DOEN! Sandboarden in de woestijn van Huacachina in Peru

Huacachina Peru

Huacachina. Huaca-wat? Huacachina! Een oase in de woestijn op maar een paar uurtjes rijden van de hoofdstad van Peru. Een ongerepte zandvlakte met als hoogtepunt de lagune Huacachina, waar je kunt sandboarden. Een moetje als je in Peru bent! Lees mee over sandboarden in Huacachina!

Wist je dat Peru een woestijn heeft? En dat je daar kunt sandboarden? En dat dat te gek is om te doen en je dat dus zeker niet mag overslaan tijdens je reis door Peru? Toen ik mijn reis voor Peru aan het voorbereiden en uitstippelen was, dacht ik natuurlijk vooral aan Machu Picchu, Lima en Arequipa en aandacht voor de woestijn had ik eigenlijk helemaal niet. Totdat ik eenmaal daadwerkelijk in Peru wás en me nog ietsje verder ging verdiepen en ik concludeerde dat ik de woestijn echt niet mocht overslaan. En dus ging ik na twee dagen Lima in 4,5 uur met de bus naar de woestijn van Huacachina.

 

Huacachina

Toegegeven, Huacachina is niet de eerste naam in je opkomt als je het over een woestijn hebt. Huacachina is een oase of lagune in de enorme Atacama-woestijn die juist vooral bekend is in Chili. Maar woestijnen kennen geen landsgrenzen en dus zijn een aantal omgevende landen verrijkt met uitlopers van de woestijn. Waar Huacachina vroeger vooral een plek was voor de rijken, is de oase nu vooral een toeristische trekpleister. Om de lagune, tussen de duinen van de woestijn is een dorpje gebouwd, dat voornamelijk bestaat uit hotels, touroperators en winkeltjes en verder is er niets.

Twee dagen in Huacachina zijn méér dan voldoende en dé highlight op deze plek is natuurlijk de woestijn zelf. Vanuit het dorpje loop je langs de lagune zo de duinen in en voor je het weet sta je bovenop een oneindige zandheuvel en zie je om heen niets dan zand, zand en zand en in de verte de oase van Huacachina. Er worden vele tours aangeboden en de állerleukste tour is op safari in een open buggy met als afsluiter: sandboarden!

 

Sandboarden in Huacachina

Sandboarden in Huacachina is onderdeel van een tour die je bij een van de vele touroperators kunt boeken. Rond een uur of vier ga je eerst met speciale buggy’s de woestijn in om vervolgens op verschillende plekken te sandboarden en af te sluiten met een hemelse zonsondergang. De buggytour an sich is echt al spectaculair. Het is alsof je in een levensechte achtbaan zit en tijdens de rit overkomt je vaak het gevoel dat de actie van de chauffeur nooit van je leven goed kan gaan en toch gaat het dat wel. Het is eng en geeft je een adrenalinekick en daarom is het juist zo enorm gaaf. Juist ook omdat je in een échte woestijn bent, die daardoor best onvoorspelbaar kan zijn.

Na een minuut of twintig crossen door het hete, mulle zand mag je eindelijk zelf in actie komen en begint het echte werk: sandboarden. Misschien ben je een ervaren snowboarder en denk je wel even van een heuvel af te kunnen glijden, een heuvel van zand is iets anders dan een heuvel van sneeuw. Er zijn dan ook weinig mensen die staand sandboarden; de meesten zoeven liggend op het board van de heuvel af. En hoe saai dat misschien ook mag klinken, dat is het niet! Echt niet! Sterker nog, het is best eng, omdat je zó vlak met je hoofd over het zand raast.

De chauffeur van de buggy helpt je met alles. Hij legt je uit hoe je op de plank moet gaan liggen, waar je je vasthoudt en hoe je je benen en voeten moet houden. Zo kan er eigenlijk weinig misgaan en tijdens het naar beneden razen merk je vanzelf of je snelheid moet minderen of niet. Je hebt geen stuur, dus het is soms best een beetje improviseren. In totaal ga je drie tot vier heuvels af en de ene is net weer hoger en steiler dan de andere, waardoor je alleen maar meer en vaker wilt.

Huacachina PeruHuacachina PeruHuacachina PeruHuacachina PeruHuacachina PeruSandboarden in Huacachina PeruSandboarden in Huacachina PeruHuacachina Peru

 

Praktische info Huacachina

Hoe kom je er?

Vanuit Lima rijden er af en aan tourbussen naar Ica, de grootste stad in de omgeving van Huacachina en slechts tien minuten rijden van de oase. Vanuit Ica pak je een taxi naar Huacachina

Welke touroperator?

Zowel de busrit van Lima naar Ica als de woestijntour zelf, boekte ik bij Cruz del Sur. In Huacachina zit een kantoortje van Cruz del Sur, maar ook online kun je van alles boeken.

Waar overnachten?

Ik sliep in Carola Lodge, vlák langs de oase van Huacachina, midden tussen de woestijnduinen. Súper!

Wat trek je aan tijdens de tour?

Lange broek, liefst een legging of andere comfortabele broek en dichte schoenen. Hoewel het in Huacachina zelf niet heel heet is, is het zand van de woestijn dat wel, dus om de woestijn in te gaan en te sandboarden móét je dichte schoenen aan hebben.

 

Kortom: De buggytour en sandboarden zijn echt een te leuke ervaring en je hoeft er niet eens een doorgewinterde avonturier voor te zijn. Sandboarden in Huacachina is echt heel gaaf en mag je zeker niet overslaan tijdens je rondreis door Peru! Ben jij weleens in Peru geweest? Of ben je van plan te gaan? Heb je vragen of opmerkingen over deze tour in Huacachina? Laat het weten in een reactie of neem contact met me op.

 

Meer Zuid Amerika? Hier vind je al mijn blogs over dit heerlijke continent.

Sunset Huacachina Peru

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS