Hola digital nomad! Op zoek naar digital nomad steden in Spanje? Pero por supuesto! Ik woonde in twee Spaanse steden als digital nomad in Spanje. Als je online werkt, kun je je werk overal doen en waarom dan niet onder de heerlijke Spaanse zon? Juist. Door mijn digital nomad levensstijl ben ik vaak buiten Nederland te vinden en je vindt me met name vaak onder de Spaanse zon. De taal, de mensen, de sfeer, de palmbomen, stranden, het heerlijke Mediterraanse leven, ik hóú ervan. Ik woonde in twee Spaanse steden – Palma en Valencia – en in deze blog licht ik ze beide voor je uit als digital nomad bestemming.

 

Lees ook: DIGITAL NOMAD | Digital nomad, wat is dat nou eigenlijk?

 

DIGITAL NOMAD STEDEN IN SPANJE

Living the remote lifestyle in Palma en Valencia

Een bestemming uitkiezen om een tijdje te wonen en remote te werken is iets anders dan het uitzoeken van een reisbestemming. Als je ergens langere tijd gaat verblijven (of dat nou drie weken of drie maanden is) en je ook nog fatsoenlijk je werk wil kunnen doen, dan moet de bestemming aan iets meer eisen voldoen dan wanneer je er gewoon op reis of op vakantie zou gaan. De kwaliteit van leven en werken moet gewoon goed zijn, zodat je een bepaalde levensstandaard kunt waarborgen. En da’s niet overal zo.

Gelukkig is er Spanje! Het ideale land om remote te leven. Waarom? Omdat het 1. gewoon in Europa ligt, 2. een heerlijk klimaat heeft en 3. er een bepaalde sfeer en cultuur hangt die heel prettig is. De ratrace, het altijd maar aan staan; je voelt dat minder in Spanje dan in noordelijkere landen. Er is meer ruimte om het jezelf gemakkelijker te maken, dagritmes zijn anders (en passen beter bij mij persoonlijk) en de zon op je bol doet wonderen voor je energie en de aanmaak van je gelukshormoon. Daarom is Spanje de ideale digital nomad bestemming.

 

Wat maakt een goede digital nomad bestemming?

Maar wat maakt een land of een stad nou een goede bestemming om te wonen en remote te werken? Dat hangt heel praktisch af van drie factoren:

  1. Werkplek(ken), internet, wifi: werkinfrastructuur
  2. Sfeer/cultuur
  3. Kosten
  4. Aanwezigheid van gelijkgestemden

Lees ook:

→ REMOTE WERKEN | Hoe dan? 8x praktische tips!

→ REMOTE WERKEN ALS DIGITAL NOMAD | Remote in loondienst, freelancen, bloggen of een online business?

→ 8x Misverstanden over digital nomads

→ ONLINE WERKEN EN REIZEN | Werken als digital nomad, maar wat dan?

 

DIGITAL NOMAD STEDEN IN SPANJE

Palma de Mallorca

Verrassende digital nomad in Spanje bestemming voor je remote lifestyle

In 2021 woonde ik een half jaartje in Palma. Palma is de hoofdstad van Mallorca. Je denkt bij Mallorca misschien niet direct aan een digital nomad bestemming (maar eerder aan een zon-zuipen-ziekenhuis verhaal), maar toch is Palma een bijzonder geschikte bestemming om remote te werken en te leven als digital nomad. Waarom? Welnu. De stad ligt pal aan het strand, dus na een werkdag is het heerlijk vertoeven met je voeten in het zand. Palma is niet al te groot en daardoor heel behapbaar, afstanden zijn nooit groot en het openbaar vervoer is er top. Er is reuring, gezelligheid, aan Spaanse balkonnetjes geen gebrek; Palma is heerlijk voor een workation in Spanje.

1. Werkinfrastructuur in Palma

Palma hoort gewoon bij Europa, waardoor het internet er doorgaans goed is. Er zijn coworkings waar je een bureau kunt huren (bijvoorbeeld Cómodo Palma met twee toffe locaties en The Hub Mallorca), maar ook bij verschillende koffietentjes kun je aanschuiven met je laptop. Remote werken in Palma is daardoor heel goed mogelijk. Er zijn ook een aantal colivings (een plek waar je met andere remote werkers en digital nomads tijdelijk kunt samenwonen), zoals Palma Coliving. Maar ook aan koffietentjes geen gebrek. Klap je laptop open bij Cappuccino, Rawcoco of een van de talloze andere tentjes die je tegenkomt wanneer je freestylend door de stad slentert.

2. Sfeer/cultuur in Palma

Palma is de hoofdstad van Mallorca en combineert het stadse leven perfect met het eilandleven én het strandleven. Palma ligt aan het strand (Playa de Palma) en na een werkdag rol je dus zo je handdoekje uit in het zand. Palma leeft! Er is altijd reuring op straat. Palmbomen wuiven langs de weg, in de parken en op schitterende pleinen. Je kunt er prima shoppen, er zijn hippe wijken met oneindig veel restaurants, koffietentjes en lunchrooms en je kunt er – heel verrassend – heel goed uitgaan.

Mallorca is een eiland, dus het strand is nooit ver weg. Maar je kunt ook bergen beklimmen, roadtrips maken en zelfs fietstochten. De sfeer is relaxed, dagen beginnen op tijd, lunchen doen we uitgebreid en ‘s avonds eet niemand voor 9 uur. De zon schijnt er volop; de zomermaanden kun je het beste vermijden omdat het er dan te heet is, terwijl het in de winter er juist zacht en mild is. In de lente komt alles tot bloei komt en het is dan vaak al warm genoeg voor je kleurrijke zomerjurkjes. Het is er heerlijk!

3. Kosten in Palma

Huren in Palma zijn redelijk duur. Dit wordt (denk ik) veroorzaakt door de vele toeristen die de stad bezoeken. Zij drijven de prijs op. Cost of living in het algemeen is zeer goed in Palma, zeker als je het vergelijkt met noordelijke landen. Uit eten, koffie drinken en supermarkten zijn prima betaalbaar. 

4. Gelijkgestemden in Palma

Palma staat niet per se bekend als digital nomad bestemming, maar toch is de stad behoorlijk populair voor remote werkers en digital nomads. Er zijn coworkings en colivings, maar als je liever alleen bent en woont (zoals ik) kun je er prima een appartement voor jezelf vinden. In Facebookgroepen kun je andere remote werkers vinden met wie je kunt afspreken. Palma is weliswaar geen nomad hub, maar je kunt er genoeg mensen treffen die dezelfde levensstijl hebben als jijzelf.

Op Nomadlist krijgt Mallorca een 3,2 / 5

Lees ook: 

→ DIGITAL NOMAD | 14x favoriete dingen aan wonen in Palma de Mallorca

→ PALMA DE MALLORCA | Complete cityguide: álles voor je stedentrip

→ MAGISCH MALLORCA | Zoveel meer dan strand alleen: ultieme eilandgids

ALLES WAT IK SCHREEF OVER MALLORCA


 

DIGITAL NOMAD STEDEN IN SPANJE

Valencia

Dé ultieme Spaanse digital nomad bestemming om remote te werken

Aah Valencia! Mijn eerste keer in deze fantastische stad was in 2014. Toen nog met mijn moeder tijdens een citytrip, toen nog niet wetend dat ik ooit digital nomad zou zijn en een paar maanden in de stad zou gaan wonen. Begin 2023 was het zover: ik streek twee maanden neer in Valencia. Ik werkte er vooral vanuit huis (ik huurde een appartement middenin de binnenstad) en niet zozeer vanuit coworkings, maar dat was evengoed prima mogelijk geweest. In september 2023 streek ik er nog een maandje neer. Toen koos ik juist voor een plek aan het strand in een buitenwijk (El Cabanyal) en werkte ik vanuit huis én verschillende koffietentjes.

Steeds meer mensen weten de sinaasappelstad te vinden als bestemming om een paar weken remote te werken en te wonen. En geef ze eens ongelijk. De stad is groot genoeg voor het stadse gevoel, maar ligt ook aan de kust, waardoor het strand niet ver is. De internetvoorzieningen zijn er gewoon goed en in verschillende coworkings en colivings kun je prima een paar weken of maanden vertoeven.

1. Werkinfrastructuur in Valencia

Valencia ontvouwt zich steeds meer als plek om remote te werken en – ik spreek even voor mijn beurt – ik denk dat Valencia misschien wel dé hotspot is voor mensen die een tijdje willen wonen en werken in Spanje. Het is qua inwoneraantal dubbel zo groot als Palma, maar half zo klein als Barcelona. Afstanden zijn nooit ver, er zijn coworkings en het barst er van de lunchrooms en koffietentjes waar je ongegeneerd een hele dag je laptop mag openklappen. Remote werken in Valencia is daardoor echt een dikke vette aanrader.

2. Sfeer/cultuur in Valencia

Stad en strand combineren, cultuur snuiven en de natuur in, in Valencia kan het allemaal. Niet alleen het strand is dichtbij, ook natuurpark Albufera is om de hoek. Je kunt er vogels spotten en de prachtigste zonsondergangen ervaren. Valencia is een prachtige Spaanse stad waar je op ieder plein balkonnetjes kunt tellen en je je ogen uitkijkt op de vele pleinen. In de kathedraal kun je zomaar de Heilige Graal tegenkomen en in het oneindige Turiapark kun je wandelen, fietsen of joggen. Of naar de dierentuin!

Er zijn een heleboel bezienswaardigheden in Valencia en in toffe wijken als Ruzafa en El Carmen raak je nooit verveeld. Op elke straathoek is er een terrasje te vinden en je kunt er eindeloos uit eten in de talrijke restaurants. Waan je een echte Valenciaan en vergeet dan niet om een paella Valenciana te eten en een Agua de Valencia te drinken. De zomers zijn er heet en de winters mild en het leven gaat er net een tandje langzamer dan in het gehaaste noorden. Valencia is een heerlijke nomad-stad.

3. Kosten in Valencia

Huren in Valencia liggen lager dan in Nederland en je drinkt er in een koffietentje nog een cappuccino voor onder de twee euro. Need I say more? Dan heb ik het nog niet eens over de fijne prijzen in de supermarkt gehad.

4. Gelijkgestemden in Valencia

Ik noemde het net al even: steeds meer mensen weten Valencia te vinden om een tijdje remote te werken en te leven. Je zult dan ook echt niet per se veel moeite hoeven doen om gelijkgestemden te ontmoeten. Het kan zomaar zo zijn dat een ‘bekende’ van Instagram op hetzelfde moment als jij in de stad is (overkwam mij) en anders zijn er Facebookgroepen waar je elkaar kunt treffen. Of gewoon tijdens je werk in een coworking of een koffietentje. Valencia is een perfecte uitvalsbasis voor je digital nomadleven.

Op Nomadlist scoort Valencia een 4,1 / 5

Lees ook:

→ LIEF DAGBOEK | Terug in Spanje! Drie maanden wonen en werken in Valencia

→ LIEF DAGBOEK: Valencia 2023 part ll, terug onder de palmbomen 

→ DIGITAL NOMAD IN VALENCIA | 10x favoriete redenen om te wonen in Valencia

→ VEELZIJDIG VALENCIA: Doen en zien in de Spaanse sinaasappelstad 

WAAR VERBLIJVEN IN VALENCIA | 4x leuke wijken in Valencia

ALLES WAT IK SCHREEF OVER VALENCIA

 

Wil jij jouw eigen online freedom business starten?

Als Freedom Coach help en ondersteun ik jou in het opzetten van jouw freedom business waarmee jij locatieonafhankelijk wordt. En je dus ook kunt wonen en werken als digital nomad in Spanje. Of waar dan ook. Bali, Curaçao, Kaapstad, Mexico. De wereld aan je voeten. Wil je eens sparren over welke mogelijkheden ik als ervaren business coach voor jou zie? Meer dan vijftig mensen gingen je voor tijdens een Freedom Boost. Een 1 op 1 videocall van ongeveer een uur waarin jij een boost krijgt in het opzetten van jouw eigen online freedom business.

VRAAG JE FREEDOM BOOST AAN

 

Meer over locatieonafhankelijk leven en werken? Lees ook:

ALLES OVER LOCATIEONAFHANKELIJK LEVEN

Share via
Copy link
Powered by Social Snap