Peru: Condors spotten in de Colca Canyon

· De een na diepste kloof ter wereld ·

Colca Canyon Peru

De Grand Canyon in de US is misschien de beroemdste kloof ter wereld, maar zeker niet de diepste. De Colca Canyon in Peru is zeker twee keer zo diep en daardoor minstens even spectaculair. En bijkomend voordeel: Je kan er de condor spotten!

Het was een van die momenten waarop ik wenste dat ik een supersonische spiegelreflexcamera met megazoomlens had. Zo’n camera die bewegende beelden haarscherp vastlegt alsof het niets is. Ze zeggen weleens dat niet de camera maar de fotograaf de foto maakt en daar kan ik me helemaal in vinden, maar in dit geval had een échte camera toch echt wel verschil gemaakt. Ik was bij de Colca Canyon in Peru, samen met mijn Samsung Galaxy S8 en ook al maakt mijn fijnste telefoontoestel ooit heel mooie, fijne, scherpe en kleurrijke foto’s, voor de Colca Canyon was het niet genoeg.

 

Colca Canyon Peru

Maar niet getreurd, want ik heb met het blote oog gezien wat een professionele camera op beeld had kunnen vastleggen en in mijn hoofd, hart en herinnering is hij voor eeuwig vastgelegd: de condor. Niet alleen is de Colca Canyon de een na diepste kloof ter wereld, het is ook de woonplaats van deze een na grootste vogel ter wereld. Op momenten dat hij vlak over me heen vloog merkte ik pas hoe groot hij is: met gespreide vleugels tot drie meter breed. Drie meter! Dat is ongeveer dubbel zo lang als ik zelf ben.

Voordat deze enorm bijzondere gevleugelde vriend de overhand van dit artikel krijgt, eerst even over de Colca Canyon zelf. De kloof is niet de allerdiepste ter wereld, maar komt wel in de buurt. Vergeet de beroemde Grand Canyon in de US, de Colca Canyon is vanaf het puntje van de hoogste rotswand tot de eerste waterdruppel van de Rio Colca (de Colcarivier die onderin de kloof stroomt) 3200 meter diep. Ruim drie kilometer de lucht in langs grillige en turbulente rotswanden beneemt deze kloof je op meerdere momenten je adem en dan vooral als zijn grootste en beroemdste inwoner overvliegt.

Peru staat onder andere bekend om zijn ongelooflijk indrukwekkende natuur en de Colca Canyon is een van de natuurrijke hoogtepunten. Ik ga niet zeggen dat je alle andere pracht van het land maar moet overslaan, maar de Colca Canyon is zeker een van de hoogtepunten van het land. Als je in Peru bent mag je deze spectaculaire kloof echt niet aan je voorbij laten gaan. De kloof zelf is indrukwekkend, de overvliegende condor zo mogelijk nog indrukwekkender, maar ook de omgeving van de canyon is bijzonder mooi en interessant. Maar wat is er dan allemaal te doen bij de Colca Canyon? Hier komen de highlights:

Colca Canyon Peru

 

Cruz del Condor

De naam Cruz del Condor zegt het al: kruis van de condor. Nu wordt er uiteraard niet letterlijk het kruis van de condor mee bedoeld; het is een uitkijkpunt (mirador) van waar je de meeste kans hebt om de condor te spotten. Zoals ik zei woont de condor in de kloof, dus de kans dat je hem hier tegenkomt is behoorlijk. ‘s Ochtends rond een uur of tien of in de namiddag heb je de meeste kans, maar hou er rekening mee dat je niet de enige bent die een glimp van het enorme gevogelte wil opvangen.

Er zijn georganiseerde tours en hou er rekening mee dat alle tours zo ongeveer tegelijkertijd aankomen bij het uitkijkpunt, dus als je een mooie plek wilt, zorg dan echt dat je op tijd bent. Heb jij wel zo’n supersonische camera met een zoomlens en ben je een béétje fotograaf? Dan kun je echt je hart ophalen, want je gaat hier misschien wel een van je mooiste foto’s ooit maken.

Colca Canyon PeruColca Canyon Peru

 

Hiken

Voor de echte avonturiers en fanatiekelingen worden er hikes georganiseerd. En dat betekent dat je door de canyon zelf gaat wandelen, klimmen en afdalen. De klim begint ‘s ochtends vroeg, voordat de warmte (of hitte) toeslaat en gaat 1200 meter omhoog. De kloofwanden hebben soms hoeken van 90 graden en dus is de hike door de Colca Canyon niet zonder risico’s. Een verkeerde stap en de diepe afgrond komt ineens een stuk dichterbij, dus je snapt dat ik deze hike niet gemaakt heb.

