Digital nomads zijn altijd op vakantie, liggen met hun laptop op het strand en kunnen een dergelijke levensstijl nooit lang volhouden. Er bestaan nogal wat misverstanden over digital nomads. Ik beschouw mezelf als nomad. In 2018 verkocht ik mijn huis en heb sindsdien geen vaste woon- of verblijfsplaats. Ik doe mijn werk online. Mijn blog run in vanaf mijn laptop en ook de coachsessies met mijn cliënten doe ik allemaal online. Het ene misverstand na het andere over mijn remote lifestyle is gaandeweg ontstaan en dit zijn de meest voorkomende.

 

 

 

 

MISVERSTANDEN OVER DIGITAL NOMADS

8x dingen die niet waar zijn over het leven als nomade

Waarom ik een blog schrijf over misverstanden over digital nomads? Heel simpel, omdat er veel onduidelijkheid over bestaat. Het is natuurlijk ook een vreemd fenomeen. Reizen en werken tegelijk. Heel de wereld over en ondertussen overal kunnen werken. Het blijft iets raars. Maar toch ook niet. Sinds corona is thuiswerken eerder normaal dan een uitzondering en als je thuis aan de keukentafel kunt werken, zou je in principe overal kunnen werken toch? Toch maakt het feit dat je remote kunt werken, je nog geen digital nomad. Lees hieronder deze en nog meer misverstanden over digital nomads.

 

1. Je kunt ‘werken als digital nomad’

De term digital nomad bestaat uit twee begrippen: digital en nomad. In mijn optiek slaan die begrippen op twee dingen: werken en wonen. Het woord digital in deze context staat voor werken. Remote werken, digitaal werken, online werken en dus locatieonafhankelijk werken.

Het begrip nomade laat zich definiëren als een persoon die rondtrekt en geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Een maandje werken vanuit Bali betekent dus nog niet dat je digital nomad bent. Zeker niet als je daarna gewoon weer naar huis gaat. Je kunt dus eigenlijk niet ‘als digital nomad werken’.

Nu is de reizende en ondertussen werkende levensstijl in te vullen zoals je dat natuurlijk zelf wil, maar wanneer je écht geen vaste woon- of verblijfsplek hebt zoals ik, dan is dat wel écht degelijk iets anders dan even een maandje in het buitenland werken. Het is soms echt uitdagend en pittig, maar dat maakt het juist ook zo leuk en bijzonder. Het is back to basic. Een leven met weinig materie, weinig spullen, maar een hart gevuld met ervaringen en ontmoetingen. Het is niet niks en een keuze die je niet zomaar maakt en ook niet voor iedereen is. Het is veel meer dan alleen maar remote werken, het is echt een levensstijl.

 

2. Digital nomads zijn altijd op vakantie

Een digital nomad is niet altijd maar op vakantie. Een digital nomad heeft een reizende levensstijl en doet ondertussen haar werk locatieonafhankelijk en online (digitaal). Juist omdát je werk remote is, kun je het overal doen. Dat heeft weinig tot niets met vakantie te maken. Ook al ben je in een tropisch oord, woon je drie maanden in de Oostenrijkse bergen of in een wereldstad waar van alles te doen is. Betekent overigens niet dat digital nomads nooit vakantie hebben. Je kunt op je nieuwe bestemming heus een week vrij nemen en daarna weer gaan knallen. It’s up to you.

 

3. Digital nomads werken aan het zwembad of op het strand onder de zon

Ik weet niet of je weleens geprobeerd hebt om buiten in de zon laptopwerk te doen? Dan weet je vast dat niet per se heel goed werkt. De zon schijnt in je beeldscherm, door de wind heb je het soms koud, door de zon heb je dan weer bloedheet en al met al is het maar wat oncomfortabel. En ook niet erg ergonomisch. Werken doe je het best aan een tafel of een bureau met een goede stoel waar je goed op zit. Dat er niet op al je bestemmingen een op maat gemaakte werkplek voor je klaar staat, dat snap je, maar je moet het jezelf wel zo aangenaam mogelijk maken.

Al die foto’s van mensen op het strand met een laptop? Die foto van mij op die boot met die cocktail naast me? I wish. Echt dikke onzin. Bovendien, waarom zou je willen werken wanneer je op het strand ligt?

 

4. Je kunt geen gezin hebben als digital nomad

Kinderen zijn bijzonder flexibel en hebben een enorm aanpassingsvermogen. Volgens mij zijn juist kinderen heel erg geschikt voor het nomadenleven. Zij hechten zich aan jou als ouders en niet zozeer aan de plek waar ze zijn. Bovendien hebben ze geen referentiekader en voor hen is een rondreizend bestaan normaal, zoals dat voor andere kinderen een huis met een dak erop is (steeds hetzelfde huis). Tuurlijk is het uitdagend en moet je veel plannen en regelen als je kinderen hebt, maar dat geldt volgens mij voor alle ouders. Ik kan niet wáchten om nomad moeder te worden!

 

5. Je moet je omgeven met andere digital nomads, in colivings wonen en in coworkings werken

Los van het feit dat het ontzettend inspirerend en motiverend kan zijn om je te omgeven met gelijkgestemden, is het echt geen ‘moetje’ om dat te doen. Jij kunt heus in je eentje een appartement in Parijs airbnb’en en er vier maanden wonen en werken zonder ook maar één woord met een andere digital nomad te hebben gewisseld. Je mag het namelijk helemaal lekker zelf weten.

Ik heb nog nooit in een coliving gewoond, ik ben nogal introvert en graag alleen, dus ik zie mezelf dat niet snel doen. Maar zeg nooit nooit. Coworkings daarentegen ben ik wel fan van. Het kan heel fijn en inspirerend zijn om gewoon aan een bureau op een kantoor je werkdag door te brengen. Zo kun je lekker knallen en meters maken zonder veel afleidingen. En je hebt nog ‘collega’s’ om je heen ook!

 

6. Digital nomad zijn is duur (want reizen kost geld)

Wanneer mensen mij vragen waar ik alles toch van betaal (alsof ik daar antwoord op ga geven, want dat gaat niemand iets aan), stel ik altijd deze wedervraag: Jij woont in Nederland, waar betaal je dát van?

Ik heb op een paar verzekeringen na, niets in Nederland en dus ook geen kosten in Nederland. Wanneer ik in Valencia een appartement huur voor drie maanden, dan zijn dat de enige kosten die ik heb. En geloof me, dat is meestal een stuk minder dan in Nederland. Tuurlijk hebben wij vliegtickets te betalen of andere vervoerskosten, maar dat hoeft geen rib uit je lijf te zijn. Kwestie van slim plannen en boeken. Leven als digital nomad duur? Welnee! Vast leven in Nederland is pas duur.

 

7. Als digital nomad moet je altijd ‘weg’ of onderweg zijn

Als digital nomad hoef je heus niet altijd buiten Nederland te zijn. Dankzij je online bedrijf kun je overal ter wereld je werk doen en laat Nederland nou ook gewoon bij de wereld horen. Je hoeft niet altijd maar weg te zijn, het mooie is dat je zelf mag en kunt weten of je er wel of niet wil zijn. Ook in Nederland kun je tijdelijk wonen als je er geen vaste verblijfsplaats hebt.

Bovendien is dit ook een mooi inzicht: als je geen vaste woon- of verblijfsplek hebt is het helemaal niet mogelijk om ‘weg’ te zijn. Want als je geen uitvalsbasis hebt, kun je er ook niet weg van zijn. Food for thought, toch? Maar de meesten zullen het met me eens zijn dat je thuis toch altijd bij je familie is. En ik moet er niet aan denken om hen altijd te moeten missen! Echt nooit gewoon. Mijn hart breekt bij het idee alleen al! Ik ben dus altijd om de paar weken of maanden weer thuis bij mijn familie en vriendinnen en huur dan of iets voor mezelf of logeer bij familie of zoals de afgelopen tijd, bij een vriendin.

 

8. Digital nomads zijn egoïstisch

Het doet mij altijd zo enorm veel pijn om te horen dat het egoïstisch zou zijn om voor jezelf en jouw levensgeluk te kiezen. Als jij gelukkig bent en jouw mooiste leven leeft (kwijlterm, weet ik) draag je ook bij aan het levensgeluk van anderen. We zijn allemaal met elkaar verbonden, dus jouw geluk is onderdeel van het geluk van iedereen. Mensen met een vaste baan en een vast huis kiezen óók voor hun levensgeluk op hun manier, hoezo zou jouw levensgeluk op jouw manier als digital nomad dan opeens egoïstisch zijn?

Voor mij bestaat zoiets als uit het oog, uit het hart niet. Wanneer ik niet bij mijn familie of vriendinnen ben, betekent het niet dat ik niet aan ze denk of niet meer van ze hou. Dat wordt er echt niet minder om. Alleen… ik heb ook een leven te leven en deze levensstijl is mijn leven. Waarom zou iemand die van jou houdt jou dat misgunnen? En waarom zou jij jezelf en je levensgeluk moeten opofferen omdat zij anders het gevoel zouden hebben dat je hun in de steek laat? Over egoïstisch gesproken.

Ik ben nomad en allesbehalve egoïstisch. Ik ben altijd bezig met de mensen van wie ik hou en hou altijd rekening met ze met elke beslissing die ik neem. Ik kom niet voor niets om de paar weken naar Nederland, gewoon om weer in real life bij elkaar te kunnen zijn. Soms wou ik dat ik daar iets gemakkelijker in was en langer weg kon blijven, maar dat lukt me gewoon niet. Ik wil er ook gewoon voor ze zijn wanneer ze mij nodig hebben. Ik zie niet wat daar egoïstisch aan kan zijn.

 

Wil je meer weten over het digital nomad bestaan?

Elke maand geef ik een zogenaamde Freedom Boost weg. Een Freedom Boost is een 1 op 1 videocall waarin we het gaan hebben over jou en jouw weg naar remote leven en werken. Je mag al je vragen aan mij stellen over het nomadenleven dat ik al sinds 2018 leef. De grootste uitdagingen, mijn business, verdienmodellen, bestemmingen, maar ook persoonlijke vragen. Niets is te gek! 

Ja, ik wil een meedingen voor een gratis Freedom Boost

 

Meer digital nomad inspiratie? Lees ook:


Alles over the nomad life

Share via
Copy link
Powered by Social Snap