Chili. Met een maximale breedte van maar 150 kilometer heeft het land toch nog een mega oppervlakte van bijna 800.000 km². Hoe bijzonder. Er is geen enkel ander land ter wereld dat zo lang gestrekt is en dat maakt Chili uniek. De hele westkust grenst aan de Pacific, het zuiden bestaat uit bergen, sneeuw, gletsjers en ijsmeren, terwijl het uiterste noorden juist een droge woestijn is. Hoofdstad Santiago stelt niet zoveel voor, maar de rest van het land juist wel. Dit zijn drie hoogtepunten Chili die je absoluut moet bezoeken als je op rondreis door Zuid-Amerika gaat.

Lees ook: ZUID-AMERIKA | 15x de allermooiste plekken van Zuid-Amerika

 

 

3X HOOGTEPUNTEN IN CHILI

Mooie plekken in Chili: Torres del Paine, Atacamawoestijn en Paaseiland

 

Torres del Paine, hét hoogtepunt van Chili

De zuidelijke helft van Chili is praktisch onbegaanbaar, want het bestaat uit fjorden, meren, besneeuwde bergen en gletsjers. Het gebied dat het zuiden van Chili beslaat is Patagonië en dat is een van de mooiste natuurgebieden ter wereld. In dat allemachtig prachtige Patagonië ligt een geweldig natuurgebied slash nationaal park en dat is Torres del Paine. Iets ten noorden van de redelijk omvangrijke stad Punta Arenas ligt het dorpje Puerto Natales en dat is je uitvalsbasis voor je tocht naar en door Torres del Paine.

Wat is Torres del Paine? Torres del Paine is een van de meest magische plekken waar ik ooit was en bestaat uit bergen, meren, natuur, gletsjers en meer van zulks en je kunt er meerdaagse trektochten doen. Drie dagen lang strompelde ik in mijn sportlegging of afritsbroek met enkel een tasje op mijn rug door de wandelpaden van Torres del Paine. Het was klimmen, klauteren, zeulen en kapotgaan en ik had het voor geen goud willen missen. En ik deed het helemaal in mijn eentje.

Het park Torres del Paine is vernoemd naar en staat vooral bekend om de iconische bergtorens (torres) die tot wel 2800 meter hoogte prijken. Je ziet ze al vanaf de weg, maar je kunt naar ze toe klimmen en dan ervaar je ze pas echt goed. De klim er naar toe eist wat discipline, zéker als je alleen bent en al helemaal als je nul komma nul klim-, hike- of wandelervaring hebt, maar als je eenmaal oog in oog met de torens staat, ben je alles zo weer vergeten. Torres del Paine is schitterend en wat mij betreft bij uitstek de mooiste plek van Patagonië. En van Chili.

Vind hotels in Puerto Natales

Lees ook: 

→ CHILI | De W-route in Torres del Paine: wandelen, klimmen en afzien

→ TORRES DEL PAINE | Een paar dingen die je moet weten

→ PATAGONIË | De mooiste natuur ter wereld: 10x hoogtepunten in Patagonië

→ Lief reisdagboek #3 Zuid-Amerika: Torres del Paine

 

Atacamawoestijn, de droogste highlight van Chili

Zo koud en sneeuwerig het in het zuiden van Chili kan zijn, zo droog is het in het noorden. Het noorden van Chili bestaat namelijk uit woestijn, woestijn en woestijn. Als we het in Nederland over woestijn hebben, denken we al gauw aan de Sahara of de zandbak in het Midden-Oosten en heel af en toe misschien aan de Verenigde Staten, maar Zuid-Amerika is juist het continent van de diversiteit aan landschappen en klimaten. De Atacama woestijn ligt grotendeels in Chili, maar beslaat ook delen van Peru, Colombia, Argentinië en Bolivia.

De Atacamawoestijn is de droogste woestijn ter wereld. Hij is bijna duizend kilometer lang en ligt tussen het kustgebergte en de Andes. Het landschap is enorm bijzonder te noemen; er groeit namelijk bijna niets. De stad Antofagasta in noord-Chili is de toegang tot de woestijn. In je eentje de enorme zand- en op sommige plekken zelfs zoutvlakten betreden is niet toegestaan (en ook niet aan te raden, want hoe oriënteer je je in alleen maar zand?), maar vanuit de hoofdstad van de Atacama gaan er verschillende tours.

Reken op veel zand, bijna buitenaardse landschappen, vulkanen met spuwende geisers, plotselinge heldere meren, knalroze flamingo’s en een herinnering die niet meer uit je geheugen weg te slaan is. Maar dat wil je ook helemaal niet. Want een tour door deze gortdroge woestijn is een ervaring op zich en wat mij betreft een van mijn meest bijzondere.

Vind hotels in Antofagasta

 

Paaseiland: een van de mooiste plekken in Chili

Vanuit hoofdstad Santiago vlieg voor het eerst in mijn leven in een Dreamliner in vijf uur naar een eilandje midden in de Pacific. Ik ben ontzettend excited, want ik ben onderweg naar een van de meest magische en mysterieuze plekken ter wereld: Paaseiland. Paaseiland is een minuscuul vulkanisch eiland in het midden van de Grote Oceaan en staat vooral bekend om de Moai beelden. De reusachtige uit steen gehouwen beelden die zoals het lijkt mensen uitbeelden, waarvan niemand weet wie ze gemaakt heeft of waarom ze gemaakt zijn. Laat staan hoe.

Ergens tussen de elfde en zeventiende eeuw, zeggen wetenschappelijke studies, maar zeker weten doet niemand het. De beelden zijn gehouwen uit de vulkaan Rano Raraku die midden op het eiland staat en waar je op de flanken nog talloze onafgemaakte beelden kunt vinden. Maar ook beelden die wel al af zijn en nog zijn geworteld in hun bron staan er te pronken. Was het de bedoeling om ze ooit te verplaatsen? Zoals de groep van vijftien Moai – zoals ze heten – die precies in het midden van de zuidkust de wacht houden?

In die tijd bestonden er geen machines, fabrieken of geavanceerde gereedschappen en een van de grootste mysteries blijft de vraag hoe de beelden uit de vulkaan zijn gehouwen en vervolgens zijn verplaatst. Er zijn talloze studies op losgelaten, maar niemand weet het zeker. De makers hebben helaas geen briefje achtergelaten en zijn – zoals we vermoeden – plotseling met de noorderzon van het eiland vertrokken. Toen ontdekkingsreizigers namelijk jaren later het eiland herontdekten was er behalve tientallen Moai-beelden geen menselijk leven te bekennen. Het eiland hoort officieel bij Chili en is zo enorm de moeite waard. Er zijn weinig plekken op aard die zó indrukwekkend zijn. En o! Er zijn ook palmbomen. En stranden. Ik ga er gauw toch eens een blog over schrijven.

Lees ook: ZUID-AMERIKA | 15x de allermooiste plekken van Zuid-Amerika

Vind hotels op Paaseiland

 

Mooie plekken in Chili ontdekken: boek je reis naar Chili of Zuid-Amerika 

Chili is ver. Het land ligt op meer dan 12.000 kilometer van Nederland. Het duurt dus echt even voordat je er bent. Combineer Chili met bijvoorbeeld Argentinië of Peru. Hoofdstad van Chili is Santiago en vanuit Amsterdam gaan er geregeld vluchten. Wil je naar andere plekken in het land, dan kun je vanuit Santiago doorvliegen naar bijvoorbeeld Punta Arenas in het Zuiden en San Pedro de Atacama in het noorden. Paaseiland heeft uiteraard een eigen vliegveld. Van Santiago naar Hanga Roa – de hoofdstad van Paaseiland – is het ongeveer vijf uur vliegen.

Vind je vliegticket naar Chili

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Chili en Zuid-Amerika? Lees ook:

ALLES OVER ZUID-AMERIKA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap