Ergens in een dorpje in het zuiden van Italië, zelfs helemaal in de zogenaamde hak van de Italiaanse laars staan een paar bijzondere huisjes. De huisjes zijn klein, rond en wit met kegelvormige, grijze daken en hebben een bijzondere naam: trulli. Het dorpje heet Alberobello en wanneer je in Puglia bent, is een bezoekje aan deze bijzondere huisjes en dit bijzondere dorp echt ontzettend de moeite waard. Ga mee op ontdekkingstocht door de trulli in Alberobello.

Lees ook: Puglia: 8x de mooiste plekken in de hak van de Italiaanse laars

 

 

TRULLI IN ALBEROBELLO IN PUGLIA

Ontdek de trulli in Zuid-Italië

In de hak van de Italiaanse laars, in de regio Puglia ligt de Itriavallei (Valle d’Itria) en die vallei staat bekend om z’n trulli. De trullo (meervoud trulli) is het paradepaardje van de regio en is een typisch huisje of bouwwerk dat gebouwd is van wit kalksteen met een grijs, kegelvormig dak. Dat kenmerkende trullo-dak is vaak versierd met tekeningen of symbolen die ongetwijfeld allerlei betekenissen hebben. De trulli zijn ontstaan rond 1500 en werden van origine gebouwd zonder cement; zo waren ze gemakkelijk af te breken om te ontsnappen aan de belastingdienst, maar tegenwoordig zijn ze een enorme toeristische trekpleister.

Tijdens mijn roadtrip door Zuid-Italië verblijf ik m’n tweede week in de regio Puglia met uitvalsbases in Bari en Lecce. Ik ontdek de regio op m’n dooie gemak en er is een aantal plekken die ik sowieso wil bezoeken. Alberobello staat zo ongeveer bovenaan die lijst; de witte gevels en grijze daken wil ik met eigen ogen zien. Ik ben dól op tiny houses en kan me zomaar voorstellen dat een trullo niet veel anders is dan een tiny. ‘s Ochtends stap ik in m’n auto en rijd vanuit Bari naar het trulli-paradijs waar ik me laat verrassen door de prachtige, iconische mini huisjes. Ik ben instantly in love!

Lees ook: Roadtrip Zuid-Italië: van de Amalfikust naar Puglia

 

Trulli in de Valle d’Itria: de trullivallei

In de Valle d’Itria in het uiterste zuiden van Italië barst het van de trulli die vanuit allerlei stadjes en uitzichtpunten te zien zijn. De vallei die ligt tussen Bari, Brindisi en Tarente wordt de trulli-vallei genoemd; in deze bijzondere, nog ongerepte vallei zijn duizenden kleine, ronde, witte huisjes met grijze, kegelvormige daken te vinden. Ze geven het gebied een heel eigen karakter en de trulli zijn zelfs het pronkstuk van niet alleen de vallei, maar van heel de regio Puglia.

 

Trulli in Alberobello

Alberobello is de onbetwiste hoofdstad van de trulli. Er staan er zeker duizend en die zijn niet alleen door vele toeristen niet onopgemerkt gebleven, ook UNESCO heeft ze gezien; sinds 1996 staat heel Alberobello op de Werelderfgoedlijst. Het oude centrum van Alberobello bestaat uit kronkelige steegjes, die nergens anders zo typisch zijn als daar. Soms loopt het een beetje op en soms een beetje af en om de paar meter vind je een zijsteegje waar je als vanzelf even een kijkje neemt. Ook al lijken ze allemaal op elkaar, elke trullo is uniek. 

 

Rione Monti

Het klinkt bijna als een sprookje. Wanneer je door de straten van Rione Monti, het trulli-centrum van Alberobello wandelt lijkt het alsof je niet in de ‘echte’ wereld bent. Maar dat ben je heus. Het is er behoorlijk commercieel; je kunt de ‘hoofdsteeg’ van de wijk inmiddels best een winkelstraat noemen. Veel trulli worden nog bewoond en in sommige kun je zelfs slapen en zijn gewoon te boeken via Booking.com. Op drukke zomerdagen loop je er schouder aan schouder met andere toeristen, want zo druk is het, maar dat maakt het niet minder impressive. Het is er niet groot en je kunt er op je dooie gemakkie ronddwalen en altijd weer op een bekend plekje uitkomen.

Aia Piccola

Aan de overkant van de doorgaande weg, de Via Indipendenza ligt de wijk Aia Piccola. In Aia Piccola heb je misschien iets minder het gevoel in de trulli-hoofdstad te zijn, maar als je eens doorloopt en een zijstraat in wandelt, kun je zomaar uitkomen in een steegje vol met authentieke trulli. En in Aia Piccola zijn ze nog authentieker dan in Rione Monti. Met een beetje geluk stapt er net iemand naar buiten of staan er twee Italiaanse vrouwen met elkaar te kletsen (over het weer?) en wanneer je ze groet kan er zomaar een spontaan gesprekje ontstaan. Je waant je even een echte Alberobelloiaan.

 

Andere bezienswaardigheden Alberobello

Maar er is naast al het trullo-‘geweld’ nog meer te zien in Alberobello.

Kerken

Het barst er van de kerken en de mooiste en grootste is wel de Basilica dei Santi Medici. Hij staat zo ongeveer midden op straat in Aia Piccola en is met zijn twee torens niet te missen. Maar! Nog leuker: aan het einde van Via San Michele vind je een grote, witte trullo met een aantal grijze kegels op het dak, waaronder kerkklokken hangen. Het is een trullo-kerk! En ik heb geluk. Net als ik er loop is er een bruidspaartje op straat voor de kerk. Of de ceremonie nog moet plaatsvinden of juist geweest is weet ik niet en maakt ook niet uit.

Musea

De grootste trullo, de Trullo Sovrano is zo groot dat het een tweede verdieping heeft en is nu toegankelijk als museum. Ook het Casa Pezzolla is een museum; het zijn een aantal aan elkaar verbonden trulli waarin je echt even terug in de tijd gaat.

Pleinen met terrasjes in Alberobello

Langs de doorgaande weg Largo Martellotta ligt aan de kant van Rione Monti een pleintje met fijne terrasjes. De tafels en stoelen vlak langs de witte gevels aan de ene kant en de straat aan de andere kant. Na een paar uurtjes rondstruinen plof ik er neer en eet de typisch Puglia pasta: orecchiette met een Aperol Spritz. Het lijkt wel vakantie!

Belvedere Santa Lucia (uitzichtpunt)

In Aia Piccola vind je het uitzichtpunt Belvedere Santa Lucia (klik voor de locatie); vanaf hier kijk je recht op de grijze kegeldaken van de trulli in Rione Monti. Supertof!

 

Omgeving Alberobello

De Valle d’Itria is een bijzondere vallei die nog behoorlijk ongerept is. Het kenmerkt zich door de trulli, maar ook door de vele olijfgaarden. Wanneer je door de regio rijdt wil je bij elke bocht even stoppen om foto’s te maken, alsof je in Toscane bent, maar dan net even anders. Andere mooie plaatsen in de buurt van Alberobello zijn bijvoorbeeld Locorotondo, Ostuni en Monopoli. Een compleet overzicht over de regio schreef ik in een apart artikel over hoogtepunten en bezienswaardigheden in Puglia.

Lees ook: Puglia: 8x de mooiste plekken in de hak van de Italiaanse laars

 

Hoe kom je in Alberobello?

Alberobello ligt in de provincie Bari, in de regio Puglia in de hak van de Italiaanse laars. De dichtstbijzijnde grote stad is Bari. Tijdens mijn roadtrip rijd ik met m’n huurauto van Napels naar Bari, maar vliegen op Bari kan ook. 

Vliegen naar Bari? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

 

Auto huren in Puglia

Rijden in Puglia is prima te doen en anders dan in andere Italiaanse regio’s niet per se met gevaar voor eigen leven. De wegen zijn er soms een uitdaging, maar qua verkeer is het er rustig. Je kunt er heerlijk de tijd verliezen terwijl je rijdt door de glooiingen langs de olijfgaarden. Ik huur mijn auto bij Sunny Cars, want dan ben je altijd volledig verzekerd en kom je nooit voor verrassingen te staan.

Auto huren? Huur je auto in Bari bij Sunny Cars

Autohuur Italië 

 

Overnachten in een trullo

Sommige trulli zijn huizen, andere zijn winkels, maar er zijn ook hotels, B&B’s en guesthouses gevestigd in sommige trulli. En er zitten een paar pareltjes tussen. Check de kaart hieronder om je favoriete trullo te vinden.

Slapen in trullo? Boek je kamer hier


Booking.com

 

 

Rondreizen door Puglia

Liever een georganiseerde (rond)reis naar Puglia en Alberobello? Dat kan! Tui biedt volledige rondreizen en Fly Drives.

→ 8-daagse rondreis authentiek Puglia

→ 8-daagse fly-drive authentiek Puglia

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Puglia? Lees ook:

 

Meer Italië? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap