje. Tijdens mijn reis door Colombia bleef ik m’n verblijf in Cartagena maar verlengen, zó lekker vond ik het er. Ondanks de klamme hitte waar het nauwelijks afkoelt is het er heerlijk vertoeven.

 

Mooiste plekken in Zuid-Amerika

10. Paaseiland: mysterieuze Moai-eiland middenin de Pacific

Weliswaar van het Zuid-Amerikaanse vasteland af, maar een van de mooiste plekken van het continent: Paaseiland. Een van de meest bijzondere plekken waar ik ooit was. Rapa Nui heet het eiland van oudsher. Het is maar een piepklein eilandje middenin de Grote Oceaan waar bijna niemand woont, maar waar des te meer te ontdekken is. Paaseiland staat bekend om z’n Moai beelden waarvan tot nu toe niemand weet wat ze betekenen, hoe ze zijn gemaakt en waarom ze zijn gemaakt. Feit is dat ze enorm bijzonder zijn; ze zijn gehouwen uit vulkanisch gesteente en vervolgens verplaatst naar de plekken waar ze nu nog steeds staan.

Dat sprongetje dat je hart maakt wanneer je voor het eerst oog in oog staat met een Moai is onvergetelijk. Maar Paaseiland heeft nog meer dan alleen maar mysterieuze beelden. Er is strand, er staan honderden palmbomen, talloze vulkanen met kratermeren en nog meer overblijfselen uit vervolgen tijden. Het eiland hoort tegenwoordig bij Chili en het is vijf uur vliegen vanaf het vaste land.

 

Mooiste plekken in Zuid-Amerika

11. Iguazu watervallen, een miljoen liter water per seconde in Argentinië en Brazilië

In 2004 was ik al voor het eerst bij de Iguazu watervallen in Argentinië. Ik was totaal onwetend over het Zuid-Amerikaanse continent en wist alleen dat ik de watervallen zou gaan bezoeken, samen met mijn toenmalige Argentijnse vriend. Twintig jaar later, in 2024, was ik er voor de tweede keer. 

De Cataratas del Iguazu zijn een fantastisch natuurspektakel waar je maar geen genoeg van krijgt. Per seconde klettert er een miljoen liter water naar beneden en dat stopt nooit. Maar het is ook bijzonder door de natuur eromheen. Je bevindt je in de Zuid-Amerikaanse jungle, dus wees voorbereid op het spotten van wilde apen, neusberen, bijzondere vogels, slangen, schildpadden en miljoenen vlinders die vrolijk om je heen dartelen. Het leven is over het algemeen geen rainbows and butterflies, maar bij de watervallen in Iguazu heb je beide gedurende de hele dag. Iguazu (of Iguaçu in het Portugees van Brazilië) is een van de mooiste plekken van Zuid-Amerika, op de grens van Argentinië en Brazilië. Vanuit beide landen kun je de watervallen bezoeken.

mooiste plekken in Zuid-Amerika: Iguazu

 

Mooiste plekken in Zuid-Amerika

12. Salar de Uyuni: immense zoutvlakte in Bolivia

Ik was niet eens van plan om Bolivia te bezoeken, maar toen mijn verblijf in Peru tot een einde liep besloot ik alsnog te gaan. Ik wilde de zoutvlaktes in de buurt van Uyuni met eigen ogen zien. De zoutvlakte is zo’n tienduizend vierkante kilometer groot en bestaat uit alleen maar zout, ontstaan uit een opgedroogd meer middenin de woestijn. Een ongelooflijk bijzonder natuurfenomeen waar ik een driedaagse tour deed. Ik sliep volledig back to basic met temperaturen ‘s nachts tot ver onder nul, met nauwelijks elektriciteit, geen stromend water en totaal afgelegen van de bewoonde wereld. Wat een avontuur!

Lees ook: SALAR DE UYUNI | Het witste landschap dat je ooit zag


 

Mooiste plekken in Zuid-Amerika

13. Tayrona NP: jungle en zon, zee, strand in Colombia

In het noorden van Colombia ligt het plaatsje Santa Martha en deze stad is de toegangspoort tot misschien wel het mooiste nationale park van het land. Tyrona National Park is een park middenin de jungle waar je dagenlang allerlei hikes dwars door bossen kunt maken en uiteindelijk eindigt op het allermooiste strand dat je ooit zag. Je kan er kamperen, in hangmatten slapen en echt even terug naar je roots gaan: de natuur in. Zálig. Een van de mooiste plekken van Zuid-Amerika als je het mij vraagt. 

Lees ook:

→ COLOMBIA | Dit zijn 6x highlights en hoogtepunten in het land van jungle, metropolen en tropische stranden 

→ ROUTE COLOMBIA: de ultieme reisroute voor ± drie weken rondreizen door Colombia


 

Mooiste plekken in Zuid-Amerika

14. Titicacameer: hoogst bevaarbare meer in Peru en Bolivia

Nog zo’n mooie plek in Zuid-Amerika: het Titicacameer. Het meer is het hoogst bevaarbare meer ter wereld en ligt deels in Peru en deels in Bolvia. Er wonen nog allerlei inheemse stammen op eilanden op het meer en aan de Boliviaanse kant ligt Isla del Sol. De legende zegt dat op dat eiland de Inca’s hun oorsprong kennen. Je kunt er met een boot naar toe en er zelfs blijven overnachten. De geschiedenis aan je voeten op het Titicacameer.

Lees ook: TITICACAMEER | Waar Peru en Bolivia in elkaar overgaan 

Mooiste plekken in Zuid-Amerika

15. Valle de Cocora: de hoogte palmbomen ter wereld in Colombia

Ik ben niet groot van stuk, maar als je je helemaal klein en nietig wilt voelen, dan moet je naar de Valle de Cocora in het binnenland van Colombia. In deze vallei staan namelijk de allerhoogste palmbomen ter wereld en deze worden tot wel 60(!) meter hoog. In de vallei kun je langs de palmbomen en andere natuur prachtige hikes maken. Je wordt vergezeld door wilde paarden en komt van alles tegen onderweg. Het hoogtepunt van Valle de Cocora is het uitzichtpunt (mirador) van waar je een geweldig uitzicht over de palmen hebt.

 

Mooie plekken in Zuid-Amerika waar ik nog niet was:

 • Amazone in vooral Brazilië
 • Galapagos-eilanden bij Ecuador
 • Pantanal, moerasgebied in Brazilië
 • Tatacoa woestijn in Colombia
 • De kust van Brazilië bij Fortaleza en Recife
 • Suriname
 • Ciudad Perdida, een vergeten Inca-stad in Colombia

 

Ook naar Zuid-Amerika?

 • Overtuigd? Wil je naar Zuid-Amerika? Fantastisch idee! Je kunt ervoor kiezen om een complete rondreis te laten samenstellen door reisorganisaties, maar je kunt ook lekker freestylend het continent verkennen. Op je eigen tempo, op jouw eigen gemak. De KLM vliegt vanaf Amsterdam rechtstreeks op bijvoorbeeld Buenos Aires, maar je kunt ook kiezen voor een tussenstop. Dit is meestal in een andere Europese stad, zoals Madrid, Rome of Lissabon. Ook kun je bijvoorbeeld via Mexico vliegen. Je vliegtickets vind en vergelijk je via Skyscanner;
 • Je overnachting(en) in Zuid-Amerika vind je heel gemakkelijk bij Booking.com. Hotels, appartementen, hostels, je vindt er álles;
 • Auto huren in Zuid-Amerika? Goed idee voor kleine tripjes. Onthoud dat je afstanden in Zuid-Amerika enórm zijn, waardoor het niet aan te raden is om heel je rondreis met een huurauto te doen. Es un poco mucho. Ben je bijvoorbeeld op een plek waar de regio wil verkennen, zoals bijvoorbeeld in Bariloche in Argentijns Patagonië? Regel je autohuur via SunnyCars;
 • Excursies, tours en activiteiten (boottochten, hikes, foodtours, etc.) in Zuid-Amerika regel je heel gemakkelijk via Get Your Guide; 
 • Fiets huren? In Buenos Aires of Rio de Janeiro bijvoorbeeld? Supertof! Vind je fiets(tour) bij Baja Bikes.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Zuid-Amerika? Lees ook:

ALLES OVER ZUID-AMERIKA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap