De glooiende landschappen van Toscane met cipressen en wijnvelden zorgen ervoor dat het voelt alsof je in een sprookje bent. Tijdens mijn roadtrip door Toscane wilde ik in ieder bochtje en in elk dorpje stoppen om een fotoshoot te houden van het bizar fotogenieke landschap en dan vooral rondom de plaatsjes San Gimignano en Volterra. De omgeving van de plaatsjes is mooi, maar de middeleeuwse dorpjes zelf misschien nog wel mooier. In de eerste verbleef ik een paar nachtjes en vanuit daar maakte ik een ochtend een uitstapje naar de tweede.

Lees ook: UNDER THE TUSCAN SUN | Roadtrip door Toscane

 

 

SAN GIMIGNANO EN VOLTERRA IN TOSCANE

Twee middeleeuwse dorpjes in de valleien van Toscane in Italië

Voor UNESCO zijn ze allebei niet onopgemerkt gebleven: beide dorpjes hebben een plekje op de beroemde lijst gekregen. Ze zijn daarmee allebei werelderfgoed en dat is een behoorlijke titel. Beide gekenmerkt door hun middeleeuwse architectuur, maar met respectievelijk nog geen 8000 en 11.000 inwoners zijn San Gimignano en Volterra enorm toeristische trekpleisters. Onder de rook van Florence en iets noordelijker dan Siena liggen deze twee prachtige dorpen verscholen in de glooiingen van Toscane en zijn een bezoekje meer dan waard.

 

De torens van San Gimignano

Het wordt het Manhattan van Toscane genoemd en hoewel dat misschien lichtelijk overdreven is, is wel meteen duidelijk waar die bijnaam vandaan komt. San Gimignano is namelijk niet te missen in het Toscaanse groene, golvende landschap door z’n vele woontorens die overal bovenuit steken. Maar laat je niet misleiden, de torens zijn allesbehalve modern of mondain; ze zijn al in de middeleeuwen gebouwd en zo zien ze er anno vandaag nog steeds uit.

In die tijd bouwden mensen hun huizen hoog en hoe hoger je toren, hoe meer aanzien je als familie had. Op z’n hoogtepunt kende het kleine San Gimignano maar liefst 72 torens waar er vandaag de dag nog zo’n vijftien van over zijn. Tellen is onmogelijk; de slingerweggetjes die naar het plaatsje leiden zorgen ervoor dat je steeds de tel kwijtraakt en het centrum van San Gimignano is zo op elkaar gepakt dat je gemakkelijk een toren mist als je omhoog kijkt. De oudste toren is de Torre Rognosa die stamt uit de dertiende eeuw en is 51 meter hoog. De hoogste toren is de Torre Grossa aan het Piazza del Duomo en is 54 meter hoog.

Wanneer je door de straten van San Gimignano wandelt waan je je volledig in de middeleeuwen. De sfeervolle pleinen, de eeuwenoude gebouwen en de geplaveide straten doen je meteen vergeten dat je in de 21e eeuw leeft. Beklim de hoogste toren, doe een wijnproeverij, prikkel je smaakpapillen met échte Italiaanse gelato en laat je verwonderen door de eeuwenoude, oogverblindende fresco’s van Gozzoli. San Gimignano is klein, maar je kunt je er met gemak een paar dagen of zelfs een hele week vermaken.

Boek je tour door San Gimignano

Meer tips over San Gimignano? In deze blog van Dit is Anne lees heel veel tips over San Gimignano

 

Volterra

Geschiedenis-liefhebbers opgelet: een andere middeleeuwse en zelfs nog oudere schat in Toscane is het dorpje Volterra. Het dorpje stamt weliswaar uit de middeleeuwen, maar er zijn door archeologen ook restanten van de Etrusken, een volk dat al voor Christus leefde, gevonden. Je wandelt Volterra binnen via de eeuwenoude stadspoort (Porta all’Arco) die zo ongeveer nog geheel intact is en dat is bijzonder. In het Etruskisch Museum (Museo Etrusko Guarnacci) duik je in het verhaal van het volk dat duidelijk z’n sporen heeft nagelaten.

Maar uiteraard waren er zoals in heel Toscane ook Romeinen in Volterra. Aan de rand van de stad over een balustrade kijk je plots uit op een stokoud Romeins theater. Maar het overgrote deel van Volterra ademt de middeleeuwen. De oude vesting (Fortezza Medicea) aan de rand van het stadje, het Palazzo San Giovanni, het Palazzo dei Priori en de Duomo di Volterra stammen allemaal uit de periode tussen 1000 en 1500 na Christus. Ancient history uit verschillende era’s in Volterra dus!

Maar wat Volterra vooral ook bijzonder maakt is dat het bovenop een heuvel ligt waardoor de uitzichten op verschillende punten fenomenaal zijn. Omgeven door kliffen en de glooiende velden is Volterra een van de mooiste parels van Toscane. Je kunt er overnachten, maar de accommodaties in de groene, glooiende omgeving zijn nog meer de moeite waard.

 

Hoe kom je in Volterra en San Gimignano?

Volterra en San Gimignano liggen beide verscholen in de glooiende landschappen van Toscane, ten zuiden van Toscaanse hoofdstad Florence en iets noordwestelijker dan Siena. Ik bezocht beide plaatsjes tijdens mijn roadtrip door Toscane en ze zijn beide goed bereikbaar en hebben veel parkeergelegenheden. Heb je tijdens je vakantie één uitvalsbasis en beschik je niet over een auto, dan kun je beide dorpen bezoeken via excursies vanuit Florence of Siena.

Boek je tours door San Gimignano en/of Volterra

 

Overnachten rondom/in San Gimignano en Volterra

In San Gimignano en Volterra zelf, maar vooral in de omgeving zijn legio overnachtingsmogelijkheden. In Toscane barst het van de agriturismi: omgebouwde boerderijen waar logies en landbouw met elkaar worden gecombineerd. Tijdens mijn verblijf sliep ik een Agriturismo Fattoria Voltrona. Met in de tuin bij het zwembad uitzicht op de torens van San Gimignano, een overdekt terras voor het ontbijt en de mooiste vergezichten middenin de Toscaanse valleien kun je niet anders dan er volledig tot rust en ontspanning komen.

Overnachting: Agriturismo Fattoria Voltrona

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Toscane? Lees ook:

 

Meer Italië? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap