Peru: 8x typisch eten en drinken

Peruaans eten: ceviche

De Peruaanse keuken is misschien wel de lekkerste keuken van Zuid-Amerika. Alles wat wij 'vers' in de supermarkt kopen, groeit in Peru in de jungle of wordt vers gevangen langs de kust. Sinaasappels, avocado's, citrusvruchten, superlekkere vis en uitgestrekte quinoavelden; Peru heeft alles van nature.

Ik hou van Peru en niet in de laatste plaats om de superfijne keuken. Alleen voor het eten en de fijne restaurants zou je al een paar dagen in de hoofdstad Lima moeten verblijven, maar ook in de rest van het land kunnen ze er wat van. Voordat ik naar Peru ging, wist ik niet dat je er zó lekker kon eten en ook qua drankjes kun je er echt je hart ophalen. Ik ben echt een beetje verliefd geworden op de Peruaanse keuken. Gag je naar Peru, dan mag je een paar gerechten echt niet overslaan. Dit is de top 8 typisch Peruaans eten en drinken.

 

Typisch Peruaans eten en drinken

Peru heeft een heel uitgebreide keuken en vooral in Lima vind je heel veel restaurants, ook internationale. Zo kun je er Japanse sushi eten of Italiaanse pizza’s en die zijn dan ook nog eens allemaal superlekker, maar je doet Peru echt tekort als je niet van zijn eigen keuken geproefd hebt. Peruaans eten is echt goddelijk en als je in het land bent moet je echt een paar gerechten geproefd hebben. Dit is de top 8 typisch Peruaans eten en drinken.

 

Ceviche

Wie kent het niet? Ceviche is een rauwe visschotel. Er kunnen verschillende soorten (wit)vissen gebruikt worden voor ceviche. De vis wordt gemarineerd in citroen of limoen en krijgt daardoor een heel zure, typische smaak. Rode uien en pepers (geef zelf even aan hoe pittig je je ceviche wil) maken het af. Door de zure smaak wordt ceviche vaak geserveerd met zoete aardappel als tegenhanger van het zure. Beetje avocado en wat sla erbij en smullen maar. Het staat vaak in verschillende varianten op de kaart, soms ook met garnalen en ander seafood. Echt goddelijk!

Peruaans eten: ceviche

 

Pisco (sour)

Hét Peruaanse drankje: pisco! De drank wordt gemaakt uit druiven en is daardoor een soort wijn, maar ook weer niet helemaal. Peru heeft een provincie en een stad met dezelfde naam en hier komt de drank oorspronkelijk vandaan. En hoewel pisco een drank op zich is, wordt het ook vaak gemixt en als cocktail gedronken: pisco sour. De pisco wordt dan vermengd met eiwit, rietsuiker, ijsblokjes en veel limoen- of citroensap en je kan er behoorlijk teut van worden.

Wist je dat pisco ook in Chili bestaat? En dat Peru en Chili al heel lang met elkaar strijden om de naam Pisco? Ze produceren het nu allebei, hoewel de drankjes niet hetzelfde zijn. In Chili is ook een plaats die Pisco heet en daardoor is niet duidelijk waar het officieel vandaan komt. Feit blijft dat Pisco en Pisco sour enorm populair zijn in Peru en dat je het echt niet mag overslaan als je er een avondje gaat stappen.

 

Cocabladeren en cocathee

Je kan het je misschien helemaal niet voorstellen, maar in Peru groeien cocabladeren gewoon in het wild. Van deze bladeren wordt inderdaad cocaïne gemaakt, maar er wordt ook thee van gedronken. De bladeren zijn echt geen drugs, maar hebben wel een medicinale werking. Zo helpen ze tegen hoogteziekte en wordt er thee van gemaakt. In Peru groeien ze in het wild en zijn ze gewoon te koop, maar het is bijvoorbeeld niet toegestaan om ze mee te nemen naar een ander land. Tijdens mijn reis door Peru heb ik heul veul cocathee gedronken. Best lekker en je wordt er echt niet high van.

Peruaans eten: cocabladeren

 

Inca kola

Het állersmerigste drankje dat in Peru wordt gedronken: Inca kola. Het is een veel te zoete frisdrank dat smaakt naar kauwgomballen van vroeger, maar Peruanen zijn er dol op. De drank bestaat al sinds 1935 en is echt niet weg te denken. Koop gewoon een keer een flesje om te proeven, want het hoort echt zó bij Peru, maar ik garandeer niet dat je het lekker zult vinden. Of misschien ook wel. Smaken verschillen immers.

 

Lomo saltado

Rundvlees aan reepjes geserveerd met groenten, rijst en een aardappelgerecht, dat is lomo saltado. En dan uiteraard gebakken zoals jij het wil. Het is niet echt van deze tijd om vlees te eten, maar als je in Peru bent en je gaat uit eten mag je een lomo saltado echt niet overslaan. Ik at hem geregeld en niet overal even goed, maar over het algemeen vind ik de lomo saltado een van de lekkerste hoofdgerechten uit de Peruaanse keuken.

Peruaans eten: lomo saltado

 

Fushion

Iets minder voor de hand liggend is misschien wel de fushionkeuken. Bij fushion denk ik namelijk meteen aan Aziatisch eten, maar in werkelijkheid betekent de fushionkeuken een mengeling van verschillende smaken en stijlen. Als je het zo bekijkt is het logisch dat fushion zo populair is in Peru, gezien de diverse geschiedenis van het land. Migranten namen hun eigen gerechten mee naar Peru in vooral de zestiende eeuw en zo zijn er veel fushiongerechten ontstaan. Het ontbreekt in ieder geval op geen enkele menukaart.

 

Avocado

Oké klopt. De avocado wordt wereldwijd veel gegeten, maar ik heb nog nooit zoveel avocado gegeten als tijdens mijn reis door Peru. Ze groeien er gewoon in het wild en als je een jungletocht gaat maken, kom je de avocadobomen/-planten echt overal tegen. Plukken mag, maar ik zou ze niet zomaar eten. Tijdens mijn jungletour naar Machu Picchu hadden we elke dag avocado als lunch en we hadden nooit genoeg omdat het zó lekker is. Het wordt wereldwijd gegeten, maar omdat ik er in Peru zoveel van heb gehad, hoort het gewoon thuis in het rijtje typisch Peruaans eten.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de Machu Picchu Inca Jungle Trek.

Peruaans eten: avocado

 

Quinoa

In geen enkel ander land heb ik zoveel quinoaplantages en -velden gezien als in Peru. Lange, uitgestrekte velden vól met quinoaplanten. Ik had ze nooit herkend als de tourguides tijdens de verschillende tours die ik maakte ze niet had opgemerkt. Quinoa is súpergezond, wordt gezien als superfood en wordt in Peru heel veel gegeten, maar ook veel geëxporteerd naar onder andere Europa. Je raadt het al: ik at nergens zo veel en zo vaak quinoa als in Peru.

 

Peruaans eten en drinken

Loopt het water je al in de mond? Bij mij wel. Man, wat is de Peruaanse keuken een fijne en wat ik heb er lekker gegeten tijdens mijn rondreis door Peru. Ben je verrast door deze lijst? Of ontbreken er volgens jou dingen? Laat het weten in een reactie hieronder of neem contact met me op.

 

Meer Peru?

Hier vind je al mijn blogs over Peru.

Meer Zuid-Amerika?

Hier vindt je al mijn blogs over Zuid-Amerika.

2 Reacties

 1. Beantwoorden

  Sandra

  15 april 2019

  hmm, lekker.

  • Beantwoorden

   Kim Annemarie

   15 april 2019

   Heel! Ben je van plan om naar Peru te gaan, Sandra?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS