De bedoeling was om vijf dagen de hele W-route Torres del Paine te hiken, maar ik sloeg een paar delen van de W over. Dat was niet helemaal vrijwillig, maar had vooral te maken met de beschikbaarheid (of beter gezegd: het gebrek daaraan) in de accommodaties langs de route. Evengoed was het een flinke beproeving. Nog nooit had ik een echte hike gemaakt, laat staan een meerdaagse en al helemaal niet in de bergen. En dan liet ik nota bene mijn vuurdoop plaatsvinden in het zuiden van Zuid-Amerika; een verder afgelegen plek op deze wereld bestaat bijna niet. Maar ik ben geen mietje, ik deed het gewoon.

Lees ook: Torres del Paine: een paar dingen die je moet weten

 

 

 

W-route Torres del Paine

De W-trekking in vier dagen

De W-trekking is een wandelroute in Torres del Paine, een nationaal park in het zuiden van Chili. Horend bij het prachtige en immense Patagonië is Torres del Paine een van de mooiste natuurplekken ter wereld. Het is ongerept, onherbergzaam, wild, ruig, rauw, maar bovenal wonderschoon. Besneeuwde bergtoppen, strak blauwgroene meren, watervallen, beekjes, valleien, guanaco’s, poema’s, bergmassieven en gletsjers; je gaat ze allemaal (poema’s niet per se) tegenkomen tijdens je trekking over de W-route Torres del Paine.

Voordat ik aan de tocht begon kon ik werkelijk nérgens achterhalen wat nou de W-route was, waar hij begon, waar hij eindigde en langsging. Ik had allerlei mensen erover gehoord en die waren allemaal enthousiast, maar waar moest ik beginnen? En hoe? En waar zou ik langskomen? Eerder schreef ik al een blog met handige dingen om te weten over Torres del Paine en ik wil eigenlijk adviseren om die goed te lezen voor een goede voorbereiding.

Maar goed, ook zonder goede voorbereiding kom je er heus, maar dit artikel is om jou enigszins op weg te helpen om je W-trekking te organiseren. ‘s Ochtends rond 7 uur stapte ik op de bus in uitvalsbasis Puerto Natales en tussen 10 en 11 uur begon ik aan de hike van dag 1. Met geen enkel flauw idee waar ik aan begon of wat ik kon verwachten viel die eerste dag me loodzwaar en nam ik me voor om écht niet nog twee dagen te gaan hiken, maar de volgende ochtend ging ik gewoon weer verder. In drie dagen sloeg ik weliswaar een paar delen van de W-route over (het middelste en linkerstokje van de W, zie plaatje hieronder, klik voor een vergroting), maar overtrof ik mezelf enorm. Ik deed alles alleen.

Lees ook: Torres del Paine: een paar dingen die je moet weten

 

Route W-trekking Torres del Paine

De hele W-trekking is in vier dagen te hiken, maar liever trek je er vijf dagen voor uit. Zo heb je genoeg tijd om van alle mooie, spectaculaire dingen te genieten zonder dat je je hoeft te haasten. Voor mij waren drie dagen op zich genoeg, maar ergens vind ik het toch jammer dat ik niet de hele route heb voltooid. Zo heb ik de enorme Grey gletsjer overgeslagen en ook het uitzichtpunt bij de Franse Vallei miste ik. Maar niet getreurd.

Heb je vier dagen de tijd? Dan is dit een mooie indeling van je wandelexpeditie door Torres del Paine. Heb je vijf dagen de tijd, splits dan de vierde dag van deze route op in tweeën. De route kan ook andersom gewandeld worden, maar maakt voor de beleving niet veel uit, ook al zeggen veel mensen iets anders (het wandelpad is namelijk hetzelfde en iedereen kan immers z’n hoofd omdraaien). 

Dit is de W-route Torres del Paine voor vier of vijf dagen. Tip: hou de plattegrond van de W-route bij de hand, zodat je kunt zien waarover ik het heb.

Meer over Torres del Paine? De voorbereiding? Puerto Natales? Briefing? Kleding? Eten? Accommodaties? Volgorde van de route? Lees dan: Torres del Paine: een paar dingen die je moet weten

 

Dag 1: Naar Mirador Base Las Torres (5 uur)

Het is misschien leuk om het hoogtepunt tot het laatst te bewaren, maar dat deed ik niet. De iconische torens, hét boegbeeld van Torres del Paine bezoek ik meteen de eerste dag. De torres staan bij de ingang bij Amarga en vanaf daar kun je er met gemak in een dag naar toe klimmen. Je maakt dan zeg maar het rechterstokje van de W naar de Mirador Base Las Torres (uitkijkpunt) heen en terug.

Het is een pittige klim naar Mirador Base Las Torres. Je komt langs bergen, beken, diepe kloven, valleien, door het bos en steile bergwanden om uiteindelijk bij de beroemde torres uit te komen. Het is echt een overweldigende plek met recht zicht op de fenomenale bergmassieven waardoor je je barre tocht naar boven meteen weer vergeet. Vooral het laatste stuk, zo’n 375 meter over grote witten rotsstenen is zwaar. De klim en afdaling tezamen duurt ongeveer acht tot negen uur. Vertrek dus op tijd.

Samenvatting dag 1 naar Mirador Las Torres:

• Afstand: 9,3 kilometer (enkele tocht)

• Hoogtemeters: 820 meter

• Duur: 4,5 uur (enkele tocht)

Overnachting nacht 1:

→ Refugio of Camping El Chileno (deze raad ik aan, check de plattegrond). Je komt er op de heenweg langs, dus je kunt je spullen er droppen en dan verder lopen. OF

→ Refugio Torre Central, bij het welkomstcentrum aan het begin van de W-route. Zou ik niet per se aanraden, omdat je dan onnodig weer hélemaal terug moet naar het begin. Ik wist dit niet van tevoren en het was al bijna donker toen ik er ‘s avonds terug kwam. OF

→ Camping Las Torres, een van de mooiste campings ter wereld, op grote hoogte met uitzicht op de torres.

TIP! Deze tocht is ook als eendaagse hike te doen.

W-route Torres del Paine

 

Dag 2: Estancia Cerro Paine langs Lago Nordenskjöld (6 à 7 uur)

Op dag 2 word je ‘s ochtends vol goede moed wakker. Ook al dacht je aan het einde van de loodzware eerste dag dat je écht niet opnieuw nog een barre tocht aangaat, toch doe je het. De route gaat langs de immens groene lagune Lago Nordenskjöld (vernoemd naar een Scandinavische geoloog) over de Estancia Cerro Paine en nog verder. Het is misschien wel de mooiste wandeling die ik ooit maakte.

Je loopt door beekjes, langs watervallen, door bergen, soms op en soms af. Een schitterende wandeling van 11 of 13,5e kilometer die prima te doen en vol te houden is. Niet alleen de wandeling en de steile stukken benemen je adem, maar ook de fantastische uitzichten over het groene meer met de besneeuwde bergen op de achtergrond zijn adembenemend. Tijdens het wandelen ligt op links de lagune en rechts wandel je langs de fantastische cuernos, een bergketen die er vanaf elk punt tijdens de wandeling er anders uitziet.

Samenvatting dag 2 Estancia Cerro Paine/Lago Nordenskjöld:

• Afstand: 11 of 13,5 kilometer (afhankelijk waar je overnacht) 

• Duur: 6 à 7 uur

Overnachting nacht 2:

→ Refugio Los Cuernos OF

→ Domos & Camping El Frances OF

→ Camping Italiano

Refugio Los Cuernos is een berghut in een daadwerkelijk gebouw, El Frances zijn domes en Camping Italiano is een basic camping. Ik sliep zelf in een dome in El Frances en dat was echt meer dan prima. 

→ Tip: Check de plattegrond (klik) om te zien waar de slaapplekken liggen.

 

Dag 3: Door de French Valley, langs Río Francés naar Mirador Británico en door naar Paine Grande (8 à 9 uur)

De Franse Vallei is het middelste stokje van de W en gaat naar de Mirador Británico. Als je op de kaart kijkt, begin je onderaan, loop je naar boven naar de mirador en ga je daarna het hele stuk weer terug. Bereid je voor op een schitterende route en een iets minder schitterend uitzicht op de achterkant van de cuernos (de bergen waar je op dag 2 voorlangs bent gewandeld). Het pad is best lastig met veel losse stenen en harde wind. Onderweg passeer je een uitkijkpunt (mirador) op de Franse gletsjer (Glaciar Francés) en met een beetje geluk zie je een lawine of zelfs twee. Na dit punt wordt de weg omhoog gemakkelijker en van horen zeggen is het uiteindelijke uitzichtpunt niet heel spectaculair.

Lees ook: Torres del Paine: een paar dingen die je moet weten

Hou er rekening mee dat je nog terug moet en zelfs nog door moet naar Paine Grande. De tocht van camping Italiano naar Paine Grande is rustig en niet moeilijk. Terwijl je langs Laguna Scottsberg wandelt ben je geregeld alleen en passeer je een deel van het verbrande bos uit 2011. De kale, grijze boomstammen zijn evengoed indrukwekkend om doorheen te wandelen. Af en toe passeer je beekjes en met een beetje geluk (of pech) kom je vossen en andere wilde dieren tegen.

Samenvatting dag 3 van Francès naar Mirador Británico en door naar Paine Grande:

• Afstand: bijna 20 kilometer (gehele tocht)

• Hoogtemeters: 600 meter

• Duur: 8 à 9 uur (gehele tocht)

Overnachting: Refugio Paine Grande

→ Tip! Deze tocht is lang en ver omdat de hele route vier dagen bestrijkt. Heb je meer tijd, splits deze dag dan in tweeën: één dag van Francès naar Mirador Británico en terug en de volgende dag van Francès naar Paine Grande.

 

Dag 4: Van Paine Grande naar Grey gletsjer

De wandeling van Paine Grande naar Grey Gletsjer (Glaciar Grey) is een spectaculaire wandeling van 11 kilometer met tijdens de hele wandeling zicht op de enorme gletsjer die steeds een beetje dichterbij en dus indrukwekkender wordt. Het is een zware tocht die enorm de moeite waard is en stiekem vind ik het ontzettend jammer dat ik de hike naar Grey gletsjer niet gemaakt heb. Reden om nog eens terug te gaan!

Wanneer je meer tijd hebt, kun je bij de Grey gletsjer overnachten, want er is een hut en een camping (Refugio & Camping Grey). Heb je niet zoveel tijd, dan ga je na het genieten van de gletsjer weer terug richting Paine Grande slash Guarderia Pehoé. Bij Guarderia Pehoé vertrekt aan het einde van de dag een catamaran richting Guarderia Pudeto waar bussen staan om je terug te brengen naar het aller begin van het park.

Samenvatting dag 4 van Paine Grande naar Grey gletsjer:

• Afstand: 11 kilometer (enkele tocht)

• Hoogtemeters: 613 meter

• Duur: 3,5 uur (enkele tocht)

→ Tip! Vanuit de Grey gletsjer varen catamarans naar Hotel Grey, dat buiten de W-route ligt. Vanuit Hotel Grey kun je ook nog een wandeling maken buiten de W-trekking om.

 

Tollen alle namen en begrippen je een beetje? Dat is begrijpelijk, want de namen zijn voornamelijk in het Spaans en lijken ook nog eens op elkaar. Als je de plattegrond van de W-route er bij houdt en de namen daar opzoekt, ben je al een heel end op weg. Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder bij de reacties en lees vooral mijn artikel over de dingen die je moet weten over Torres del Paine.

Hoe ik mijn driedaagse avontuur in Torres del Paine beleefde? Ik schreef erover in mijn reisdagboek: Lief reisdagboek #3 Zuid-Amerika: Torres del Paine

W-route Torres del Paine

 

Vooraf je W trekking in Torres del Paine boeken?

Ben je nog thuis en een beetje rusteloos? Wil je alles geregeld hebben voordat je naar het immens prachtige Patagonië vertrekt? Omdat je niet zo goed tegen last minute geregel kunt? 

Regel hier je W route door Torres del Paine
(via Bookatrekking.com)

 

Meer Zuid-Amerika, Torres del Paine, Patagonië, Chili? Lees ook:

MEER OVER ZUID-AMERIKA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap