Lissabon. Stad van de fado, tram 28 en azulejos

De stad op de zeven heuvels. In Lissabon worden je conditie en je klimtechnieken flink op de proef gesteld. Lees hier over alle hoogtepunten van misschien wel Europa's mooiste hoofdstad..

De Portugese hoofdstad Lissabon is een van de mooiste hoofdsteden van Europa. Het is er warm, kleurig, er zijn heuvels, historie, er is passie én het ligt aan water. Kortom, Lissabon heeft alles wat een citytrip nodig heeft. Authenticiteit, gezelligheid, vele bezienswaardigheden en een echt unieke sfeer. Lees mee over de hoogtepunten van deze zonnige, op zeven heuvels gebouwde Europese stad. Dit zijn de Lissabon bezienswaardigheden.

Wil of ga je naar Lissabon? Boek hier je vliegticket bij Transavia!

 

LISSABON
BEZIENSWAARDIGHEDEN

DE MOOISTE PLEKKEN VAN DE HOOFDSTAD VAN PORTUGAL

 

Maar eerst. Lissabon is een stokoude stad en is ver voor de geboorte van Christus gesticht door Odyseus, zoals de legende zegt. Zo’n 200 jaar voor Christus werd de stad veroverd door de Romeinen en daarna door de Moren. In de twaalfde eeuw werd de stad veroverd door de toenmalige koning van Portugal en hij bouwde de stad op en uit en uiteindelijk werd het zoals het nu is. Lissabon ademt geschiedenis zonder dat het een openluchtmuseum is zoals bijvoorbeeld Rome. Sterker nog, het is er hip en modern en door de zeven heuvelen waarop de stad gebouwd is, bijzonder uniek te noemen. Lissabon is een van de leukste steden – zo niet de leukste – van Europa en ik neem je mee naar de highlights. Komen ze!

 

Eén van oudste wijken Lissabon: Alfama

Alfama is de oudste wijk van Lissabon en daarom een must visit. Aan de voet van de heuvel waarop Alfama gebouwd is lagen vroeger warmwaterbronnen. Alfama (het Arabische woord Al Hamma betekent bad) heeft haar naam aan deze bronnen te danken en dat brengt ons meteen way back – zo’n duizend jaar – in de geschiedenis, tot voor de Reconquista, waarin Lissabon deel uitmaakte van een moslimrijk.

Een goede manier om op de heuvel van Alfama te komen is met de de wereldberoemde tram 28. Geel van kleur brengt hij je de hele stad rond en vooral ook de heuvel op richting Alfama. De beste manier om Alfama te ontdekken is gewoon te voet. Struinend door gemakkelijk in te verdwalen steegjes, langs gezellige terrassen en vele trappen. Alfama is pittoresk en de bakermat van de fado, de typische Portugese melancholische muziek.

Lissabon bezienswaardigheden Alfama Lissabon bezienswaardigheden Alfama Lissabon Alfama

 

Kathedraal Santa Maria Maior de Lisboa en Castelo de Sao Jorge

De kathedraal Santa Maria Maior de Lisboa, ook wel Sé genoemd is het oudste gebouw van Lissabon, ligt centraal in Alfama en vlakbij een tramhalte. Vanuit de kathedraal, die statig vlák langs de weg floreert, struin je door de straatjes en steegjes de wijk verder in, naar onder andere naar het kasteel Castelo de Sao Jorge. Dit uit het zesde eeuw voor Christus stammende kasteel heeft in zijn leven heel wat doorstaan. Kelten, Grieken en ook de Romeinen lieten hun sporen na, om uiteindelijk in handen te komen van de Moren. Bijna duizend jaar geleden werd het heroverd en nu is het vooral een trekpleister, bekend om het fantastische uitzicht over de stad en de Taag. Zie de foto en je snapt meteen wat ik bedoel.

Lissabon bezienswaardigheden uitzichtLissabon bezienswaardigheden Castelo de Sao Jorge

 

Miradouro de Santa Luzia

Maar de heuvel van Alfama heeft nog veel meer uitkijkpunten (miradouros) die voor adembenemende uitzichten zorgen. Vooral het uitzichtpunt Miradouro de Santa Luzia, nog steeds in Alfama, geeft een bizar uitzicht over de stad en de Taag. Tel daar de talloze gezellige terrasjes met fijne muziek, de vriendelijke mensen, de kronkelende stegen, die een goede plattegrond geen overbodige luxe maken, en een heerlijk zonnetje bij op en je kunt niet anders dan concluderen dat Alfama de mooiste, gezelligste en meest authentieke wijk van Lissabon is. Perféct voor een middagje stad en al helemaal voor een zaterdagmiddag.

Lissabon bezienswaardigheden

 

Tram 28 Lissabon

Eén van de bekendste iconen van de stad is het beroemde gele trammetje. In 1873 reed de eerste tram in Lissabon, toen nog aangedreven door paarden. In 1901 reed de eerste elektrische tram door de stad en in de jaren erna ontwikkelde zich een enorm tramnetwerk. Nadat de metro werd geïntroduceerd werd de tram steeds minder belangrijk; het aantal lijnen verminderde van 14 lijnen naar nog maar vijf lijnen nu. De bekendste is nog altijd lijn 28.

Van de reizigers wordt vooral veel geduld gevraagd. De tramtoetstellen van lijn 28 zitten vaak bomvol en dus is het meestal lang wachten op een plekje, terwijl de tram toch geregeld voorbij komt. De route van lijn 28 gaat door de wijken Baixa, Graça en Alfama en bedekt daarmee zo ongeveer de hele stad. Het grootste voordeel van de tram? Hij doet al het zware werk werk voor je. Zo hoef je zelf alleen maar te zitten, te genieten en uit te stappen op de mooiste plekken.

Lissabon bezienswaardigheden gele tram 28

 

Azulejos

Nog een erfenis uit de tijd van de Moren: keramieken tegels waarop vaak blauwe afbeeldingen geschilderd zijn; de zogenaamde azulejos. De naam van de tegels zou wederom stammen uit het Arabisch (al zulaydj), maar azul betekent in het Portugees ook gewoon blauw.

De azulejos hebben veelal uitbeeldingen van het leven van heiligen, soms zelfs van tekst voorzien als in een stripverhaal en werden in de 18e eeuw een van de belangrijkste elementen van de Portugese decoratieve kunst. Qua uiterlijk zou je haast een associatie leggen met delfts blauwe tegels.

Je vindt ze overal. Dat ze binnenin gebouwen te bewonderen zijn, zal niemand verwonderen, maar wat juist zo bijzonder is, is dat ze ook aan de buitenkant van gebouwen en panden te vinden zijn. Het typeert het straatbeeld van niet alleen Lissabon, maar heel Portugal. Neem je de metro om door Lissabon te reizen? Let er dan eens op hoe de metrostations zijn afgezet.

Lissabon azulejos Lissabon park

 

Fado

Lissabon is de stad van de Fado. Deze bijzondere zangkunst is ooit in de armere wijken van de stad ontstaan. De Fado is het Portugese levenslied, de belangrijkste muziekstroom van Portugal en wordt getypeerd als melancholisch. In de wijk Alfama, waar de muziek in de 19e eeuw is ontstaan, vind je het Fado-museum. In het museum wordt het verhaal van deze belangrijkste muziekstroming in Portugal verteld. Nog steeds zijn er in de wijk tal van Fadoclubs te vinden waar je het verdriet van Lissabon kunt horen. Fado is als een Nederlandse smartlap, maar dan meteen Portugees sausje.

 

Eén van de leukste wijken Lissabon: Bairro Alto

Bairro Alto, oftewel Hoge Wijk, is dé plek van Lissabon om uit te gaan. Vele smalle, autoloze straatjes, terrassen, restaurants, barretjes en clubs kenmerken deze jeugdige, maar toch stokoude wijk. De Fado is er, net als in Alfama, razend populair.

Het wordt de bovenwijk genoemd en ook het hoogteverschil is in Bairro Alto voelbaar, maar vooral ook zichtbaar. Het uitzicht op bijna elke hoek van de straat is adembenemend, omdat je ver, soms zelfs over gebouwen heen kunt kijken. In geval van vermoeide benen rijdt tram 28 door Bairro Alto, maar vergeet ook vooral de beroemde lift Elevador de Santa Justa niet om van beneden naar boven te komen.

Lissabon bezienswaardigheden Bairro AltoLissabon bezienswaardigheden paella

 

Praça do Comércio

Praça do Comércio is geel. Althans, dat is het eerst wat in mij opkomt. Het vrij vertaalde Commerciële Plein is enorm groot en druk en is aan de zijkanten omgeven door gele gebouwen, waarin zich restaurants, enkele hotels en onverwachte kantoorgebouwen bevinden. De noordzijde kenmerkt zich door een 19e eeuwse triomfboog en de zuidzijde door de Taag met een prachtig uitzicht over een groot deel van de rivier. Het ruiterstandbeeld dat midden op het plein staat is van Koning José I.

Lissabon bezienswaardigheden Praça do Comercio Lissabon Praça do Comercio Lissabon Praça do Comercio

 

Praça dos Restauradores

En nog dit plein. Opgericht ter herinnering aan de onafhankelijkheid van Portugal in 1640 wordt het plein gekenmerkt door de obelisk in het midden van het plein. Het is er druk, want er rijdt verkeer, waardoor het plein vaak minder aantrekkelijk gevonden wordt dan andere pleinen, maar het is er ook heel gezellig door de talloze terrassen. Aan het plein ligt het Foz-paleis dat tegenwoordig dienstdoet als bureau voor toerisme en vanaf het plein loopt je gemakkelijk richting andere delen van de stad zoals bijvoorbeeld Bairro Alto.

Lissabon bezienswaardigheden Praçao dos Restauradores Lissabon Praça dos Restauradores Lissabon bezienswaardigheden

 

Net buiten Lissabon: Sintra

Een klein uurtje buiten Lissabon ligt een plaatsje in de bergen: Sintra. En dat plaatsje is echt in alle opzichten bijzonder. Sintra lijkt een sprookje. Vol met prachtige gebouwen, kastelen en parken. De plaats staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is daarom dubbel en dwars een bezoekje waard.

Hoogtepunt van Sintra? Palácio Nacional da Pena, het bekendste gebouw van het stadje, is een felgekleurd kasteel hoog in de bergen. De Arabische invloed van weleer is ook hier volop aanwezig. Verder zijn er in de bergen nationale parken aangelegd, is er een paleis en nóg een kasteel met echte kasteelmuren. Sintra is te doen in één dag, maar je kunt er ook gerust een week voor uit trekken.

Lissabon bezienswaardigheden Sintra Lissabon bezienswaardigheden Sintra Lissabon Sintra

Vasco da Gamabrug, Estadio de la Luz en Oceánario

En dan tot slot drie bezienswaardigheden Lissabon opgesomd. De Vasco da Gamabrug in Lissabon is met 17,2 km. de langste brug van Europa. Vanaf de Torre de Vasco da Gama heb je een geweldig uitzicht, maar ook vanaf de kade kun je hem goed zien! In Lissabon speelt de voetbalclub Benfica in het Estadio de la Luz. Als je van voetbal houdt, zeker een bezoekje waard. En dat als laatste leuke Lissabon bezienswaardigheid is het Océanario waar je tientallen vissen en onderwaterdieren kunt spotten.

Lissabon bezienswaardigheden Vasco da GamabrugLissabon bezienswaardigheden Benfica Estadio de la Luz Lissabon bezienswaardigheden Océanario

 

Hoe kom je in Lissabon?

Lissabon heeft een vliegveld en van verschillende luchthavens in Nederland gaan rechtstreekse vluchten.

Wil of ga je naar Lissabon? Boek hier je vliegticket bij Transavia!

Overnachten in Lissabon

In Lissabon stikt het van de leuke hotelletjes, B&B’s en hostels. Een van de beroemde hostels zijn die van de Selina-keten, die inmiddels steeds meer uitbreidt over de hele wereld.

Wil of ga je naar Lissabon? Boek hier je kamer bij Booking.com.

 

Meer inspiratie over Portugal? Hier vind je al mijn artikelen over Portugal.

 

Geïnspireerd geraakt door deze heerlijke, zonnige, authentieke Zuid-Europese hoofdstad? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met mij op.

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

2 Reacties

 1. Beantwoorden

  Portugal

  31 maart 2017

  Mooi verslag van een prachtige stad. Trammetje 28 blijft me voor altijd bij. 35°C – volgepakt – geen zitplaats … 🙂 het hoort allemaal bij een toeristische bestemming

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   1 september 2017

   Hi Portugal, bedankt voor je reactie. Sorry, ik had hem niet eerder gezien! Die tram is best wel een ramp inderdaad. Nooit plek door de enorme drukte. Opgepropt tegen elkaar aan staan hoort erbij inderdaad!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS