Torres del Paine: een paar dingen die je moet weten

Torres del Paine

Torres del Paine. Ongeveer aan het einde van de wereld ligt dit fantastische natuurpark waar je dagenlang kunt hiken, wandelen en van de overweldigende natuur kunt genieten. Bergen, rotstoppen, lagunes, watervallen, beekjes en zelfs gletsjers zijn allemaal te bewonderen op deze magische plek ter wereld. Ik geef je een paar tips voor je verblijf in magisch Torres del Paine.

Torres del Paine. Een van de meest magische en afgelegen plekken waar ik ooit ben geweest. Elke hiker of actieve reiziger is er weleens geweest of heeft het op z’n minst hoog op z’n bucketlist staan. Dit wonderschone nationale park van Chili wordt tot een van de mooiste ter wereld gerekend en terecht. Er zijn bergen, er zijn gletsjers, er zijn watervallen en er zijn groene lagunes die te midden van al dit natuurgeweld liggen. Geen woord of foto kan de schoonheid van het park nabootsen; je moet er geweest zijn om het te ervaren.

 

TORRES DEL PAINE

Welnu. Ik was er. In maart 2018 maakte ik een driedaagse hike door dit fantastische natuurgebied. Het nationale park van Torres del Paine heeft een oppervlakte van 2400 km² en is vooral bekend door de iconische granieten bergtoppen, die het symbool van het park zijn. Het park is er zelfs naar vernoemd; torres betekent immers torens. Maar het park heeft dus meer. Veel meer. En alles wat ik tijdens mijn driedaagste tocht heb gezien was het driedubbel en dwars waard om te zien en ervaren. Wát een natuurschoonheid!

Het nationaal park Torres del Paine is een natuurgebied in het zuiden van Patagonië en ligt in Chili. De dichtsbijzijnde stad is Puerto Natales (uitvalsbasis voor het park) en dat ligt weer relatief dichtbij Punta Arenas. Het is door UNESCO aangewezen als biosfeerreservaat. Er zijn wandelroutes aangelegd voor actieve hikers, maar de paden zijn allesbehalve geplaveid. Er leven wilde dieren als guanaco’s, poema’s en de Patagonische vos, die je tijdens je tocht door de wildernis allemaal kunt tegenkomen.

Het is onherbergzaam gebied. Er zijn geen straten of ander gemotoriseerd vervoer. Je bent er helemaal op jezelf aangewezen, hoewel er veel meer mensen tegelijkertijd met jou in het park zijn. Omdat je in een gebergte bent en je je op verschillende hoogtes begeeft, kun je het hele jaar door alle weersomstandigheden verwachten. Maar boven alle feiten en weetjes: het is een van de allermooiste natuurparken ter wereld.

Ligging Torres del Paine - Patagonië

Ligging Torres del Paine – Patagonië

 

Vooraf

Vooraf liep ik tegen een aantal dingen aan en kwam ik niet overal helemaal uit. Ik heb ontelbaar veel sites en boekjes en folders en brochures en Lonely Planets doorgespit, maar telkens bleef ik met vragen zitten. Waar liggen die drie beroemde torens slash bergtoppen slash rotsen nou eigenlijk? (Voorin) Waar is de ingang van het park? (In het oosten) Moet je het hele park door om de torres te kunnen zien? (Nee) Is het überhaupt wel een echt park? (Ja en nee). In het walhalla dat het internet heet vind je zoveel informatie dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Maar daar heb ik een oplossing voor. Want ik heb namelijk een paar weetjes over Torres del Paine voor je op een rijtje gezet. Heb je na het lezen van al mijn feiten, adviezen en tips alsnóg vragen, dan kun je ze natuurlijk altijd stellen door contact met me op te nemen, onder voorbehoud van een antwoord. Want ik weet veel, maar natuurlijk niet alles.

Ik was zelf drie dagen in het park. Ik ben geen hiker. En dat zeg ik niet om bescheiden te doen, dat zeg ik omdat ik dat echt niet ben. Ik deed een deel van de W-route, ik was alleen en ja, dat was als vrouw alleen prima te doen. Ik sliep in refugio’s, een soort shelters, waar ik of in een slaapzaal of in een dorm sliep. Allemaal in het park zelf. Goed, voor ik alweer teveel vertel, hier komen mijn weetjes, adviezen en tips. Sit tight and enjoy the ride!

 

1. Voorbereiding: briefing in Puerto Natales

De hele hike – en sowieso elke reis of onderneming – valt of staat met een goede voorbereiding. Zoals ik al zei, door alle informatie op het wereldwijde web krijg je vaak alleen maar meer vragen dan antwoorden en dat wil je nou juist net niet.

Belangrijk om te weten is dat er elke dag in Puerto Natales om drie uur ‘s middags een briefing wordt gehouden over hiken in Torres del Paine. Ga hier naar toe! Laat je in je hostel informeren over het waar en hoe laat, want dat schijnt nog wel eens te veranderen, maar ga er naar toe. In ‘mijn tijd’ was het bij Erratic Rock. Onthou dat. Sowieso. En! Pas nadát je er bent geweest, ga je verder met je voorbereidingen, zoals het boeken van je slaapplekken en het uitstippelen van je route. Echt, het gaat je enorm helpen, je krijgt antwoorden op al je vragen.

Wat betekent dat je dus eigenlijk niet meer verder hoeft te lezen, maar dat zou ik toch maar even doen, want helemaal onvoorbereid richting Chili gaan, is ook weer zo wat. O, en wat Puerto Natales is? Zie punt 4.

 

2. De route

Het park Torres del Paine kent twee meerdaagse wandelroutes. Een eendagse wandelroute naar bijvoorbeeld aleen de iconische granieten rotsen kan ook, zie punt 8. Voor meerdaagse wandelingen zijn er de zogenaamde O-route en de zogenaamde W-route. De namen zeggen het al. De O-route gaat om het hele park heen als in de vorm van een O en de W-route is een route dwars door het park en heeft de vorm van een W. De W-route is overigens een onderdeel van de hele O-route. Welke route je moet nemen is geheel aan jezelf en afhankelijk van jouw wensen, je tijd, je budget en je fysieke conditie.

O-route

De O-route van Torres del Paine is de grote route en loopt helemaal om het park heen. Deze route beslaat het hele nationale park, dus als je van volledigheid houdt en niks wilt missen, dan moet je deze echt doen. Hij duurt een dag of tien heb ik me laten vertellen en is daardoor pittig, wat ik me ook heb laten vertellen. Hij gaat op een gegeven over in de W-route. Je voelt hem al, ik liep de O-route niet en kan er dus niet heel veel over zeggen. Behalve dat je op de site van Fantastico Sur veel informatie kunt vinden.

W-route

De W-route is de bekendste en populairste route. Hij loopt als het ware dwars door het park en heeft de vorm van een W, check de afbeelding. Maar check hem echt even goed. Ik liep delen van deze W-route in een tijdsbestek van drie dagen, maar wil je de hele W doen, dan heb je zeker vier en liever zelfs vijf dagen nodig. Ik sloeg zeg maar, het middelste stokje en linkerstokje van de W over. Hieronder komt een globale dagindeling.

PS: de ingang van het park op de afbeelding is het rode pijltje helemaal rechts. Het ligt aan Lago Amarga.

Plattegrond W-route

Plattegrond W-route (Bron: Fantástico Sur)

 

Dag 1: Naar Mirador Base Las Torres

Als je bij het begin begint – helemaal rechts van de route – dan komen eerst de beroemde uitstekende rotsen (de iconische torres, waar het park naar vernoemd is) aan bod waar je een dag voor nodig hebt om naar toe te klimmen. Je maakt dan zeg maar het rechterstokje van de W naar de Mirador Base Las Torres, heen en terug.

Een pittige klim naar Mirador Bas Las torres, waar je op een overweldigende, adembenemende plek komt met recht zicht op de fenomenale, uitstekende rotsen. Echt killing gewoon, de plek is magischer dan magisch en dat zeg ik niet snel.  De tocht is negen kilometer lang, je gaat zo’n 820 meter de hoogte in en vooral het laatste stuk, zo’n 375 meter over grote witten rotsstenen is zwaar. De klim en afdaling tezamen duurt ongeveer acht tot negen uur. Vertrek dus op tijd.

Tip: Probeer voor de nacht een plekje te bemachtigen op/in Camping of Refugio El Chileno (check de plattegrond). Zo hoef je de eerste dag niet hélemaal terug naar het begin én kun je op dag 2 een kleine shortcut nemen richting Estancia Cerro Paine.

Tip: Als je alleen naar het park komt om de torres de zien, dan kun je ervoor kiezen om alleen deze klim te doen. Je hebt dan aan één dag genoeg en je kunt de rest van het park laten voor wat het is. Je hoeft niet hele park door; vanaf de ingang kun je meteen aan je klim omhoog beginnen! Zie: punt 8.

Torres del Paine Mirador Las Torres

 

Dag 2: Estancia Cerro Paine langs Lago Nordenskjöld

De dag erna wandel je langs een immens groene lagune, van Lago Nordenskjöld. Op de kaart heet de trek Estancia Cerro Paine. Je loopt door beekjes, langs watervallen, door bergen, soms op en soms af en al met al is het een prima wandeling van 11 of 13,5e kilometer, afhankelijk van in welke refugio of op camping je slaapt, die je af en toe even de adem beneemt. Niet alleen maar van het klimmen, maar vooral ook van de fantastische uitzichten. Links van je ligt de lagune en rechts loop je langs de cuernos, een bergketen die er om het half uur anders uitziet. Lago Nordenskjold

 

Dag 3: Door de French Valley, langs Río Francés naar Mirador Británico

De Franse Vallei is de volgende dag aan de beurt, welke ik oversloeg. Het is het middelste stokje van de W. Als je op de kaart kijkt, begin je onderaan en eindig je bovenaan en loop je daarna het hele stuk weer terug om ergens in het zuiden te overnachten. Dat doe je in één dag. Waarom ik hem oversloeg? Omdat ik geen overnachting had kunnen boeken omdat alles vol zat. Overnachtingen in refugio’s móéten vooraf geboekt zijn, kom ik straks op terug.Gletsjer Frances Torres del Paine

 

Dag 4: Op naar Grey Gletsjer/Refugio Paine Grande

Uiteindelijk kom je uit bij de fenomenale Grey gletsjer, helemaal ten westen van de route. Langs Laguna Scottsberg loop je richting de fenomenale gletsjer en in a nutshell is dit de hele W-route. De Grey gletsjer sloeg ik, net als de Franse Vallei, gek genoeg ook over, wegens tijdgebrek. Heel jammer, zeker en als ik tijdens mijn rondreis door Zuid-Amerika geen andere gletsjers had gezien, dan had ik er waarschijnlijk nu nog buikpijn van gehad. Een must dus gewoon. Maar echt.

De hele W-route kan dus in vier dagen voltooid worden, maar heb je er vijf, dan zou ik er lekker vijf voor uittrekken. Het is zó enorm de moeite waard en in vijf dagen hoef je niet te haasten en kun je sommige delen iets rustiger aan doen. Wil je weten hoe ik mijn driedaagse hike heb beleefd?

Lees ook: Lief reisdagboek #3. Zuid Amerika: Torres del Paine.

Lago Grey Torres del Paine Grey gletsjer

 

3. Oost-west of west-oost?

Een heikel punt als je het mij vraagt. De route die hierboven uitgebreid uitgelegd is kan namelijk op twee manieren gelopen worden. Begin je bij het begin, dus bij de ingang van het park, dan loop je hem van oost naar west. Máár! Andersom kan dus ook. Dat betekent dat je eerst vanuit de ingang met een bus en boot naar Paine Grande wordt gebracht (check de plattegrond even voor alle duidelijkheid) en daar begin je je hike met de Grey gletsjer om op de laatste dag de torres de bewonderen.

Voordeel van de ‘omgekeerde route’? Je kunt ‘s ochtends op je laatste dag in alle vroegte de klim naar Mirador las torres beginnen, zodat je zonsopgang op de beroemde rotsen kunt meemaken, omdat je er toch al bent. Spectaculair! Voor al het andere maakt het geen moer uit of je oost-west of west-oost kiest. De paadjes zijn hetzelfde en iedereen kan zijn hoofd omdraaien om het uitzicht vanaf de andere kant te zien. Laat je dus vooral niks wijsmaken!

4. Hoe kom je bij Torres del Paine?

Leuk hoor, die route, maar hoe kom ik nou eigenlijk bij het park? De uitvalsbasis voor Torres del Pain is het Zuid-Chileense plaatsje Puerto Natales. Het stadje zelf stelt niet veel voor, maar van hieruit gaan elke ochtend bussen richting het park. Rond 7 uur/half 8 vertrekken meerdere maatschappijen en het maakt niet uit welke je neemt. Hoe je in Puerto Natales komt? Via Punta Arenas, een stadje een paar honderd kilometer ten zuiden van PN. Vanuit Santiago gaan vluchten naar Punta Arenas en vanuit PA rijden er elke dag bussen naar PN.

Tip: Omdat je ook in Puerto Natales weer terugkomt, is het handig een deel van je spullen in je hostel of guesthouse (of hotel als je sjiek wil doen) achter te laten. Zo hoef je niet alles met je me te sjouwen tijdens je hike. Het is er eerder regel dan uitzondering.

 

5. Overnachten in Torres del Paine

Overnachten kan in refugios (shelters) of op campings. Overnachtingen in refugios MOETEN van tevoren geboekt zijn! Overnachtingen op campings volgens mij ook, maar dat weet ik niet zeker. Er zijn twee maatschappijen die de campings en refugios in het park beheren en dat zijn Fantastico Sur en Vertice Patagonia.

Fantástico Sur gaat over de oostelijke slaapplekken, Vertice Patagonia beheert de slaapplaatsen in het westen van het park. Heel handig, maar niet heus, maar dan echt niet. Beide hebben een boekingskantoor in Puerto Natales die niet dichtbij elkaar liggen en onthou dat ze niet met elkaar samenwerken. Ben je er dus nog niet over uit of je oost-west of west-oost gaat doen en welke data je waar dan zou moeten slapen? Dan wordt het een flinke onderneming om alles te boeken. Trek er dus ook sowieso een halve dag voor uit.

Tip: Informatie of advies  over het park of over de hikes krijg je niet van de agents die je slaapplek boeken. Zij weten niets. Zij zijn er alleen om te boeken en je gegevens in het systeem te zetten en verder niets. Sommigen zijn zelfs nog nooit in het park geweest. Hou daar rekening mee en ga naar de briefing als je meer wilt weten, vóórdat je dingen vastlegt.

 

6. Kleding

Dan de vraag: wat trek ik aan? Zoals je begrijpt gaan we niet naar een galafeestje, maar we gaan een paar dagen hiken. Slaap je op een camping, dan is de kans groot dat er een paar dagen niet gedoucht kan worden, sowieso niet warm. Hou daar rekening mee. Je gaat alle weersomstandigheden meemaken in het park. Regen, wind, hete zon, werkelijk alles, dus wees daarop voorbereid.

Mijn advies voor de dames: een soepele legging waarmee je gemakkelijk kunt klimmen en klauteren en een jasje/vestje dat je gemakkelijk aan en uit kunt doen. Een winterjas? Kan. Maar na vijf minuten klimmen heb je het warm. Voor de mannen? Dunno, jullie zijn vaak iets gemakkelijker met kleding dan wij vrouwen, niewaar? Wil je meer weten over kleding? Ga dan alsjeblieft naar de briefing in Puerto Natales waar ik het in punt 1 al over had.

 

7. Eten

Ga je kamperen, dan moet je je eigen eten meenemen. Beetje pasta met saus, dat soort dingen. Weet dat er in het park géén open vuur is toegestaan! Een kooksetje met een gasfles is dus een grote no go. Ga je naar een refugio, dan kun je avondeten erbij boeken en zelfs een lunchbox voor de volgende dag. Prima te doen, vond ik.

Ga je maar één dag? Of wil je eten/lunch meenemen voor de eerste dag van je hike? Denk dan aan fruit, water en brood. Je gaat niet op gezette tijden eten, je eet eigenlijk de hele dag door. Zorg ook dat je chocola en eventueel andere suikerproducten bij je hebt. Het klimmen vergt wat van je en ook hier geldt: ga naar de briefing in Puerto Natales en je krijgt alle informatie die maar wilt omtrent welk eten je moet meenemen.

 

8. Torres in één dag slash hike naar Mirador Las Torres

Dan. Ik zei het al eerder. Wil je alleen naar het park om de beroemde torres te bezichtingen? Dat kan. Vertrek op tijd, eventueel met eigen vervoer, zodat je op tijd in het park bent. Kom je met de bus, dan arriveer je rond tien uur in het park en heb je alsnog de hele dag de tijd. De torres staan bij de ingang van het park en een bezoek aan de drie beauty’s, de klim naar de Mirador de las torres, is dus zeker in een dag te doen.

Tip: Overnacht na je hike in Refugio Torre Central en ga de volgende dag weer terug naar Puerto Natales. Of slaap er de nacht vóór je hike al, zodat je vroeg op kunt om te gaan klimmen en zo zonsopgang op de beroemde uitstekende rotsen kunt zien. Onthou wel dat je vooraf moet boeken!

 

9. Hoogtepunten van Torres del Paine

Wil je weten wat nou echt de hoogtepunten van het nationale park zijn? Dat zal ik je vertellen.

Torres vanuit de Mirador Base Las Torres

Dat zijn de torres, de drie uitstekende granieten rotsen, iconischer dan iconisch, die je fenomenaal kunt bewonderen vanaf Mirador las Torres. Ze zijn iconisch en hét kenmerk van het park. Ze worden niet voor niets Cleopatra’s naalden genoemd, want ze zijn werkelijk adembenemend mooi. Het is zó de moeite waard; het is misschien wel de mooiste plek op aarde waar ik ben geweest. Nee, zonder twijfel de mooiste plek.

Cuernos

En dan heb je nog de cuernos. Een groepje bergen die langs het Lago Nordenskjöld liggen. Adembenemend zijn ze en elke dertig minuten tijdens je tocht erlangs zien ze er anders uit. Vanaf het toppunt van de Franse Vallei heb je fantastisch zicht op de cuernos.

Grey gletsjer

Als laatst, maar zeker als minst is er dan nog de spectaculaire Grey gletsjer, helemaal ten westen van de W-route. Je hiket er naar toe, kunt er slapen en allerlei actieve dingen op het water in Lago Grey (Greymeer) doen. Kayaken, raften, met een boot naar de gletsjer varen. Het is echt fenomenaal.

 

Meer informatie Nationaal Park Torres del Paine:

 • Entreekosten zijn zo’n 30 dollar per persoon, alleen in cash te betalen. Let wel, ik was er in maart 2018, het kan zijn dat het daarna veranderd is;
 • Vanaf de entree (de kassa) naar het begin van het park is het nog ongeveer zeven kilometer. Er rijden bussen en je kunt alleen met de bus als je een entreebewijs hebt. Lopen kan uiteraard ook;
 • In het park is wifi, maar alleen bij de refugio’s. Bij de refugio’s kun je inloggen;
 • Sommige refugio’s hebben slaapzalen, andere hebben dorms. Sommige hebben stroom, andere niet. Verwacht gewoon niet teveel en het zal altijd meevallen;
 • Refugio’s zijn duur. Maar echt heel duur. Over de 100 dollar per nacht;
 • Refugio’s MOETEN vooraf geboekt worden;
 • Er zijn ook hotels in het park, check de plattegrond, ik blijf het zeggen. Maar die zullen wel helemaal onbetaalbaar zijn en een hotel doet toch een beetje af aan het outdoor-gevoel, niewaar?;
 • Kamperen is een goede optie, maar hou rekening met geen douche en hutjemutje naast elkaar liggen in tentjes;
 • Openbaar vervoer of welk vervoer dan ook is er niet. Paard en wagen is het maximale. Hoe de medewerkers van de refugio’s en campings op hun werkplek komen? Hikend. En dan blijven ze meteen een paar weken/maanden achter elkaar;
 • Bescherm je tas van binnenuit voor binnendringen water door hem binnenin te bedekken met vuilniszakken. Zo heb je de minste kans op ‘doorlekken’;
 • Open vuur is ten strengste verboden! In 2011 is driekwart van de bebossing het park verbrand doordat iemand een vuurtje stookte. Ga je kamperen, hou daar dan rekening mee.

Foto’s Torres del Paine

Mirador Los Cuernos Afgebrand bos Beekje Uitzicht Lago Nordenskjold Torres del Paine bergen Lago Nordenskjold NordenskjoldLago NordenskjoldLos CuernosLos Cuernos Torres del PaineTorres del Paine

 

Tot slot

Het is er geen rozengeur en maneschijn. Je bent er helemaal afgelegen van de rest van de wereld, bijna helemaal aan het einde van de wereld. Bovendien ben je er compleet op jezelf aangewezen en is er niemand die je komt redden. It is up to you. Ik was er alleen, maar in werkelijkheid ben je nooit alleen, want je komt ontelbaar veel mensen tegen onderweg die dezelfde onderneming als jij trotseren.

Het is een van mijn meest fantastische ervaringen. Sowieso op reis, maar ook als levenservaring is Torres del Paine de boekjes in gegaan als een van de betere. Iets met once in a lifetime en never to forget. Torres del Paine is magisch, echt fantastisch. Ik ben er zo naar de gedver gegaan dat ik het er over vijftig jaar nog over heb en ik zou het zo allemaal weer over doen. Maar echt.

 

Meer Chili/Zuid-Amerika? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER CHILI >

2 Reacties

 1. Beantwoorden

  Joyce

  15 september 2019

  Hoi Kim,

  Wat mij niet helemaal duidelijk is uit je verhaal. Welk gedeelte heb je dag 3 gewandeld? En Raad je aan om de overnachtingen in de dorms of refugio in nederland al te boeken? Of kan het gewoon daar bij de boekingskantoren geboekt worden? Wij willen 16 oktober a.s voor 3/4 dagen gaan wandelen.

  Ik hoor het graag.

  Groetjes Joyce

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   22 september 2019

   Hi Joyce! Wat tof dat jullie naar Torres del Paine gaan!

   Op dag 3 ben ik van refugio Frances rechtstreeks naar refugio Paine Grande gelopen en van daar met de catamaran aan het einde van de middag naar Pudeto om daar vervolgens op de bus terug naar Puerto Natales te gaan.

   Een beetje een saaie wandelroute waar je de afgebrande bomen van de grote brand tegenkomt. Als je besluit op dag 3 ‘s ochtends vroeg te gaan lopen vanuit refugio Frances (of Italiano, ligt vlakbij elkaar) kun je ook nog best (een deel van) het ‘middelste stokje’ doen.

   Ik heb de refugio’s ter plekke geboekt, maar er zaten er al heel wat vol. Indien je nu al zeker weet op welke dagen je in TdP bent, zou ik als ik jullie was ook alvast de overnachtingen boeken. Dan heb je die zekerheid in ieder geval.

   Heel veel plezier! Hopelijk laten jullie nog weten hoe het was. Groetjes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS

ReizenReizen