Wist je dat Peru een woestijn heeft? En dat je daar kunt sandboarden? En dat dat te gek is om te doen en je dat dus echt moet doen tijdens je reis door Peru? Toen ik mijn reis voor Peru aan het voorbereiden en uitstippelen was, dacht ik natuurlijk vooral aan Machu Picchu, Lima en Arequipa en aandacht voor de woestijn had ik eigenlijk helemaal niet. Totdat ik eenmaal daadwerkelijk in Peru wás en me nog ietsje verder ging verdiepen en ik concludeerde dat ik de woestijn echt niet mocht overslaan. En dus ging ik na twee dagen Lima in 4,5 uur met de bus naar de woestijn van Huacachina.

 

SANDBOARDEN HUACACHINA PERU

SANDBOARDEN IN DE WOESTIJN VAN PERU

 

Twee dagen in Huacachina zijn méér dan voldoende en dé highlight op deze plek is natuurlijk de woestijn zelf. Vanuit het dorpje loop je langs de lagune zo de duinen in en voor je het weet sta je bovenop een oneindige zandheuvel en zie je om heen niets dan zand, zand en zand en in de verte de oase van Huacachina. Er worden vele tours aangeboden en de állerleukste tour is op safari in een open buggy met als afsluiter: sandboarden!

 

Sandboarden in Huacachina

Want sandboarden is echt superleuk! Rond een uur of vier ga je eerst met speciale buggy’s de woestijn in om vervolgens op verschillende plekken te sandboarden en af te sluiten met een hemelse zonsondergang. De buggytour an sich is echt al spectaculair. Het is alsof je in een levensechte achtbaan zit en tijdens de rit overkomt je vaak het gevoel dat je het nooit gaat overleven en toch gebeurt dat wel gewoon. Het is eng en geeft je een adrenalinekick en daarom is het juist zo enorm gaaf. Vooral ook omdat je in een échte woestijn bent, die daardoor best onvoorspelbaar kan zijn.

Na een minuut of twintig crossen door het mulle zand mag je eindelijk zelf in actie komen en begint het echte werk: sandboarden. Misschien ben je een ervaren snowboarder en denk je dat varkentje wel even te wassen, een heuvel van zand is iets anders dan een heuvel van sneeuw. Er zijn dan ook weinig mensen die staand sandboarden; de meesten zoeven liggend op het board van de heuvel af. En hoe saai dat misschien ook mag klinken, dat is het niet! Echt niet! Sterker nog, het is best eng, omdat je zó vlak met je hoofd over het zand raast.

De chauffeur van de buggy helpt je met alles. Hij legt je uit hoe je op de plank moet gaan liggen, waar je je vasthoudt en hoe je je benen en voeten moet houden. Zo kan er eigenlijk weinig misgaan en tijdens het naar beneden razen merk je vanzelf of je snelheid moet minderen of niet. Je hebt geen stuur, dus het is soms best een beetje improviseren. In totaal ga je drie tot vier heuvels af en de ene is net weer hoger en steiler dan de andere, waardoor je alleen maar meer en vaker wilt.

 

Meer over Huacachina

Huacachina is niet de eerste naam in je opkomt als je het over een woestijn of over Peru hebt. Huacachina is een oase of lagune in de enorme Atacama-woestijn die juist vooral in Chili ligt. Maar woestijnen doen niet aan landsgrenzen (de bedenksels van de mens zijn maar rare dingen) en dus zijn een aantal omgevende landen verrijkt met uitlopers van de woestijn. Waar Huacachina vroeger vooral een plek was voor de rijken, is de oase nu vooral een toeristische trekpleister. Om de lagune, tussen de duinen van de woestijn is een gelijknamig dorpje gebouwd, dat voornamelijk bestaat uit hotels, touroperators en winkeltjes en verder is er niets.

Hoe kom je er?

Vanuit Lima of elke andere Peruaanse stad rijden er bussen naar Ica, de grootste stad in de omgeving van Huacachina en slechts tien minuten rijden van de oase. Vanuit Ica pak je een taxi naar Huacachina. Twee busmaatschappijen die ik highly can recommend: Cruz del Sur en Peru Hop.

Kosten sandboarden

Een namiddagje sandboarden kost ongeveer 60 Sol = tussen de 15 en 20 euro.

Waar overnachten in Ica slash Huacachina?

Ik sliep in Carola Lodge, tussen de woestijnduinen. → Boek hier je kamer via Booking.com

Slaap je liever in de naastgelegen stad Ica? → Boek hier je kamer via Booking.com

 

Wat trek je aan tijdens de tour?

Lange broek, liefst een legging of andere comfortabele broek en dichte schoenen. Hoewel het in Huacachina zelf niet heel heet is, is het zand van de woestijn dat wel, dus om de woestijn in te gaan en te sandboarden móét je dichte schoenen aan hebben.

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Peru? Lees ook:


ALLES OVER PERU

Share via
Copy link
Powered by Social Snap