Florence. De hoofdstad van Toscane die door de Italianen Firenze wordt genoemd staat terecht in de top 10 mooiste steden ter wereld van de ANWB. Florence is uniek. De stad is romatntisch en parmantig en ademt historie. Hou je van verhalen en ouwe stenen? Dan is Florence een leuke stedentrip. Er zijn heel veel Florence bezienswaardigheden. Kerken, gezellige pleinen, musea en natuurlijk de bizar imposante kathedraal middenin de stad. Lopend of fietsend door Florence lijkt het alsof je door je geschiedenisboeken van vroeger waant. De Renaissance komt er tot leven!

 

 

→ TIP! Ga Florence ontdekken op de fiets! Het perfecte begin van je stedentrip door de Renaissance. Begeleide tours of op eigen houtje een fiets huren kan bij Baja Bikes.

Ontdek Florence op de fiets met Baja Bikes

 

FLORENCE
BEZIENSWAARDIGHEDEN

5x terug naar de Renaissance in de mooiste stad van Italië

Tijdens mijn roadtrip door Toscane in mei 2017 was ik een dagje in Florence. Mijn huurauto stalde ik in een parkeergarage, vervolgens huurde ik een fiets en zo ontdekte ik de stad op mijn dooie gemakje. Ze zeggen weleens dat Rome een openluchtmuseum is en dat is natuurlijk niet te ontkennen, maar wat dacht je van Florence? Ondanks vele knusse straatjes en steegjes en relatief weinig inwoners voelt de stad toch groot aan.

Of een dag genoeg is om de hele stad te zien? Op zich wel. Je kan op de fiets in een dag langs alle Florence bezienswaardigheden. Maar wil je meer? Bijvoorbeeld alle beroemde musea bezoeken of een kijkje nemen in de imposante kathedraal? Wil je de oudheid en de Renaissance induiken en je onderdompelen in vervolgen tijden? Dan heb je wel iets meer tijd nodig. Weet dat je vooraf tickets en passes kunt kopen voor de enorm vele bezienswaardigheden Florence.

Boek je wandeltocht dwars door de Renaissance via Get your Guide 

 

1. Kathedraal van Florence – Basilica di Santa Maria del Fiore

Om maar met het hoogtepunt te beginnen: de Basilica di Santa Maria del Fiore is heel bescheiden gezegd de mooiste bezienswaardigheid van Florence. De kathedraal is zo mooi en zo imposant dat je er uren naar kunt kijken en telkens weer iets anders ziet. Het is een groot kunstwerk dat bestaat uit honderden of misschien wel duizenden mini-kunstwerken. En dan heb ik het alleen nog maar over de buitenkant. De kathedraal van Florence is een basiliek en dat zegt iets over de stijl waarin de kerk gebouwd is.

De Basilica di Santa Maria del Fiore is de derde grootste kathedraal van Europa (bron: Wikipedia), hoewel dat door andere bronnen weer wordt tegengesproken. Hij staat in ieder geval in de top 10, samen met de St. Pieters in Vaticaanstad, de St. Paul’s in Londen en de Duomo in Milaan. Het heeft bijna 200 jaar geduurd voordat de bouw van de kathedraal af was. In de 13e eeuw werd ermee begonnen en pas in de 15e eeuw was hij klaar. De kerk is gewijd aan de heilige Maria.

Ook zonder verder in te gaan op details zoals de enorme koepel, de inrichting met een façade en heiligenbeelden, de negotische stijl, het feit dat er een campanile (een rechthoekige toren) naast staat en een baptisterium (een doophuis) voor staat, spreekt de kerk voor zich. Het gigantische gebouw is zó bijzonder dat je er met gemak een hele middag voor uit kunt trekken om het te bezichtigen. Ga je naar Florence, sla dit prachtige bouwwerk dan echt niet over en  ga er vooral ook ín. Dat doe ik de volgende keer ook.

Boek je tour door de prachtige Duomo van Florence via Get your Guide

 

2. Ponte Vecchio – oude brug Florence

Een van de beroemdste bezienswaardigheden Florence: de Ponte Vecchio (oude brug). De brug is gebouwd in de veertiende eeuw. Eerst van hout, maar na een overstroming is hij gerenoveerd met steen. Het is een klein dorpje op zich met allerlei winkeltjes en heel veel bedrijvigheid en drukte door vooral toeristen. Vooral juweliers zijn volop vertegenwoordigd op de brug. Hij loopt van het Palazzo Vecchio (oude plein, zie punt 3) over de Arnorivier naar de overkant.

→ Leuk detail: Bovenop de brug is in de zestiende eeuw een gang gebouwd op verzoek van de beroemde Medici-familie, zodat zij zich niet onder het gewone volk hoefden te begeven.

Ponte Vecchio

 

3. Palazzo Vecchio op het Piazza della Signoria

Het Palazzo Vecchio (oude paleis) ligt richting de Arno rivier aan het plein Piazza della Signoria en werd gebouwd in de dertiende en veertiende eeuw. Het gebouw is lange tijd het belangrijkste overheidsgebouw van Florence geweest. Hoewel het gebouw niet het mooiste gebouw van de stad is (vind ik), is het wel een must see, omdat het zo belangrijk is geweest. Tegenwoordig is het paleis een museum en voor het gebouw staat een replica van David van Michelangelo. De échte David heeft heel lang op het plein gestaan, maar is eind 19e eeuw naar binnengehaald en staat nu in het museum Galleria dell’Accademia. Ik weet nu al dat ik tijdens mijn volgende bezoek aan Florence het niet meer durf dit museum over te slaan.

→ Leuke anekdote shlash food for thought: Toen Michelangelo de David schiep had hij een leerling. Toen het beeld af was, vroeg de leerling aan hem hoe hij het gemaakt had. Michelangelo antwoordde: “Het was eigenlijk heel simpel. David was al die tijd in de steen. Het enige wat ik heb hoeven doen is de steen verwijderen die niet David was.”

David Michelangelo FlorencePalazzo Vecchio Florence

 

4. Piazzale Michelangelo (viewpoint)

Aan de overkant van de Arnorivier vind je het Piazzale Michelangelo. Het is het bekendste uitkijkpunt van de stad en niet voor niks. Je hebt er zicht op de hele stad. Bereikbaar per auto of gewoon te voet via de trappen. Toen ik eenmaal de Ponte Vecchio over was fietste ik zo richting de trappen. Mijn fiets parkeerde ik onderaan en vol goede moed sleepten mijn benen met omhoog. Ik beloof je, het is de moeite waard, want het uitzicht over de stad is echt prachtig!

Florence

 

5. Musea Florence

Met al deze mooie bezienswaardigheden Florence is de stad an sich een groot openluchtmuseum, maar je kan er ook rustig een dag voor uittrekken om de musea te bezoeken. Dit is de top 3 musea in Florence:

Galleria dell’Accademia

De Galleria dell’Accademia is nu een museum, maar was vroeger de allereerste kunstacademie. Net zei ik het al, de echte David van kunstenaar Michelangelo is hier te bewonderen en dat is toch wel een van de beroemdste kunstwerken ooit. Ga je het museum bezoeken, zorg dan dat je vooraf je kaartje hebt gekocht, maar hou alsnog rekening met een enorme wachtrij.

Reserveer je ticket voor David via Get your Guide

Bargello

Meer Michelangelo? Neem dan eens een kijkje in museum Bargello in het Palazzo (paleis) del Bargello. Bekende werken in het museum zijn de David van Donatello, de Mercurius van Giambologana en de Bacchus van Michelangelo. De bronzen panelen in het paleis zijn ook een kunstwerk an sich.

Palazzo Pitti

Botticelli, Caravaggio, Rubens, Titiaan en Rafaël. Palazzo Pitti huisvest verschillende musea waar de werken van onder andere deze kunstenaars te vinden zijn. Het paleis zelf heeft geweldige ornamenten en een kunstig plafond, waardoor het paleis zelf al een bezienswaardigheid op zich is. Bezoeken dus!

Florence Renaissance

 

Florence tips

Toerisme Florence

Toerisme is booming in Florence. De Italiaanse overheid doet er alles aan om de overlast van toeristen zoveel mogelijk te beperken. Zo is er een experiment om de trappen van alle kerken nat te spuiten, zodat toeristen er niet meer gaan zitten en er dus geen troep achterlaten. Bekend verhaal? Dat kan kloppen, want in Rome gebeurt/gebeurde hetzelfde. Bron: NOS.

 

Hoe kom je in Florence?

Vanuit Nederland is het zo’n 1400 kilometer met de auto naar Toscane. Prima te doen! Ga je toch liever met het vliegtuig? Florence heeft geen eigen vliegveld, dus je kunt vliegen op Pisa en een auto huren.

Vliegen naar Toscane/Pisa? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

Auto huren in Pisa

De beste manier om van Pisa in Florence te komen is met de auto, maar kom je vliegend, huur dan een auto in Pisa. Let even op dat Italianen als gekken rijden; gelukkig heeft Sunny Cars goede verzekeringsdekking zonder haken en ogen.

Auto huren in Pisa? Huur je auto in Pisa bij Sunny Cars met volledige verzekering

Autohuur Italië

 

Overnachten in Florence

Florence heeft legio mogelijkheden om te slapen. Van B&B’s tot luxe hotels, alles is er te vinden.

Overnachten in Florence? Boek je kamer in Florence bij Booking.com

 

Informatie over Florence

Florence is 59 voor Christus al gesticht door Julius Ceasar. Het is de bakermat van de Renaissance en een van de belangrijkste culturele steden van Europa. Florence heeft ongeveer 377.000 inwoners en is de hoofdstad van Toscane.

 

Firenze

Florence is een Franse naam en Italianen noemen de Toscaanse hoofdstad Firenze. Waarom dan toch de Franse naam veel wordt gebruikt? De eerste inwoners (de nederzetters) noemden de stad in het Latijn Colonia Florentina, wat waarschijnlijk later door noordelijkere Europeanen is verbasterd naar het Franse Florence. Toen het Italiaans het meer overnam van het Latijn werd de naam Fiorenza, waar de naam Firenze direct van is afgeleid. Ook de naam Fiorentina is gerelateerd aan de stad er is zelfs een voetbalclub met die naam.

In alle namen komt het woord fior of flor terug. De plek van de stad langs de Arnorivier is vruchtbare grond, waardoor er veel bloemenweiden in de omgeving lagen toen de stad werd gesticht. Fior of flor betekent bloem. Vooral de lelie is een typische bloem uit Florence/Firenze en het symbool van de lelie zie je veel terug in de stad.

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Toscane en Italië? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË

ALLE CITYTRIPS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap