Het was een van die momenten waarop ik wenste dat ik een supersonische spiegelreflexcamera met megazoomlens had. Zo’n camera die alles lijkt te kunnen vastleggen wat maar gefotografeerd wil worden. De camera van mijn Samsung Galaxy maakt over het algemeen heel mooie foto’s, maar om de condor tijdens de Colca Canyon tour in Peru vast te leggen heb je wel echt iets meer nodig. Maar goed, het maakt niet uit, de Colca Canyon tour was er een voor in de boekjes en ik spotte de condor wel degelijk (yes!) en hier lees je hoe dat was!

Lees ook: ROUTE PERU | Rondreis door het zuiden van Peru

 

 

COLCA CANYON TOUR

Condors spotten in de diepste kloof van Peru

Ik heb met het blote oog gezien wat een professionele camera op beeld had kunnen vastleggen en in mijn hoofd, hart en herinnering is hij voor eeuwig vastgelegd: de condor. Niet alleen is de Colca Canyon de een na diepste kloof ter wereld, het is ook de woonplaats van deze een na grootste vogel ter wereld. Op momenten dat hij vlak over me heen vloog merkte ik pas hoe groot hij is: met gespreide vleugels tot drie meter breed. Drie meter! Dat is ongeveer dubbel zo breed als ik zelf lang ben.

Voordat deze gevleugelde vriend de overhand van dit artikel krijgt, eerst even over de Colca Canyon tour zelf.  Vergeet de beroemde Grand Canyon in de US, de Colca Canyon is vanaf het puntje van de hoogste rotswand tot de eerste waterdruppel van de Rio Colca (de Colcarivier die onderin de kloof stroomt) 3200 meter diep. Ruim drie kilometer de lucht in langs grillige en turbulente rotswanden beneemt deze kloof je op meerdere momenten je adem en dan vooral als zijn grootste en beroemdste inwoner overvliegt.

Peru staat onder andere bekend om zijn indrukwekkende natuur en de Colca Canyon is een van de natuurrijke hoogtepunten. De kloof zelf is indrukwekkend, de overvliegende condor zo mogelijk nog indrukwekkender, maar ook de omgeving van de canyon is bijzonder mooi. Maar wat is er dan allemaal te doen bij de Colca Canyon? Hier komen de highlights van twee dagen Colca Canyon tour.

 

Colca Canyon tour: Cruz del Condor

De naam Cruz del Condor zegt het al: het uitkijkpunt van de condor langs de kloof. Vanaf deze plek heb je de meeste kans om de condor te spotten. Zoals ik zei woont de condor in de kloof, dus de kans dat je hem hier tegenkomt is behoorlijk. ‘s Ochtends rond een uur of tien of in de namiddag heb je de meeste kans, maar hou er rekening mee dat je niet de enige bent die een glimp van het enorme gevogelte wil opvangen.

Er zijn georganiseerde tours en hou er rekening mee dat elke Colca Canyon tour zo ongeveer tegelijkertijd aankomt bij het uitkijkpunt, dus als je een mooie plek wilt, zorg dan echt dat je op tijd bent. Heb jij wel zo’n supersonische camera met een zoomlens en ben je een béétje fotograaf? Dan kun je echt je hart ophalen, want je gaat hier misschien wel een van je mooiste foto’s ooit maken (de eerste foto is van het Peruaanse Mistika Travel. Na overleg mocht ik hun foto gebruiken voor dit artikel. Als ik een goeie camera had gehad, had dit zomaar mijn foto kunnen zijn, haha I wish).Condor

 

Colca Canyon trekking

Voor de echte avonturiers en fanatiekelingen: je kunt er een trekking maken. En dat betekent dat je door de canyon zelf gaat wandelen, klimmen en afdalen. Er zijn legio mogelijkheden. Je kunt met een georganiseerde tour meegaan, maar die trekking duurt vaak maar een dag. De klim begint dan ‘s ochtends vroeg, voordat de warmte (of hitte) toeslaat en je gaat 1200 meter omhoog en ‘s avonds ga je weer terug. Maar je kunt ook op eigen gelegenheid en dat zou ik sowieso aanraden. Je kunt dan zelf de route bepalen en hoe lang je erover wilt doen.

Tips over de Colca Canyon trekking? Lees dan dit artikel van Reisjunk.

Colca Canyon

 

Omgeving Colca Canyon

Ben je met een georganiseerde tour bij de Colca Canyon dan word je sowieso getrakteerd op stops bij prachtige uitkijkpunten in de omgeving. Maar ook als je zelf op pad gaat en door de fantastische bergen rijdt, weet ik zeker dat je af en toe stopt om plaatjes te schieten van alles wat je ziet. Ook hier loont het om een goede camera te hebben, om perspectief en diepte beter vast te leggen, maar ook al reis je zonder camera… het gaat niet om de foto’s. Het gaat om het moment, de plek en de rust die je er vindt.

De Spanjaarden hebben het gebied niet overgeslagen tijdens hun ontdekkingen, maar de lokale bewoners hebben al die tijd vastgehouden aan hun eigen gebruiken en taal. De terrassen die door de inheemsen al aangelegd waren voordat ook maar een Spanjaard ooit voet aan land had gezet, zijn nu nog steeds in gebruik voor de landbouw en in de buurt van het dorpje Chivay vind je natuurlijke warm waterbronnen: hotsprings! Geen fijnere manier om je dag te eindigen dan hier en zéker als je de zware hike hebt gedaan. Perua ruta

 

Inheemse dorpjes

Zoals ik zei: rondom de Colca Canyon is het originele leven nog steeds in tact. Boek je een georganiseerde tour, dan maak je sowieso een aantal stops in een paar dorpjes om het lokale leven te proeven (en te kopen), maar reis je op jezelf, dan zijn dit een paar dorpjes die leuk zijn om te bezoeken: Chivay is een dorpje met vele hotels en hostels en dus een goede plek om te overnachten. Cabanaconde is een goede uitvalsbasis voor een hike door de kloof en Yanque staat bekend om zijn grote witte kerk met rokende vulkaan op de achtergrond. Ze zijn alle drie de moeite waard en ook al voelen de dorpjes misschien als vooropgezet voor toeristen met de folkore en de marktkraampjes; deze mensen leven in de bergen, leven van landbouw én van jou als toerist.Chivay Peru

 

Hoe kom je er?

De Colca Canyon ligt op 160 kilometer van Arequipa en Arequipa is daardoor de uitvalsbasis. In Arequipa zelf kun je een tour naar de canyon boeken. Er zijn verschillende touroperators die een tweedaagse tour organiseren. Deze tour heeft dus een overnachting en deze vindt vaak plaats in het dorpje Chivay. Bij deze Colca Canyon tour zitten allerlei dingen inbegrepen, waaronder verschillende stops in dorpjes, op uitzichtpunten, sommige maaltijden, een overnachting en een bezoek aan de hotsprings. De ene touroperator is de andere niet; niet alle pakketten zijn hetzelfde; let daar even op als je gaat boeken. Touroperators vind je rond het centrale plein Plaza de Armas of bij de hotels en hostels.

Ga je op eigen houtje naar de canyon, dan rijden er vanuit Arequipa bussen naar zowel Chivay als Cabanaconde. Chivay wordt het meest bezocht, maar Cabanaconde is de uitvalsbasis voor een hike in de canyon en ligt vlakbij de Cruz del Condor. Het is dus even afhankelijk van jouw wens op welke plaats je het beste kunt reizen. Hou er rekening mee dat bussen niet op tijd vertrekken. Eenmaal in een van de dorpjes zelf kun je uitzoeken hoe je het beste bij de belangrijkste bezienswaardigheden kunt komen.

Lees ook: Vijf redenen waarom Arequipa de mooiste stad van Peru is.

 

Meer over de Colca Canyon:

  • De Colca Canyon heet in het Spaans de Cañón del Colca;
  • Arequipa en zijn omgeving ligt hoog. Arequipa zelf ligt op 2300 meter, maar tijdens de rit van 160 kilometer stijg je tot het dubbele;
  • Hoogteziekte komt veel voor. Je kan er pillen tegen slikken en het kauwen van cocabladeren (gewoon legaal in Peru) schijnt ook te helpen;
  • Onderweg van Arequipa naar de canyon kom je langs een uitkijkpunt. Je bevindt jezelf dan op ongeveer 5000 meter hoogte en hebt uitzicht over een paar gigantisch hoge bergen van meer dan 6000 meter.

 

Meer Peru? Lees ook:

ALLES OVER PERU

Share via
Copy link
Powered by Social Snap