Het zou een lifechanging event worden en ik zou er vrienden voor de rest van mijn leven maken. Ik zou geïnspireerd raken, ik zou de hele dag door netwerken, ik zou workshops bijwonen en luisteren naar keynote speakers die echt bijzondere verhalen te vertellen hadden. Ik verwachtte van alles van de Nomad Cruise en eigenlijk ook weer niks, waardoor de cruise voor mij een blurry event was, waarvan ik nu een maand later nog steeds niet helemaal weet wat ik ervan vond.Nomad Cruise route

 

 

NOMAD CRUISE REVIEW

Mijn ervaringen tijdens Nomad Cruise 8

Toen ik voor het eerst over de Nomad Cruise hoorde werd ik meteen getriggerd en vond ik het in eerste instantie niet echt sense maken. Want zijn cruises niet bedoeld voor suffe, rijke bejaarden? En zijn digital nomads – de doelgroep van Nomad Cruise – geen hippe, moderne, jonge mensen met een excentriek leven? Die de wereld over reizen, ondertussen een (online) business opbouwen en op de hoogte zijn van alle moderne snufjes van de digitale wereld? Een cruiseschip – zonder wifi notabene – en digital nomads, is dat niet een belachelijke combi?

Je zou denken van wel, maar dat is dus in de verste verte niet het geval. Sterker nog, het is zelfs een briljant concept. Een conferentie op zee waarin bijeenkomsten, workshops en meet-ups worden gehouden, maar vooral een plek waar honderden likeminded mensen bij elkaar komen en elkaar vinden en zo ontstaan de mooiste dingen. Nomad Cruise 8 duurde maar zes dagen en die zes dagen waren compleet volgestampt met een overload aan speeches, presentaties, workshops en meet-ups over onwijs boeiende onderwerpen, terwijl we van de Canarische eilanden via Marokko naar Portugal voeren.

Presentaties over passief inkomen, over het vinden van purpose in het leven en je werk, over hoe je entrepreneur wordt en welke valkuilen je kan tegenkomen. Een talentenshow, TEDx sprekers, een salsalesje, een deep connectionsessie, meditatiesessies op het dek elke ochtend, yoga, een zwembad, jacuzzi, spa en sauna, workshops, mensen die in meer dan 100 landen zijn geweest, mensen die al van kleins af aan geen vaste verblijfplaats hebben, mensen die gaten in de markt vonden, mensen die goede doelen hebben opgericht en de helft van het jaar in Afrika zwerven, mensen die meer dan tien talen spreken, je kan het zo gek niet bedenken of het was er.

 

 

Digital nomad life

Ondernemers, freelancers, maar ook (wereld)reizigers zijn over het algemeen durfallen en waaghalzen, want zij leven een leven zonder zekerheden en dingen om op terug te vallen, behalve henzelf. In feite is dat natuurlijk the concept of life, alleen hebben wij onszelf vooral in de westerse wereld wijsgemaakt dat we zekerheden halen uit dingen die buiten onszelf liggen, in plaats van binnenin onszelf. Digital nomads zijn deze ondernemers, freelancers, freethinkers en wereldreizigers in één. Zij belichamen al deze dingen en creëren daarmee het ultieme leven.

De term nomad zegt eigenlijk al genoeg: nomaden zijn mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Dus niet alleen hebben zij geen huis, zij hebben ook geen werk, althans niet voor iemand anders. Zij zorgen in ieder opzicht volledig voor zichzelf wat aan de ene kant risico’s meebrengt (but who cares!) en aan de andere kant een enorme shit load aan vrijheid geeft. Mensen die dus telkens op een andere plek ter wereld hun leven leiden, terwijl zij ondertussen een of meerdere meestal online business runnen en verder genieten van alles wat er op hun pad komt. Het klinkt te mooi om waar te zijn en toch waren er 222 mensen aan boord die het doen! Echt doen! Het kan dus!

En dat waren stuk voor stuk allemaal bijzondere mensen met mooie verhalen en minstens zulke indrukwekkende bedrijven. Mensen die de corporate wereld vaarwel hebben gezegd en voor zichzelf begonnen, techneuten, consultants, muzikanten, social media experts, schrijvers, sprekers, spirituele leiders en zelfs journalisten die verhalen over het nomadenleven kwamen halen. Die geloven dat er meer is dan het traditionele leven, of liever gezegd, dat het ook anders kan. Werken, leven, zaken doen, geld verdienen, investeren en ondertussen ergens op een plekje op de wereld met beide benen op de grond.

 

Leven vanuit je gevoel

Ik praat steeds in de ‘zij-vorm’, maar eigenlijk ben ik er zelf ook een, al voelt dat nog niet helemaal zo. Het is heel fijn om gelijkgestemden te ontmoeten die op dezelfde manier in het leven staan als jijzelf. Als ik op de cruise vertel dat ik mijn baan heb opgezegd en mijn huis heb verkocht, krijg ik high fives en word ik nog net niet gecrowdsurft, terwijl thuis velen vinden dat ik gek ben geworden. Feit is dat als je datgene waarvan je dénkt dat belangrijk is kan loslaten en daadwerkelijk kunt kiezen voor wat je in je hárt voelt, dan gaan er deuren open die anders gesloten waren gebleven. Tijdens de cruise hoef je dat niet uit te leggen. Iedereen begrijpt je. Iedereen begrijpt elkaar.

Maar los van dit alles – en nu komt de maar – ben ik een voeler. Mensen en energieën; ik voel ze niet alleen, ze komen ook binnen. En als je op een schip zit waar je niet van af kunt, waar je constant mensen tegenkomt en je overladen wordt door al hun energieën, dan is het niet zo raar dat er er chaos ontstaat. Chaos in mijn hele systeem. Omdat het maar dóórgaat. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Met een tjokvol programma waar je zo weinig mogelijk van wilt missen ben je al die dagen aan, wordt de energie uit je lijf gezogen en ben je aan het einde van de zes cruisedagen letterlijk kapoet.

Op vrijdag kwamen we aan op onze eindbestemming Lissabon en ik had grootse plannen om te blijven. Om verder te socializen en te netwerken met iedereen die ik op het schip zou ontmoeten. Ik zou een auto huren en een mini-roadtrip maken door Portugal en vlak voor Pasen pas terug naar Nederland gaan, maar van dat alles kwam geen moer terecht, omdat ik de dag na aankomst hartstikke ziek werd. Alle spanningen, alle sensaties, de chaos die in mijn systeem was ontstaan moest eruit, denk ik.

 

Nomad Cruise 8 review

Het was een groot overwhelming evenement waar ik met gemengde gevoelens op terugkijk. Was ik de eerste dagen vooral ontzettend zoekende, kwam ik op de een na laatste dag pas echt op dreef en gingen we een dag later dus alweer van boord. Zes dagen waren te weinig. Dat klinkt misschien raar omdat het zo overweldigend was, maar ik denk dat als de cruise langer had geduurd en de dagen niet zo volgepropt waren, het lang niet zo overweldigend was geweest als nu.

Het was een avontuur. Of het lifechanging was durf ik niet te zeggen. En of ik vrienden voor de rest van mijn leven heb gemaakt ook niet. Maar dat het indrukwekkend was, dat klopt. Was ik vooraf vooral bezig met de bestemmingen die we aan zouden doen, bleek dat mijn aandacht tijdens de cruise niet per se daar op gericht was. En dat is een tip aan mijzelf en aan iedereen die overweegt om mee te gaan op de Nomad Cruise: zorg dat je een doel hebt en focus je daar op. Anders wordt het chaos. Ik schrijf misschien nog een aparte blog met tips voor mensen die ook overwegen te gaan Nomad Cruisen.

Misschien was het once in a lifetime, misschien was het wel meer dan dat. Ik ben er serieus nog niet over uit of ik nog eens mee ga op de Nomad Cruise. Mijn gevoel is heel erg dubbel. Overweldigend en fantastisch, maar ook doodvermoeiend en op sommige momenten wilde ik letterlijk van het schip afrennen. Maar ik ben natuurlijk gewend om alleen te zijn en alleen te reizen. Bovendien hou ik er niet per se van om bij een community te horen, ik voel me niet zo snel eenzaam als ik alleen ben. Bovendien vind ik dat communities zorgen voor verdeeldheid en uitsluitingen. Ik hoef niet per se ergens bij te horen en een van de doelen van de organisatoren was toch wel to find your tribe en aansluiten bij de community. Optrekken met gelijkgestemden is heel fijn, maar niet alles. En dat is oké.

 

Nomad Cruise 9 en X

De volgende edities (NC9 én 10 vinden ongeveer tegelijkertijd plaats, hoe tof!) staan open. Kaartjes zijn in de presale voor alumni (ook zo’n woord) en komen binnenkort in de verkoop van andere nieuwsgierige (wannabe) nomads die geïnteresseerd zijn in de cruise. Fijn detail: ze duren beide dubbel of meer dan dubbel zo lang als NC8 en de routes van beide cruises zijn echt epic!

Wil je meer weten? Of het iets voor je is? Wil je meegaan, maar weet je nog niet of je er past? Heb je vragen over de opzet, de routes en de mensen op de cruise? Don’t hesitate en vraag me! Neem contact met me op of laat een reactie hieronder achter.

 

Meer over m’n nomadic life? Lees ook:

MEER DIGITAL NOMAD INSPIRATIE

  NC8

Share via
Copy link
Powered by Social Snap