Madrid is behoorlijk populair voor een citytrip, ondanks dat de stad geen iconische gebouwen of bezienswaardigheden heeft. Het is moeilijk om een hoogtepunt van Madrid op te noemen; geen Eiffeltoren, Colosseum en zelfs het beroemde Spaanse Alhambra ligt niet in de hoofdstad. Maar wat is er dan wel te doen en te zien in Madrid? Nou, een héleboel. Ik neem je mee op citytrip naar Madrid en dit zijn negen bezienswaardigheden Madrid.

 

 

WAT TE DOEN IN MADRID?

Madrid verrast me aangenaam wanneer ik hem begin oktober een bezoekje breng. Het is nog heerlijk warm, maar zeker niet te heet als ik me drie dagen lang een weg baan door de vibes van de Spaanse hoofdstad. Ingelezen in deze stad heb ik me nauwelijks, ik laat alles lekker op me af komen. Mijn hostel ligt aan de drukke, centrale straat Calle de Atocha en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Fijn!

De hoogtepunten en bezienswaardigheden van Madrid ontdek ik terwijl ik er ben, maar wil jij iets beter voorbereid aan je citytrip Madrid beginnen, bestel dan vooraf je Madrid iVenture kaart waarmee je korting krijgt op heel veel bezienswaardigheden in de stad. Zo wordt het gemakkelijker om te beslissen om dat ene museum wel te bezoeken en kom je gemakkelijker en minder duur van A naar B.

Bestel hier je Madrid iVenture kaart

Madrid

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN MADRID

9x hoogtepunten tijdens je citytrip naar Madrid

Ondanks het ontbreken van die Eiffeltoren is er toch van alles te zien en beleven in de Spaanse hoofdstad. Ik laat me onderdompelen in de Spaanse sferen en vind al gauw m’n weg. Ik kom op plekken waar ik nog niet eerder van hoorde, maar ook op plekken die ik me bekender in m’n oren klinken. Dit zijn mijn hoogtepunten en bezienswaardigheden in Madrid die je echt moet doen of bezoeken cuando estés en la cápital de España.

 

1. Plaza Mayor

Plaza Mayor betekent letterlijk vertaald het Hoofdplein en dat is dan ook wat het Plaza Mayor in Madrid is. Het wordt zo ongeveer volledig omgeven door middeleeuwse gebouwen waarin nog steeds gewoon woonhuizen zijn gevestigd en centraal op het plein staat een beeldhouwwerk van koning Filips lll, gemaakt in de zeventiende eeuw. Het is er gezellig en levendig.  Aan alle kanten stikt het van de terrasjes, dus als je even wilt uitrusten van het slenteren, wat wil drinken en mensen wil kijken is Plaza Mayor de plek om even bij te komen.

 

2. Puerta del Sol

Een ander enorm plein in Madrid en niet eens ver van Plaza Mayor is Puerta del Sol. Anders dan je misschien zou denken is dit grote plein het centrale punt van Madrid. Het plein an sich heeft heel wat bezienswaardigheden, waaronder het grote postkantoor (Casa de Correos) met de klok waar op oudejaarsavond wordt afgeteld naar het nieuwe jaar, een grote fontein en een standbeeld van een van Spanje’s voormalige koningen, Carlos lll.

Puerta del Sol dankt zijn naam aan het feit dat het plein gebouwd is op het oosten, waar de zon opkomt. Het plein fungeert als nulpunt van Spanje, wat betekent dat vanaf het plein de afstanden in Spanje worden gemeten wat o.a. gebruikt werd/wordt bij het aanleggen van de Spaanse snelwegen. Puerta del Sol is een heuse blikvanger, maar te groot om het gezellig te noemen. ‘t Is echt een plein om overheen te sjokken en niet per se om op een terrasje te ploffen.

 

3. Gran Via en Metropolis gebouw

De Grote Straat, de Gran Via is de eyecatcher van Madrid. De Gran Via is een brede avenida van ongeveer een kilometer lang met meerdere rijbanen omgeven door brede stoepen met parmantige gebouwen. Het is de centrale straat van de stad met als hoogtepunt het beroemde Metropolis gebouw met een enorm bronzen beeld op het dak. Het gebouw overvalt me nogal; niet bewust van het feit dat ik (weer) op de Gran via loop word ik opeens verrast door het Metropolis. Ik herken het van reiswebsites en Instagram, maar ook zonder die herkenning zou ik m’n fototoestel uit m’n tas plukken om het vast te leggen. Het is imposant en prachtig.Gran Via

 

4. Parque Retiro

Het grootste stadspark van Madrid is Retiro (Parque del Gran Retiro) en bestaat zelfs uit straten, bossen, velden en een meer. Het lijkt soms wel een dorp binnenin de stad, zo groot is het er. En bovendien rustig, want er is geen gemotoriseerd verkeer, dus de chaos van de stad laat ik even lekker voor wat het is. Vanuit het centrum van de stad wandel ik in oostelijke richting en kom dan vanzelf in het park uit. Het maakt niet uit wélke weg ik pak – of dat nou de Gran Via of de straat van m’n hostel is – zolang je vanuit het centrum naar het oosten loopt, kom je in Retiro. Niet te missen.

Retiro is prachtig! Ik wandel op een late maandagochtend heel wat kilometers door de rust en het groen, neem af en toe plaats op een bankje om gewoon even te zitten en plof uiteindelijk bij het meertje neer op een terrasje. Als ik het park uitloop wandel ik langs een monument om vervolgens het geweld van de stad weer over me heen te laten komen.Madrid RetiroRetiro Park MadridMadrid Retiro Park

 

5. Plaza y Palacio de Cibeles

In het verlengde van de Gran Via vind je een andere bezienswaardigheid waar ik de volgende dag per ongeluk tegenaan loop: Plaza de Cibeles. De naam doet vermoeden dat het een plein is en in zekere zin is dat ook zo, maar eigenlijk is niet meer dan een rotonde. Wat er dan zo bijzonder aan is? Het stadhuis van Madrid staat aan dit plein en dat is een pláátje.

Het Palacio de Cibeles was vroeger het hoofdpostkantoor en heette toen het Palacio de Communicaciones, maar sinds 2007 fungeert het gebouw als stadhuis. Nog niet eerder zag ik dit gebouw waar dan ook voorbij komen en met gevaar voor eigen leven (want drukke rotonde) probeer ik het paleisje zo goed mogelijk op beeld te krijgen. ‘t Is echt een prachtig gebouw!Palacio Cibeles Madrid

 

6. Puerta de Alcalá

Als je van oudheid houdt vind je ietsje verder dan het Plaza de Cibeles aan de Calle de Alcalá de Puerta de Alcalá. Puerta de Alcalá is een oude stadspoort en tevens de hoofdingang van het Retiro park. Madrid werd ooit omgeven door een stadsmuur en de Puerta de Alcalá was de toegangspoort tot de stad. Toen de muur werd afgebroken – ergens halverwege de 19e eeuw pas – bleef de puerta staan en ontstond het Plaza de Independencia (Onafhankelijkheidsplein) wat nu ook een drukke rotonde is.

 

7. Koninklijk Paleis / Palacio Real

De koninklijke familie van Spanje is niet onomstreden, maar eens een monarchie, altijd een monarchie lijkt het. Het Koninklijk Paleis in Madrid is 135.000 vierkante meter en daarmee het allergrootste paleis in de wereld. De koninklijke familie woont er echter niet; het is slechts het werkpaleis van de koning van Spanje. Tijdens mijn bezoek aan Madrid bezoek ik het paleis aan de buitenkant, maar je kunt ook binnenin een kijkje nemen. Tip: reserveer dan wel even vooraf alvast je kaartje.

→ Bestel kaartje voor het Palacio Real online

Koninklijk Paleis MadridMadrid Koninklijk Paleis

 

8. Stadion Santiago Bernabéu

Als je net als ik uit een voetbalfamilie komt mag je het stadion van Real Madrid – het Estadio Santiago Bernabéu (spreek uit: Ber-na-bee-oe)- niet overslaan tijdens je bezoek aan Madrid, zélfs als je eigenlijk helemaal geen fan bent van Real, zoals ik. Maar ook als je niet van voetbal houdt is een voetbalstadion ook een bezienswaardigheid op zich. Op tv is een voetbalwedstrijd maar een voetbalwedstrijd en zie je op geen enkele manier de grootsheid van het stadion. In Bernabéu passen maar liefst ruim 80.000 mensen, dus je kunt je voorstellen hoe indrukwekkend dat is. Je kan er op eigen houtje in en op sommige plekken ronddwalen, maar je kunt ook een tour boeken waarin je wordt rondgeleid door het stadion. Koop dan wel vooraf alvast je ticket.

→ Bestel je ticket voor het Stadion Bernabéu online

Stadion Bernabéu Madrid Real Madrid

 

9. Tapas, jamón y mercados

Wanneer je in Spanje bent ontkom je er niet aan: lekker eten. Een van Spanje’s culinaire schatten is de jamón iberico, de Iberische ham. Overal in de stad vind je jamonerias: winkels/slagerijtjes waar de beroemde ham wordt gemaakt en verkocht. Er is zelfs een ham-museum (Museo del Jamon) en in de Mercado Jamón Ibérico (ham markt) kun je de ham op verschillende manieren proeven. Maar er zijn nog meer markten in de stad.

Tijdens mijn bezoek verwen ik m’n smaakpapillen geregeld in de overdekte markthal Mercado San Miguel op het San Miguel plein. Vooral op vrijdagmiddag is het er afgeladen druk; het lijkt alsof de hele stad z’n weekend inluidt met een hapje en een drankje van de overdekte markt. Olijven, chorizo, pan con tomate, albondigas, ik weet gewoon niet wat te kiezen. Zelf doe ik het niet, maar je kunt verschillende food tours doen in Madrid; para chuparse los dedos, om je vingers bij af te likken.

→ Bestel je ticket voor een foodtour in Madrid

→ Bestel je ticket voor een echte Madrileense ham- en wijntour

 

Andere dingen om te doen en zien in Madrid

 

Hoe kom je in Madrid?

Madrid ligt zo ongeveer middenin Spanje en daardoor best ver verwijderd van andere Spaanse steden. De beste manier om in Madrid te komen is met het vliegtuig.

Vliegen naar Madrid? Boek je vliegticket bij Transavia

 

Overnachten in Madrid?

Legio mogelijkheden om in Madrid te overnachten. Van goedkope hostels waar je je kamer en badkamer deelt met anderen tot mooie hotels. Take your pick.

Boek je kamer in Madrid

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Spanje? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER SPANJE

 

Meer stedentrips? Lees ook:

ALLE CITYTRIPS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap