München is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip, maar dat is zeker een gevalletje think again. Want ondanks dat ik niet meteen verliefd werd op München en er maar één dagje heb doorgebracht, was ik aan het einde zwaar tevreden en fijn gelukkig. Het was een zonnige nazomerse zondag eind september en ik struinde die dag in totaal tien kilometer door de straten van München. Dit zijn acht München bezienswaardigheden.

 

 

MÜNCHEN BEZIENSWAARDIGHEDEN

8x hoogtepunten en bezienswaardigheden voor je stedentrip München

München is na Berlijn de grootste stad van Duitsland, werd gesticht in de twaalfde eeuw en ligt in de zuidelijke deelstaat Beiern. Na de Eerst Wereldoorlog werd München een plek van politieke onrust en uiteindelijk ontstond de politieke partij NSDAP in München. De leider van die partij zal ik niet noemen, want ik wil m’n blog graag mooi en schoon houden, maar laten we zeggen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het hoofdkwartier van NSDAP niet heel fraaie ideeën ten uitvoer kwamen. Nu nog staan er nazi-gebouwen overeind.

Maar het München van nu is allang niet meer het München van toen. Integendeel zelfs. Vele pleinen, kerken, oude en nieuwere gebouwen, monumenten en zelfs het grootste stadpark van Europa kleuren München en maken de sfeer in de stad. Je kunt er shoppen, uitgaan, terrasjes pakken, cultuursnuiven en heerlijke rond wandelen door de straten om zo alle bezienswaardigheden in je op te nemen.

Met de City Tour Card kun je gratis met het openbaar vervoer reizen en krijg je korting op allerlei musea en rondleidingen. 

→Bestel je München City Tour Card online

 

1. Marienplatz

In het centrum van het centrum van München ligt een plein en dat plein is de plek waar het allemaal gebeurt: het Marienplatz. In deze tijd van corona is het vast minder druk dan ‘normaal’, maar het is er evengoed gezellig wanneer ik op zondagochtend over het plein struin en met een beker verse cappuccino op een bankje neer plof. Ik kijk m’n ogen uit over de stadhuizen, zowel het oude met z’n grappige torens als het indrukwekkende nieuwe.

Mensen lopen voorbij, maken foto’s en strijken neer op een de enkele terrasjes. Sommigen zelfs in klederdracht en dat is met een reden. Het is namelijk het laatste weekend van september en dat is normaalgesproken het weekend van het Oktoberfest. Toen ik besloot naar München te gaan had ik daar werkelijk geen seconde aan gedacht en nu ik zo op het plein zit kan ik me zomaar voorstellen hoe het hier anders geweest zou zijn.

Marienplatz Marienplatz

 

2. Neues Rathaus (en Altes Rathaus)

Hij is niet te missen aan het Marienplatz en het Marienplatz zou het Marienplatz niet zijn zonder dit imposante gebouw. Het Neues Rathaus (Nieuwe Stadhuis) lijkt op een gotische kathedraal en doet me denken aan de Duomo in Milaan of het stadhuis van Brussel. Later lees ik dat dat laatste kan kloppen. Het Neues Rathaus lijkt veel ouder dan dat ie in werkelijkheid is; hij staat er pas iets langer dan honderd jaar en de stijl ervan is geïnspireerd door de neogotische stadhuizen van Brussel en Wenen. Het klokkenspel dat aan de voorgevel hangt is echt een eyecatcher.

Je kunt het Neues Rathaus in en de ruimtes bezichtigen. Met de lift kun je helemaal naar boven en vanaf het dakterras heb je niet alleen mooi zicht over de stad, maar zelfs tot aan de bergen in Oostenrijk. Ik neem me heus voor om dat later op de dag te gaan doen, maar dat komt er uiteindelijk niet van. Het Altes Rathaus (Oude Stadhuis) staat ook aan het Marienplatz en doet een beetje Disneyachtig aan met kleurrijke dak en torentjes. Hij valt een beetje in het niet naast het Neues Rathaus.Alte

 

3. Kerken

Ik ben niet religieus (wel spiritueel) en vind de manier waarop religies worden ingezet in het dagelijks leven ontzettend lastig, maar feit is wel dat onze huidige maatschappij nog enorm gefundeerd is op religie. Angst zaaien, dingen verbieden, straffen, geloven in hoe bepaalde dingen ‘horen’ en überhaupt geloven in goed, fout of kwaad. Opvattingen en overtuigen waar huidige samenlevingen (niet alleen de onze) op zijn gebaseerd vinden hun oorsprong in religie.

Maar ik wil daar nu niet dieper op ingaan, want dat is een onderwerp op zich en dit artikel gaat over München en niet over religie. Maar de geschiedenis van religie is in München nog heel goed te zien en ervaren, want het stikt er van de kerken. En hoe tegenstrijdig het ook mag lijken: ik hou van kerken. Het is er vaak heerlijk koel, kalm, rustig en sereen dat ik instantly zen word en in bijna meditatieve staat raak wanneer ik een kerk binnenstap. Het is echt een plek om bij zinnen te komen.

De Frauenkirche ligt vlakbij het Marienplatz en is de grootste kerk van München. Het is een behoorlijke uitdaging om de ingang te vinden, aangezien het plein voor de kerk behoorlijk overhoop ligt, maar eenmaal binnen ben ik dat zo weer vergeten. De kerk is vrij opvallend en niet alleen door z’n omvang maar ook door de twee torens aan de voorkant en het immense, rode dak. Andere mooie kerken in München zijn de Peterskirche naast het Altes Rathaus aan het Marienplatz, de Sint Lukaskerk ietsje verderop en de Theatinerkirche aan het Odeonsplatz.Frauenkirche MünchenFrauenkirche MünchenSint Lukaskerk München

 

4. Maximilianeum

Het Maximilianeum van München lijkt op een paleis en hoewel tegenwoordig het Beierse Staatsparlement er gehuisvest is, werd het statige gebouw ooit gebouwd als homebase voor een studentenstichting. Het staat aan het einde van een koninklijke laan met allerlei beelden aan de oever van de Isar-rivier en dit hele verhaal klinkt even parmantig als het daadwerkelijk is. Het gebouw is vernoemd naar z’n initiator: Koning Maximilian ll in 1857, van wie iets verderop in de statige laan een standbeeld staat.

 

5. Residenz en Hofgarten

De Residenz van München is van oudsher een kasteel voor Beierse hertogen, prinsen en keizers en kan daardoor niet anders dan statig en imposant zijn. Ik loop er langs en omheen, maar je kunt er heus ook in en het zal je niet verbazen dat er een hoop pracht en praal te zien is binnen. De Hofgarten is een tuin of eigenlijk een klein park dat bij de Residenz hoort en naast het Odeonsplatz ligt. Toen het aangelegd werd was het bedoeld voor de zogenaamde belangrijke mensen, maar nu kun je fijn doorheen wandelen, op een bankje ploffen en naar straatmuzikanten luisteren.

 

6. Odeonsplatz

Vanachter het Marienplatz loop je heel gemakkelijk het winkelgebied  van München in en via de duurste straat van de stad  – de Theatinerstraße, die overigens ook best een bezoekje waard is – loop je richting het Odeonsplatz. De zogenaamde Ferdherrnhalle op het plein doet me denken aan het Loggia dei Lanzi in Florence en als ik me er later op het wereldwijde web in verdiep, lees ik dat de Halle inderdaad ook een classisistische loggia is. Naast de Ferdherrnhalle staat de Theatinerkirche. Het plein wordt gebruikt voor grote evenementen (bijvoorbeeld de Oktoberfesten!), maar de prachtige gebouwen maken het Odeonsplatz echt een eyecatcher.Odeonsplatz

 

7. Englischer Garten / Engelse Tuin

Na een kilometer of acht besluit ik m’n stadswandeling te eindigen in niet alleen het grootste stadspark van Europa, maar zelfs  van heel de wereld. De Engelse Tuin van München is zelfs groter dan Central Park in New York en dat zegt wat. Door het stadspark loopt de Eisbach (de Ijsbeek) en de stroming in die beek blijkt behoorlijk sterk. Ik was niet van plan om er te gaan zwemmen, maar een aantal jongelui doet dat wel. Wanneer ik terugloop richting de straat het park uit begrijp ik opeens hoe ik eerder vandaag twee surfers in wetsuits mét surfboard door de stad zag fietsen. Ze waren onderweg naar de Eisbach om bij de bron van de beek te surfen. Hoe tof!

Tip: ontdek het park op de fiets!

Englischer GartenEisbachEisbach

 

8. Allianz Arena

Hoewel voetbal de meest bijzondere (en belachelijke) business op onze planeet is vind ik een voetbalstadion altijd enorm impressive. Ik kom uit een voetbalfamilie en vroeger bij ons thuis stond in het weekend óf Studio Sport óf de Duitse Sportschau aan en ik geloof dat ik daardoor niet alleen alle Nederlandse voetbalclubs, maar ook de Duitse allemaal wel ken.

Maar Bayern München is zo’n club die ook iedereen die zonder Sportschau is opgegroeid wel kent. Het is niet alleen de grootste voetbalclub ter wereld, het is zelfs de grootste sportclub ter wereld. Voordat ik op maandag definitief vertrek uit München rij ik dus nog even langs de Allianz Arena, het stadion van Bayern. En hoe bijna lachwekkend de voetballerij ook in elkaar steekt, zo bijzonder vind ik het om in een stadion te zijn en zeker in zo’n joekel. Een vol stadion tijdens een wedstrijd is indrukwekkend, maar een leeg stadion helemaal voor jezelf nog veel indrukwekkender.

→ Bestel je kaarten voor en rondleiding door de Allianz Arena online

Allianz ArenaBayern MünchenAllianz Arena

 

Meer München bezienswaardigheden:

Olympiapark

Een stadspark dat werd aangelegd voor de Olympische Spelen van 1972. Er staat een stadion en  er worden allerlei evenementen georganiseerd.

Schloß Neuschwanstein (tip!!)

Niet ver van München, op de grens met Oostenrijk ligt een beroemd, sprookjesachtig en prachtig kasteel: Schloß Neuschwanstein. Vanuit München is het zo’n 100 kilometer naar dit kasteel, dus als je tijd over hebt tijdens je citytrip, go!

→ Bestel je tickets voor Neuschwanstein online

Biergartens en Bierhallen

München is de bakermat van bier. Mijn bezoek aan München is een  zondag eind september en in mijn hotel hoor ik dat het het weekend van het eigenlijke Oktoberfest is. Door corona is het grote bierfeest afgelast, maar ik zie wel mensen in klederdracht door de stad wandelen. Wat er wel altijd is in München zijn de Biergartens, de biertuinen waar je je pullen bier op een terrasje in de schaduw van de tuin kunt drinken. De Bierhallen zijn biertuinen maar dan binnen. In München zijn legio Biergartens en Bierhallen te vinden.

 

Hoe kom je in München?

München ligt in Zuid-Duitsland. Vanuit het midden van Nederland is het ongeveer 800 kilometer waar je met de auto of de trein zo’n 7,5 uur over doet. Je kunt ook vliegen naar München; in zo’n anderhalf uur ben je van Amsterdam in München.

Vliegen naar München? Vind je vliegticket via Momondo

 

 

Overnachten in München

Tijdens mijn verblijf in München slaap ik in het fijne Vi Vadi Hotel niet ver van het Marienplatz.

→ Boek je kamer in het Vi Vadi Hotel

Overnachten in München? Boek je kamer bij Booking.com


Booking.com

 

 

Meer Duitsland? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER DUITSLAND

Share via
Copy link
Powered by Social Snap