Wat is een digital nomad? Iemand die remote werkt? Iemand die als een nomade de wereld over trekt? Of een combi van beide? Zijn het ondernemers? Freelancers? Mensen met online bedrijven? Of misschien wel een beetje van alles. Digital nomads rijzen anno nu als paddenstoelen uit de grond, maar wat is het nou eigenlijk? Het heeft te maken met locatieonafhankelijk zijn. Online werken. Freelancen? Je eigen business runnen. Reizen. Over ter wereld je werk kunnen doen en dus kunnen wonen. Ik doe het al jaren. In deze blog neem ik je mee naar wat een digital nomad is.


Lees hier alles wat ik schreef over locatieonafhankelijk leven

WAT IS EEN DIGITAL NOMAD?

Even over mezelf: in 2018 besloot ik mijn baan op te zeggen, mijn huis te verkopen en fulltime de wereld over te reizen. Hoe dat zo kwam? Ik heb altijd al het gevoel gehad dit ik een groot, massive leven te leven had, ik stond altijd al dichtbij m’n gevoel en op dat moment voelde ik heel duidelijk dat het tijd was. Om m’n hart te volgen. Ik kwam uit een periode van diepe, intense rouw, van confrontatie met de kortheid van het leven en besloot dat the time now was. Want wanneer anders?

Voordat ik begon met reizen dachten de meeste mensen dat ik na drie maanden wel terug zou komen en weer ergens een huis en een baan zou zoeken en weer gewoon ‘normaal’ zou doen, maar ik wist zelf al voordat ik überhaupt in het vliegtuig naar Rio de Janeiro zat, dat dat niet ging gebeuren. Hoe het er dan precies uit zou gaan zien, dat wist ik zelf ook niet, maar ik wist wel dit niet voor de korte termijn zou zijn. Ik had me losgemaakt van alles waar ik maar aan vast had gezeten en ik was niet van plan m’n vrijheid weer op te geven.

Toen ik ruim een half jaar ‘onderweg’ was nam ik een coach in handen. Iemand die me kon helpen om clarity te krijgen over de richting waarop ik ging. Ik wilde de wereld over blijven reizen en uiteindelijk ondertussen geld maken. Ik had op dat moment al mijn reisblog en bouwde dat uiteindelijk uit met een coachpraktijk.

→ Ik coach, ondersteun en begeleid nu reislustige en ambitieuze vrouwen met het opzetten van een hartgedreven online business waarmee ze locatieonafhankelijk worden. Mijn klanten zijn vrouwen die een verschil willen maken voor anderen. Door te coachen bijvoorbeeld of door het opzetten van een online cursus, training of programma waarmee zij anderen helpen en de wereld mooier maken.

 

Maar wat is een digital nomad nou?

Maar wat is nou een digital nomad? Een digital nomad is iemand die zonder vaste locatie leeft en online werkt. Het is geen beroep of baan, het is een levensstijl die gekenmerkt wordt door termen als autonomie, vrijheid, locatieonafhankelijk, geen of weinig spullen, geen vaste verblijfsplaats, digitaal, online, onderneming en reizen. Het is een manier van leven waarin je volledig op jezelf bent aangewezen, jij zelf bepaalt hoe je leven eruit ziet en waar het zich afspeelt en dat klinkt zo mooi dat het bijna onwerkelijk lijkt.

Maar schijn bedriegt. Want tegelijkertijd is er een enorme toewijding en gedrevenheid nodig om een dergelijke levensstijl te durven beginnen en te kunnen volhouden. Meeste digital nomads hebben een eigen onderneming. Ondernemer zijn is al een flinke uitdaging, het nomadenleven maakt het er vaak niet gemakkelijker op. Maar – hoe tegenstrijdig het ook mag lijken – digital nomad word je niet omdat je het gemakkelijk wilt hebben. Je kiest ervoor omdat je op die manier je eigen, hoogste en authentieke zelf kunt zijn en je vrij bent om het leven te creëren zoals dat voor jou bedoeld is.

Remote werken en digital nomadisme worden vaak in in één adem genoemd en hoewel ze inherent zijn aan elkaar zijn het twee verschillende dingen. Een digital nomad werkt weliswaar remote, maar iemand die remote werkt is niet per se een digital nomad. Een maandje remote werken vanuit het buitenland is heel leuk en tof, maar maakt je in mijn optiek nog geen digital nomad. Niet als je daarna ‘gewoon’ weer naar huis gaat. Echt nomad zijn, dus leven zonder vaste woon- of verblijfsplaats is nog een stapje verder dan af en toe vanuit het buitenland werken. Het is een levensstijl waarin je je steeds opnieuw moet aanpassen, acclimatiseren en jezelf steeds opnieuw moet uitvinden. Het gaat dus veel verder dan slechts werken.

 

Waarom word je digital nomad?

Maar dan komt er natuurlijk de vraag, waarom zou je ervoor kiezen om digital nomad te worden? Toen ik uit het systeem was gestapt, besefte ik pas dat ik al die tijd in een systeem had geleefd. Alsof ik het toen pas kon overzien, van buitenaf. Ik wist dus ook meteen dat ik daar niet meer naar terug wilde. De vrijheid, de autonomie, de regie en de authenticiteit werden mij in één klap heiliger dan heilig. Ik wilde niet meer geleefd worden door verplichtingen buiten mijzelf; ik leerde voelen. Mijn huidige remote nomad levensstijl zorgt ervoor dat ik volledig op mijn gevoel mijn dagen kan indelen en dus mijn leven kan leven. Zoals dat voor mij werkt.

Het leven werkt voor mij in plaats van dat ik me moet opofferen om te kunnen leven.

Hoe meer je uit handen geeft, dus hoe meer je van buiten naar binnen leeft, hoe minder je jouw leven door je heen kunt laten stromen. Hoe meer je naar binnen keert en van daaruit je keuzes maakt, hoe meer je leven van jezelf wordt en je dus vol in je authenticiteit kunt stappen, ongeacht wat er buitenom je heen gebeurt.

Jouw leven is van jou, het stroomt door jou heen. Het is aan jou om het de ruinte te geven en het te laten ontstaan. People often forget that it is your own choice how to manifest your life.

 

Hoe word je digital nomad?

Digital nomad word je vanuit je hart. Dat is iets dat vanuit jezelf komt. Dat wil je of dat wil je niet. Dat voel je of dat voel je niet. Je wordt geen digital nomad omdat je je huidige baan niet leuk vindt, omdat je relatie uit is, of omdat je houdt van reizen en/of vakantie vieren. Externe dingen/gebeurtenissen kunnen je heus bepaalde gevoelens geven en dingen in jezelf triggeren en het is goed om daar naar te luisteren. Want triggers willen je iets vertellen. Maar als je je keuzes laat bepalen door die externe omstandigheden, dan kies je niet vanuit jezelf. 

Digital nomad word je omdat je voelt dat dat is wat bij je past; alleen al bij het idee maakt je hart een sprongetje en lijkt verder niets nog van belang. Het is voor jou de bedoeling. Er zijn honderden ja-maars en wat-alsen te bedenken en redenen om het niet te doen, maar soms is je wens om het wél te doen groter. Het roept je. Het trekt aan je. Als je dat voelt, dan weet je dat het van jou is. 

Een digital nomad is dus niet iemand die ergens ter wereld op een tropisch strand in een hangmat ‘een beetje werkt’ en verder lekker vakantie viert.

Digital nomadisme is een levensstijl. Het betekent autonomie, verantwoordelijkheid voor je leven, je keuzes, je inkomen en de plekken waar je verblijft. Je levensomstandigheden veranderen steeds, je moet een enorm aanpassingsvermogen hebben en steeds weer opnieuw de meest basale dingen regelen. In feite leid je twee ondernemingen: je eigen bedrijf hebben is er een, leven als een nomade is misschien een nog wel grotere onderneming. Maar daar staat wél een enorme bak vrijheid tegenover!

Lees ook: FREE SPIRIT | Hoe word je digital nomad? In drie stappen naar een vrij leven

 

Wat is een digital nomad?

Lijkt het je wat? Wil je voor jezelf beginnen (of ben je al begonnen?) omdat je iets bijzonders hebt te bieden aan de wereld? Maar lukt het nog niet om te starten en om aan klanten te komen? Ik schreef een e-book met vijf stappen in het opzetten van jouw freedom business.

Download de Freedom Guide

 

→ PS: Bovendien geef ik elke maand een gratis videocall weg. De Freedom Boost! Tijdens die call gaat het over jou. Waar je nu staat, wat je wil en hoe je dat kunt opzetten. Ik geef je mijn visie op jouw idee en laat je zien welke mogelijkheden ik voor jou zie. Je krijgt minimaal twee concrete tips die je meteen kunt inzetten om snel en consistent aan klanten te komen.

 

Meer digital nomad inspiratie? Lees ook:

ALLES OVER LOCATIEONAFHANKELIJK LEVEN

Share via
Copy link
Powered by Social Snap