Toen ik een tijdje geleden naar Zuid-Italië vertrok om daar een roadtrip te maken las ik me vooraf in, zoals ik dat altijd doe. Ik las op verschillende momenten over Sorrento, Salento en Salerno in Italië en merkte niet eens meteen op dat het steeds over iets anders ging. De namen lijken zó op elkaar dat ik niet in de gaten had dat ik telkens over drie verschillende plekken las. Totdat ik het wél door had en op onderzoek uitging. Sorrento, Salento en Salerno zijn drie totaal verschillende plekken met als enige overeenkomst dat ze alle drie in Italië liggen. Wat de verschillen zijn? Ik leg het je uit.

 

 

SORRENTO, SALENTO EN SALERNO IN ITALIË

Bijna hetzelfde, maar dit zijn de verschillen

Sorrento, Salento of Salerno. Hun namen lijk zoveel op elkaar dat ze heel gemakkelijk met elkaar te verwarren zijn, dus wanneer je je inleest voor je reis of vakantie naar Italië is een vergissing zo gemaakt. Maar geen nood, want in deze blog neem ik je mee naar deze drie heerlijke Italiaanse plekken, zodat jij je nooit meer vergist. En ik zelf trouwens ook niet.

 

Sorrento

Als je de naam Sorrento hoort, leest of ziet, dan ga je het vanaf nu met nog maar één ding associëren: limoncello. Sorrento is een Italiaanse kuststad en staat bekend om z’n enórme citroenen. Je vindt er citroenen die zonder overdrijven zo groot zijn als basketballen en van die citroenen wordt de beroemde Italiaanse citroenlikeur gemaakt. Maar niet alleen in Sorrento zelf, de hele regio rondom Sorrento staat bekend om de citroen. En om z’n schoonheid.

Waar ligt Sorrento?

Sorrento ligt onder Napels, op het schiereiland Sorrentina aan het einde van de oogverblindende Amalfikust. Veel mensen slaan Sorrento over wanneer ze de Amalfikust bezoeken, omdat het er officieel niet bij hoort, maar ik kan je zeggen dat het zich echt loont om toch een kijkje te nemen. Bovendien is de berg- slash kustweg ernaar toe een plaatje met adembenemende uitzichten en heeft Sorrento een haven waar de boot naar het schitterende eiland Capri een paar keer dag vertrekt (en weer aankomt).


Lees ook:
AMALFIKUST | De mooiste plekken en things to do

Bezienswaardigheden Sorrento

Gezien deze geweldige ligging van Sorrento zou je verwachten dat er veel bezienswaardigheden in de buurt liggen en dat is ook zo. Ten eerste is dus de prachtig mooie Amalfikust op steenworp afstand. De Amalfikust is een bergachtige kust waar je adembenemende dorpjes vindt die tegen de bergwanden op zijn gebouwd en tegelijkertijd allemaal een heerlijk strand hebben. De bergweg die langs en door die dorpjes loopt is zo’n bucketlist roadtrip die je ooit in je leven gereden moet hebben.

Maar er is nog veel meer te zien in de omgeving van Sorrento. Napels ligt op steenworp afstand, vanaf de kust heb je uitzicht op de Vesuvius vulkaan die je zelfs kunt beklimmen. Bovendien ligt de stokoude stad Pompeï, die in het jaar 79 werd bedolven onder een laag as van de vulkaan, ook vlakbij, evenals het prachtige ietwat jetsetterig eiland Capri.

 

Salento

Salento ligt ook in Italië, maar nog een stukje zuidelijker dan Sorrento. De regio Puglia (Apulië in het Nederlands) is grof gezegd de hak van de Italiaanse laars en de Salento is de regio in het meest zuidelijkste punt van Puglia. Je vindt er steden als Lecce, Gallipoli en Brindisi, maar bovendien ga je er voornamelijk terug naar oude Griekse tijden. In sommige dorpen in de Salento wordt zelfs nog Grieks gesproken!

Lu Salentu: lu sule, lu mare, lu ientu’ betekent in het lokale dialect de zon, de zee en de wind en die drie dingen beschrijven de regio heel goed. Maar naast die natuurverschijnselen vind je er oudheid, mooie stranden, olijfgaarden en glooiende heuvels waardoor je je er op sommige momenten in Toscane waant. De Salento is heerlijk.

! Wist je dat Salento ook een dorp in Colombia is? Het ligt in het binnenland in de regio waar veel koffie geteeld wordt, de Zona Cafetera


Lees ook:
PUGLIA | 8x de mooiste plekken in de hak van de Italiaanse laars

 

Salerno

Salerno is net als Sorrento een stad en de twee liggen niet eens ver bij elkaar vandaan. Grofweg zou je kunnen zeggen dat de stad aan de andere kant van de Amalfikust ligt of dat de Amalfikust tussen beide in ligt. Leuk is dat Salerno ook aan de kust ligt, dat er een eeuwenoude universiteit ligt en dat de stad ook zeker een bezoek waard is wanneer je bijvoorbeeld de Amalfikust bezoekt.

Beetje dom: Tijdens mijn reis langs de Amalfikust sloeg ik Salerno over en dat had alles te maken met de verwarring in namen die ik toen nog had. Ik dacht dat er was geweest, totdat ik erachter kwam dat het om twee verschillende plekken ging. Maar niet getreurd, er moet natuurlijk altijd iets te wensen overblijven.

De roadtrip door Zuid-Italië die ik maakte voerde me in de eerste week langs de Amalfikust en in week twee door delen van Puglia. Sorrento en de Salento bezocht ik (die tweede onbewust), maar Salerno sloeg ik nietsvermoedend dus over.


Lees ook:
Roadtrip Zuid-Italië: van de Amalfikust naar Puglia

 

Sorrento, Salento en Salerno

Ondanks dat ik nu de verschillen tussen de drie plekken weet, vind ik het soms nog steeds verwarrend. Hoewel Sorrento wel wezenlijk anders is en daar de verwarring niet meer per se in zit, lijken Salento en Salerno nog steeds bizar veel op elkaar. Goed ezelsbruggetje is het woordje ‘de’ ervoor zetten; omdat Salento een regio is, kun je het de Salento noemen en dat klinkt inmiddels logischer dan de Salerno. Ik vind het zelfs zo verwarrend dat ik soms zelfs twijfel over de naam van het dorpje in Colombia waar ik ook ooit was. Dat is toch echt Salento, maar op sommige momenten weet ik het even niet meer zeker.

Maar goed, misschien was je je ervan bewust, maar misschien ook nog niet. Sorrento, Salento en Salerno zijn drie verschillende plekken in het zuiden van Italië die je gemakkelijk verwart, maar vanaf nu dus niet meer.

 

Reizen naar Zuid-Italië?

Napels en Bari zijn de grootste steden in het zuiden van Bella Italia en hebben beide een vliegveld. Binnen een paar uurtjes vanaf Nederland geniet je van la dolce vita in Zuid-Italië.

Vliegen naar Bari of Napels? 

 

Meer Zuid-Italië? Lees ook:

 

Meer Italië? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap