Torres del Paine. Een van de meest magische en afgelegen plekken waar ik ooit ben geweest. Elke hiker of actieve reiziger is er weleens geweest of heeft het op z’n minst hoog op z’n bucketlist staan. Dit wonderschone nationale park van Chili wordt tot een van de mooiste ter wereld gerekend en terecht. Er zijn bergen, er zijn gletsjers, er zijn watervallen en er zijn groene lagunes die te midden van al dit natuurgeweld liggen. Geen woord of foto kan de schoonheid van het park nabootsen; je moet er geweest zijn om het te ervaren.

 

Leestijd: ongeveer 15 minuten.

 

 

TORRES DEL PAINE

Op expeditie in de ongerepte natuur van Pagatonië, Chili

In maart 2018 maakte ik een driedaagse hike door dit fantastische natuurgebied. Het nationale park van Torres del Paine heeft een oppervlakte van 2400 km² en is vooral bekend door de iconische granieten bergtoppen, die het symbool van het park zijn. Het park is er zelfs naar vernoemd; torres betekent immers torens. Maar het park heeft dus meer. Veel meer. En alles wat ik tijdens mijn driedaagste tocht heb gezien was het driedubbel en dwars waard om te zien en ervaren. Wát een natuurschoonheid!

Het nationaal park Torres del Paine is een natuurgebied in het zuiden van Patagonië en ligt in Chili. De dichtstbijzijnde stad is Puerto Natales en is tevens de uitvalsbasis en dat ligt weer relatief dichtbij Punta Arenas. Het is door UNESCO aangewezen als biosfeerreservaat. Er zijn wandelroutes aangelegd voor actieve hikers, maar de paden zijn allesbehalve geplaveid. Er leven wilde dieren als guanaco’s, poema’s en de Patagonische vos, die je tijdens je tocht door de wildernis allemaal kunt tegenkomen.

Het is onherbergzaam gebied. Er zijn geen straten of ander gemotoriseerd vervoer. Je bent er helemaal op jezelf aangewezen, hoewel er veel meer mensen tegelijkertijd met jou in het park zijn. Omdat je in een gebergte bent en je je op verschillende hoogtes begeeft, kun je het hele jaar door alle weersomstandigheden verwachten. Maar boven alle feiten en weetjes: het is een van de allermooiste natuurgebieden ter wereld.

Ligging Torres del Paine

 

Torres del Paine: om vooraf te weten

Vooraf kwam ik niet overal helemaal uit. Ik heb ontelbaar veel sites en boekjes en folders en brochures en Lonely Planets doorgespit, maar telkens bleef ik met vragen zitten. Waar liggen die drie beroemde torens slash bergtoppen slash rotsen nou eigenlijk? (Voorin) Het is officieel een park, maar waar is de ‘ingang’? (In het oosten) Moet je het hele park door om de torres te kunnen zien? (Nee) Is het überhaupt wel een echt park? (Ja en nee). In het walhalla dat het internet heet vind je zoveel informatie dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik was zelf drie dagen in het park. Ik ben geen hiker. Ik deed een deel van de W-route, ik was alleen en ja, dat was als vrouw alleen prima te doen. Ik sliep in refugio’s, een soort shelters of berghutten, waar ik of in een slaapzaal of in een dorm sliep. Allemaal in het park zelf. Goed, hier komen een paar dingen die je moet weten over Torres del Paine.

 

1. Voorbereiding: briefing in Puerto Natales

De hele hike – en sowieso elke reis of onderneming – valt of staat met een goede voorbereiding. Zoals ik al zei, door alle informatie op het wereldwijde web krijg je vaak alleen maar meer vragen dan antwoorden en dat wil je nou juist net niet.

Belangrijk om te weten is dat er elke dag in Puerto Natales om drie uur ‘s middags een briefing wordt gehouden over hiken in Torres del Paine. Ga hier naar toe! Laat je in je hostel informeren over het waar en hoe laat, want dat schijnt nog wel eens te veranderen, maar ga er naar toe. In ‘mijn tijd’ was het bij Erratic Rock. En! Pas nadát je er bent geweest, ga je verder met je voorbereidingen, zoals het boeken van je slaapplekken en het uitstippelen van je route. Echt, het gaat je enorm helpen, je krijgt antwoorden op al je vragen.

Wat betekent dat je dus eigenlijk niet meer verder hoeft te lezen, maar dat zou ik toch maar even doen, want helemaal onvoorbereid richting Chili gaan, is ook weer zo wat. O, en wat Puerto Natales is? Zie punt 4.

 

2. De route W-trekking en O-trekking

Torres del Paine kent twee meerdaagse wandelroutes, de O-route en de W-route. De namen zeggen het al. De O-route maakt een rondje om ongeveer heel het gebied in de vorm van een O en de W-route is een route dwars door de natuur en heeft de vorm van een W. De W-route is onderdeel van de grote O-route. Welke route je moet nemen is geheel aan jezelf en afhankelijk van jouw wensen, je tijd, je budget en je fysieke conditie.

Je kunt uiteraard ook zelf bepalen wat je gaat wandelen. Er zijn ook eendaagse hikes mogelijk naar bijvoorbeeld alleen de iconische bergmassieven, de torres. Meer daarover, zie punt 8.

 

O-route

De O-route van Torres del Paine is de grote route en loopt helemaal om het park heen. Deze route beslaat het hele nationale park, dus als je van volledigheid houdt en niks wilt missen, dan is deze voor jou. Hij duurt een dag of tien en is dus wat je noemt pittig. Hij gaat op een gegeven over in de W-route. Je voelt hem al, ik liep de O-route niet en kan er dus niet heel veel over zeggen. Behalve dat je op de site van Fantastico Sur veel informatie kunt vinden.

W-route

De W-route is de bekendste en populairste route. Hij loopt als het ware dwars door het park en heeft de vorm van een W, check de afbeelding. Ik liep delen van deze W-route in een tijdsbestek van drie dagen, maar wil je de hele W doen, dan heb je zeker vier en liever zelfs vijf dagen nodig. Ik sloeg zeg maar, het middelste stokje en linkerstokje van de W over. 

→ Route van de W-trekking in vier dagen? Lees ook: De W-route in Torres del Paine: wandelen, klimmen en afzien

PS: de ingang van het park op de afbeelding is het rode pijltje helemaal rechts. Het ligt aan Lago Amarga. Er gaan bussen vanaf de ingang naar Centro de Bienvenida (welkomstcentrum). Er zijn daar een refugio en een hotel.

 

Mijn route in drie dagen:

Drie dagen spendeerde ik in het park en liep ik delen van de W-route. Ik wilde heus langer blijven; zelfs wel vijf dagen, maar een aantal accommodaties waar ik wilde overnachten waren al volgeboekt, waardoor ik er niet naar toe kon. Jammer, maar m’n verblijf in Torres del Paine was evengoed fantastisch. Mijn route in drie dagen:

Dag 1: Mirador Base Las Torres (ingang → Mirador → Refugio Torre Central): zwaarste dag;

Dag 2: Estancia Cerro Paine/Lago Nordenskjöld (Refugio Torre Central → Domos Francès): mooiste dag;

Dag 3: hike langs Laguna Scottsberg (Domos Francès → Guarderia Pehoé): saaiste en gemakkelijkste dag.

→ Lees ook: Lief reisdagboek #3. Zuid Amerika: Torres del Paine

 

3. Oost-west of west-oost?

De W-route kan op twee manieren gelopen worden. Begin je bij het begin, dus bij de ingang van het park, dan loop je hem van oost naar west. Maar andersom kan ook. Dat betekent dat je eerst vanuit de ingang met een bus naar Pudeto gaat, dan met de boot over Lago Pehoé naar Guardería Pehoé en dan je trektocht gaat beginnen richting de Grey gletsjer.

→ Tip: pak de plattegrond er even bij om te zien wat ik bedoel

Voordeel van de omgekeerde route is dat je het hoogtepunt, de drie torres tot het laatst bewaart. Op je laatste dag kun je dan héél vroeg opstaan en in het donker naar de Mirador Base Las Torres kunt wandelen om de zonsopgang te aanschouwen. Voor al het andere maakt het niets uit of je oost-west of west-oost kiest; de route is exact hetzelfde, alleen dan andersom. De paadjes zijn hetzelfde en iedereen kan zijn hoofd omdraaien om het uitzicht vanaf de andere kant te bekijken. Laat je dus vooral niks wijsmaken over welke route mooier zou zijn.

 

4. Hoe kom je bij Torres del Paine?

De uitvalsbasis voor Torres del Paine is het Zuid-Chileense plaatsje Puerto Natales. Het stadje zelf stelt niet veel voor, hoewel sommigen het er geweldig vinden. Van hieruit gaan elke ochtend bussen richting Torres del Paine. Rond 7 uur/half 8 vertrekken meerdere maatschappijen en het maakt niet uit welke je neemt. Hoe je in Puerto Natales komt? Via Punta Arenas, een stadje een paar honderd kilometer ten zuiden van PN. Vanuit Santiago gaan vluchten naar Punta Arenas en vanuit PA rijden er elke dag bussen naar PN.

Tip: Omdat je ook in Puerto Natales weer terugkomt, is het handig je spullen die je niet nodig hebt in je hostel of guesthouse achter te laten. Zo hoef je niet alles met je me te sjouwen tijdens je hike. Het is er eerder regel dan uitzondering.

 

5. Overnachten in Torres del Paine

Overnachten kan in refugios (shelters, berghutten) of op campings. Overnachtingen in refugios MOETEN van tevoren geboekt zijn! Overnachtingen op campings volgens mij ook, maar dat weet ik niet zeker. Er zijn twee maatschappijen die de campings en refugios in het park beheren en dat zijn Fantastico Sur en Vertice Patagonia.

Fantástico Sur gaat over de oostelijke slaapplekken, Vertice Patagonia beheert de slaapplaatsen in het westen van het park. Heel handig, maar niet heus. Beide maatschappijen hebben een boekingskantoor in Puerto Natales en die liggen niet dichtbij elkaar, laat staan dat ze met elkaar samenwerken. Ben je er dus nog niet over uit of je oost-west of west-oost gaat doen en welke data je waar dan zou moeten slapen? Dan wordt het een flinke onderneming om alles te boeken. Trek er dus ook sowieso een halve dag voor uit.

→ Tip: informatie of advies over het park of over de hikes krijg je niet van de agents die je slaapplek boeken. Zij zijn er alleen om je overnachtingen te boeken en je gegevens in het systeem te zetten. De meesten zijn zelfs nog nooit in Torres del Paine geweest. Hou daar rekening mee en ga naar de briefing als je meer wilt weten, vóórdat je dingen vastlegt, zie punt 1.

 

6. Kleding

Dan de vraag: wat trek ik aan? Zoals je begrijpt gaan we niet naar een galafeestje, maar we gaan een paar dagen hiken. Slaap je op een camping, dan is de kans groot dat er een paar dagen niet gedoucht kan worden, sowieso niet warm. Je gaat alle weersomstandigheden meemaken in het park. Regen, wind, hete zon, werkelijk alles, dus wees daarop voorbereid.

Mijn advies voor de dames: een soepele legging waarmee je gemakkelijk kunt klimmen en klauteren en een jasje/vestje dat je gemakkelijk aan en uit kunt doen. Een winterjas? Kan. Maar na vijf minuten klimmen heb je het warm. Voor de mannen? Dunno, jullie zijn vaak iets gemakkelijker met kleding dan wij vrouwen. Wil je meer weten over kleding? Ga dan alsjeblieft naar de briefing in Puerto Natales, zie punt 1.

 

7. Eten

Ga je kamperen, dan moet je je eigen eten meenemen. Beetje pasta met saus, dat soort dingen. Weet dat er in het park géén open vuur is toegestaan! Een kooksetje met een gasfles is dus een grote no go. Ga je naar een refugio, dan kun je avondeten erbij boeken en zelfs een lunchbox voor de volgende dag. Prima te doen, vond ik.

Ga je maar één dag? Of wil je eten/lunch meenemen voor de eerste dag van je hike? Denk dan aan fruit, water en brood. Je gaat niet op gezette tijden eten, je eet eigenlijk de hele dag door. Zorg ook dat je chocola en eventueel andere suikerproducten bij je hebt. Het klimmen vergt wat van je en ook hier geldt: ga naar de briefing in Puerto Natales (zie punt 1) en je krijgt alle informatie die maar wilt omtrent welk eten je moet meenemen.

 

8. Mirador Las Torres in één dag

Wil je maar één dag hiken in Torres del Paine, maar weet je niet welk deel? Kies dan de hike naar Mirador Base Las Torres om naar de iconische bergmassieven te wandelen. Of misschien wil je juist naar het park om uitsluitend de beroemde torres te bezichtigen. Dat kan, want de wandeling is gemakkelijk in een dag te voltooien. Vertrek op tijd uit Puerto Natales, eventueel met eigen vervoer, zodat je op tijd in het park bent. Kom je met de bus, dan arriveer je rond tien uur in het park en heb je alsnog heus de hele dag de tijd. De torres staan bij de ingang van het park en zijn vanaf de weg al te zien.

Tip: Overnacht na je hike in Refugio Torre Central en ga de volgende dag weer terug naar Puerto Natales. Of slaap er de nacht vóór je hike al, zodat je vroeg op kunt om te gaan klimmen en zo zonsopgang op de beroemde uitstekende rotsen kunt zien. Onthou wel dat je vooraf moet boeken!

 

9. Hoogtepunten van Torres del Paine

Torres del Paine is geweldig en een van de hoogtepunten van mijn reis door het zuiden van Zuid-Amerika. Terwijl je Zuid-Amerika vaak associeert met hete steden en prachtige stranden, denk je er niet gauw aan dat het zuiden vlakbij de zuidpool ligt en dat het dus ook heel koud kan zijn. Gletsjers, ijsbergen, toendra’s; het is misschien niet het eerste dat in je opkomt wanneer je aan Zuid-Amerika denkt. Torres del Paine spreekt echt tot de verbeelding en is een ervaring die je nooit meer vergeet. Mijn persoonlijke hoogtepunten:

Uitzicht op de torres vanaf Mirador Base Las Torres

Dat zijn de torres, de drie uitstekende granieten rotsen, iconischer dan iconisch, die je fenomenaal kunt bewonderen vanaf Mirador las Torres. Ze zijn iconisch en hét kenmerk van het park. Ze worden niet voor niets Cleopatra’s naalden genoemd, want ze zijn werkelijk adembenemend mooi. Het is zó de moeite waard; het is misschien wel de mooiste plek op aarde waar ik ben geweest. Nee, zonder twijfel de mooiste plek.

De wandeling langs Lago Nordenskjöld, los cuernos en Estancia Cerro Paine

Het bijna groen water dat muisstil op het oppervlak van het meer ligt met enorme besneeuwde bergtoppen erachter. De cuernos die aan de andere kant langs je heen gaan terwijl je minstens zes uur lang langs het meer en de bergen wandelt. Je uitzicht verandert steeds, je passeert beekjes, hangbruggen, watervallen, gesteente en rotsen. De hike 11 kilometer lange hike is fantastisch.

Grey gletsjer

Hoewel ik hem oversloeg en hem dus helemaal niet gezien heb, is hij de reden om nog eens terug te gaan naar Torres del Paine. Het lijkt me fantastisch om te hiken richting een enorme ijsmassa die bij iedere stap die je zet steeds dichterbij en imposanter wordt. Maar ook met een catamaran over het Lago Grey terwijl de gletsjer als het ware op je wacht lijkt me fenomenaal. Ik wil eigenlijk nu meteen terug.

 

Meer informatie Nationaal Park Torres del Paine:

 • Entreekosten zijn zo’n 30 dollar per persoon, alleen in cash te betalen. Let wel, ik was er in maart 2018, het kan zijn dat het daarna veranderd is;
 • Vanaf de entree (de kassa) naar het begin van het park is het nog ongeveer zeven kilometer. Er rijden bussen en je kunt alleen met de bus als je een entreebewijs hebt. Lopen kan uiteraard ook;
 • In het park is wifi, maar alleen bij de refugio’s. Bij de refugio’s kun je inloggen;
 • Sommige refugio’s hebben slaapzalen, andere hebben dorms. Sommige hebben stroom, andere niet. Verwacht gewoon niet teveel en het zal altijd meevallen;
 • Refugio’s zijn duur. Maar echt heel duur. Over de 100 dollar per nacht;
 • Refugio’s MOETEN vooraf geboekt worden;
 • Er zijn ook hotels in het park, check de plattegrond, ik blijf het zeggen. Maar die zullen wel helemaal onbetaalbaar zijn en een hotel doet toch een beetje af aan het outdoor-gevoel, niewaar?;
 • Kamperen is een goede optie, maar hou rekening met geen douche en hutjemutje naast elkaar liggen in tentjes;
 • Openbaar vervoer of welk vervoer dan ook is er niet. Paard en wagen is het maximale. Hoe de medewerkers van de refugio’s en campings op hun werkplek komen? Hikend. En dan blijven ze meteen een paar weken/maanden achter elkaar;
 • Bescherm je tas van binnenuit voor binnendringen water door hem binnenin te bedekken met vuilniszakken. Zo heb je de minste kans op ‘doorlekken’;
 • Open vuur is ten strengste verboden! In 2011 is driekwart van de bebossing het park verbrand doordat iemand een vuurtje stookte. Ga je kamperen, dan zul je je eten op iets anders dan vuur moeten bereiden.

 

Vooraf je W trekking in Torres del Paine boeken?

Ben je nog thuis en wil je alles geregeld hebben voordat je naar het immens prachtige Patagonië vertrekt? 

Regel hier je W-trekking door Torres del Paine
(via Bookatrekking.com)

 

Foto’s Torres del Paine

Gletsjer Frances Torres del PaineGrey gletsjerMirador Los CuernosLago Grey Torres del Paine Lago NordenskjoldAfgebrand bos Beekje Uitzicht Lago Nordenskjold Torres del Paine bergen Lago Nordenskjold NordenskjoldLago NordenskjoldLos CuernosLos Cuernos Torres del PaineTorres del Paine

 

Tot slot

Het is er geen rozengeur en maneschijn. Je bent er helemaal afgelegen van de rest van de wereld, bijna helemaal aan het einde van de wereld. Bovendien ben je er compleet op jezelf aangewezen en is er niemand die je komt redden. It is up to you. Ik was er alleen, maar in werkelijkheid ben je nooit alleen, want je komt ontelbaar veel mensen tegen onderweg die dezelfde onderneming als jij trotseren.

Het is een van mijn meest fantastische ervaringen. Sowieso op reis, maar ook als levenservaring is Torres del Paine de boekjes in gegaan als een van de betere. Iets met once in a lifetime en never to forget. Torres del Paine is magisch, echt fantastisch. Ik ben er zo naar de gedver gegaan dat ik het er over vijftig jaar nog over heb en ik zou het zo allemaal weer over doen. Maar echt.

 

Meer Chili/Zuid-Amerika? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER CHILI

Share via
Copy link
Powered by Social Snap