Wat is een digital nomad? Iemand die remote werkt? Iemand die als een nomade de wereld over trekt? Of een combi van beide? Zijn het ondernemers? Webdevelopers? Mensen met online bedrijven? Of misschien wel een beetje van alles. De term digital nomad is in mijn beleving best een beetje een hippe term en ik hou daar niet per se van, maar desalniettemin is het ook een mooie term. Maar wat is het nou eigenlijk?

 

Lees ook: FREE SPIRIT | Hoe word je digital nomad? In drie stappen naar een vrij leven

 

 

WAT IS EEN DIGITAL NOMAD?

Even over mezelf: dik twee jaar geleden besloot ik mijn baan op te zeggen, mijn huis te verkopen en fulltime de wereld over te reizen. Hoe dat zo kwam? Ik heb altijd al het gevoel gehad dit ik een groot, massive leven te leven had, ik stond altijd al dichtbij m’n gevoel en op dat moment voelde ik heel duidelijk dat het tijd was. Om m’n hart te volgen. Ik kwam uit een periode van diepe, intense rouw, van confrontatie met de kortheid van het leven en besloot dat the time now was. Want wanneer anders?

Voordat ik begon met reizen dachten de meeste mensen dat ik na drie maanden wel terug zou komen en weer ergens een huis en een baan zou zoeken en weer gewoon ‘normaal’ zou doen, maar ik wist zelf al voordat ik überhaupt in het vliegtuig naar Rio de Janeiro zat, dat dat niet ging gebeuren. Hoe het er dan precies uit zou gaan zien, dat wist ik zelf ook niet, maar ik wist wel dit niet voor de korte termijn zou zijn. Ik had me losgemaakt van alles waar ik maar aan vast had gezeten en ik was niet van plan m’n vrijheid weer op te geven.

Toen ik ruim een half jaar ‘onderweg’ was nam ik een coach in handen. Iemand die me kon helpen om clarity te krijgen over de richting waarop ik ging. Dat ik iets massives had gedaan en aan het doen was, dat had ik duidelijk, maar hoe hield ik dit vast? Met andere woorden: ik wilde de wereld over blijven reizen en uiteindelijk ondertussen geld maken. Die helderheid kwam eigenlijk best snel en ben ik inmiddels aan het uitwerken.

Lees ook: ONLINE WERKEN | Online werken als digital nomad, maar wat dan?

 

Maar wat is een digital nomad nou?

Maar wat is nou een digital nomad? Een digital nomad is iemand die zonder vaste locatie leeft en online werkt. Het is geen beroep of baan, het is een levensstijl die gekenmerkt wordt door termen als autonomie, vrijheid, locatie-onafhankelijk, geen of weinig spullen, geen vaste verblijfsplaats, digitaal, online, onderneming en reizen. Het is een manier van leven waarin je volledig op jezelf bent aangewezen, jij zelf bepaalt hoe je leven eruit ziet en waar het zich afspeelt en dat klinkt zo mooi dat het bijna onwerkelijk lijkt.

Maar schijn bedriegt. Want tegelijkertijd is er een enorme toewijding en gedrevenheid nodig om een dergelijke levensstijl te durven beginnen en te kunnen volhouden. Meeste digital nomads hebben een eigen onderneming. Ondernemer zijn is al een flinke uitdaging, het nomadenleven maakt het er vaak niet gemakkelijker op. Maar – hoe tegenstrijdig het ook mag lijken – digital nomad word je niet omdat je het gemakkelijk wilt hebben. Je kiest ervoor omdat je op die manier je eigen, hoogste en authentieke zelf kunt zijn en je vrij bent om het leven te creëren zoals dat voor jou bedoeld is.

Remote werken en digital nomadisme worden vaak in in één adem genoemd en hoewel ze inherent zijn aan elkaar zijn het twee verschillende dingen. Een digital nomad werkt weliswaar remotely, maar iemand die remote werkt is niet per se een digital nomad. Afgelopen tijd hebben veel mensen thuis gewerkt omdat ze niet naar kantoor mochten, maar in plaats van thuis aan je keukentafel die Teams meeting bij te wonen, had je ook in een finca op Ibiza kunnen zitten of in een co-working kantoor op Bali. Want waarom niet?

 

Waarom word je digital nomad?

Ook dat klinkt natuurlijk een beetje als too good to be true, maar dat is het niet en bovendien: wie had een half jaar geleden gedacht dat er een pandemie de wereld over zou razen en daardoor de wereld op slot zou gaan? Als we iets van corona hebben geleerd dan is het wel dat het onmogelijke heus mogelijk is (maar dat wist ik zelf persoonlijk natuurlijk al lang, haha).

Maar dan komt er natuurlijk de vraag, waarom zou je ervoor kiezen om digital nomad te worden? De afgelopen tijd zijn heel veel mensen teruggeworpen op zichzelf. Heel veel mensen hebben hun levens onder de loep genomen en zijn zich bovenal gaan realiseren hoe afhankelijk ze zijn van anderen en van het systeem waarin we leven. Het was een tijd waarin we geconfronteerd werden met het gegeven dat het onmogelijke toch kon gebeuren, we zagen hoe kwetsbaar we zijn, hoe kort het leven is, hoe alles in één klap compleet kan veranderen en hoe weinig invloed we daarop lijken te hebben.

Maar je hebt wel degelijk invloed. Want (lees dit even goed): hoe meer je uit handen geeft, dus hoe meer je van buiten naar binnen leeft, hoe minder invloed je hebt op jezelf en je leven. Hoe meer je naar binnen keert en van daaruit je keuzes maakt, hoe meer je leven van jezelf wordt en je er dus invloed op hebt, ongeacht wat er buitenom je heen gebeurt. Jouw leven is van jou en je mag en kunt er mee doen wat je wilt. Anything you like. People often forget that it is your own choice how to manifest your life.

 

Hoe word je digital nomad?

Digital nomad word je vanuit je hart. Dat is iets dat vanuit jezelf komt. Dat wil je of dat wil je niet. Dat voel je of dat voel je niet. Je wordt geen digital nomad omdat je je huidige baan niet leuk vindt, omdat je relatie uit is, of omdat je houdt van reizen en/of vakantie vieren. Externe dingen/gebeurtenissen kunnen je bepaalde gevoelens geven, maar besef dat dat een push-energie is. Van buiten naar binnen. Mocht je je zo voelen, ga er dan eerst mee aan de slag voordat je grote, massive keuzes maakt.

Digital nomad word je omdat je voelt dat dat is wat bij je past; alleen al bij het idee maakt je hart een sprongetje en lijkt verder niets nog van belang. Er zijn honderden ja-maars en wat-alsen te bedenken en redenen om het niet te doen, maar soms is je wens om het wél te doen groter. Het roept je. Het trekt aan je. Als je dat voelt, dan weet je dat het van jou is. Vanuit een pull-energie ontstaan de dingen die voor jou bestemd zijn, van binnen naar buiten. Voel je het verschil tussen push en pull?

Een digital nomad is dus niet iemand die ergens ter wereld op een tropisch strand in een hangmat ‘een beetje werkt’ en verder lekker vakantie viert. Digital nomadisme is een levensstijl. Het betekent autonomie, verantwoordelijkheid voor je leven, je keuzes, je inkomen en de plekken waar je verblijft. Je levensomstandigheden veranderen steeds, je moet een enorm aanpassingsvermogen hebben en steeds weer opnieuw de meest basale dingen regelen. In feite leid je twee ondernemingen: je eigen bedrijf hebben is er een, leven als een nomade is misschien een nog wel grotere onderneming. Maar daar staat wél een enorme bak vrijheid tegenover!

 

Wat is een digital nomad?

Lijkt het je wat? Digital nomad zijn? Wil je met me sparren over hoe je digital nomad wordt? Wil je weten of het bij je past? Helderheid krijgen over jezelf, je missie en hoe je digital nomad lifestyle start? Ik schreef een e-book met vijf mindset stappen naar een locatieonafhankelijk leven.

Download het e-book

 

→ PS: Bovendien geef ik elke maand een gratis videocall weg. De Freedom Boost! Tijdens die call krijg jij gegarandeerd een enorme boost in het manifesteren van een vrijer leven. Ik help je met al je vragen, geef je inzichten en na de boost weet je wat jij vandaag al kan doen om digital nomad te worden.

Dit zeggen anderen over de Freedom Boost:

Een ontzettend inspirerend en motiverend gesprek gehad met Kim. Haar enthousiasme is aanstekelijk maar ze straalt ook een kalmte uit waardoor je jezelf ook echt gehoord voelt. Ik heb praktische tips gekregen om mee aan de slag te gaan en voelde mijzelf direct gemotiveerd en minder onzeker om de stap te zetten voor mijzelf te beginnen!
Lieke

***

Kim is heel enthousiast en leeft zich zeer goed in. Het was een heel aangenaam gesprek en met haar ervaring heeft ze me een aantal concrete tips gegeven. De Freedom Boost heeft me echt een boost gegeven om door te gaan.
Kamiel

***

Ik heb een fijn gesprek gehad met Kim, vol enthousiasme en vol passie over het reizen en over haar job. Dat werkt heel aanstekelijk!
Kristel

***

Inspirerend gesprek met Kim. Geeft me een boost om door te gaan maar ook om mezelf niet voorbij te hollen.
Ella

Maak kans op een gratis Freedom Boost

 

Meer digital nomad inspiratie? Lees ook:

ALLES OVER LOCATIEONAFHANKELIJK LEVEN

Share via
Copy link
Powered by Social Snap