Colca Canyon Peru

 

Omgeving Colca Canyon

Ben je met een georganiseerde tour bij de Colca Canyon dan word je sowieso getrakteerd op stops bij prachtige uitkijkpunten in de omgeving. Maar ook als je zelf op pad gaat en door de fantastische bergen rijdt, weet ik zeker dat je af en toe stopt om plaatjes te schieten van alles wat je ziet. Ook hier loont het om een goede camera te hebben, om perspectief en diepte beter vast te leggen, maar ook al reis je zonder camera… het gaat niet om de foto’s. Het gaat om het moment, de plek en de rust die je er vindt.

De Spanjaarden hebben het gebied niet overgeslagen tijdens hun ontdekkingen, maar de lokale bewoners hebben al die tijd vastgehouden aan hun eigen gebruiken en taal. De terrassen die door de indianen al aangelegd waren voordat ook maar een Spanjaard ooit voet aan land had gezet, zijn nu nog steeds in gebruik voor de landbouw en in de buurt van het dorpje Chivay vind je natuurlijke warm waterbronnen: hotsprings! Geen fijnere manier om je dag te eindigen dan hier en zéker als je de zware hike hebt gedaan.

Colca Canyon Peru

 

Inheemse dorpjes

Zoals ik zei: rondom de Colca Canyon is het originele leven nog steeds in tact. Boek je een georganiseerde tour, dan maak je sowieso een aantal stops in een paar dorpjes om het lokale leven te proeven (en te kopen), maar reis je op jezelf, dan zijn dit een paar dorpjes om niet over te slaan: Chivay is een dorpje met vele hotels en hostels en dus een goede plek om te overnachten. Cabanaconde is een goede uitvalsbasis voor een hike door de kloof en Yanque staat bekend om zijn grote witte kerk met rokende vulkaan op de achtergrond. Ze zijn alle drie de moeite waard en ook al voelen de dorpjes misschien als vooropgezet voor toeristen met de folkore en de marktkraampjes; deze mensen leven in de bergen, leven van landbouw én van jou als toerist.

Colca Canyon Peru Colca Canyon PeruColca Canyon PeruColca Canyon PeruColca Canyon PeruColca Canyon Peru

 

Hoe kom je bij de Colca Canyon?

De Colca Canyon ligt op 160 kilometer van Arequipa en Arequipa is daardoor de uitvalsbasis. In Arequipa zelf kun je een tour naar de canyon boeken. Er zijn verschillende touroperators die een tweedaagse tour organiseren. Deze tour heeft dus een overnachting en deze vindt vaak plaats in het dorpje Chivay. Bij deze tour zitten allerlei dingen inbegrepen, waaronder verschillende stops in dorpjes, op uitzichtpunten, sommige maaltijden, een overnachting en een bezoek aan de hotsprings. De ene touroperator is de andere niet; niet alle pakketten zijn hetzelfde; let daar even op als je gaat boeken. Touroperators vind je rond het centrale plein Plaza de Armas of bij de hotels en hostels.

Ga je op eigen houtje naar de canyon, dan rijden er vanuit Arequipa bussen naar zowel Chivay als Cabanaconde. Chivay wordt het meest bezocht, maar Cabanaconde is de uitvalsbasis voor een hike in de canyon en ligt vlakbij de Cruz del Condor. Het is dus even afhankelijk van jouw wens op welke plaats je het beste kunt reizen. Hou er rekening mee dat bussen niet op tijd vertrekken. Eenmaal in een van de dorpjes zelf kun je uitzoeken hoe je het beste bij de belangrijkste bezienswaardigheden kunt komen.

Lees ook: Vijf redenen waarom Arequipa de mooiste stad van Peru is.

 

Meer over de Colca Canyon:

 • De Colca Canyon heet in het Spaans de Cañón del Colca;
 • Arequipa en zijn omgeving ligt hoog. Arequipa zelf ligt op 2300 meter, maar tijdens de rit van 160 kilometer stijg je tot het dubbele;
 • Hoogteziekte komt veel voor. Je kan er pillen tegen slikken en het kauwen van cocabladeren (gewoon legaal in Peru) schijnt ook te helpen;
 • Onderweg van Arequipa naar de canyon kom je langs een uitkijkpunt. Je bevindt jezelf dan op ongeveer 5000 meter hoogte en hebt uitzicht over een paar gigantisch hoge bergen van meer dan 6000 meter.

Meer Peru? Hier vind je al mijn artikelen over Peru.

 

Ben jij ooit bij de Colca Canyon geweest? Heb je er ook een of meerder condors gespot? Of juist niet? Wil je je ervaring delen? Heb je op- en of aanmerkingen op mijn stuk? Of heb je plannen om ook naar Peru en de canyon te gaan? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met me op!

2 Reacties

 1. Beantwoorden

  Denise

  20 november 2018

  Gaaf Kim!

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   20 november 2018

   Tof hè? Ik vond het een van de gaafste plekken van Peru!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS