Colombia! Een droombestemming. Tijdens mijn wereldreis in 2018 spendeer ik heel veel tijd in Zuid-Amerika en ik sluit mijn tijd in dit zinderende continent af in Colombia. Wat een heerlijk land. Colombia is superdivers; een enorm groen en heuvelachtig binnenland, woestijn, prachtige steden, een koloniaal verleden en een reputatie die niet altijd evengoed is geweest, maar wat het juist zo fascinerend maakt. Het is een fantastische bestemming voor een rondreis. Dit is een toffe route door Colombia voor ongeveer drie weken rondreizen.

  

 

Lees ook:
12x waarom je een reis door Colombia wil maken

 

ROUTE COLOMBIA RONDREIS

Reisroute voor ± drie weken rondreizen door Colombia

Colombia is weliswaar niet het grootste land van Zuid-Amerika maar desalniettemin enórm. Drie weken is dus niet genoeg om heel het land te verkennen, maar je komt wel degelijk een heel eind. Omdat het land zo divers is, kun je tig reisroutes bepalen, afhankelijk van wat je wil en wenst. Wil je een combi tussen stad, dorp en natuur? Tussen luieren aan het strand en hiken door afgelegen gebieden? Wil je het koloniale verleden proeven, ancient culturen leren kennen, maar ook het verhaal van de drugskartels ervaren? Dan is dit de perfecte reisroute Colombia. Vámos!

 

Reisroute Colombia

Dag 1-3: Medellín

Vanaf Amsterdam vlieg je via Madrid op Medellín. En Medellín is meteen een of misschien wel het grootste hoogtepunt van je reis door Colombia. Medellín is de stad van de eeuwige lente, van drugsbaron Pablo Escobar en van een superfijne sfeer. Vanaf het moment dat ik voor het eerst door de straten van Medellín wandelde voelde ik het meteen: hier zou ik zó kunnen wonen. Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar het scheelde weinig. Medellín is een heerlijke stad met een roemrijk verleden en een ongelooflijk bijzonder verhaal. 

Het weer is er altijd goed en Medellín is een beetje on-Zuid-Amerikaans modern, netjes en geordend. De stad is onderverdeeld in wijken (comuna’s) en laat je verwonderen door de meest bijzondere wijken. Ik liet me rondleiden door de wijk Moravia; een krottenwijk gebouwd op een vuilnisbelt. Maar vooral ook Comuna 13 is de moeite waard; 25 jaar geleden werd je er zonder pardon van straat geplukt en ontvoerd, terwijl men er nu in redelijke harmonie met elkaar samenwoont. Medellín ligt in de bergen, dus er gaan kabelbanen naar hoger gelegen delen van de stad. 

Er valt zoveel over te vertellen. Medellín is zinderend, fascinerend, uniek en tegelijkertijd helemaal een stad van nu. De perfecte start van je reis door Colombia.

Overnachting: 574 Hotel (aanrader!)

→ Tip: Een leuke wijk om te verblijven in Medellín is El Poblado

 


Reisroute Colombia

Dag 4: Guatapé

Vanuit Medellín maak je een uitstapje naar het kleurrijke plaatsje Guatapé. Maar niet alleen om de kleurrijke gebouwen en de gezellige pleinen ga je naar dit dorp; het is vooral de omgeving die het zo aantrekkelijk maakt. Middenin het heuvelachtige groene Colombiaanse landschap, aan het meer Embalse Del Peñol vol met kleine eilandjes kom je hier tot rust na een paar dagen hectiek in Medellín. De spectaculaire rots Piedra El Peñol (piedra betekent steen) is te beklimmen vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over het meer en de weidse omgeving. 

→ Boek je busreis van Medellín naar Guatapé

Tip: Je kunt Guatapé als dagtrip doen vanuit Medellín. De rit van Medellín naar Guatapé is twee uur. Heb je tijd, blijf er dan een nachtje slapen. Zo kun je op je gemak het plaatsje en omgeving verkennen. 

Overnachting: Casa Encuentro Ecolodge

 


Reisroute Colombia

Dag 5-7: Salento en de koffieregio (zona cafetera)

Tijd om verder te gaan en Medellín achter je te laten. Ten zuiden van Medellín ligt een van de meest bijzondere regio’s van Colombia: de koffieregio, de zona cafetera. Middenin deze regio ligt op bijna twee kilometer hoogte een kleurrijk plaatsje: Salento. De perfecte uitvalsbasis voor een paar dagen in het Colombiaanse groen. 

→ Tip: Boek je de busreis van Medellín naar Salento

 

Dag 5: Salento

Als je dacht dat Guatapé de enige kleurrijke plaats in Colombia was, dan heb je Salento nog niet gezien. Salento is een schitterend, kleurrijk, koloniaal plaatsje met een gezellig plein en leuke straatjes en steegjes waar je zomaar op een markt kunt stuiten en de meest uiteenlopende mensen je zomaar aanspreken of opeens op straat beginnen te dansen. Je voelt de warmte van de Colombiaanse bevolking nergens als in Salento. 

Overnachting: El Zorzal

Zie wat er te doen is in en om Salento

 

Dag 6: Koffiebonen plukken bij Finca El Ocaso

Vanuit Salento kun je heel gemakkelijk een dagje (of ochtendje) op bezoek gaan bij een koffieplantage. Het is mega interessant om te zien hoe het koffieproces van boon tot koffie in z’n werk gaat. Bij verschillende finca’s kun je een tour boeken en ik raad Finca El Ocaso enorm aan. Het leukst is om een tour te doen die je dwars door de plantages leidt, waar je zelf koffiebonen mag plukken (met een mandje op je buik), die na je plukronde meegaan in het koffieproces. Colombia is de vierde grootste koffie-exporteur van de wereld (op Brazilië, Indonesië en Vietnam na).

Jouw ochtendkoffie heeft zonder dat je er bij stilstaat al een gigantische weg afgelegd voordat het uit je moderne koffiemachine in je hippe Ikea-mok terechtkwam. En als je eenmaal bij het begin van het proces bent geweest en er zelfs aan hebt meegewerkt, smaakt je bakkie pleur nooit meer hetzelfde.

Boek je koffietour in Finca El Ocaso (highly recommend!)

 

Dag 7: Valle de Cocora (Cocoravallei)

De allerhoogste palmbomen van de hele wereld vind je in Colombia en wel in de Cocoravallei. De Valle de Cocora ligt niet ver van Salento en daarom is een dagtrip naar de vallei een must wanneer je in Salento bent. Om in de vallei te komen is niet heel ingewikkeld. Op het centrale plein, la Plaza de Bolívar Salento staat niet alleen een mooie kerk, maar ook jeeps (Willy’s) om je naar de Valle de Cocora te brengen.

In de Valle de Cocora kun je verschillende hikes doen en verschillende routes volgen langs de hoogste palmbomen die je ooit in je leven zult zien. Met schitterende uitzichtpunten ga je soms bergje op en dan weer bergje af, wordt je vergezeld door mede-wandelaars (in mijn geval twee Israëlische meiden) of soms door een stel paarden. Je voelt je er klein, maar tegelijkertijd helemaal één met de natuur. Het is er prachtig!

 


Reisroute Colombia

Dag 8-11: Cartagena

En dan is het tijd om de reisroute door Colombia te vervolgen naar het noorden van het land. De noordkust van Colombia is heet, Caribisch, zinderend en shabby. De sfeer is er anders dan in het binnenland, mensen leven er nog meer op straat, liefst blootsvoets en het gaat er allemaal net een tandje langzamer dan in de rest van de wereld.

→ Tip: Reizen van Salento naar Cartagena is het gemakkelijkst per vliegtuig (vanaf Pereira)

Eenmaal in Cartagena word je meteen gegrepen door deze zinderende, kleurrijke, loeihete, koloniale, Caribische stad. Cartagena is fantastisch! De leuke, hippe en levendige wijk Getsemaní is de perfecte uitvalsbasis voor je dagen in Cartagena. Laat je betoveren door de kleurrijke koloniale gebouwen, de gezellige pleinen, de mensen op straat, de kleurrijke vrouwen in traditionele jurken, de fruitverkopers, de markten, de gezellige cafétjes, rooftops en de prachtigste zonsondergangen. Cartagena gaat onder je huid zitten om er nooit meer te verdwijnen.

Overnachting: Casa San Luis Hotel (niet meer boekbaar)

→ Tip: Overnacht in de wijk Getsemaní

 


Reisroute Colombia

Dag 11: Santa Marta

Santa Marta in het noorden van Colombia is de uitvalsbasis voor verschillende hikes en andere bestemmingen. Santa Marta is een stad met een airport en niet per se een bezienswaardigheid op zich. Vanuit Santa Marta kun je het dorpje Minca bezoeken van waaruit je fantastische hikes kunt maken. Maar ook Tayrona National Park, la Ciudad Perdida en slaapdorpjes als Palomino zijn goed te bereiken vanuit Santa Marta. Blijf er niet te lang, maar ga lekker op ontdekkingstocht in de omgeving. Ik overnachtte er niet, maar ging vanuit Santa Marta rechtstreeks naar Palomino.

→ Boek je busreis van Cartagena naar Santa Marta

 


Reisroute Colombia

Dag 12-16: Ciudad Perdida

Een van de mooiste en meest bijzondere hikes in Colombia en misschien wel in heel Zuid-Amerika is de wandeling naar de Ciudad Perdida, de Verloren Stad, ofwel the Lost City. Pas ergens in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd deze eeuwenoude Incastad teruggevonden en herontdekt door schatzoekers en sindsdien is er veel onderzoek gedaan. De stad is ooit verlaten door de toenmalige inwoners doordat de Spaanse conquistadores de boel overnamen en is daarna overgroeid door jungle. Het is een bijzondere schat waar je niet zomaar komt.

De hike naar Ciudad Perdida duurt zo’n drie à vier dagen en kan starten in Santa Marta of Minca. De route gaat dwars door de jungle, langs watervallen, inheemse stammen en meer. Tijdens mijn rondreis door Colombia sloeg ik deze expeditie over. Maar als ik ooit terug ben in Colombia ga ik hem zéker doen. Hij hoort echt je op reisroute door Colombia!

→ Boek je hike vanuit Santa Marta naar Ciudad Perdida

 


Reisroute Colombia

Dag 16-19: Tayrona National Park

Tayrona is het bekendste en mooiste nationale park van Colombia. In dit one of a kind nationale park vind je wildlife, jungle, kilometers strand en inheemse stammen. Tayrona is niet bedoeld om maar een dagje te bezoeken; je moet hier hoe dan ook wat langer blijven. Overnachten kan in hangmatten of tenten in de jungle of aan het strand. Heerlijk back to basic, in de natuur. Je krijgt er het gevoel dat het leven er is zoals het ooit bedoeld was te zijn. Geen afleiding of ruis. Alleen jij, een paar aapjes, strand en heel veel bos. 

 


Reisroute Colombia

Dag 19-21: Palomino

Wat is een betere manier om je rondreis door Colombia af te sluiten dan aan het strand? Palomino is een slapend dorpje aan het strand in het noorden van Colombia waar ze nog nooit van asfalt, wifi of ATM’s hebben gehoord. Wat een luxe! Helemaal geschikt om nog even compleet af te schakelen en tot rust te komen. Op je slippers sjok je naar het strand waar je je handdoekje uitrolt onder de palmbomen en ‘s avonds eet je heel ongedwongen een hapje in een van de leuke restaurantjes van Palomino. Perfecte afsluiter van je reis door Colombia.

Lees ook: COLOMBIA | Palomino: where jungle meets beach in Colombia

Overnachting: Casa Colibri

 

Hoe kom je in Colombia?

Vanuit Amsterdam gaan er vluchten via Madrid naar Medellín of Bogotá.


 

 

Meer Colombia? Lees ook:

Alle artikelen over Zuid-Amerika

Share via
Copy link
Powered by Social Snap