Ik hou van Buenos Aires. Op het moment dat ik het appartement via Airbnb boek heb ik niet eens gelijk in de gaten dat het middenin het centrum zit. In alle vluchtigheid boek ik de avond voordat ik naar Buenos Aires vertrek – ik zit in Rio de Janeiro aan mijn tweede caipirinha – deze plek middenin de stad. Het beste dat ik ooit kon doen. Want middenin de stad betekent zo ongeveer alles op loopafstand, maar ook betekent het dat ik middenin de chaos zit. Daar waar het gebeurt, daar zit ik middenin. Een voltreffer, beter gezegd.

Lees ook: Passioneel Buenos Aires, 20x doen en zien

 

 

IK HOU VAN BUENOS AIRES EN DIT IS WAAROM

Buenos Aires, te quiero!

Zucht. Buenos Aires. Waar moet ik beginnen? Ik ben verliefd op deze stad en hou van Buenos Aires. Ik kwam er voor het eerst op mijn 22e. Totaal onvoorbereid en onervaren. Ik woonde op Curaçao en kende alleen Parijs en Barcelona als grote steden. Curaçao was voor mij al de andere kant van de wereld, laat staan Argentinië. Ik kon me er niets bij voorstellen. Ik ging samen met mijn toenmalige Argentijnse vriend met wie ik inmiddels al samenwoonde en ik werd daarna in mijn leven nooit meer ergens zó warm en hartelijk ontvangen als in de Argentijnse hoofdstad.

Het land is nooit uit mijn hoofd gegaan. Ik wilde altijd nog eens terug. En omdat mijn leven in 2018 een bizarre wending maakte (waarover je hier kunt lezen), besloot ik om gewoon te gaan. En dus ging ik! Ik kwam pas in de nacht van zaterdag op zondag aan en toen ik op zondagochtend vanuit mijn gebouw naar buiten liep, wist, voelde en rook ik het meteen weer: Dít is Buenos Aires. Zo was het. Zo is het. Ik bleef een week en in die week ontmoette ik zo ongeveer alle mensen van toen. Alsof de tijd niet jaren heeft doorgetikt en alsof we elkaar gisteren nog zagen schoof ik zo weer aan aan de keukentafel in de buitenwijk Mataderos.Buenos Aires portenos

Buenos Aires metro Buenos Aires la Bireria

 

Porteños

Inwoners van Buenos Aires worden Porteños genoemd. Of beter gezegd: ze noemen zichzelf Porteños. Buenos Aires is anders dan de rest van het land en dat komt niet in de laatste plaats door de inwoners van de stad. Ze hebben hun eigen stijl, zelfs hun eigen mode. Ze spreken hun eigen taal (een soort slordig en snel Spaans) en praten met opgeheven hoofd en luide stem aan een stuk door. Het straatbeeld wordt bepaald door óf bellende mensen óf mensen die voicemessages inspreken in hun mobiel. Zet tien mensen op een rij en je pikt een Porteño er zo uit, zeker als je een week in je eentje de stad op je af hebt laten komen. Je kan ervan houden of niet, ik vind ze charmant. Ze horen bij de stad. Nee, ze máken de stad.

 

De avenida’s van BA

Buenos Aires heeft ongeveer honderd avenida’s. Avenues in het Engels. Weet iemand het Nederlandse woord er voor? De breedste avenida ter wereld vind je in Buenos Aires: de Avenida 9 Julio met in het midden de obelisk. Met een breedte van meer van 200 meter duurt het zo’n vijf minuten en vier oversteekmomenten om de avenida over te steken. Dan de Avenida Santa Fé waar je goed kan shoppen, of de Avenida Corrientes in het centrum van de stad waar het ‘s avonds lekker druk en gezellig is (wel oppassen geblazen). Ik hou van de grote straten en alle verkeer dat eroverheen raast. Ik hou van de avenida’s van Buenos Aires.

Buenos Aires bezienswaardigheden obelisco

 

De pleinen en parken

Plaza San Martin, Plaza Francia, Plaza Italia, Plaza Lavalle, Bosques de Palermo, Parque Las Heras. Maar een kleine greep uit alle pleinen en parken die de stad rijk is. Ik weet, elke stad heeft pleinen en parken en die van Buenos Aires zijn niet per se beter of mooier dan die in andere steden, maar ze kleuren de stad enorm. Zo steek je een drukke avenida over en het volgende moment kijk je naar spelende kinderen in een speeltuintje op een pleintje of in een parkje. Dat contrast, dat vind ik leuk.

Buenos Aires Plaza San MartinBuenos Aires bezienswaardigheden parken

 

De gebouwen

Elegant. Parmantig. Argentinië heeft heel lang tot de rijkste landen ter wereld gehoord en dat is te zien, vooral in het centrum van de stad. De gebouwen zijn sierlijk en statig en stralen een bepaalde allure uit. Precies zoals bedoeld was toen de stad werd gebouwd. Buenos Aires is de meest Europees ogende stad van Zuid-Amerika en ook dat was de bedoeling tijdens de opbouw. Prachtige theaters, mooi geplaveide straten, het een nog sierlijker dan het ander. Ik hou er van! Waar Washington het Witte Huis heeft, heeft Buenos Aires een roze variant, La Casa Rosda, gelegen aan Plaza de Mayo. Mooi!

Buenos Aires bezienswaardigheden Casa RosadaTeatro Colon Buenos Aires

 

La Boca

Een wijk die ik nog niet kende tot vorige week. Het kleurige La Boca doet je in niets denken aan het parmantige centrum van de stad, maar is een geval apart. Alsof je in een apart dorpje bent, op loopafstand van de stad. Hoewel het qua veiligheid niet wordt aangeraden om naar La Boca te lopen deed ik dat wel gewoon en ik voelde me geen moment onveilig. Het was er allesbehalve grillig, juist zelfs heel toeristisch. Op de terugweg kwam ik zomaar langs het stadion van Boca Juniors en omdat het deurtje openstond kon ik even naar binnen glippen. Als je blond bent en blauwe ogen hebt in Buenos Aires, krijg je nogal makkelijk iets voor elkaar ;).

Buenos Aires bezienswaardigheden Boca Juniors

 

De zwarte taxi’s met gele daken

Zó typisch. Toen ik op zondagochtend mijn appartement uitkwam, was het eerste wat ik zag een zwarte auto met een geel dak. Een taxi in Buenos Aires! Hoewel de taxi’s an sich natuurlijk totaal niet anders zijn dan in de rest van de wereld, typeren de kleuren van de auto’s echt het straatbeeld van Buenos Aires. Zo herkenbaar.

Buenos Aires bezienswaardighedenBuenos Aires bezienswaardigheden

 

Modern Buenos Aires

En dan tot slot. Buenos Aires is modern. Moderner dan je zou verwachten van een Zuid-Amerikaanse stad. Het heeft allure en je hebt totaal niet het gevoel dat je in een ‘arm’ land zou zijn. Op elke straathoek vind je een gezellig koffietentje. Restaurants in overvloed – met veel vlees! – en in winkels hangt warempel hippe, moderne kleding. Geen H&M of Mango, maar wél  Zara. Maar ook lokale winkelketens zijn te vinden op on andere Avenida Sante Fé of Florida. En dan Puerto Madero, de futuristische wijk in het oosten van de stad. Door alle hoge, glazen, futuristische gebouwen waan je je even in Dubai. Te leuk!Buenos Aires Puerto MaderoBuenos Aires Puerto Madero

 

Zoals je merkt kan ik úren doorgaan over waarom ik zo van deze stad hou. Buenos Aires is druk, chaotisch, sensueel en passievol en zit gewoon in mijn hart en zal er nooit meer uitgaan. Buenos Aires, te quiero!

 

Meer Buenos Aires/Argentinië? Lees ook:

 

ALLE ARTIKELEN OVER ARGENTINIË

Share via
Copy link
Powered by Social Snap