Ik hou van Peru en niet in de laatste plaats om de superfijne keuken. Alleen voor het eten en de fijne restaurants zou je al een paar dagen in de hoofdstad Lima moeten verblijven, maar ook in de rest van het land kunnen ze er wat van. Voordat ik naar Peru ging, wist ik niet dat je er zó lekker kon eten en ook qua drankjes kun je er echt je hart ophalen. Ik ben echt een beetje verliefd geworden op de Peruaanse keuken. Dit is de top 8 typisch Peruaans eten en drinken.

Lees ook: ROUTE PERU | Rondreis door het zuiden van Peru

 

 

PERUAANS ETEN EN DRINKEN

8x gerechten uit Peru om je vingers bij af te likken

Peru heeft een heel uitgebreide keuken en vooral in Lima vind je heel veel restaurants, ook internationale. Zo kun je er Japanse sushi eten of Italiaanse pizza’s en die zijn dan ook nog eens allemaal superlekker, maar je doet Peru echt tekort als je niet van zijn eigen keuken geproefd hebt. Peruaans eten is echt goddelijk en als je in het land bent moet je echt een paar gerechten geproefd hebben. Dit is de top 8 typisch Peruaans eten en drinken.

 

1. Ceviche

Wie kent het niet? Ceviche is een rauwe visschotel. Er kunnen verschillende soorten (wit)vissen gebruikt worden voor ceviche. De vis wordt gemarineerd in citroen of limoen en krijgt daardoor een heel zure, typische smaak. Rode uien en pepers (geef zelf even aan hoe pittig je je ceviche wil) maken het af. Door de zure smaak wordt ceviche vaak geserveerd met zoete aardappel als tegenhanger van het zure. Beetje avocado en wat sla erbij en smullen maar. Het staat vaak in verschillende varianten op de kaart, soms ook met garnalen en ander seafood. Echt goddelijk!ceviche

 

2. Pisco (sour)

Hét Peruaanse drankje: pisco! De drank wordt gemaakt uit druiven en is daardoor een soort wijn, maar ook weer niet helemaal. Peru heeft een provincie en een stad met dezelfde naam en hier komt de drank oorspronkelijk vandaan. En hoewel pisco een drank op zich is, wordt het ook vaak gemixt en als cocktail gedronken: pisco sour. De pisco wordt dan vermengd met eiwit, rietsuiker, ijsblokjes en veel limoen- of citroensap en je kan er behoorlijk teut van worden.

Wist je dat pisco ook in Chili bestaat? En dat Peru en Chili al heel lang met elkaar strijden om de naam Pisco? Ze produceren het nu allebei, hoewel de drankjes niet hetzelfde zijn. In Chili is ook een plaats die Pisco heet en daardoor is niet duidelijk waar het officieel vandaan komt. Feit blijft dat Pisco en Pisco sour enorm populair zijn in Peru en dat je het echt niet mag overslaan als je er een avondje gaat stappen.

→ Voor de liefhebbers: hier vind je het recept voor Pisco Sour

pisco sour

 

3. Peruaanse wijn

In de Peruaanse woestijn groeien ze gewoon: druivenplanten. In de buurt van de plaats Ica ging ik op wijntour naar een bodega en kreeg ik een rondleiding van druif tot wijn. Super boeiend. Temeer omdat de wijnranken middenin de woestijn staan en dat niet echt logisch klinkt, want planten groeien immers niet zonder water. Maar in de Peruaanse woestijn halen de druivenplanten hun water uit de grond in plaats van uit de hemel en zo groeien ze er toch.

 

4. Cocabladeren (om te kauwen), cocathee (om te drinken) en koffie

Je kan het je misschien helemaal niet voorstellen, maar in Peru groeien cocabladeren gewoon in het wild. Van deze bladeren wordt inderdaad cocaïne gemaakt, maar er wordt ook thee van gedronken. De bladeren zijn echt geen drugs, maar hebben wel een medicinale werking. Zo helpen ze tegen hoogteziekte (bladeren kauwen) en wordt er thee van gemaakt. In Peru groeien ze dus in het wild en zijn ze gewoon te koop, maar het is bijvoorbeeld niet toegestaan om ze mee te nemen naar een ander land. Tijdens mijn reis door Peru (en ook in Bolivia) heb ik heul veul cocathee gedronken. Best lekker en je wordt er echt niet high van.coca veld

 

5. Inca kola

Het állersmerigste drankje dat in Peru wordt gedronken: Inca kola. Het is een veel te zoete frisdrank dat smaakt naar kauwgomballen van vroeger, maar Peruanen zijn er dol op. De drank bestaat al sinds 1935 en is echt niet weg te denken. Koop gewoon een keer een flesje om te proeven, want het hoort echt zó bij Peru, maar ik garandeer niet dat je het lekker zult vinden. Of misschien ook wel. Smaken verschillen immers.

 

6. Lomo saltado

Rundvlees aan reepjes geserveerd met groenten, rijst en een aardappelgerecht, dat is lomo saltado. En dan uiteraard gebakken zoals jij het wil. Het is niet echt van deze tijd om vlees te eten, maar als je in Peru bent en je gaat uit eten mag je een lomo saltado echt niet overslaan. Ik at hem geregeld en niet overal even goed, maar over het algemeen vind ik de lomo saltado een van de lekkerste hoofdgerechten uit de Peruaanse keuken.

 

7. Avocado’s, bananen, ananassen en ander wild fruit

Avocado’s en fruit is misschien niet typisch Peru, want overal ter wereld worden ze immers gegeten, maar in Peru groeit er van alles in het wild en als je een jungletocht maakt, dan kom je echt van álles tegen en dat is gewoon onwijs leuk. Tijdens de jungletour naar Machu Picchu plukten we avocado’s en sinaasappels gewoon onderweg van de bomen en kwamen we heel veel exotisch fruit tegen en daarom horen ze allemaal in het rijtje Peruaans eten. Ik hou d’r van!

 

8. Quinoa

In geen enkel ander land heb ik zoveel quinoa-plantages en -velden gezien als in Peru. Lange, uitgestrekte velden vól met quinoaplanten. Ik had ze nooit herkend als de tourguides tijdens de verschillende tours die ik maakte ze niet had opgemerkt. Quinoa is súpergezond, wordt gezien als superfood en wordt in Peru heel veel gegeten, maar ook veel geëxporteerd naar onder andere Europa. Je raadt het al: ik at nergens zo veel en zo vaak quinoa als in Peru.

 

Peruaans eten en drinken op de markt

Dan nog een laatste. Wanneer je in Peru bent, ga dan ook eens naar de markt. In Arequipa bijvoorbeeld ging ik naar de San Camilo markt en daar keek ik m’n ogen uit. Groente en fruit zijn niet zo heel verrassend, ook al vind je er ander fruit dan ‘bij ons’, maar vooral de slachterijen op de markten en de manier waarop de net overleden dieren te koop aangeboden worden zijn niet bepaald fraai, maar daardoor juist zo boeiend. Knijp je neus dicht, want op sommige plekken is de stank niet te harden. Veel shopplezier!

 

Meer Peru? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER PERU

Share via
Copy link
Powered by Social Snap