Colombia is misschien wel het mooiste, maar zeker het verrassendste land van Zuid-Amerika. Er is volop natuur, vele klimaten, maar ook grote steden en dat maakt het land heel divers. Bovendien is Colombia echt verrassend modern, zeker als je het bijvoorbeeld vergelijkt met Bolivia of de binnenlanden van Peru. Colombia is echt heel hip, de mensen zijn er ontzettend vriendelijk en er hangt een onwijs fijne vibe. Colombia is echt zo’n bucketlist-dingetje en ik vertel je waarom. Dit zijn de highlights Colombia!

Vliegen naar Colombia? Boek je vliegticket via Momondo

 

 

HIGHLIGHTS COLOMBIA

6x hoogtepunten en bezienswaardigheden Colombia

 

Colombia reisadvies

Maar eerst even over het reisadvies, want er wordt nogal wat over geschreven en geadviseerd. Zo is er altijd wel een regio met een negatief reisadvies en wordt het land (nog steeds) geassocieerd met drugs. En terecht, want de problemen die het land jarenlang hebben geterroriseerd zijn helaas nog niet voorbij. En da’s niet alleen helaas voor de toerist, maar ook helaas voor de Colombiaan.

De gemiddelde Colombiaan heeft helemaal niets met drugs, criminaliteit of wat dan ook te maken. Colombianen willen gewoon lekker leven, werken en wonen, net als ieder ander en gelukkig zijn ze helemaal niet bezig met dat soort dingen als drugs en criminaliteit. De sfeer is er relaxt, gemoedelijk, vriendelijk en gewoon heerlijk. Die drugscriminaliteit laten we dan maar gewoon voor wat het is. Het is er wel, maar niet als je er geen aandacht aan schenkt. Ik heb me er alleen maar veilig en welkom gevoeld.

Het reisadvies Colombia zal dus echt niet altijd positief zijn en de minister van buitenlandse zaken geeft een negatief advies natuurlijk niet zomaar. Maar mijn persoonlijke advies is dat Colombia prima te bereizen is, ook gewoon in je eentje (ook als vrouw, ook al zou het niet moeten uitmaken of je man of vrouw bent), dat je goed op jezelf moet passen (maar dat moet je immers overal) en dat de bevolking het alleen maar tof en geweldig vindt dat jij hun land komt bezoeken. Echt!

 

Backpacken Colombia

Half november 2018 vloog ik vanuit La Paz in Bolivia via Lima in Peru naar Medellín in Colombia. Omdat ik in totaal vier weken in Peru en Bolivia was, vond ik Colombia een verademing en ik vertel je waarom. Ik hou enorm van het inheemse, traditionele leven zoals in vele landen in Zuid-Amerika en dat had ik in Colombia ook verwacht. En hoewel er zeker nog stammen in de jungle wonen waar ze nog nooit een stopcontact hebben gezien, is Colombia tegelijkertijd verrassend modern!

Ik reisde er in totaal vier weken rond, gewoon in mijn eentje, en juist door de diversiteit en contrasten vond ik backpacken Colombia een van de tofste reizen die ik maakte. Zeker als je alle tijd van de wereld hebt kun je uitgebreid de tijd nemen voor de bezienswaardigheden van Colombia en die zijn er in overvloed. Lang niet alles zag ik tijdens mijn rondreis, des te meer reden om nog eens terug te gaan. Maar goed, genoeg daarover; zet je schrap. Hier komen zes highlights Colombia!

 

1. Medellín

Twintig jaar geleden nog geteisterd door bendes, overvallen en ontvoeringen, tegenwoordig een hippe, moderne stad waarin volop geleefd en genoten wordt. Vooraf kon ik me niet voorstellen dat Medellín écht veilig zou zijn, maar eenmaal in de stad kon ik me niet voorstellen dat het er ooit zo onveilig was. Vooral de hoger gelegen wijk Comuna 13 (Wijk 13) was een paar jaar geleden nog een no go, maar tegenwoordig is het er veilig en zeker als je het verhaal erachter kent is het onwijs leuk om te bezoeken.

Medellín is serieus een van de fijnste steden waar ik ooit was. Vooraf las ik er veel over en vooral veel positiefs, maar toen ik er eenmaal was, bleek ik toch nog enorm verrast. Het is er zo modern. Er zijn stoepen langs de wegen, er is een modern metro-systeem en kabelbanen voor de hoger gelegen wijken, er is verkeer, er zijn pleinen, er is levendigheid. De beelden van de beroemde kunstenaar Botero in het centrum, de mensen, de markten, de levendigheid; ik raak niet uitgesproken over deze heerlijke, ultiem fijne stad.

Tip! Boek excursies naar de wijken Comuna 13 en Moravia, waar je het leven in de stad van een paar decennia geleden proeft én inside information krijgt. Dikke aanrader!

 

2. Cartagena Colombia

Het is er bloedjeheet, maar Cartagena zonder warmte zou geen Cartagena zijn. De stad ligt in het noorden van Colombia, vlak aan zee en in de buurt van heerlijke stranden en het is er zo Caribisch als maar kan. Cartegena is rauw, ongelooflijk kleurrijk en sizzling hot. En dan die sfeer! Je vindt er folklore op straat, voedsel op straat en heel veel leven op straat. De stad is one of a kind, je houdt ervan of juist niet en ik hoor overduidelijk bij de eerste groep. Cartagena mag je écht niet overslaan tijdens je rondreis door Colombia; ik was er uiteindelijk zelfs vijf dagen. Ik blééf maar verlengen.

 

3. Eje Cafetero en Salento

Naast drugs (en een beetje chocola) is Colombia beroemd om zijn koffieproductie. In het binnenland stikt het er van de koffieplantages en de mooiste, meest toegankelijke vind je in de regio Eje Cafetero in de omgeving van Salento. In Salento kun je naar verschillende koffieplantages om er een kijkje te nemen of een dagje mee te lopen met de koffieproductie. Maar niet alleen voor de koffie moet je naar Salento. Het plaatsje zelf is ieniemienie, maar het is er super kleurrijk en het sfeertje dat er hangt is echt fijn. En heb je wel eens gehoord van de Valle de Cocora (Cocora-vallei)? Waar de állerhoogste palmbomen ter wereld staan? Vanuit Salento rijden er ook Willy’s naar de vallei en ook dat is echt de moeite waard.

 

4. Highlights Colombia: Valle de Cocora

Niet alleen ligt Salento in de koffieregio, de plaats ligt ook dichtbij een van de beroemdste highlights Colombia: Valle de Cocora. De allerhoogste palmbomen ter wereld vind je in deze Cocora-vallei en ze worden er zelfs tot 60 meter hoog. Vanuit Salento kun je een hike door de hele vallei maken, de Cocora Valley Trail. Via twee verschillende routes (lang en kort) wandel je door de vallei langs de immense bomen met een paar supermooie uitzichtpunten (miradores). Valle de Cocora is echt onwijs bijzonder! Valle de Cocora

 

5. Guatapé

Als je dacht dat Salento en Cartagena de enige kleurrijke plekken in Colombia waren, dan heb je het mis. Guatapé is er ook zo een. Geen enkele gevel is grijs of wit en de meeste gebouwen bestaan uit minimaal vijf kleuren die allemaal door elkaar heen gebruikt worden. Hoe tof! Maar niet alleen die kleurtjes zijn kenmerkend voor Guatapé; er staat namelijk ook een enorme rots, el Peñon de Guatapé. Die rots steekt fier overal bovenuit en hij is zelfs te beklimmen en geeft adembenemende uitzichten.

Tip! Guatapé is als dagtrip vanuit Medellín prima te doen. Het is twee uurtjes rijden en er rijden dagelijks meerdere keren per dag (gammele) bussen. Check in Medellín even bij welke busterminal je moet zijn; er zijn er namelijk twee.

Guatapé Colombia

 

6. Palomino

En dan last, maar zeker not least: het strand! Voor wie denkt dat de Caribbean alleen uit eilanden bestaan, think again, want de noordkust van Colombia grenst aan de Caribische Zee en dus vind je de Caribische sfeer gewoon op het vasteland. Palomino is een kustplaatsje waar ze nog nooit van asfalt en geldautomaten hebben gehoord en dat maakt het er juist zo bijzonder, laid back en back to basic. Het strand is er heerlijk, de zee ietwat wild, en je bevindt je letterlijk middenin de jungle en dat maakt het een heel bijzonder plekje. Palomino is heerlijk om je reis door Colombia te eindigen. Of juist te beginnen misschien.

Lees ook: Palomino, slice of paradise aan de kust van Colombia

 

Nog meer highlights Colombia

Hoewel ik vier weken in Colombia was, heb ik lang niet alles gezien. Niet omdat vier weken niet genoeg zijn, maar meer omdat ik het gewoon rustig aan deed. Er zijn dus echt nog meer mooie plekjes waar ik niet ben geweest, maar die zeker de moeite waard zijn:

  • de Tatacoa-woestijn;
  • Leticia: middenin de Amazone-jungle op de grens met Brazilië en Peru;
  • Tyrona-park: een natuurpark vlakbij Palomino aan de Caribische kust;
  • Ciudad Perdida, de Verloren stad: een recent ontdekte Inca-stad in the middle of nowhere, waar je in vier dagen naar toe kunt hiken.

 

Vliegen naar Colombia

Vanuit Amsterdam gaan er rechtstreekse vluchten naar Bogotá en Cartagena. 

Vliegen naar Colombia? Boek je vliegticket via Momondo

 

Overnachten in Colombia

Ga je net als ik een rondreis maken door Colombia, dan slaap je op verschillende plekken. Je hostel of hotel kun je heel gemakkelijk ter plekke online boeken.

Overnachten in Colombia? Boek je kamer via Booking.com


Booking.com

 

 

Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Meer Colombia? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER COLOMBIA

 

Meer Zuid-Amerika? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER ZUID-AMERIKA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap