De zee is er blauwer dan blauw, de sfeer is er heerlijk laid back Caribisch, de cocktails en biertjes zijn er superlekker en de zonsondergangen magisch. Caye Caulker Belize is een slice of paradise in de Caribische Zee op ongeveer een uurtje varen van Belize City. Het is er zo fijn dat, ondanks dat er nauwelijks een moer te doen is, ik er wel twee weken had kunnen blijven. In plaats daarvan was ik er vijf dagen tijdens mijn rondreis door Mexico, Belize en Guatemala als onderdeel van mijn wereldreis en dat waren vijf heerlijke dagen, waarin ik verliefd werd op dit one of a kind eilandje. Ik vertel je waarom!

Caye Caulker Belize

 

 

GO SLOW OP CAYE CAULKER BELIZE

Wat te doen Op Caye Caulker, bezienswaardigheden, tips en hoogtepunten

 

Ik was al op meerdere eilanden op verschillende plekken op deze aardbol, maar geen enkele is zoals Caye Caulker. De sfeer is er Jamaicaans, de mensen zijn supervriendelijk, overal waar je komt hoor je reggaemuziek en er wordt wiet gerookt alsof het niets is (not by me though!). Het tropische eilandje ligt voor de kust van Belize in de Caribische Zee en het is er zo heerlijk, rustig en kalm dat je spontaan verliefd wordt.

Caye Caulker is acht kilometer lang en op z’n breedste stuk twee kilometer. Het eiland is tijdens een orkaan in de jaren ’60 verdeeld in tweeën en vooral op het zuidelijke eilandje wordt gewoond en geleefd. Er rijden geen auto’s, omdat er geen echte straten zijn, alles is op loopafstand, je komt telkens dezelfde mensen tegen en vrienden maken gaat vanzelf. Nergens is het zó laid back als op Caye Caulker. Je hoeft de hele dag geen moer te doen, behalve een beetje zwemmen, zonnen en slapen, maar wil je toch een dagje iets ondernemen, dan heb ik een paar tips voor je. Komen ze!

 

Ga snorkelen of duiken op Caye Caulker Belize

Het rif voor Caye Caulker (het Barrièrerif van Belize) is het een na grootste ter wereld en dat vraagt er natuurlijk om om ontdekt te worden. Heb je je Padi, dan kun je op Caye Caulker je hart ophalen, maar ook snorkelen is echt de moeite waard. Ik maakte een snorkeltour met Caveman Snorkeling Tours en dat was echt awesome. Ik zag allerlei vissen waarvan ik de namen allang weer ben vergeten, behalve van een paar soorten snappers en pijlstaartroggen.

Aan boord van de boot wordt er goed voor je gezorgd; je krijgt zwemvesten, snorkelgear en eten, afhankelijk van of je een hele of een halve dagtour doet. Een van de guides zwemt tijdens het snorkelen met je mee en wijst dingen aan waar hij later over vertelt en als klap op de vuurpijl eindigt de tour met zwemmen met nurse sharks en pijlstaartroggen. Ze zijn klein en ongevaarlijk, maar mijn god, want een toffe ervaring.

Walvishaaien Belize Caye Caulker

 

Zwem, zon en luier bij The Split

Tijdens de orkaan in de jaren ’60 is Caye Caulker in tweeën gesplitst en het punt waar het eiland splitst heet letterlijk The Split. Aan The Split vind je een bar The Lazy Lizzard waar je zelfs IN het water kunt eten en waar je ligbedjes en stoelen kunt gebruiken om de hele dag te chillen. Af en toe duik je het water in van de provisorische duikplank (ik weet niet zeker hoe hoog hij is; ik denk tussen de drie en vijf meter) en zwem je in het bijna groene water. Het dock rondom The Split is echt een fijne plek om te ontspannen en tot rust te komen. De sfeer is er heerlijk, iedereen is er blij en vrolijk en de ceviche is er goddelijk!

 

Spring op de fiets

De meeste hostels en guesthouses hebben fietsen te leen of te huur. Spring erop en ga langs de kust het eiland over op de fiets! Het zuidelijkste eilandje dus. Langs de shore is een zandpad waarover je kan fietsen en langs allerlei mooie plekjes komt. Het schijnt zelfs zo te zijn dat krokodillen kunt tegenkomen, maar dat geluk had ik natuurlijk weer niet. Het eiland is klein, dus je bent er zo mee klaar. Neem je tijd, stop af en toe op mooie plekjes en doe vooral lekker rustig aan. Don’t forget to go slow!

 

Spot de leukste (zee)dieren

Naast alle vissen een haaien die je tijdens het snorkelen of duiken ziet, kun je vanaf het vaste land ook heel wat (zee)dieren ontmoeten. Zoek een plek langs de kant van het water en hou je hoofd omlaag. Voor je het weet zie je zeesterren of schildpadjes voorbij komen. Aan de westkant van Caye Caulker vind je een zeepaardjes-ranch, waar het overigens ook stikt van de pelikanen en iets verderop kun je tarpons voeren. Je hoeft alleen maar een sardientje boven het water te houden de enorme vissen springen uit het water om ze te grijpen. Hoe tof!Caye Caulker zeepaardje

 

Eet je buikje rond

Tijdens mijn vijf dagen op het eiland heb ik bij verschillende tentjes en ook gewoon op straat gegeten en echt álles was lekker. Ceviches, hele snappers, shrimpkebabs, falafels, kipsaté, jerk chicken en pizza’s… om je vingers bij af te likken en het maakt geen moer uit bij welk tentje te eet. Wat je sowieso echt moet doen is aanschuiven bij een van grills langs de ‘weg’ richting The Split. Terwijl mannen je vlees en vis roosteren zingen ze mee met Bob Marley en die sfeer maak je echt nergens anders mee (behalve misschien op Jamaica, maar daar ben ik nooit geweest en daar wil ik nu natuurlijk ook graag heen, dat begrijp je).

Caye Caulker BelizeCaye Caulker Belize streetfood

 

Breng een bezoek aan het dierenasiel

Op Caye Caulker waren vele zwerfdieren, zoals honden en katten, maar nu niet meer. Er is namelijk een dierenasiel en dat asiel ligt gewoon aan de ‘hoofdweg’ richting The Split. Het asiel wordt gerund door Kenny en is tegelijkertijd de plek waar hij zelf woont. Breng hem een bezoekje, knuffel met de dieren of neem ze mee voor een wandelingetje en vergeet dan niet een (kleine) donatie te doen, want alle financiële hulp is welkom. Hoe mooi is het dat één man zoveel honden en katten opvangt?Dierenasiel Caye Caulker

 

Chill maximaal in een hangmat

Heb je halverwege de dag zin in een siesta, dan heb je een paar opties. Eén: je gaat naar je hostel of guesthouse en gaat slapen in je bed (saai). Twee: je probeert te slapen bij The Split waar je waarschijnlijk toch al aan het zwemmen bent (misschien een beetje lastig met de muziek en het rumoer van alle mensen). Of drie: kies een van de hangmatten die langs de ‘weg’ hangen en doe daar lekker je nap. Niemand die je ziet en tegelijkertijd iedereen die je ziet, maar op Caye Caulker maakt dat allemaal niks uit. Dit is zo ongeveer de enige plek op aard waar je geoorloofd in het openbaar langs de weg kunt slapen.Caye Caulker Belize

 

Droom weg bij eindeloze zonsondergangen

Als je een zonsondergang hebt gezien, heb je ze allemaal wel gezien, maar niet heus. Ook al heb je er duizend gezien, het blijft steeds weer een fascinerend moment van de dag, ook op Caye Caulker. Vooral als de lucht helder met een paar wolkjes is en de zonnestralen na het ondergaan nog minutenlang de lucht in allerlei tinten kleurt. Alsof je naar een schilderij kijkt. De zonsondergangen op Caye Caulker zijn echt adembenemend.Belize Caye Caulker zonsondergang

 

Meer over Caye Caulker

Overnachten

Er zijn een aantal hotelletjes, guesthouses en hostels. Ik verbleef in Sea n Sun Guesthouse, waar ik een single room had met een gedeelde badkamer en dat was echt een great shack.

→ Boek je kamer in Sea n Sun Guesthouse

Overnachten elders op Caye Caullker? Boek je kamer bij Booking.com


Booking.com

 

 

Caye Caulker Belize Caye Caulker Belize guesthouse

Waar eten?

Restaurants zijn er ook genoeg en als je alleen bent, maar je niet alleen wilt eten, schuif je gewoon aan bij een tafel waar nog plek is. Er is echt niemand die zal zeggen dat je er niet bij mag komen zitten.

Geldzaken

Op het eilandje is slechts één atm/pinautomaat waar niet alle kaarten en passen geaccepteerd worden. Aan te raden is om vooraf cash mee te nemen. Bij de meeste verblijfsplekken en restaurants kun je tegenwoordig met creditcard betalen (Visa en Mastercard). In Belize betalen we met de Belize dollar, die altijd de helft waard is van de Amerikaanse dollar.

Hoe kom je op Caye Caulker?

Vanuit Belize City gaan een paar keer per dag twee ferry’s naar het eiland. Het maakt niet uit welke ferry je neemt, ze komen op hetzelfde neer. Ook vanuit het Mexicaanse Chetumal gaat een boot richting Caye Caulker Belize. Kom je vanuit San Pedro (of ook wel Ambergris Caye genoemd, het eiland ten noorden van Caulker), dan kun je ook met de boot naar Caye Caulker. Check de vertrektijden en koop je kaartje op de plekken zelf, dat komt het allemaal goed. Kosten zijn in 2019 ongeveer 25 Belize dollars (ongeveer 10 euro).

 

Snapshots Caye Caulker. Go slow!

Caye Caulker Belize Caye Caulker Belize Caye Caulker Belize Caye Caulker Belize Caye Caulker Belize Caye Caulker Belize Caye Caulker Belize Caye Caulker Belize Caye Caulker Belize Caye Caulker Belize Caye Caulker Belize Caye Caulker Belize Caye Caulker Belize Caye Caulker Shawn

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Midden-Amerika? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER MIDDEN-AMERIKA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap