Vijf redenen waarom Arequipa de mooiste stad van Peru is

Arequipa

Arequipa wordt ook wel de witte stad genoemd en dat komt omdat de meeste gebouwen in de stad een witte uitstraling hebben. Zij zijn namelijk gemaakt van materiaal uit de Misti-vulkaan die vlak achter stad ligt en dat maakt deze tweede stad van Peru extra bijzonder.

Zie je het voor je? Een stad met druk verkeer. En dan opeens het centrale plein met een prachtige witte kathedraal die als een schoolmeester de mensen op het plein in de gaten houdt. En dan áchter die kathedraal een grote berg en niet zomaar een berg. Nee, een vulkaan. Een vulkaan die op zijn beurt ervoor heeft gezorgd dat de gebouwen rondom het plein eruitzien zoals ze dat doen. Arequipa wordt niet voor niets de witte stad genoemd en dat komt omdat de gebouwen gemaakt zijn van materiaal uit de Misti-vulkaan. Te bijzonder gewoon.

 

Arequipa

Arequipa is de tweede grootste stad van Peru en heeft tussen de 800 en 900 duizend inwoners. Dat is ongeveer net zoveel als Amsterdam en dus is Arequipa echt wel een stad te noemen. Ik bezocht de stad in oktober 2018 tijdens mijn wereldreis. De eerste dagen in de stad was ik ziek, daarna ging op tour richting de beroemde Colca Canyon op 160 kilometer van de stad en toen ik terug kwam in Arequipa viel me pas op hoe prachtig de stad is. Vergeet Lima en vergeet Cuzco, Arequipa is het juweeltje van Peru!

Waarom ik Arequipa zo mooi vind? De stad heeft zo ongeveer alles. In het centrum is het druk, maar niet te. Het is er veilig, de mensen zijn supervriendelijk en er zijn allerlei hippe tentjes, maar dat is nog niet eens waar het om gaat. De uitstraling van de stad met zijn witte gevels is echt prachtig. Staand op het centrale plein, uitkijkend op de kathedraal met daarachter de Misti-vulkaan; dat is echt priceless en waarom ik zo van Arequipa ben gaan houden. Als je in Peru bent, mag je de stad absoluut niet overslaan en dit zijn vijf te gekke bezienswaardigheden.

 

Plaza de Armas

Elke stad in Peru heeft een Plaza de Armas en het betekent zoiets als Plein van de Wapenen. Arma betekent ook leger, dus het heeft sowieso iets met defensie te maken. Arequipa heeft voor de volledigheid ook een Plaza de Armas en dat is tevens het centrale plein van de stad. Er liggen winkels, touroperators en horecatentjes om het plein dat altijd druk bezocht is. De bankjes op het vrij groene plein zijn praktisch altijd bezet door meest locals en aan het hoofd van het plein staat de grote witte kathedraal de wacht te houden.

Arequipa Plaza de ArmasArequipa Plaza de Armas

 

Kathedraal

Toegegeven. Ik ben allesbehalve religieus, maar ik hou wel van kerken en vooral van kathedralen. Dat heeft helemaal niets met welk geloof dan ook te maken, maar alles met de manier waarop ze gebouwd zijn en hoe ze eruit zien. Van binnen zijn ze vaak nog mooier dan van buiten en daar heerst vaak zo’n serene rust dat het een perfecte plek is om bij te komen van een warme, lange stadswandeling. De kathedraal van Arequipa heb ik niet van binnen gezien, maar alleen de buitenkant is al enorm de moeite. De kathedraal is wit en dat komt omdat hij gemaakt is van materiaal van de achterliggende Misti-vulkaan. Echt een beauty!

Arequipa kathedraal

 

Misti-vulkaan

Echte avonturiers durven het aan om de vulkaan te beklimmen, maar om van de Misti te genieten hoef je hem niet per se te beklimmen. Hij is niet te missen en als je op het Plaza de Armas staat steekt hij fier boven de witte kathedraal uit. Het is een bijzonder gezicht en wat mij betreft iets dat Arequipa enorm typeert. Er zijn trouwens nog veel meer vulkanen in de omgeving en vele zijn te bezoeken en te beklimmen. Een paar uurtjes buiten de stad ligt het hoogste punt van Peru (5000 meter) en daar vind je een mirador (een uitzichtpunt) om de vulkanen in de omgeving te kunnen bekijken.

 

Mercado San Camilo

Terug naar de stad. Want een stad zou geen stad zijn zonder een markt. Arequipa heeft een overdekte, vaste markt net buiten het centrum. Verwacht er geen nette kraampjes of fijne geurtjes; als je door de Mercado San Camilo struint, realiseer je je opeens weer dat je ergens aan de andere kant van de wereld bent. Het stikt er van het fruit, van kledingkraampjes en andere huishoudelijke spullen, maar er worden ook hele, dooie kippen verkocht en je moet niet gek opkijken als er vlees in de zon ligt te rotten of dat delen van dode dieren gesneden en gemalen worden waar je bij staat. Desalniettemin mag je hem niet overslaan, deze markt. Je kijkt je ogen uit.

Arequipa Mercado San Camilo

 

Santa Catalina Klooster

En dan bewaar ik het hoogtepunt voor het laatst. Vlak achter het Plaza de Armas en de kathedraal ligt een eeuwenoud klooster: monasterio Santa Catalina. Het is een dorp an sich, middenin de stad en ook al verwachtte ik er niet al te veel van, ik vond het enorm indrukwekkend. Er zijn straatjes om doorheen te lopen met telkens weer een afslagje waarachter je een verrassing vindt. Er zijn twee pleintjes omgeven door bogen en er zijn tuinen om uit te rusten. De gebouwen zijn nog helemaal intact en ingericht zoals de nonnen er in de zestiende eeuw leefden, waardoor je niet alleen in een klooster bent, maar ook in een museum. Entree kost omgerekend 10 euro en dat is een bezoek aan dit klooster dubbel en dwars waard.

Arequipa Santa CatalinaArequipa Santa Catalina

 

Tips Arequipa:

  • Ik verbleef in het allemachtig prachtige Boutique Hotel La Plazuela, wat ik iedereen kan aanraden;
  • Een leuk tentje om te ontbijten/lunchen: Ticani, aan het Plaza de Armas, waar ze de lekkerste pannenkoekjes, verse sapjes en vers fruit hebben;
  • Een leuk koffiententje: Kafi Wasi Coffee House, waar de koffie ambachtelijk wordt bereid;
  • Zin in pasta? Ga dan naar Pasta Canteen, waar je zelf je eigen pasta kunt samenstellen.

 

Weetjes over Arequipa:

  • Ik was in Arequipa tijdens mijn wereldreis in 2018. Meer over mijn wereldreis? Hier vind je alles;
  • Arequipa is de tweede stad qua inwoneraantal van Peru. Hoofdstad Lima is de grootste;
  • Arequipa ligt op een hoogte van 2300 meter boven zeeniveau. Het kan dus zijn dat je even tijd nodig hebt om aan de hoogte te wennen als je naar Arequipa gaat;
  • Arequipa is niet alleen omgeven door vulkanen die kunnen uitbarsten, er komen ook aardbevingen voor. De laatste was is in 2001. De stad bestaat daarom alleen uit laagbouw.

Meer Peru? Hier vind je al mijn artikelen over dit inheemse Zuid-Amerikaanse land.

 

Ben jij ooit in Arequipa geweest? Vind jij het ook de mooiste stad van Peru? Heb je misschien aanvullingen of opmerkingen? Laat het weten in een reactie of neem contact met me op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS