Bijzondere ervaring: vliegen over de Nazca lijnen in Peru

Nazca lijnen

Eén van de grootste mysteries van Peru en misschien wel de hele wereld: de Nazcalijnen. Dat ze zijn gemaakt door indianen is een zekerheid, maar het blijft gissen naar de betekenis van de lijnen en beeltenissen. Ook weet niemand exact wanneer ze gemaakt zijn. Tegenwoordig kun je eroverheen vliegen in een ieniemienie vliegtuigje en dat is echt een must als je in Peru bent. Ik deed het!

Om te beginnen: als je enigszins vliegangst hebt, dan hoef je niet verder te lezen. De vlucht over de Nazcalijnen gaat in een ieniemienie vliegtuigje voor tien personen met een propellertje aan de voorkant, dus je moet wel stalen zenuwen hebben om in zo’n ding te stappen. Ben je hiervan voorzien, dan is het een must om tijdens je reis door Peru naar de Nazca lijnen te gaan en ze vanuit het vliegtuig te bewonderen. Een van de grootste aardse mysteries krijg je met eigen ogen te zien, weliswaar door een vliegtuigraampje. Lees hier over mijn ervaring.

 

Nazca lijnen

De Nazca lijnen zijn vermoedelijk zo’n 200 jaar voor en 900 jaar na Christus gemaakt door indianen die in dat tijdperk rondom het huidige Nazca leefden. De pampa van Peru in de buurt van het plaatsje Nazca is een van de droogste gebieden ter wereld. Het klimaat is er zeer constant: warm, gortdroog en dus weinig neerslag, waardoor de lijnen al duizenden jaren bewaard zijn gebleven. Alleen dát is al bewonderenswaardig, want hoeveel inheemse restanten zijn er door regenval en andere weersomstandigheden op onze aarde wel niet verloren gegaan? En nog beter: hoeveel zal er van ónze samenleving over duizend jaar nog te vinden zijn? Food for thought, niewaar?

De Nazca lijnen zijn niet alleen lijnen; het zijn ook geometrische figuren, zoals voorstellingen van dieren (een kolibri, een aap, een kikker, een orka en een walvis bijvoorbeeld). De lijnen zijn tot 275 meter lang, een lengte die je vanuit de lucht echt niet terugziet en de diepte is nergens meer dan maar 30 centimeter. Dertig centimeter! Dat is een liniaallengte aan diepte en toch zijn de tekenen en lijnen zo goed zichtbaar vanuit de lucht. Bizar!

Waarom de Nazca lijnen en tekenen gemaakt zijn is nooit achterhaald. Wel denken wetenschappers dat de indianen de tekenen maakten om te communiceren met de goden waarin ze geloofden. In ieder geval zijn ze gemaakt voor iets waarvan ze geloofden dat het van boven op hen neer keek. En door de grootte van de lijnen en vormen, had men toen al het benul van omvang en afstand. Misschien maakten ze ze om aardbevingen tegen te gaan of om zich tegen ander natuurgeweld te behoeden. Waar wetenschappers het in ieder geval over eens zijn is dat de lijnen niet ‘zomaar’ gemaakt zijn; het moet een beste klus zijn geweest om ze te maken en door de leefomstandigheden in hitte en droogte kan het niet zo zijn dat ze uit hobby of verveling zijn gemaakt. Wat dan wel? Dat blijft het grootste mysterie van Peru en misschien wel van onze hele wereld.

Bron: Wikipedia.

 

Vlucht over de Nazca lijnen

Terwijl de mensen van toen dachten dat alleen de goden hun tekenen en tekeningen konden zien, zijn ze nu ook voor de mens zelf te zien. Raar idee: de indianen hebben hun eigen creaties waarschijnlijk nooit zelf kunnen zien, tenzij ze toen al in staat waren om te vliegen. Maar wij kunnen dat anno nu dus wel, omdat we vliegtuigen hebben uitgevonden en dankzij dezelfde vliegtuigen zijn de Nazca lijnen überhaupt ooit ontdekt door de moderne mens. Ook dat moet raar zijn geweest: vliegen over een gortdroog gebied en dan opeens allerlei lijnen en tekeningen in het landschap ontdekken.

Het is bizar hoe goed de Nazca lijnen en tekeningen te zien zijn en bewaard zijn gebleven. Sommige zijn dus al zo’n 2000 jaar oud en je kunt je gewoon niet voorstellen hoe er toen in het gebied, of waar dan ook, geleefd werd. Ik kan me er enorm over verbazen en er minutenlang bij stil staan en het doet je weer eens beseffen hoe klein wij als mens zijn en hoe kort wij leven. Het ene teken is beter te zien dan het andere en ook is de ene tekening ‘mooier’ dan de andere. Die orka is echt een mislukking, maar de kolibrie vind ik dan weer een knap staaltje werk. En zo recht ook.

Maar misschien weten wij wel veel minder dan wij denken en hadden de mensen in die tijd al allerlei gereedschappen om te graven en te tekenen. Hadden ze al allerlei wiskundige formules bedacht om met hun eigen bedachte goden te communiceren en zijn wij de domsten in dit verhaal omdat we het mysterie niet kunnen ontrafelen. Nou ja, dom… onwetend zijn we in ieder geval, want hoe je het ook went of keert, we weten er geen moer van. En dat is maar goed ook. Want zo blijft het mysterie van de Nazca lijnen oneindig bestaan.

Nazca lijnen - kolibrie

De kolibrie

Nazca lijnen - de aap

De aap

Nazca lijnen - de handen

De hagedis, de boom en de handen

Nazca lijnen - de astronaut

De ‘astronaut’

Nazca lijnen

Alleen het landschap is al de moeite waard

Nazca lijnen

De weg Panamericana Sur loopt dwars door de Nazca omgeving

Nazca lijnen - de cockpit

De cockpit van het vliegtuigje

Nazca lijnen - het vliegtuigje

Het vliegtuigje

 

Weetjes over de vlucht over de Nazca lijnen:

  • Er zijn verschillende maatschappijen die over de Nazca lijnen vliegen. Zorg ervoor dat je goed informeert welke maatschappij goed en betrouwbaar is;
  • De vlucht duurt ongeveer 30 minuten;
  • De lijnen en tekenen zijn echt wel goed te zien vanuit het vliegtuig, maar foto’s maken kan een uitdaging zijn;
  • De vlucht kan nogal turbulent zijn, reken er dus op dat je ziek kunt worden;
  • Op het vliegveldje moet je vaak wachten, ga er vanuit dat je vlucht niet exact op tijd vertrekt;
  • Je mag geen bagage meenemen aan boord, die moet je bij de maatschappij achterlaten;
  • Het is verplicht je paspoort mee te nemen aan boord;
  • Aan boord krijg je een koptelefoon op, waarmee je de instructies van de copiloot kunt opvolgen;
  • Op het vliegveld moet je nog 30 soles (ongeveer 8 euro) airport tax betalen.

Ben jij ooit over de Nazca lijnen gevlogen? Wat vond je ervan? Of misschien heb je er op een andere manier van gehoord? Ik ben heel benieuwd! Laat het weten in een reactie of neem contact met me op.

 

Meer Peru? Hier vind je al mijn blogs over Peru.

Meer Zuid Amerika? Hier vind je alles over Zuid Amerika.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS