Palomino is nou niet bepaald een beroemde badplaats, maar dat maakt dit stranddorpje in het noorden van Colombia nou juist bijzonder. Hoewel het naar horen zeggen al veel meer door toeristen bezocht wordt dan een paar jaar geleden, is Palomino aan de Colombiaanse noordkust nog redelijk authentiek en back to basic. Een minuscuul dorpje midden in de jungle met een zandweggetje waarover je in een streep op het strand komt. Heerlijk!

 

 

PALOMINO COLOMBIA

Wat te doen, strand tips en bezienswaardigheden Palomino

Hippies, backpackers en andere toeristen bepalen veelal het zanderige straatbeeld van Palomino. Van asfalt hebben ze er nog nooit gehoord, geldautomaten bestaan er nog niet en wifi is alleen op sommige plaatsen beschikbaar. Palomino is laid back, relaxt en de perfecte bestemming om een rondreis door Colombia of door meerdere landen van Zuid-Amerika af te sluiten.

Palomino is een klein Caribisch dorpje aan de noordkust van Colombia. Het is er heel rustig, hoewel er zeker wel verkeer is. Er rijden auto’s, mototaxi’s, motoren en brommers, maar de meeste mensen die je tegenkomt zijn te voet. Door het dorp loopt een doorgaande weg die van Santa Marta helemaal naar Venezuela gaat. De meeste hostels en hotelletjes liggen aan een ongeasfalteerde zijweg van deze doorgangsweg, waar ook de meeste restaurantjes te vinden zijn. Straatnamen doen ze niet aan, maar het dorp is zo klein dat het ook echt overbodig is om de straten een naam te geven.

Maar het dorpje zelf is niet de reden waarom je naar Palomino komt. Vanuit de zandweg met talloze hostels, restaurantjes en barretjes loop je in een minuut of tien richting strand en voel je meteen dat je in een soort andere wereld bent beland. Doe je slippers uit, laat het zand door je tenen glijden en loop door de branding. Het strand is lang en uitgestrekt, met af en toe een rieten strandhutje met hangmatten en ligbedjes, omgeven door talloze palmbomen en ander groen. Where the jungle meets the beach.

Palomino

 

Wat is er te doen in Palomino Colombia?

Zonnen, zwemmen, surfen, relaxen, heerlijk eten; wat wil je nog meer? 365 dagen per jaar is het er zomer, dus de zon schijnt elke dag, door de wilde zee kun je er prima surfen of tegen de golven in zwemmen en aan het strand kun je heerlijk relaxen. Ondanks dat Palomino Colombia piepklein is zijn er heel veel restaurants waar je verrassend lekker kunt eten.

Leg je handdoekje gewoon ergens lekker in het zonnetje of juist in een schaduwplek onder een van de vele palmen. Verkopers komen langs om cocoskoekjes en drankjes aan je te verkopen óf dames die je een massage aanbieden. Je hoeft op zich de hele dag je handdoek niet af te komen. Palomino is een plek waar je tot rust komt en waar je echt even kunt ontspannen en uitrusten. Rond half zes/zes uur wordt het donker, dus je kan gemakkelijk tot zonsondergang blijven. Het is er superveilig, dus ook in het donker kun je gerust (in je eentje) over straat.

En mocht je je nou vervelen na een paar dagen relaxen en niks doen, dan zijn er ook nog wel wat activiteiten te ondernemen. Zo kun je tuben in Palomino; met een rubberen band drijf je dan de rivier af, dwars door de groene jungle en eindig je na een uurtje of drie in de lagune waar de rivier overgaat in de Caribische Zee. Onderweg zie je aapjes en andere jungle-dieren; een aanrader dus, hoewel ik het zelf niet gedaan heb. Palomino is écht een paradijsje. Het is er echt heerlijk en ik overdrijf niet!

 

Hoe kom je in Palomino Colombia?

De dichtstbijzijnde stad bij Palomino is Santa Marta. Santa Marta ligt op twee uurtjes rijden van Palomino. Santa Marta heeft een vliegveld en vanuit verschillende plaatsen in Colombia gaan er vluchten. Kom je bijvoorbeeld vanuit het binnenland (bijvoorbeeld Medellín of Bogotá), dan kun je vliegen op Santa Marta en daarna met een bus richting Palomino. Ben je al aan de kust in bijvoorbeeld Cartagena, dan kun je vanuit Cartagena met de bus in vijf uur naar Santa Marta en daarna door met een andere bus naar Palomino.

De bus van Santa Marta naar Palomino rijdt om het Colombiaanse kwartier. Dat wil zeggen dat een exact tijdstip niet is te zeggen, maar dat de bussen wel frequent rijden. De opstapplaats voor de bus is Mama Toko/Bella Vista mall. Het gemakkelijkst is om een taxi naar deze mall te nemen en daarna de bus te pakken (pas op voor oplichters onder de taxichauffeurs). De rit duurt twee uur, dus je zou een bezoek aan Palomino ook gemakkelijk als dagtrip vanuit Santa Marta kunnen plannen!

Lees ook: Lief reisdagboek: Bijna opgelicht maar niet heus

 

Overnachten in Palomino

In Palomino Colombia vind je verschillende hostels, guesthouses en andere accommodaties. De meeste zijn te vinden aan de zandweg richting het strand, maar ook aan het strand zelf vind je hotels.

Ik sliep in Casa Colibri Palomino. Een fijne accommodatie tussen de restaurantjes en barretjes met de vriendelijkste host ooit. Hoewel je last kunt hebben van geluidsoverlast, raad ik dit hostel van harte aan.

→ Boek je kamer in Casa Colibri

Overnachten elders in Palomino? Boek je kamer bij Booking.com

 

Tips voor Palomino Colombia

  • Er zijn geen geldautomaten, dus het is belangrijk om cash mee te nemen. Op sommige plekken (hostels/hotels/restaurants) kun je wel met creditcard betalen;
  • Zoals ik zei kun je in Palomino verrassend lekker eten. De lekkerste pizza’s bij La Frontera of een salade of burger bij Súa zijn mijn persoonlijke aanraders;
  • Wil je een overnachting aan zee? In weelde en luxe? Boek dan een kamer bij Hotel Makao. Prachtige locatie, heerlijk hotel en nog redelijk betaalbaar ook;
  • Leuk weetje: in Palomino gaat de zon niet onder in zee. Desondanks is de zonsondergang mooi door de verkleuring van de lucht.

Palomino

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Colombia? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER COLOMBIA

 

Meer Zuid-Amerika? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER ZUID-AMERIKA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap