Als jij locatieonafhankelijk wilt leven en dus ook wilt werken zijn er veel meer mogelijkheden dan je misschien denkt. Zeker in de afgelopen twee jaar is heel duidelijk gebleken dat werken op een vaste locatie allesbehalve van deze tijd is. En dat er heel veel voordelen kleven aan remote werken. Locatieonafhankelijk werken. Maar als je kiest voor locatieonafhankelijk leven, voor de digital nomad levensstijl, wil je dan voor een ‘baas’ werken, ook al is dat remote? Of werk je liever voor jezelf? En hoe dan? In dit artikel neem ik je mee in vier opties.

Lees ook:
ONLINE WERKEN ALS DIGITAL NOMAD, maar wat dan?

 

Remote = Op afstand
rəˈmōt

 

 

REMOTE WERKEN ALS DIGITAL NOMAD

Remote in loondienst, freelancen, bloggen of een online business?

Het liefst zouden we constant op reis zijn en elke dag zelf onze agenda kunnen indelen, maar zo lang we de loterij niet hebben gewonnen, zullen we toch echt moeten werken voor ons geld. Maar werken voor geld heeft voor mij de afgelopen jaren een compleet andere betekenis gekregen dan het beeld dat ik had toen ik opgroeide – en waarvan ik de eerste 35 jaar van mijn leven van overtuigd was. Je hoeft niet hard te werken om veel geld te verdienen, werken kan enorm leuk zijn en een fijne aanvulling op je leven, je kunt in je werk van enorme betekenis zijn en… werken hoeft niet voor een ander te zijn.

Maar het allergrootste inzicht van de afgelopen vier jaar waarin ik een modern nomadenleven leid is wel dat werken niet op een vaste locatie hoeft te zijn. De meeste van mijn blogs schreef ik in verre oorden, de fundering van mijn coachingpraktijk bouwde ik vanuit Spanje en dat deed ik allemaal op een laptop van 11 bij 6 inch, die over de hele globe met me mee reist. What a time to be alive! In deze blog neem ik je mee naar vier manieren om locatieonafhankelijk te werken. Let’s go!

 

Remote werk in loondienst

Werken in loondienst was nog nooit zo vrij als tegenwoordig. Sinds corona de wereld kwam domineren ging opeens niemand meer naar kantoor en werd thuis werken de norm. Maar als je thuis kunt werken, kun je in principe overal werken. En zo kon je opeens nomad worden met een baan in loondienst. Zonder huis en haard, met veel vrijheid. Of… lijkt dat maar zo?

PROS

 • Duidelijke functie en kaders
 • Je kunt vanuit huis werken en dus ook vanaf een andere remote plek
 • Een vast salaris, verzekeringen, belastingen en pensioenopbouw
 • Je werkt vaak in een team. Collega’s zijn leuk!

CONS

 • Vastzitten aan werktijden (niet handig wanneer jij in een andere tijdzone zit)
 • Je kunt niet je eigen rooster maken/agenda beheren
 • Je wordt beperkt en gekaderd door een leidinggevende en het team waarin je werkt
 • Op afstand is het moeilijker een team te bouwen met je collega’s dan wanneer je elkaar fysiek ziet

Als jij bijvoorbeeld nooit op je werk verschijnt en jouw collega met dezelfde functie wel, dan bouwt zij gemakkelijker een band op met jullie manager doordat ze elkaar vaak zien. Wie zou er dan die ene promotie krijgen wanneer die zich aandient?

Remote werken in loondienst? Het levert je meer vrijheid op dan een kantoorbaan, maar échte vrijheid is het natuurlijk niet.

 

Freelancen

Een andere manier om remote je geld te verdienen is door te freelancen. Jij laat je inhuren door opdrachtgevers voor (korte) projecten of slechts een opdracht in ruil voor geld. Ik heb zelf nooit gefreelancet, dus ik kan er niet veel over zeggen, behalve dit:

PROS

 • Je bepaalt je eigen tarieven en dus salaris
 • Jij bepaalt zelf je werktijden (en je bent dus niet per se afhankelijk van je tijdzone)
 • De keuze met wie je werkt is aan jou
 • Je kunt remote werken en reizen
 • Je kunt met vaste opdrachtgevers gaan werken om toch een beetje stabiliteit te creëren

CONS

 • Je moet zelf je belastingen en pensioen regelen
 • Werkaanbod is op sommige momenten heel groot en op andere momenten bijna niets
 • Je moet steeds op zoek naar nieuwe klanten en dat kan een uitdaging zijn
 • Het is moeilijk om te groeien omdat je je tijd ruilt voor geld
 • Je klanten hebben misschien deadlines, waardoor je alsnog geen regie hebt over je agenda

Freelancen klinkt als de ultieme manier van ondernemen in vrijheid, maar vergis je niet dat je super afhankelijk bent van je klanten. Klanten zijn mensen en mensen hebben wensen, waardoor je alsnog niet per se veel vrijheid hebt. Het geeft stabiliteit en daar lever je een stukje regie voor in. Maar natuurlijk nooit zoveel als wanneer je in loondienst werkt.

 

Bloggen

Ik doe het al sinds 2006: bloggen. Wat begon als een blog over mijn dagelijkse leventje groeide uit tot een heus reisblog met meer dan tienduizend lezers per maand. Bloggen is leuk! Maar bloggen kost ook heel veel tijd. En het levert niet per se altijd heel veel op. Integendeel.

PROS

 • Je kunt je volledige creativiteit kwijt in bloggen, zéker als je lekker kunt schrijven
 • Als je het fijn vindt om mensen te inspireren over een bepaald onderwerp (reizen!), dan kun je er heel veel voldoening uithalen
 • Je bepaalt je eigen werktijden en agenda
 • Je bepaalt zelf waarover je schrijft en/of publiceert
 • Als reisblogger word je soms uitgenodigd op de mooiste plekken om verslag van uit te brengen
 • Leuke samenwerkingen met mooie merken

CONS

 • Heel veel werk voor weinig conversie
 • Het is heel moeilijk om een steady salaris uit je blog te halen (eigen ervaring). Het grootste verdienmodel van een blog zijn affiliatelinks, maar die commissies zijn vaak zo laag dat je er niet of nauwelijks van kunt leven
 • Vindbaarheid in Google is super belangrijk
 • Het duurt heel lang voordat je groeit

Op mijn blog staan inmiddels ruim 250 artikelen over allerlei bestemmingen, reistips en andere artikelen. In bijna ieder artikel refereer ik naar een boekingssite, zoals Booking.com voor het boeken van hotelkamers. In bepaalde maanden zijn de boekingen best veel en levert het een leuk zakcentje op, maar meer dan dat is het niet. Ik kan niet leven van mijn blog, ondanks dat mijn blog elke maand nog steeds groeit. Ik verwacht veel voor 2022!

Lees ook: 

→ BLOGTIP | Geld verdienen met bloggen. Zo doe je dat

→ BLOGGEN ALS EEN PRO | Hoe mijn blog dit jaar exponentieel groeide

→ BLOGTIP | Gemakkelijk geld verdienen op je blog met LinkPizza

 

Online business

De allerbeste manier om remote, dus online, dus locatieonafhankelijk te werken is met jouw eigen online business. Jouw online business is jouw geesteskind en ondersteunt jouw allermooiste locatieonafhankelijke leven. En dat wil je! Je kunt hem maken, bouwen, breken, finetunen, bijschaven en uitvoeren zoals jij zelf wilt. Jij bent aan zet, jij bent de baas. Wat een vrijheid!

PROS

 • Je kunt werken en reizen tegelijk
 • Je creëert je eigen agenda waarin je super flexibel bent
 • Financiële vrijheid (mits je het goed aanpakt), want: hoge omzet door schaalbare producten en weinig kosten (geen duur kantoor)

CONS

 • Ondernemerschap en sales. Om een bedrijf op te zetten en te runnen moet je klanten hebben en om aan klanten te komen moet je verkopen. Gelukkig zijn daar handige trucs voor. Geen echte nadelen dus aan een online business!

Lees ook: ONLINE BUSINESS | 8 stappen in het bouwen van een online business

 

Remote werken met je eigen online business

Het klinkt als een droom, maar dat hoeft het niet te zijn. Vind jouw missie en kom er volledig mee in alignment. Bedenk een paar mooie verdienmodellen en start je online bedrijf. Omdat je alles online doet, ben je locatieonafhankelijk en kun je gemakkelijk opschalen. Er was nog nooit zoveel mogelijk in ondernemersland als nu. The time is now!

Doe mee aan de Freedom Business Challenge en bouw in slechts VIER DAGEN de fundering van jouw eigen online business.

Tijdelijk voor maar 12 euro!

Linda, Tessa en Reinanke deden mee aan de challenge:

Professioneel opgezet
“De challenge is super professioneel opgezet. Geen ellenlang boekwerk maar mooi kordaat, krachtig en inspirerend geschreven met hands on opdrachten. Ik raad het iedereen aan die zich soms de vraag stelt “Is dit het nu?” Door deze challenge heb ik de bevestiging hoe ik mijn online business wil vormgeven.”
Linda

****

Ik kreeg er energie van en het heeft me veel ideeën opgeleverd
“Ik heb de challenge gedaan en het is zeker de moeite waard. Het leidt je mooi door allerlei onderwerpen en opdrachten. Ik kreeg er energie van en het heeft me veel ideeën opgeleverd waarvan ik er één al ver heb uitgewerkt. Je krijgt ook goede tips. Doen!”
Reinanke

****

Ik heb meer inzicht in hoe je een business bouwt
“Ik had van tevoren geen idee wat ik wilde of hoe ik dat moest aanpakken en nu begrijp ik beter waarom. Ik snap nu dat bepaalde gedachtes mij juist tegenwerken. Ik weet niet of ik mijn missie al gevonden heb, maar daar blijf ik wel steeds op broeden. Ik heb het gevoel dat ik nu echt een stap dichterbij ben gekomen en meer inzicht heb in hoe je een business bouwt.”
Tessa

DOE DIRECT MEE

Freedom Business Challenge

 

Meer inspiratie over locatieonafhankelijk leven en werken? Lees ook:

ALLES OVER LOCATIEONAFHANKELIJK LEVEN

Share via
Copy link
Powered by Social Snap