Ligurië in Italië is niet alleen een lust voor je oog maar voor al je zintuigen. De Italiaanse bloemenrivièra, zoals de Ligurische kust ook wordt genoemd, spreekt echt tot de verbeelding. Het stond nog niet eens lang op m’n verlanglijstje, maar toen ik er eenmaal was geweest wilde ik vaker! Wat Ligurië dan zo mooi maakt? Ik verzamelde vijf +1 Ligurië bezienswaardigheden, hoogtepunten en tips die ik opdeed tijdens mijn bezoeken aan de mooie Italiaanse rivièra.

 

 

LIGURIË BEZIENSWAARDIGHEDEN AAN DE BLOEMENRIVIÈRA

Vijf +1 hoogtepunten aan de Italiaanse Ligurische kust

 

Ligurië is een regio in noordwest-Italië en ligt aan de zogenaamde Ligurische Zee. Ligurië grenst in het oosten aan Toscane en in het westen aan Frankrijk. Tijdens mijn roadtrip door Europa in de zomer van 2018 ga ik precies daar de Frans-Italiaanse grens over. De Ligurische kust is ook wel bekend als de Italiaanse bloemenrivièra; het deel ten noorden van hoofdstad Genua is de Rivièra di Ponente, het deel ten zuiden ervan is de Rivièra di Levante en vooral het zuidelijke deel heb ik flink bezocht.

Langs de Ligurische kust ligt een spoor van de nationale Italiaanse spoorwegen Trenitalia, waardoor het heel gemakkelijk is om vanuit één uitvalsbasis dwars door de geweldige bergpassen met de mooiste uitzichten, uitstapjes te maken naar andere plekken in Ligurië. Van San Remo tot aan La Spezia kun je op verschillende plekken uitstappen. Maar ook met een auto rij je heel gemakkelijk langs de kustwegen (de SS1) en mocht je haast hebben dan loopt iets verder landinwaarts de snelweg E80. Heel gemakkelijk dus om je er te verplaatsen en de bezienswaardigheden Ligurië op je gemakje te ontdekken. Hier komen vijf hoogtepunten.

Vliegen naar Ligurië? Boek je vliegticket naar Genua of Pisa bij Transavia!

 

Plattegrond kaart Ligurië ItaliëLigurië bezienswaardigheden

 

1. Ligurië bezienswaardigheden: hoofdstad Genua

Genua is niet alleen de hoofdstad van Ligurië, de stad is ook de homebase van de pesto. De stad heeft een tijd een grimmig imago gehad en dat is zwaar onterecht, want de Ligurische hoofdstad heeft onwijs veel te bieden. Het verhaal van de pesto genovese begint in de oude haven – de Ponta Antico -, waar de geuren van vis en basilicum elkaar al eeuwenlang afwisselen en waar je tegenwoordig een moderne, brede boulevard vindt. Het centrum van Genua is tegen heuvels opgebouwd en de grootste trekpleister is het grote plein het Piazza Matteotti met een enorm Dogenpaleis. Verdwaal er in het labyrint van de straatjes en steegjes. Mocht je de weg écht niet meer terug kunnen vinden, dan is er altijd wel ergens een behulpzame Italiaan te vinden om je te helpen.

Genua hoofdstad LiguriëLigurië bezienswaardigheden GenuaGenua haven Ligurië bezienswaardighedenGenua Ligurië bezienswaardigheden

 

2. Vijf schilderachtige dorpjes in Ligurië: Cinque Terre

Uniek, kleurrijk en schattig. Grillig, rauw en adembenemend. De Cinque Terre zijn vijf dorpjes aan de zuidkant van de Ligurische kust die alle vijf ondanks hun eigenheid helemaal bij elkaar horen. Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso worden gekenmerkt door hun kleurige gebouwen die tegen rotswanden opgebouwd zijn en geregeld je adem doen stokken. Gelegen in het Nationaal Park Cinque Terre zijn de dorpjes omgeven door bergen, fijne natuur en de mooiste uitzichten en staat het gebied op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Trenitalia heeft stations in ieder dorpje, maar er liggen ook wandelpaden tussen de dorpen, waardoor ze heel goed bereikbaar zijn. Gaat dat zien!

Lees ook: Knus en ruig: de vijf kleurige dorpjes van de Cinque Terre

Ligurië bezienswaardigheden Cinque Terre Riomaggiore Vernazza Ligurië bezienswaardigheden Ligurië bezienswaardigheden Manarola Ligurië bezienswaardigheden Monterosso Ligurië bezienswaardigheden Vernazza

 

3. Prachtig Portofino aan de bloemenrivièra

Portofino is een havenplaatsje slash voormalig vissersdorpje ten zuiden of oosten Genua. Neem een dikke portemonnee mee als je Portofino gaat bezoeken, want het is er exclusief en daardoor heel duur. De huizen van de voormalige vissers zijn omgetoverd tot kleurrijke vakantieadressen van de Italiaanse high society, maar het is vooral een plaatsje waar zo ongeveer alle superlatieven op van toepassing zijn. Prachtig, schattig, kleurrijk, schilderachtig, pittoresk, Portofino is het allemaal.

→ TIP: ga je naar Portofino met de trein of de auto? Stap dan uit de trein of parkeer je auto in het naastgelegen Santa Margherita. Neem vanuit daar de bus naar Portofino.

Portofino Ligurië bezienswaardigheden Ligurië bezienswaardigheden prachtig PortofinoLigurië Portofino Ligurië bezienswaardigheden Portofino

 

4. Rapallo als perfecte uitvalsbasis in Ligurië

Twee keer bezocht ik Ligurië en tijdens de tweede keer verbleef ik in het plaatsje Rapallo. Dat was niet helemaal volgens plan, maar uiteindelijk bleek het een verrassend leuk plaatsje. Ook al was ik er in het hoogseizoen en zaten de terrassen best vol, het was er niet afgeladen druk en dat was fijn. Rapallo ligt aan zee, dus er is strand. Bovendien heeft het een schattig centrum en rijdt Trenitalia er doorheen om je naar de naastgelegen plekken zoals Portofino en Cinque Terre te brengen. Rapallo is qua ligging een perfecte uitvalsbasis voor Ligurië.

Rapallo Ligurië bezienswaardighedenLigurië bezienswaardigheden Rapallo

 

5. Weg van drukte: Levanto en Portovenere

Als alternatief voor de drukke Cinque Terre zijn er twee naastgelegen plekken: Levanto en Portvenere. Ze zouden zomaar het zesde en zevende dorp van de Cinque Terre kunnen zijn. Voordeel is dat het in het hoogseizoen in Levanto en Portovenere rustiger is dan in de vijf dorpen waardoor ze ideale alternatieve plekken zijn. Levanto ligt ten noorden en Portovenere ten zuiden van de Cinque Terre en ook hier heeft Trenitalia gewoon een station. Ze zijn leuk om te bezoeken als dagtrip, maar dus ook prima plaatsen als uitvalsbasis tijdens je verblijf in Ligurië.

 

5+1. Drie plekken in Ligurië: San Remo, Ligurische Alpen, Sestri Levante

Drie plekken in Ligurië die ik niet ken maar wel wil noemen zijn San Remo, Sestri Levante en de Ligurische Alpen. Wil je zon, zee en strand tijdens je Italiaanse vakantie ga dan naar San Remo of Sestri Levante. Beide zijn badplaatsen bij uitstek, San Remo vlakbij de Franse grens en Sestri Levante tussen Portofino en Cinque Terre. En! Wist je dat ook een deel van de Alpen in Ligurië ligt? En dat er een 13 kilometer lange piste is, waardoor je dus in de winter kunt skiën in Ligurië? Hoe tof!Ligurië bezienswaardigheden kust Ligurië bezienswaardigheden Alpen

 

Hoe kom je in Ligurië?

Ligurië ligt in het noordwesten van Italië en de afstand Utrecht-Genua is een kleine 1200 kilometer. Prima met de auto te doen tijdens bijvoorbeeld je zomervakantie. Ga je liever met het vliegtuig, dan kun je vliegen op Genua of Pisa.

Vliegen naar Ligurië? Boek je vliegticket naar Genua of Pisa bij Transavia!

 

Auto huren in Ligurië

Wil je gaan roadtrippen door Ligurië, dan is dat allereerst een prima idee. Tijdens mijn roadtrip door Europa reed ik ook door Ligurië met m’n eigen bolide. Wil je een auto huren? Dat kan ook!

Auto huren in Italië? Huur je auto bij Sunny Cars met all-in verzekering!

Autohuur Italië

 

Overnachten

Ligurië is prima bereisbaar, dus je hoeft zeker niet de hoofdprijs te betalen tijdens je verblijf. Goede uitvalsplekken zijn Rapallo, Levanto en La Spezia.

Overnachten in Ligurië? Boek je kamer bij Booking.com


Booking.com

 

 

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Italië? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap