Online werken doe ik al jaren. Mijn laptop is nog geen dertig centimeter lang en maar 15 centimeter breed (11×6 inch) en toch heb ik heel dit blog, alle artikelen en pagina’s op dit kleine ding geschreven. Overal ter wereld. Thuis aan de keukentafel toen ik nog een huis, een keuken en een tafel had, maar ook op talloze andere plekken op onze magische aardbol. Online werken gaat super gemakkelijk waar je maar wilt, maar daar zijn wel een paar dingen voor nodig. Deze blog gaat over alles wat je nodig hebt om online te kunnen werken.

Lees ook: 

→ REMOTE WERKEN | Hoe dan? 8x praktische tips! 

→ REMOTE WERKEN ALS DIGITAL NOMAD | Remote in loondienst, freelancen, bloggen of een online business? 

→ MIND YOUR BUSINESS | 10x tips voor het starten van je (online) business

 

 

 
 

ALLES WAT JE NODIG HEBT OM ONLINE TE KUNNEN WERKEN

Wanneer je online werkt spreekt het voor zich dat je daar de nodige apparatuur voor nodig hebt. Dat kan natuurlijk een grote computerkast zijn met een enorme monitor en dito toetsenbord, maar als je op veel verschillende plekken werkt is dat misschien niet heel praktisch. En de vraag is ook: heb je dat überhaupt allemaal wel nodig? Om heel eerlijk te zijn is het typen op mijn kleine laptopje niet per se ideaal, maar omdat ik zo vaak en veel onderweg juist weer wel. Belangrijk is om goed af te wegen wat je wel en wat je niet nodig hebt wanneer je op reis online gaat werken.

 

Online werken start met een goede laptop

Het ding wat echt onvermijdelijk is tijdens remote werken, is een goede laptop. En het mooie is: een goede latop hoeft niet groot of duur te zijn. Ik heb zelf jaren gewerkt met een Asus EeeBook uit 2015(!) en pas in 2022 hield ie ermee op en op dit moment gebruik ik een HP Pavillion. Iets groter dan z’n voorganger, maar hij past alsnog in vrijwel elke tas en weegt nauwelijks iets. Ideaal. Er kan geen internetkabel in door een gebrek aan RJ45 port, maar met een beetje goeie wifi en een VPN voor de beveiliging is dat ook helemaal niet nodig. Of een onbeperkte databundel. Kan zo de hele wereld mee over.

En dat doe ik dus ook geregeld. Wanneer je een laptop aanschaft om online te werken en die je dus overal mee naar toe neemt is het belangrijk om een paar dingen te overwegen. Waar ga je hem voor gebruiken? Ga je teksten schrijven en af en toe iets op je website doen, dan is een klein laptopje prima. Maar als je volledige video’s gaat opnemen of websites gaat bouwen of designen, dan wil je misschien een iets groter scherm, meer opslag en meer snelheid. Maar als jij webdesigner, editor of iets anders webtechnisch bent, dan weet je dat zelf natuurlijk allang. 

My point: om online te werken hoef je niet per definitie de nieuwste, snelste en meest geavanceerde laptop te hebben, uiteraard afhankelijk van wat je doet. Met een kleine, lichte en handzame laptop kom je al een heel eind en zo’n kleintje is bovendien heel gemakkelijk mee te nemen. Mijn beide laptops zijn daar het levende bewijs van. Ze gingen en gaan heel de wereld met me over.

 

Andere hardware om online te werken

Hoe handzaam mijn kleine laptop ook is, ergonomisch gezien is het niet verstandig om dagenlang achter dat ding te zitten. Ik ben niet heel groot, maar wanneer de laptop op tafel staat, moet ik mijn nek buigen om het scherm te kunnen zien en bovendien moet ik er zo ongeveer met mijn neus bovenop zitten om dingen te kunnen lezen. Niet handig. Ik heb dan ook een laptopstandaard, een draadloos toetsenbord en een draadloze muis die ik volop gebruik als ik online werk. De laptopstandaard zet ik soms nog op een stapel boeken om zeker te weten dat ie op de juiste hoogte voor mij staat.Gelukkig bestaan er overal ter wereld inmiddels coworkings. Dat zijn kantoren waar remote werkers en ondernemers een werkplek kunnen huren. Bij sommige kun je zelfs hardware huren, zoals een toetsenbord, muis of een goede, grote monitor, zodat je je werkdag doorkomt zoals je dat op een ‘normaal’ kantoor zou hebben (maar wat is normaal?). Zo kun je overal ter wereld werken, met minimale spullen reizen en toch een goede werkplek inrichten. Al is het maar voor een dag.

En als ik binnenkort weer een huisje heb (update: die heb ik inmiddels!), dan richt ik daar een mooie werkplek in. Niet alleen een verstelbaar bureau, maar ook een goede monitor lijkt me geen overbodige luxe. Zodat ik niet steeds hoef te turen op mijn scherm om het te kunnen lezen (zoals ik nu doe tijdens het schrijven van dit artikel, haha), maar gewoon op een normaal scherm kan werken. Het lijkt me hemels. 

Lees ook: GADGETS | Dit zijn 16x gadgets die ik altijd meeneem om te werken op reis

 

Jouw eigen online business

→ Droom jij ook van online werken? Zou je dat graag willen? Heb je alleen geen idee hoe, wat of waar? In mijn Freedom Business Challenge neem ik je in vier dagen aan de hand in het bouwen van de fundering van jouw eigen online business.

Vier dagen? Jazeker. Na vier dagen heb jij helder(der) wat JIJ zoal online kunt doen, wat het best bij jou past, wat je te bieden hebt (en dat is altijd meer dan je denkt) en aan wie jij dat wilt aanbieden (en ja, daar zit áltijd iemand op te wachten). Are you in?

Hij kost nu tijdelijk maar 12 euro

DOE DIRECT MEE

Freedom Business Challenge

 

Dit artikel is gesponsord.

 

Meer over online ondernemen? Lees ook:

ALLES OVER LOCATIEONAFHANKELIJK LEVEN

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap