Wow! Rio de Janeiro! Misschien wel de beroemdste stad ter wereld. Voor velen de mooiste stad op aarde, maar Rio is veel meer dan alleen maar een stad. Want naast een prachtig centrum, vele avenida’s vol verkeer en andere stadse bezienswaardigheden, ligt Rio aan de kust. Er is natuurlijk de Copacabana, het beroemdste strand ter wereld, maar ook Ipanema en Leblon hebben eigen strand.

Bovendien is de stad verbazingwekkend groen met vele bergen en heuvels waardoor de stad een onlogische indeling van wijken heeft. Zo sta je op een drukke plek, even later hoor je niets anders dan het gefluit van vogels. Het is er héét en passievol en de mensen zijn kleurrijk en ongelooflijk vriendelijk. There is no place like Rio en daarom een van die dingen voor op je bucketlist. Wat je er kunt doen? Ik geef je tien tips! Dit zijn de Rio de Janeiro bezienswaardigheden.

Welcom to Rio de Janeiro

 

RIO DE JANEIRO BEZIENSWAARDIGHEDEN

10x DÉ HIGHLIGHTS IN DE HEETSTE EN MEEST SENSUELE STAD VAN BRAZILIË

 

1. Copacabana

Het beroemdste strand ter wereld ligt in Rio de Janeiro: de Copacabana. Een 4 kilometer lange strook zand met een even lange boulevard waar werkelijk dag en nacht wat te beleven is. Naast toeristen zijn het vooral locals die met hun zongebruinde huiden flaneren op het strand en over de boulevard. Er wordt gesport, gevolleyd, gedronken, veel gewandeld en gefietst, terwijl auto’s voorbijrazen en aan de overkant van de strand een skyline van gebouwen is herrezen. Luxe hotels en appartementen en daarachter gewoon een wijk met straten, appartementen en winkels. Het gaat op het strand van de Copacabana niet zozeer om het strand of de plek, maar om de heerlijke, sensuele sfeer. Zoiets bestaat gewoon nergens anders ter wereld. Ervaar het!

Rio de Janeiro bezienswaardigheden Copacabana Rio de Janeiro bezienswaardigheden Copacabana Rio de Janeiro bezienswaardigheden Copacabana Rio de Janeiro CopacabanaRio de Janeiro bezienswaardigheden Copacabana Rio de Janeiro Copacabana

 

2. Cristo Redentor

Een van de zeven nieuwe wereldwonderen staat in Rio de Janeiro: Cristo Redentor (Christus de Verlosser). Vanuit bijna elke plek in de stad is de 38 meter hoge Jezus, die met zijn armen gespreid bovenop de berg Corcovado staat, te zien. Het beeld is iconisch en moet je bezocht hebben als je in Rio bent. Tip: Ga vroeg in de ochtend en niet zoals ik midden op de dag. Het is er dan overláden met toeristen, dus erg peaceful is je date met Jezus dan allerminst.

Hoe je er komt? Naar Corcovado rijden bussen, bijvoorbeeld buslijn 583. Maar ook met een taxi kun je gemakkelijk bij de berg komen. Eenmaal aangekomen pak je de trein (de kortste treinroute ter wereld) naar boven. Reserveren is aan te raden, zeker als je op het drukste moment van de dag komt.

Tip: Gebruik de app Trem do Corcovado om je ticket te reserveren!

Rio de Janeiro bezienswaardigheden Cristo Redentor

 

3. Suikerbroodberg

Een van de beroemdste bergen van Rio de Janeiro is de bijna 400 meter hoge Suikerbroodberg. Je kunt er naar toe en er zelfs op! En dat is enorm aan te raden, aangezien je vanaf deze berg een fantastisch, fenomenaal uitzicht over de stad hebt. Met twee kabelbanen (cabines) ga je in twee keer razendsnel omhoog om ver over Rio te kunnen kijken. Echt fantastisch. Een tip: Zorg dat je op een heldere dag gaat. Het kan zo hoog nogal bewolkt zijn wat geen goed doet aan je uitzicht, zoals op mijn foto te zien is.

Hoe je er komt? Met de metro ga je naar station Botafogo en daar stap je op bus 511. Als je aan de chauffeur aangeeft dat je naar Sugarloaf gaat, zal hij je laten wanneer je moet uitstappen. Kan niet missen.

PS: Op links, dat is de Copacabana.

Rio de Janeiro bezienswaardigheden suikerbroodbergRio de Janeiro bezienswaardigheden suikerbroodberg

 

4. Escadaria Selarón

Escadaria Selarón is een trap in het centrum van Rio tussen de wijken Lapa en Santa Teresa. De trap is jarenlang een onopvallende saaie trap geweest, totdat de Chileense kunstenaar Jorge Selarón de trap versierde met gekleurde keramiektegels. De klus van versieren was niet in een dag gebeurd; hij startte in de jaren ’90 en is er tot zijn dood in 2013 mee bezig geweest. Maar de trap werd pas echt wereldberoemd toen Snoop Dogg een videoclip in Rio en vooral op de trap opnam. Weet je nog?

Rio de Janeiro bezienswaardigheden Escadaria Selaron

 

5. Ipanema

Als je denkt dat de Copacabana het enige strand van Rio de Janeiro Brazilië is, dan heb je het mis! Aan het einde (of het begin), als je met de bocht meegaat, kom je vervolgens gewoon op nóg een strand: Ipanema. En bij het horen of lezen van deze naam, schiet altijd een nummer van Enrique Iglesias in mijn hoofd. Ik had het ook toen ik in de Maleisische hoofdstad was.

From the coast of Ipanema, to the island of Capri, all the way to Kuala Lumpur, I will follow you wherever you may be.

Ipanema mag dan minder beroemd zijn dan de Copacabana, het is er niet minder vertoeven. Vanuit deze plek heb je fenomenaal uitzicht op de rotsformatie Morro Dois Irmãos (Heuvel van de Twee Broers), beroemd van ansichtkaarten. Op deze rotsen bevindt zich overigens een van de bekendste favela’s van de stad: Vidigal.

Rio de Janeiro bezienswaardigheden IpanemaRio de Janeiro Ipanema

 

6. Leblon

Ipanema gaat als vanzelf over in de wijk Leblon. Zeker als je langs het strand loopt merk je er weinig van. Ga je via de stad (100 meter verder ‘het land in’) merk je het via een kanaaltje dat beide stadsdelen van elkaar scheidt. Leblon is de meest exclusieve wijk van Rio de Janeiro waar de rijkste mensen van de stad wonen. Ik had het privilege in deze wijk te mogen logeren. Leblon eindigt bij de rotsformatie Morro Dois Irmãos vanwaar je vanaf Ipanema goed uitzicht op hebt (zie hierboven). Rij of fiets je Leblon uit, dan kom je zomaar in de favela terecht.

 

7. Favelatour

Ik noemde het al twee keer eerder: de favela. Rio de Janeiro staat bekend om zijn talloze favela’s, krottenwijken. Je vindt ze overal in de stad en zijn zonder uitzondering gevaarlijk. De wijken bestaan vooral uit veel criminaliteit en drugshandel. Hoewel de ene wijk beter is dan de andere is het zeker niet aan te raden in je eentje een favela te bezoeken. Na de Olympische Spelen en het WK van resp. 2016 en 2014 in Rio schijnt de situatie in de wijken alleen maar verslechterd te zijn. Het is mogelijk om onder begeleiding een tour te doen in een van favela’s. Op aanraden van mijn vriendin – die er verstand van heeft –  heb ik zo’n tour niet gedaan, hoewel ik dat eigenlijk best wel had gewild. Nou ja, misschien ooit.

 

8. Het oude centrum

Of je nu met een fiets, een touringcar of zoals ik te voet gaat, een toer door het oude centrum van Rio de Janeiro is sowieso aan te raden. Ga met een gids en laat je vertellen hoe de stad is ontstaan, welke gebouwen je links en rechts tegenkomt en wat de afkomst van de bevolking is. Erg interessant. Je ziet het oude centrum met imposante gebouwen en de wijken Santa Teresa en Lapa. Blijf na de tour lekker hangen in de stad. Struin door de straten, ga naar de Mercado Uruguaiana en als je tijd over hebt naar het Museum of Tomorrow ten noorden van het centrum. Zin in een avondje uit? Ga dan naar Lapa.

Rio de Janeiro bezienswaardigheden centrum Rio de Janeiro centrum Rio de Janeiro bezienswaardigheden centrum

 

9. Cocosnoot drinken

Het klinkt misschien een béétje suf op deze lijst met bezienswaardigheden, maar je bent niet goed in Rio geweest als je geen cocosnoot hebt gedronken. Struinend langs de stranden van de Copacabana of Ipanema vind je talloze tentjes waar je van alles kunt kopen. Een flesje water is saai. Koop een cocosnoot! Voor vijf reais heb je er een en je drinkt hem binnen no time leeg. Gezond, lekker en superfris en dorstlessend.

Rio de Janeiro kokosnoot Rio de Janeiro bezienswaardigheden kokosnoot

 

10. Huur een fiets

En dan last, but not least in het rijtje met dingen die je moet doen in Rio de Janeiro, zeker als echte Hollander: Huur een fiets! Op verschillende plekken in de stad kun je de oranje fietsen van Itaú huren, waardoor je binnen no time in een ander deel van de stad bent. Ideaal! In de warmte is het soms een beetje afzien, dus zorg dat je vaak genoeg stopt en voldoende (cocos)water drinkt. Heb je een fiets bemachtigd dan moet je een ritje langs de Copacabana maken. Je bent niet de enige! Zet een koptelefoon met muziek op en je voelt je echt de koning te rijk. Vergeet ook vooral niet om langs de lagune middenin de stad te fietsen!

 

Meer Zuid-Amerika? Lees ook:

 

[ms_button style=”normal” link=”https://kimaroundtheworld.nl/tag/citytrips/” size=”medium” shape=”” shadow=”no” block=”no” target=”_self” gradient=”no” color=”#f7dc6f” text_color=”#2d303e” icon=”” icon_animation_type=”” border_width=”0″ class=”” id=””]ALLE CITYTRIPS >[/ms_button]

[ms_button style=”normal” link=”https://kimaroundtheworld.nl/category/zuid-amerika” size=”medium” shape=”” shadow=”no” block=”no” target=”_self” gradient=”no” color=”#f7dc6f” text_color=”#2d303e” icon=”” icon_animation_type=”” border_width=”0″ class=”” id=””]ALLE ARTIKELEN OVER ZUID-AMERIKA >[/ms_button]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap