Op vakantie naar Italië, maar geen idee naar welke regio of plaats? Italië is best groot en bovendien heel divers, waardoor ik snap dat het lastig kiezen is. Maar geen nood, want ik ben op heel veel plekken in Italië geweest en kan je misschien helpen met je keuze. Van noord naar zuid en zelfs naar Sicilië, dit zijn tien ideeën voor je vakantie Italië.

 

 

MOOIE PLEKKEN ITALIË

10x ideeën, regio’s en plaatsen voor je vakantie naar Italië

Je gelooft het misschien niet, maar tot 2017 was ik slechts een keer in m’n leven in Italië geweest. Dat ik nu zoveel plekken in Italië ken zegt dus veel over hoe veel tijd ik er in de afgelopen jaren heb doorgebracht. Ik krijg gewoon nooit genoeg van la dolce vita in dit fantastische en misschien wel mooiste land van Europa.

 

Ideeën Italië voor je vakantie

Maar mocht je maar een paar weken de tijd hebben dan zul je een keuze moeten maken welk deel van Italië je gaat bezoeken. De laars van Europa heeft alles: prachtige kustlijnen in Ligurië en aan de Amalfikust, bergen en meren in Noord-Italië, stokoude steden zoals Matera en glooiende landschappen in Toscane. Maar ook het rauwe, Italiaanse leven op Sicilië, de witte stadjes in Puglia en de grachten met gondels in Venetië zijn echt allemaal super mooie plekken voor je vakantie naar Italië.

 

Mooie plekken, regio’s en steden in Italië

Italië is dus echt wel een beetje mijn lievelingsland in Europa. In de tien weken waarin ik in Italië was, was ik steeds in verschillende regio’s en plaatsen. Ze zijn allemaal verschillend en toch zijn ze allemaal op hun eigen manier typisch Italiaans. Italië komt in elke streek op z’n eigen manier tot z’n recht en het land is een grote ontdekkingstocht. Regio’s, steden en natuurgebieden: dit zijn tien mooie plekken Italië voor je volgende vakantie.

 

1. Toscane

Toscane is de allermooiste regio van Italië als je het mij vraagt. De glooiende, groene landschappen in de zomer die in de herfst brons-achtig geel kleuren vol cipressen en heuvels zijn ongekend en maken Toscane zo typisch Toscane. De Toscaanse steden zijn allemaal eeuwenoud en staan vol met karakteristieke gebouwen en prachtige kathedralen en het eten is om je vingers bij af te likken, zo lekker. 

Een roadtrip door Toscane is een van de fijnste manieren om de regio te verkennen. Dwars door het prachtige landschap rij je dan van plaats naar plaats, waar je in ancient history stapt, maar vooral de kleine Toscaanse dorpjes zijn de moeite waard. Ik hou enorm van Toscane en kan niet wachten om weer eens terug te gaan.

Lees ook:

→ Under the Tuscan sun: roadtrip door Toscane

→ Florence, waar de Renaissance weer tot leven komt

→ Toscane: 7x ancient history in lieflijk Lucca

Toscane ItaliëVolterra Italië

 

2. Ligurië

Zei ik net nog dat Toscane de mooiste regio van Italië is, Ligurië komt ook enorm in de buurt. Ligurië ligt aan de kust in Noord-Italië en heet ook wel de Italiaanse Rivièra. De regio begint bij de Franse grens en gaat helemaal door tot aan La Spezia en grenst daar aan Toscane. De streek ligt vlak langs de kust, dus het stikt er van de stranden, mooie badplaatsen, maar vooral ook iconische dorpen, zoals Cinque Terre en Portofino. Hoofdstad Genua, de bakermat van de pesto, maakt Ligurië compleet.

Lees ook: 5x hoogtepunten Ligurië: Italiaanse Rivièra op haar best

Ligurië Italië Portofino Italië

 

3. Cinque Terre

Cinque Terre betekent Vijf Dorpen en die liggen weliswaar in Ligurië, maar verdienen een eigen plek op deze lijst. Het hele gebied staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is zwaar terecht, want de dorpen van de Cinque Terre zijn fenomenaal prachtig. Van Monterosso al Mare tot Riomaggiore; de kleurrijke, lieflijke, autoloze dorpjes zijn tegen ruige rotswanden op gebouwd en kijken allemaal uit over zee. Op plaatjes zijn Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore prachtig, maar in het echt zijn ze nóg mooier. I swear.

Lees ook: Knus en ruig: De vijf kleurige dorpjes van de Cinque Terre

Riomaggiore Cinque Terre Cinque Terre Vernazza

 

4. Dolomieten

Tijdens mijn zevenweekse roadtrip door Europa in de zomer van 2018 reed ik dwars door de Dolomieten. Het is een van de mooiste bergketens van Europa. De Dolomieten liggen in de regio Zuid-Tirol (Trentino in Italiaans) in Noord-Italië en zijn onderdeel van het Alpengebied. Als je houdt van bergen, wandelen en actie tijdens je vakantie naar Italië, dan ben je in de Dolomieten echt helemaal aan het juiste adres. Een mooie wandeling in het gebied is de hike rondom de bergmassieven van de Drei Zinnen (Tre Cime in Italiaans).

Lees ook: Wandelen bij de Drei Zinnen in de Dolomieten

Drei Zinnen Dolomieten Dolomieten

 

5. Comomeer

Het merengebied in Noord-Italië spreekt echt tot de verbeelding. In de bergachtige regio Lombardije liggen verschillende meren verspreid over het hele gebied en het ene is nog mooier dan het andere. Het Gardameer is vooral heel populair bij Nederlanders in de zomer, maar voor mij springt het Comomeer er echt uit qua schoonheid. Tijdens m’n roadtrip door Europa in 2018 blijf ik maar liefst een week in het plaatsje Lecco aan de zuidkant van het meer en ga er elke dag op uit om het gebied te leren kennen. Het Comomeer is echt prachtig en ligt ook nog eens vlakbij Milaan.

Lees ook: Het Comomeer in Italië: 3x de leukste plaatsjes

Comomeer Lecco Comomeer Bellagio

 

6. Venetië

Venetië heeft de reputatie van romantische stad en dat is Venetië ook echt. De binnenstad bestaat volledig uit grachten, bruggen, steegjes en pleinen en is echt zo idyllisch als iedereen je wil doen geloven. Heel de stad is gebouwd op palen in het water en alleen dat maakt Venetië al bijzonder. De sfeer is er heerlijk, ook al kan het er heel druk zijn. Waar ter wereld kun je met een gondel door de stad van A naar B? Juist nergens. Behalve in Venetië.

Venetië gondels Venetië

 

7. Amalfikust en Napels

Voordat ik voor het eerst naar de Amalfikust ging verwarde ik de plaatjes van dit prachtige stukje Italië weleens met de Cinque Terre. Maar nu ik er eenmaal geweest ben is er geen verwarring meer mogelijk. De Amalfikust is zo’n vijftig kilometer lang en met een (huur)auto rij je in een dag langs de hele kust met adembenemende uitzichten. Onderweg stop je in de pittoreske plaatsjes als Amalfi en Positano of maak je een zwempje bij een van de badplaatsjes. Het is echt een superfijne uitvalsbasis voor je Italiaanse vakantie, maar neem wel een goed gevulde portemonnee mee.

Napels ligt net boven de Amalfikust en die twee plekken zijn dan ook heel goed met elkaar te combineren. Doe daar nog de Vesuviusvulkaan en de oude Romeinse stad Pompeï bij op en je vakantie kan niet meer stuk. Napels is een fijne, rauwe Italiaanse stad zoals een echte Italiaanse stad zou moeten zijn en is bovendien de bakermat van de pizza. De hele regio is prachtig!

Lees ook: 

→ De Amalfikust: de mooiste plekken en things to do

→ De lekkerste pizza ter wereld eet je in… Napels!

→ Roadtrip Zuid-Italië: van de Amalfikust naar Puglia

AmalfiNapels

 

8. Puglia

Zo’n regio waar ik al lang eens naar toe wilde en die nog redelijk onontdekt is, is de hak van de Italiaanse laars: Puglia. Apulië zoals de regio in het Nederlands wordt genoemd is beroemd om z’n witte dorpen zoals Polignano, Monopoli en Ostuni, om de olijfgaarden in het aller zuidelijkste deel, maar vooral ook om de typische trulli. Trulli zijn hele kleine huisjes van origine gemaakt van klei en hebben een witte gevel en typische puntdaken. Ze zijn vooral in het stadje Alberobello te vinden en zijn hét kenmerk van Puglia. Maar ook de hoofdstad Bari is een fijne verrassing.

Tip! Combineer de Amalfikust en Puglia met elkaar tijdens je vakantie. Als je een huurauto hebt rij je heel gemakkelijk van west naar oost.

Lees ook: 

→ Puglia: 8x de mooiste plekken in de hak van de Italiaanse laars

→ Roadtrip Zuid-Italië: van de Amalfikust naar Puglia

Meer inspiratie over Puglia? Lees het artikel van My Footprints over de route voor een roadtrip door Puglia

Trulli Alberobello Italië Polignano Italië

 

9. Sicilië

Heerlijk Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en ligt aan de voet van het vaste Italiaanse land. Op Sicilië proef je het echte, rauwe Italiaanse leven zoals je dat nergens ervaart. De hoofdstad Palermo is echt een parel, de zuidoostkust is schitterend, maar ook het stadje Cefalù in het noorden. Je gaat er terug naar de oudheid bij de Tempelvallei helemaal in het zuiden en in Taormino in het oosten, dat bovendien vlakbij de Etnavulkaan ligt. Eens in de zoveel tijd barst ie nog uit, maar op rustige moment kun je hem beklimmen. Je kunt je met gemak een maand vermaken op Sicilië, maar als je iets minder tijd hebt zou ik lekker voor één uitvalsbasis kiezen.

Lees ook:

→ Heerlijk Sicilië: dit zijn 8x hoogtepunten

→ Roadtrip Sicilië. De mooiste route voor twee weken

→ Palermo: 10x doen in Sicilië’s heerlijke, rauwe hoofdstad

→ Charmant Cefalù op Sicilië: zó mooi is het er

→ Doen op Sicilië: de Etna vulkaan beklimmen

Etna Sicilië Sicilië Catania markt

 

10. Andere mooie plekken Italië voor je vakantie

Je geloof het niet misschien niet haha, maar er zijn ook nog plekken in Italië waar ik nog niet ben geweest. Umbrië bijvoorbeeld vormt samen met Toscane het groene hart van Italië. Het eiland Sardinië schijnt nog mooier te zijn dan Sicilië en Elba zou ik alleen al willen zien omdat Napoleon er naar verbannen werd. Le Marche en Calabrië lijken me ook mooi en in Valle d’Aosta zit je hoog in de bergen, zelfs vlakbij de Mont Blanc. Genoeg te ontdekken nog!

 

Hoe kom je in Italië?

En dan de grote hamvraag: hoe kom je er? Noord-Italië is goed met eigen auto te bereiken met wel of geen tussenstop, maar ga je richting de Amalfikust, Puglia of zelfs Sicilië, dan zul je toch echt moeten vliegen. Binnen een paar uurtjes sta je dan met voeten op Italiaanse bodem. De meeste steden hebben vliegvelden, zoek even uit welke airport het dichtst bij jouw bestemming ligt.

Vliegen naar Italië? Boek je vliegticket bij Transavia!

 

 

Vervoer in Italië

Ga je met je eigen auto, dan ben je mobiel en flexibel, maar ga je vliegend naar Italië, dan kun je heel gemakkelijk een auto huren. Zeker als je een roadtrip wil maken, zoals ik deed door Toscane, Zuid-Italië en Sicilië, maar ook als je gewoon een uitstapje wil maken. Ik huur mijn auto’s altijd bij Sunny Cars, omdat je dan altijd volledig verzekerd bent en je verder nergens over na hoeft te denken. Hou er rekening mee dat Italianen rijden als gekken!

Auto huren? Huur je auto bij Sunny Cars

Autohuur Italië 

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Italië? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER ITALIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap