De Etna beklimmen klinkt misschien als een enorme uitdaging, want de vulkaan gaat meer dan drie kilometer de lucht in, maar dat hoeft het niet te zijn. Je kunt hem op eigen houtje wandelend beklimmen, maar dat kan ook anders. Je kunt namelijk zelfs tot aan de krater met een jeep of kabelbaan. En hoewel de leukste manier toch wel echt (deels) wandelend is, bezoek en beklim ik de Etna met een georganiseerde tour.

→ Boek je tour naar de Etna

 

 

VULKAAN ETNA BEKLIMMEN

Actieve uitdaging op Sicilië: beklimming van de Etna vulkaan

De Etna op Sicilië is na vulkaan Stromboli niet alleen de meest actieve vulkaan van Europa, maar ook  van de actiefste vulkanen ter wereld. Hij komt nog geregeld tot uitbarsten; bijna elk jaar spuwt hij in meer of mindere mate geregeld met lava, maar de laatste grote eruptie was in de winter van 2008 op 2009. Zestien jaar daarvoor barstte hij ook al eens gigantisch uit en deed daar toen zelfs drie maanden over. Toch is het veilig om de vulkaan te beklimmen zonder levend verbrand of onder een laag as bedolven te worden. Hij wordt namelijk heel actief gemonitord met allerlei apparatuur die de activiteit binnenin de vulkaan meten.

 

Etna vulkaan beklimmen

Er zijn een heleboel manieren om naar de top van de Etna te gaan en een daarvan is te voet. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik tijdens mijn bezoek aan Sicilië niet zelf de vulkaan bewandel. Dat valt me heus een beetje tegen van mezelf, maar dat komt vooral omdat ik me niet goed heb laten informeren over de mogelijkheden bij het boeken van m’n trip naar de Etna.

Hoewel ik Sicilië rondreis met een huurauto, bezoek ik op de laatste dag van m’n roadtrip de Etna met een excursie vanuit het overigens prachtige plaatsje Taormina. Die excursie gaat met een touringcar en dat is best een beetje jammer als ik er ter plekke achter kom dat ik ook gewoon zelf met m’n auto het eerste deel van de klim had kunnen doen. Hoe tof zou het zijn om met m’n Fiat 500 de flanken van de Etna te trosteren? Just saying.

In de veronderstelling dat de top uitsluitend te voet te bereiken is en dat ik dus sowieso zou moeten wandelen (wat ik graag wil) boek ik vol enthousiasme een dag voor m’n expeditie de tour. Maar eenmaal daar merk ik al gauw dat ik weinig te wandelen heb. Met de touringcar, een kabelbaan en een jeep bereik ik zonder enige moeite de top van de vulkaan en slechts het allerlaatste kleine stukje naar de krater moet ik op eigen kracht doen. De klim van de Etna bestaat uit drie delen:

 • 1900 meter: met de bus of je eigen auto te bereiken (hier ligt berghut Rifugio Sapienza). Vanaf hier kun je volledig wandelend naar de top, maar dat hoeft niet;
 • 1900 → 2500 meter: met de kabelbaan of wandelend;
 • 2500 → 2900 meter: met een jeep of wandelend;
 • 2900 meter → de hoogste krater: wandelend (klein stukje)

→ Wil je de Etna te voet beklimmen, boek dan je Etna-trektocht vooraf. Met een kleine groep maak je dan een trekking naar boven.

 

Etna op 1900 meter naar 2500 meter

Op 1900 meter kom je via een mooie bergweg aan bij Rifugio Sapienza, een berghut met een parkeerplaats. In de rifugio zitten een restaurant en wat souvenirwinkeltjes (en als je met een georganiseerde excursie gaat word je uiteraard naar de hut geleid). Op 1900 meter zijn al meteen twee kraters te bezoeken, maar ik besluit mijn groep te volgen.

Ik pak de kabelbaan naar de volgende ‘stop’ op 2500 meter hoogte en als je een echte klim-de-Etna-ervaring wil, dan kun je ook wandelend naar boven. Maar. De vulkaan is geen gewone berg; de ondergrond is niet van zand of gras, maar van opgedroogd, zwart mul as wat de klim extra moeilijk maakt. Het duurt dan een paar uur voordat je op 2500 meter bent en dan nog ben je niet aan de top. Met de kabelbaan doe ik er een paar minuten over.

Wanneer ik op 2500 meter uit de kabelbaan stap merk ik meteen dat het een stuk frisser is dan beneden. Het is half juni, maar dat maakt op 2,5e kilometer hoogte niet uit. Eigenlijk draag ik te weinig kleding, waardoor het maar goed is dat ik niet ben gaan wandelen. Het laatste stuk naar 2900 meter kan ook te voet en als ik op eigen houtje was zou ik dat zeker doen, maar ik kan nooit op tijd terug zijn bij de bus als ik het laatste stuk zelf ga doen. En bovendien is alle vervoer bij m’n excursie inbegrepen. Ik lijk wel een toerist (sarcasm all over).

 

Etna beklimmen: 2900 meter en de krater

Hoe ik dan wel naar de top van de Etna kom? Met een jeep! Een grote witte auto met enorme banden die ervoor gemaakt is om dit soort landschappen te trotseren. Het doet me een beetje denken aan een woestijnsafari die ik ooit in Dubai meemaakte. Bij de állerhoogste krater van de Etna stappen we uit, althans dat denk ik. Was ik al die tijd bang dat ik helemaal geen lichaamsbeweging zou krijgen tijdens deze expeditie, bij het laatste stukje mag ik tóch nog een stukje zelf klimmen. 

Het is mistig on top of the Etna, waardoor ik terwijl ik over de kraterrand loop de krater niet eens kan zien. Een dik wolkenveld ontneemt m’n zicht en bij elke opklaring, hoe klein ook, spiek ik door de witte sluier om de rook uit de krater te zien komen. Fantastisch. Sommige delen van de ondergrond zijn echt warm en ik kan me werkelijk niet en ook weer wel voorstellen hoe deze plek eruit ziet als ie echt tot uitbarsten komt. De eerst vloeibare lava die uit uit de krater spat op de plek waar nu het lullige rookwolkje uitkomt om vervolgens als een dikke, loeihete, stroperige waterval (vuurval) de berg af te stromen.

De werkelijkheid iets minder spectaculair; de krater is even rustig als slecht zichtbaar. Maar dat geeft niet. Wanneer ik m’n hand op de ondergrond leg die overal  een andere kleur heeft doordat de samenstelling telkens anders is, voel ik de warmte van dit bijzondere kunstwerk van Moeder Natuur door m’n handpalm glijden. En ik besef: ik sta op een vulkaan. Óp een vulkaan. Er bovenop! Hoe dan? Ik laat het even in me landen om vervolgens met de jeep en de kabelbaan weer naar beneden te gaan.

 

Weetjes en kenmerken over de Etna:

 • Hoogste punt: 3329,6 meter, maar met elke uitbarsting verandert dit;
 • Oppervlakte: 1570 m²;
 • Diameter: 45 km;
 • Hoogst bereikbare punt: 3000 meter;
 • De Etna heeft maar liefst vijf hoofdkraters;
 • De Etna is een van de actiefste vulkanen ter wereld en na Stromboli de actiefste van Europa;
 • Op de plek van de Etna komen twee tektonische platen samen: de Afrikaanse en Eurazische plaat;
 • De Etna ligt in het noordoosten van Sicilië;
 • Dichtsbijzijnde plaatsen zijn Taormina en Catánia;
 • Tijdens het stijgen kun je last krijgen van de hoogte (en zelfs hoogteziekte);
 • Als je gaat wandelen, trek dan goede kleding en schoenen aan;
 • Op grote hoogte is het kouder dan in het dal. Je kunt onderweg bij rifugio’s extra kleding kopen (maar dat zal niet goedkoop zijn).

 

Dit artikel heeft affiliatelinks.

 

Meer Sicilië? Lees ook:

 

Meer Italië?

 

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap