Als je enigszins vliegangst hebt, dan hoef je niet verder te lezen. De vlucht over de Nazca lijnen in Peru gaat in een ieniemienie vliegtuigje voor tien personen met een propellertje aan de voorkant, dus je moet wel stalen zenuwen hebben om in zo’n ding te stappen. Ben je hiervan voorzien, dan is het een must om tijdens je reis door Peru naar de Nazcalijnen te gaan en ze vanuit het vliegtuig te bewonderen. Een van de grootste aardse mysteries krijg je met eigen ogen te zien, weliswaar door een vliegtuigraampje. Lees hier over mijn ervaring.

Doen! Boek je vlucht over de Nazcalijnen!

 

 

NAZCA LIJNEN PERU

Vliegen over de Nazca lijnen in het gortdroge Peru

De Nazcalijnen zijn vermoedelijk zo’n 200 jaar voor tot 900 jaar na Christus gemaakt door mensen die in dat tijdperk rondom het huidige Nazca leefden. De pampa van Peru in de buurt van het plaatsje Nazca is een van de droogste gebieden ter wereld. Het klimaat is er zeer constant: warm, gortdroog en dus weinig neerslag, waardoor de lijnen al duizenden jaren bewaard zijn gebleven. Alleen dát is al bewonderenswaardig, want hoeveel inheemse restanten zijn er door regenval en andere weersomstandigheden op onze aarde wel niet verloren gegaan? En nog beter: hoeveel zal er van ónze samenleving over duizend jaar nog te vinden zijn? Food for thought, niewaar?

De Nazca lijnen zijn niet niet alleen maar lijnen; er zijn ook geometrische figuren (geogliefen), zoals voorstellingen van dieren (een kolibri, een aap, een kikker, een orka en een walvis). De lijnen zijn tot 275 meter lang, een lengte die je vanuit de lucht echt niet terugziet en de diepte is nergens meer dan maar 30 centimeter. Dertig centimeter! Dat is een liniaallengte aan diepte en toch zijn de tekenen en lijnen zo goed zichtbaar vanuit de lucht. Bizar!

Waarom de Nazca lijnen en tekenen gemaakt zijn is nooit achterhaald. Wel denken wetenschappers dat ze zijn gemaakt om te communiceren met de goden waarin ze geloofden. In ieder geval zijn ze gemaakt voor iets waarvan ze geloofden dat het van boven op hen neer keek. En door de grootte van de lijnen en vormen, had men toen al het besef van omvang en afstand. Misschien maakten ze ze om aardbevingen tegen te gaan of om zich tegen ander natuurgeweld te behoeden. Waar wetenschappers het in ieder geval over eens zijn is dat de lijnen niet ‘zomaar’ gemaakt zijn; het moet een beste klus zijn geweest en door de leefomstandigheden in hitte en droogte zijn ze waarschijnlijk niet uit hobby of verveling gemaakt. Wat dan wel? Dat blijft het grootste mysterie van Peru en misschien wel van de wereld.

Bron: Wikipedia

 

Vliegen over de Nazca lijnen

Terwijl de mensen toen dachten dat alleen de goden hun tekenen en tekeningen konden zien, zijn ze nu ook voor de mens zelf te zien. Raar idee: de makers hebben hun eigen creaties waarschijnlijk nooit zelf kunnen zien, tenzij ze toen al in staat waren om te vliegen. Maar wij kunnen dat anno nu dus wel, omdat we vliegtuigen hebben uitgevonden en dankzij dezelfde vliegtuigen zijn de Nazcalijnen überhaupt ooit ontdekt door de moderne mens. Ook dat moet raar zijn geweest: dat je vliegt over een gortdroog gebied en dan opeens allerlei lijnen en tekeningen in het landschap ontdekt.

Het is bizar hoe goed de Nazca lijnen en tekeningen te zien zijn en bewaard zijn gebleven. Sommige zijn dus al zo’n 2000 jaar oud en je kunt je gewoon niet voorstellen hoe er toen in het gebied, of waar dan ook, geleefd werd. Ik kan me er enorm over verbazen en er minutenlang bij stil staan en het doet je weer eens beseffen hoe nietig we zijn en hoe kort het leven is. Het ene teken is beter te zien dan het andere en ook is de ene tekening ‘mooier’ dan de andere. Die orka is echt een mislukking, maar de kolibrie vind ik dan weer een knap staaltje werk. En zo recht ook.

Maar misschien weten wij wel veel minder dan wij denken en hadden de mensen in die tijd al allerlei gereedschappen om te graven en te tekenen. Hadden ze al allerlei wiskundige formules bedacht om met hun goden te communiceren en zijn wij juist onwetender dan zij omdat we het mysterie niet kunnen ontrafelen. Onwetend zijn we in ieder geval, want hoe je het ook went of keert, we weten gewoon niet meer dan dat ze bestaan en indrukwekkend zijn. De rest is een groot vraagteken. En dat is maar goed ook. Want zo blijft het mysterie van de Nazca lijnen oneindig bestaan.

 

Meer over de Nazca lijnen:

 • Vliegen over de Nazca lijnen kost ongeveer 90 euro;
 • Er zijn verschillende maatschappijen die over de Nazca lijnen vliegen. Zorg ervoor dat je goed informeert welke maatschappij goed en betrouwbaar is;
 • Boek je ticket rechtstreeks via Get your Guide en wees verzekerd van een betrouwbare maatschappij;
 • De vlucht duurt ongeveer 30 minuten;
 • De lijnen en tekenen zijn echt wel goed te zien vanuit het vliegtuig, maar foto’s maken kan een uitdaging zijn;
 • De vlucht kan nogal turbulent zijn, reken er dus op dat je ziek kunt worden;
 • Op het vliegveldje moet je vaak wachten, ga er vanuit dat je vlucht niet exact op tijd vertrekt;
 • Je mag geen bagage meenemen aan boord, die moet je bij de maatschappij achterlaten;
 • Het is verplicht je paspoort mee te nemen aan boord;
 • Aan boord krijg je een koptelefoon op, waarmee je de instructies van de copiloot kunt opvolgen;
 • Op het vliegveld moet je nog 30 soles (ongeveer 8 euro) airport tax betalen.

 

Nazca

De Nazca lijnen liggen bij het stadje Nazca in het zuiden van Peru tussen Lima en Arequipa. Nazca zelf is niet heel boeiend, hoewel ik juist daar op een pleintje een heel leuk gesprek had met een oud mannetje uit Nazca, die álles van mij en mijn land (Holanda!) wilde weten en dat is wat mij betreft echt de charm of traveling. Maar an sich kun je de stad Nazca prima overslaan zonder het gevoel te hebben dat je veel mist. Je kunt de Nazca lijnen op verschillende manieren bezoeken:

 • als dagtrip uit de plaats Ica of Huacachina;
 • met de bus vanuit Lima of Arequipa;
 • als tussenstop tussen bovengenoemde plaatsen, zoals ik zelf deed. Ik kwam ‘s ochtends met de bus vanuit Ica aan bij het vliegveldje van de Nazca lijnen, vloog ‘s middags over de lijnen en ging vervolgens vanuit Nazca met een nachtbus naar Arequipa en alles met busmaatschappij Cruz del Sur.

 
→ Vind jouw complete reis naar Peru

→ Boek rechtstreeks jouw vlucht over de Nazcalijnen

→ Boek je hotelkamer in nabijgelegen Nazca

→ Vind bustickets bij Cruz del Sur

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Peru? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER PERU

Share via
Copy link
Powered by Social Snap