Beginnen met ondernemen is alsof je jezelf in een enorme sharktank gooit. Als jij nu een (online) bedrijf aan het bouwen bent of wil gaan bouwen, dan is de kans groot dat je je bezighoudt met dingen die logisch lijken om te doen, maar het dat juist niet zijn. Als je gaat beginnen met ondernemen, dan komt er heel veel op je af. Je denkt vaak dat je business begint met het bedenken van een naam, het ontwerpen van een logo en het maken van een website. Maar newsflash! Die dingen zijn in eerste instantie zéker niet het belangrijkst.

Om een succesvol bedrijf uit de grond te stampen heb je drie concrete dingen nodig. Eigenlijk vier, maar die laatste leg ik straks uit en dan zul je zien dat de vierde eigenlijk de eerste is. Verder zijn een paar essentiële dingen die je goed geregeld moet hebben en zijn er dus een heleboel dingen die (no) niet belangrijk zijn. Ready? Hold your horses, here we go!

 

 

BEGINNEN MET ONDERNEMEN

Deze drie dingen geven je een vliegende start van je online business

 

Wie (doelgroep / ideale klant)

Als je begint met ondernemen, vraag je dan af: Voor wie doe je wat je doet? Wie ga je helpen? Ondersteunen? Inspireren? Met andere woorden: wie is je doelgroep? Je doelgroep heeft vaak meerdere pijnen, issues en/of problemen die jij heus niet allemaal hoeft op te lossen. Sterker nog, je verliest je geloofwaardigheid als je gaat roepen dat jij al haar/zijn problemen kunt wegnemen. Kies één specifiek probleem van die ene specifieke doelgroep. Ontdek zijn of haar grootste pijn. Dat is je ideale klant.

Bijvoorbeeld: Als je afslankcoach bent, dan wil je vrouwen helpen die overgewicht hebben. Dit is even een voorbeeld, het kunnen ook mannen zijn, maar in dit voorbeeld zijn het vrouwen. Maar een vrouw van twintig met een eetprobleem spreek je anders aan dan een vrouw van zestig. De vrouw van twintig wil waarschijnlijk nog verkering en maakt zich er druk om dat ze die nooit zal krijgen (haar echte pijn), terwijl de vrouw van zestig graag met haar kleinkinderen wil kunnen spelen (haar echte pijn). Snap je het verschil? En het belang van het kiezen van een van de twee? 

Wees zo concreet mogelijk in het kiezen van die doelgroep. Jouw ideale klant. Waarom? Omdat je dan je volledige communicatie kunt afstemmen op precies die doelgroep. En op haar pijn. Wanneer je iedereen wil aanspreken, zal niemand zich echt aangesproken voelen. Wanneer je een specifieke groep aanspreekt, zul je merken dat mensen zich écht aangesproken gaan voelen. Benader ze op zo’n manier dat ze denken: Wow, zij begrijpt mij écht. Zij kan mijn pijn oplossen. Zij helpt mij verder. Bij háár moet ik zijn.

 

Wat (je aanbod)

Wat ga je aanbieden? Waar word je blij van? En… waar wordt jouw doelgroep blij van? Wat heeft die ene specifieke doelgroep specifiek van jou nodig? En hoe kun je dat in een jasje gieten? Is dat online of offline? Is dat een product of dienst? Als het goed is, weet je al ongeveer een antwoord op deze vraag, want waarschijnlijk is dit de reden waarom je wil gaan beginnen met ondernemen.

Je wat is datgene waarvan je dacht en denk: dát lijkt me nou leuk om te doen. Daar ben ik goed in, dat is wat ik kan en graag doe. Richt je hierbij vooral ook op welke pijn je gaat oplossen bij je ideale klant. Vanuit het oogpunt van je klant en niet vanuit jezelf.

Bijvoorbeeld: ik coach vrijheid (lekker vaag) en mijn boodschap aan mijn ideale klant is dat ik ze help en ondersteun een locatieonafhankelijk leven te bouwen met een eigen online business, zodat ze overal ter wereld kunnen wonen en werken en reizen volledig kunnen integreren in hun leven. Maar wat ik éígenlijk aanbied is dat ze erachter komen dat vrijheid vooral in henzelf zit en niet zozeer te maken heeft met het bereizen van de wereld. Mijn traject helpt ze om dat te ontdekken.

 

Hoe?

Hoe ga je datgene wat je wil aanbieden dan daadwerkelijk aanbieden aan die ene specifieke doelgroep? Wat maakt jouw product of dienst uniek? Waarin onderscheid jij je? Wat is jouw uniekheid? Hoe kom je aan klanten? Hoe weten ze jou en jouw product of dienst te vinden? En hoe weet jij hun te vinden? Je zult zichtbaar moeten zijn. Jezelf moeten laten zien. Niet alleen je product of dienst, maar ook jezelf. Mensen kopen van mensen en mensen kopen op basis van emotie, meer dan op basis van de ratio.

Laat ze je eerst leren kennen, zodat ze je gaan vertrouwen en uiteindelijk overtuigd raken dat jij de go to person bent voor ze. En dus bij je gaan kopen. Je klant worden. Dát is wat je wil. Mensen kopen van mensen en zéker als jijzelf onderdeel uitmaakt van jouw dienst. Bouw de relatie met je (potentiële) klant op via het know-like-trust proces. Inspireer zodat ze je leren kennen, blijf in beeld zodat ze je leuk gaan vinden en benader ze persoonlijk zodat ze je gaan vertrouwen. Je aanbod kun je vervolgens inrichten aan de hand van dit proces, ook wel je klantreis genoemd.

 

Waarom wil je beginnen met ondernemen?

Maar voordat je de wie, wat, hoe vragen voor jezelf helder hebt is er eigenlijk een nóg belangrijkere vraag die je mag beantwoorden. Waarom? Waarom doe je wat je doet? Wat drijft jou? Wat motiveert jou? Wat is er in jou waardoor je graag wil ondernemen? Waarom je die specifieke doelgroep wil helpen? En waarom je juist met dat ene aanbod komt? Waarom? Vind eerst antwoord op die onwijs belangrijke vraag. En de rest van de antwoorden vloeit voort uit dat ene. Je why. Je purpose. Je missie.

Kan niet missen.

Lees ook: JE MISSIE | Waarom je missie zo belangrijk is (in het bouwen van je business)

 

Beginnen met ondernemen

Wil jij ook beginnen met ondernemen, maar heb je geen idee hoe? Wil je je eigen online business, maar weet je niet waar je moet beginnen? Doe dan mee met mijn Freedom Business Challenge!

In die challenge leg je in vier dagen met vier opdrachten de fundering van jouw eigen online bedrijf, zodat jij locatieonafhankelijk wordt.

Freedom Business Challenge

 

Meer (online) ondernemen? Lees ook:

ALLES OVER (ONLINE) ONDERNEMEN

Share via
Copy link
Powered by Social Snap