Bezienswaardigheden in Lucca. Tijdens mijn roadtrip door Toscane in mei 2017 was Lucca het eerste stadje, na Pisa, dat ik aandeed. Struinend door de straten en over de pleinen van deze eeuwenoude plek liet ik me verrassen door de sfeer en de oudheid van de stad. De overblijfselen uit vervlogen tijden – van de Romeinen via de middeleeuwen tot de Renaissance – zijn nog altijd in vol ornaat en originele staat te bewonderen. Lees mee en laat je bewonderen over de mooiste Lucca bezienswaardigheden.

Lees ook: Under the Tuscan sun. Roadtrip door Toscane

 

LUCCA
BEZIENSWAARDIGHEDEN

7x Doen en zien in Lucca in Toscane

Van de Romeinen tot de Renaissance: in Toscane komt zo ongeveer de hele geschiedenis terug in het niet al te grote stadje Lucca. Lucca is een van de mooiste steden in Italië, ligt in de regio Toscane en is dus ook nog eens omgeven door bloedmooie landschappen waar je heerlijk doorheen kunt rijden. Lucca is anders dan andere steden en dorpen. Er is zoveel oudheid te vinden uit zoveel verschillende tijdperken dat het je soms duizelt van jaartallen en bouwstijlen. Hoe bijzonder. Je kan je voorstellen dat er ontelbaar veel hoogtepunten zijn en in deze blog geef ik je zeven Lucca bezienswaardigheden.

→ TIP! Ontdek Lucca op de fiets! Met Baja Bikes boek je een fietstour door de hele stad en krijg je bovendien uitleg over alle highlights. Liever decadent een privétour? Ook dat kan!

Boek je fietstour door Lucca met Baja Bikes

 

Lucca bezienswaardigheden

1. Duomo di San Martino (kathedraal)

De eeuwenoude kathedraal van Lucca, vernoemd naar de bisschop Sint-Maarten, werd al gebouwd in de elfde eeuw na Christus. Net als legio andere kathedralen uit die tijd werd het gebouw pas zo’n 200 jaar later als ‘af’ beschouwd. De dom is echter nooit helemaal af gekomen; er ontbreekt een top die er eigenlijk nog op zou moeten. De klokkentoren (campanile) die naast het hoofdgebouw staat is er later bijgebouwd.

Het gebouw oogt wat grauw en wittig. Het is zeker niet de mooiste kathedraal in het Toscane uit zijn tijd, maar is uniek juist door zijn ontberingen en oude, rauwe uitstraling. Leuk detail: tijdens het bouwen is een meetfout gemaakt, waardoor de meest rechtse boog aan de voorkant van de dom minder breed is dan de andere twee bogen.Lucca duomo

 

Lucca bezienswaardigheden

2. Piazza San Michele

Het San Michele-plein in het midden van Lucca’s centrum was in de tijd van de Romeinen, dus zelfs nog voor onze jaartelling, een forum. In de Romeinse tijd was dit forum een zeer belangrijke plek. Op het huidige plein staat de kerk San Michele in Foro, door vele Toscanen beschouwd als de mooiste kerk van de regio. Gebouwd in de elfde eeuw is de kerk een parmantig en statig gebouw met een gevel die volgebouwd is met zuilen, beelden en kolommen. Je kijkt je ogen uit en blijft steeds weer nieuwe dingen zien. De kerk is open voor publiek.

 

Lucca bezienswaardigheden

3. Piazza dell’Anfiteatro

Stammend uit de Romeinse tijd is het ovaalvormige plein aan de noordkant van het centrum van oudsher een openluchttheater: het amfitheater. Het plein werd al in de allereerste eeuw na Christus gebouwd en als je op een terrasje neerstrijkt, een wijntje bestelt en geniet van de laatste zonnestralen van de middag, kun je je niet voorstellen dat hier ooit gladiatorenspelen werden gehouden.

Toch voel je de historie op het plein. Het is volledig omsloten door gebouwen die tegenwoordig in zonnige kleuren zijn geschilderd en middels vier ronde poorten loop je het plein uit om verder de dwalen in Lucca’s steegjes. Een heel bijzondere plek. Toeristisch, maar toch niet overdadig. Wat mij betreft is het oude amfitheater de mooiste plek van Lucca.

 

Lucca bezienswaardigheden

4. Piazza Napoleone

Het grootste plein van de stad, ook wel Piazza Grande genoemd, met de állerlekkerste cappuccino is het Piazza Napoleone (Napoleon Plein). Anders dan de naam doet vermoeden is het plein niet aangelegd door Napoleon zelf, maar door zijn zus. Er zijn heel wat gebouwen gesneuveld voor de bouw van dit negentiende-eeuwse plein, wat ik dan weer ontzettend zonde vind.

Er stonden ooit een kerk, pakhuizen en torens en de plek is altijd het politieke hart van de stad geweest. Nu is de plek een uitgestrekt plein waar voor de locals allerlei activiteiten plaatsvinden. Markten, festivals en andere evenementen; het plein is er groot genoeg voor. Omgeven door bomen en bankjes, kun je je voeten laten rusten tijdens een korte pauze óf op een van de terrasjes. Waarschuwing: de cappuccino’s zijn er dus heerlijk!Piazza Napoleone Lucca

 

Lucca bezienswaardigheden

5. Basiliek San Frediano

Het was even zoeken, maar uiteindelijk vond ik hem. Een Romaanse – en dus oeroude – basiliek, al gebouwd in de zesde eeuw na Christus is de San Frediano basiliek. En die oudheid is te zien. De kerk ziet er eenvoudig uit en past niet bij de stijl van bijvoorbeeld de kathedraal die pas vijf eeuwen later werd gebouwd. De schildering op het torentje is pas honderden jaren na de bouw aangebracht, inderdaad ten tijde van de Renaissance.San Frediano Lucca

 

Lucca bezienswaardigheden

6. Stadsmuur Lucca

Een van de bijzonderste Lucca bezienswaardigheden is de enorme stadsmuur die om het centrum van Lucca staat. Hij werd gebouwd in de vijftiende eeuw tijdens een vete met Florence. Via een trap loop je van buiten omhoog de muur op en aan de andere kant het centrum in. De muur is zo breed dat het een soort stadspark is. Er worden stadswandelingen en fietsroutes op georganiseerd en je kan er ook even chillen op een bankje onder de groene bomen.Lucca stadsmuurStadsmuur Lucca bezienswaardigheden

 

Lucca bezienswaardigheden

7. Lucca bezienswaardigheden: steegjes, straatjes, winkeltjes en pleintjes

Een doolhof aan steegjes en straten waarin je gemakkelijk verdwaalt. Met af en toe een punt van herkenning, waardoor je altijd je weg terug wel weer vindt. Lucca bestaat uit kronkelende paden, sommige recht, sommige krom, sommige breed, andere smal. En net als je denkt dat je op een plek komt waar je nog niet eerder was geweest, ontdek je dat je al voor de derde keer bij dezelfde ijssalon uit bent gekomen. Lucca zit vol verrassingen. Laat je meeslepen door de plaatjes die ik schoot van vele fotogenieke plekken (en mensen!) van de prachtige binnenstad:

 

Meer over Lucca

  • Ik bezocht Lucca tijdens mijn rondreis slash roadtrip door Toscane
  • Lucca heeft een lange geschiedenis; de stad bestond al voor onze jaartelling
  • Het stratenpatroon van Lucca is rechthoekig. Dit is typisch Romeins
  • Lucca is ook een provincie. De provincie Lucca is een van de tien provincies van de regio Toscane.
Powered by GetYourGuide

 

 

Naar Lucca?

 


 
Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Toscane of Italië? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap