Italië staat bekend om heel veel dingen en een van die dingen zijn de mooie steden Italië. Het land is een groot openluchtmuseum. Er is zoveel te vinden en overgebleven uit de oudheid en dan vooral in de steden. Van de Romeinen tot de Renaissance, de Italiaanse steden zijn de bakermat van het Europa van nu. Mooie Italiaanse steden voor je stedentrip Italië? Die zijn er genoeg. Dit zijn er tien!

 

 

MOOIE STEDEN ITALIË

10x inspiratie voor je Italiaanse stedentrip

 

1. Rome, prachtige hoofdstad van Italië

Zo oud als de weg naar Rome is, zo lang is Rome al de hoofdstad van Italië. Rome is een groot openluchtmuseum waar enorm veel uit de geschiedenis bewaard is gebleven. Rome werd al ver voor onze jaartelling door de Romeinen gesticht en werd de hoofdstad van het Romeinse Rijk en hoe het verhaal precies verder ging durf ik niet te zeggen, maar feit is wel dat er nog steeds tempels, bouwwerken, ruïnes en andere overblijfselen te vinden zijn door de hele stad. Het bekendst is uiteraard het Colosseum, een amfitheater dat stamt uit de eerste eeuw en dus al ongeveer 2000 jaar oud. Het is ongekend dat zo ongeveer heel het gebouw nog overeind staat en het is meer dan terecht dat ie is uitgeroepen tot een van de Nieuwe Zeven Wereldwonderen.

Bestel hier je Rome City Pass met mega voordelen, zoals toegang tot het Colosseum 

Vind hotels in Rome

mooie steden Italië Rome

 

2. Milaan als stedentrip Italië

Terwijl je in veel Italiaanse steden enorm veel oude stenen vindt, valt dat in Milaan een beetje tegen. Milaan is zeker niet de mooiste stad van Italië en sommigen vinden hem zelfs niet de moeite waard voor een stedentrip. Hoewel ik dat enigszins begrijp is Milaan heus heel leuk. Het is de stad van de mode, van de shopping malls en gallerias en van zien en gezien worden, maar er zijn ook andere dingen in Milaan. Wat dacht je van de imposante kathedraal, de gezellige wijk Brera en ‘s avonds eten en stappen langs de grachten in Navigli. Bovendien ligt de stad in het noorden van Italië en dus niet ver van het merengebied. Binnen no time ben je bij het prachtige Comomeer!

Boek je activiteiten en tours in Milaan

Vind hotels in Milaan

Lees ook: 

→ Milaan: 6x hoogtepunten voor je stedentrip

→ Het Comomeer in Italië: 3x de leukste plaatsjes

→ Kust, steden, meren, bergen: 6x mooiste plekken in Noord-Italië

 

3. Florence: waar de renaissance tot leven komt

Misschien wel de mooiste, maar zeker meest imposante stad van Italië is Florence. De hoofdstad van Toscane is de bakermat van de renaissance wat volop te zien is in onder andere de prachtige kathedraal. De stad werd al ver voor onze jaartelling gesticht door Julius Caesar en bekende mensen die afkomstig zijn uit of gelinkt zijn aan Florence zijn de familie Medici, Amerigo Vespucci, Florence Nightingale, Galileo Galilei en kunstschilder Michelangelo. Het stikt er van de kunst, beelden en musea. Ik was er tijdens mijn rondreis door Toscane slechts één dag, maar een volgende keer ga ik zeker langer.

Vind hotels in Florence

Lees ook: Florence, waar de Renaissance weer tot leven komt

 

4. Palermo, de hoofdstad van Sicilië

Tijdens mijn roadtrip over Sicilië bracht ik twee volle dagen door in de hoofdstad Palermo. Hoewel ik er niet aan twijfelde om de stad te bezoeken, doen velen die op bezoek zijn op Sicilië dat wel en dat is zonde, want Palermo is echt heerlijk. Het is er op sommige plekken heus modern, maar hoe dieper je verdwaalt in de straten en steegjes, hoe rauwer het wordt. Ik hou er enorm van. Vooral de wijk Vittorio is lekker shabby en chaotisch, evenals de markten die je overal in de stad vindt. Palermo is echt Siciliaans met een dikke rauwe rand en het is heerlijk om je onder te dompelen in de zinderendheid van deze mooie Italiaanse stad.

Vind hotels in Palermo

Lees ook: Palermo: 10x doen in Sicilië’s heerlijke, rauwe hoofdstad

 

5. Napels: rauwe, maar mooie stad in Italië

Over rauw gesproken: Napels kan er ook wat van. De stad in het zuiden van Italië staat bekend om z’n afvalprobleem en wandelend door de straten voel je de rauwheid. Wil je een stedentrip Italië combineren met natuur en strand? In de omgeving rondom Napoli is van alles te ontdekken. De Vesuvius vulkaan, de oude stad Pompeï, het eiland Capri voor de kust en de schitterende, prachtige Amalfikust. Allemaal op steenworp afstand. En weet je wat. De enige, echte pizza kent z’n oorsprong in Napels en de állerlekkerste pizza van de hele wereld eet je in Pizzeria Da Michèle voor nog geen vijf piek.

Vind hotels in Napels

Lees ook: 

→ De lekkerste pizza ter wereld eet je in… Napels!

→ De Amalfikust: de mooiste plekken en things to do

→ Roadtrip Zuid-Italië: van de Amalfikust naar Puglia

Napels Amalfikust

 

6. Bari, verrassend leuke stad in Italië

Een verrassend leuke Italiaanse stad die ik ontdekte tijdens mijn reis door Puglia is Bari. Ik verwachtte er niet veel van en ‘gebruikte’ hem in eerste instantie slechts als uitvalsbasis om de mooiste plekken van Puglia te ontdekken, maar Bari zelf bleek ook zwaar de moeite waard. Het oude centrum is een doolhof van echte Italiaanse steegjes, waarboven waslijnen gesponnen zijn waaraan lakens hangen te drogen en eenmaal in het nieuwe gedeelte zijn het juist brede, autoloze winkelstraten die het straatbeeld bepalen. Bovendien ligt Bari aan de kust en dus is er een brede boulevard die langs zee loopt. Bari is gezellig en goed behapbaar en ik vind hem een van de mooiste steden van Italië.

Ga op de fiets door het kronkelende labyrint van Bari

Vind hotels in Bari

Lees ook:

→ Puglia: 8x de mooiste plekken in de hak van de Italiaanse laars

→ Roadtrip Zuid-Italië: van de Amalfikust naar Puglia

 

7. Genua, thuishaven van de Italiaanse pesto

Niemand minder dan Columbus werd geboren in Genua en zijn geboortehuis is nog steeds intact en zelfs te bezoeken tijdens je stedentrip naar Genua. Maar de hoofdstad van de Italiaanse regio Ligurië heeft nog veel meer bezienswaardigs, zoals de haven met een brede boulevard en een groot plein met een dogenpaleis. Maar bovenal is Genua bekend om de pesto; het groene Italiaanse goud kent er z’n oorsprong en geen enkele pasta wordt er zonder deze saus geserveerd. Genua is een van de mooiste steden van Italië.

Boek je rondleiding en tours door Genua

Vind hotels in Genua

Lees ook: 5x hoogtepunten Ligurië: Italiaanse rivièra op haar best

 

8. Verona, de Italiaanse stad van Romeo en Julia

In de zomer is het er afgeladen druk; omdat Verona vlakbij het Gardameer ligt en er in juli en augustus hordes toeristen uit Noord-Europa op het meer afkomen is er geen doorkomen aan in Verona. Als je op stedentrip naar Verona wil, kies dan vooral een periode in de overige tien maanden van het jaar. Je kijkt je ogen uit, want ook in Verona komt de geschiedenis tot leven. Van Romeo en Julia tot de stokoude arena waar nog steeds voorstellingen worden gegeven.

Ontdek Verona op de fiets met Baja Bikes

Vind hotels in Verona

Verona

 

9. Lucca, vervlogen tijden tijdens je Italiaanse stedentrip

Lucca is een stokoud stadje middenin Toscane en er komen drie tijdperken samen: je vindt er overblijfselen van de Romeinen, maar ook bouwwerken uit de Renaissance en dat alles is een jasje anno 2020 gegoten. De kerken en kathedraal zijn vernoemd naar heiligen uit de tijd waarin ze gebouwd werden en pleinen zijn vernoemd naar andere historische grootheden, je waant je in ancient history in Lucca. De stad kent nog een stadsmuur wat nu als stadspark dient en het centrum krioelt van stegen, straatjes en pleinen met als hoogtepunt het beroemde amfitheater. Wat vroeger een schouwspel voor gevechten was, is nu een pleintje met gezellige terrasjes. Lucca is lieflijk en schattig en een van de mooiste steden van Italië.

Vind hotels in Lucca

Lees ook: Toscane: 7x ancient history in lieflijk Lucca

 

10. Venetië: romantiek in een van de mooiste steden Italië

En dan last but not least een wereldberoemde stad die in ieder opzicht thuishoort in het rijtje mooie steden Italië: Venetië. Gebouwd op palen op het water stikt het er van de grachten met pittoreske bruggetjes, rondvarende gondels, maar ook pleinen. Het hele centrum is autoloos, maar dat kan ook niet anders, want de straten en stegen zijn zó smal en bovendien lopen ze steevast uit op water dat het onmogelijk zou zijn er een auto te laten rijden. Je kan wandelend of met een gondel van de ene naar de andere kant en when in Venice zou ik toch echt dat laatste aanbevelen. Ook hier geldt: vermijd het hoogseizoen om niet in mensenmassa’s te verdwijnen of ga zelfs in de winter: je hebt Venetië dan zo ongeveer voor jezelf.

Op de fiets door Venetië? Boek je fietstour bij Baja Bikes

Vind hotels in Venetië

→ Gondelvaren, een rondleiding door de straatjes of met de boot naar Burano? Bestel je tickets online

mooie Italiaanse stad Venetiëmooie stad Italiëmooie steden Italië Venetië

 

Nog meer mooie steden Italië

Of deze tien steden de Italiaanse lading dekt? Nee heur. Er zijn nog veel meer mooie steden in Italië! Ik was ook in Turijn in het noorden bijvoorbeeld, of in het stokoude Matera en Lecce in het zuiden. Of Catánia en Syracuse op Sicilië. Of Pisa, Pistoia en Siena in Toscane. Allemaal mooie Italiaanse steden die ik ook al eens bezocht. Maar dan zijn er ook nog steden als Bologna, Parma en nog veel meer Italiaanse steden!

 

Hoe kom je in Italië?

Het noorden van Italië is met de auto in een dag bereikbaar, maar wil je sneller op je Italiaanse stedentrip aankomen of ga je naar een zuidelijke stad, neem dan het vliegtuig.

Vliegen naar een van de mooie steden Italië? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

Vliegtickets steden Italië vergelijken? Vind je vliegticket via Momondo

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Italië? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË

 

Meer citytrips? Lees ook:

ALLE CITYTRIPS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap