Als je eenmaal een VPN op reis hebt gebruikt kun je het je nog nauwelijks voorstellen dat je ooit gewoon inlogde op een lokaal al dan niet openbaar wifi-netwerk. Zeker wanneer je op reis ook online werkt als digital nomad is het belangrijk om je internetgebruik goed te beveiligen tegen hackers en andere cybercriminelen. Met een VPN kun je niet alleen veilig internetten op reis, maar heb je bovendien een aantal praktische voordelen waarbij het niet uitmaakt in welk land of werelddeel je je bevindt.

 

 

VEILIG INTERNETTEN OP REIS MET EEN VPN

Waarom je een VPN moet gebruiken op reis voor veilig internet

Waar je je ook bevindt, je hoeft tegenwoordig maar een koffietentje of winkelcentrum binnen te lopen en je kunt je verbinden met het wereldwijde web. Ook al zijn de meeste wifi-netwerken beveiligd met een wachtwoord, dat betekent niet dat je verbinding ook daadwerkelijk veilig is. De uitkomst is een VPN!

 

Wat is een VPN en hoe werkt het?

VPN staat voor Virtual Private Network en is een veilige verbinding tussen je toestel (laptop, tablet of telefoon) en je internetverbinding (wifi). Met een VPN kun je zelf een server selecteren die tussen beide wordt geplaatst, waarmee alle data wordt versleuteld en waardoor het beveiligd wordt voor hackers. Heb je een Nederlandse VPN, dan bevindt je IP-adres en locatie zich virtueel in Nederland en niet in het land waar je je bevindt. Een goede VPN hoeft helemaal niet duur te zijn, maar garandeert je wel veilig internet.

 

Remote werken met een VPN als digital nomad

Wanneer ik reis werk ik altijd wel een klein beetje aan mijn blog. Ik schrijf dan over wat ik meemaakte of over de mooie plekken die ik bezocht. Meestal plof ik dan een dagje ergens in een koffietentje om te schrijven of klap ik m’n laptop gewoon open op m’n hotelkamer. Ik log dan in op de wifi et c’est ça. Zelfs toen ik vorig jaar op Bali twee maanden aan de slag ging logde ik op iedere werkplek telkens gewoon in op het lokale wifi-netwerk. Ik had heus weleens van VPN gehoord, maar vond het wat overdreven en dacht niet dat mij iets kon gebeuren.

Dat gebeurde ook niet. Gelukkig. Maar als je geregeld vanuit het buitenland werkt (maar ook als je in Nederland op verschillende plekken werkt) in coworkings, cafés of koffietentjes is het echt wel verstandig om een VPN aan te schaffen. Je privacy, bankgegevens, creditcardgegevens, persoonlijke codes en wachtwoorden zijn safe and sound met VPN en werk je met privacygevoelige informatie van je klanten, dan is het eigenlijk een vereiste. Je wilt niet dat die informatie in verkeerde handen komt, terwijl je dat heel gemakkelijk had kunnen voorkomen.

 

Netflix, apps en Nederlandse tv kijken in het buitenland met een VPN

Maar behalve de veiligheid heeft een VPN nog meer voordelen voor internetten op reis. Ook als je niet werkt en gewoon vakantie viert of een rondreis maakt in het buitenland, wil je je social media soms checken of iets anders doen online. Om de krant te lezen, een voetbalwedstrijd te kijken of te Netflixen bijvoorbeeld. Ook al ben je in een bergdorp in China, wanneer je een VPN gebruikt ben je virtueel gewoon in Nederland en kun je alles doen wat je thuis ook kunt.

Sommige websites zijn niet te bereiken in het buitenland door geografische blokkades en Netflix heeft een lokale versie voor ieder land. Dus als je net een paar dagen hebt gehiket in Patagonië of aan het strand hebt gelegen op de Malediven, kun je ‘s avonds alsnog gewoon de perikelen van Ludo en Janine in Meerdijk volgen via Videoland of RTL XL. Wedstrijden van Ajax hoef je niet meer te missen en op Netflix kun je gewoon je Nederlandse ondertiteling gebruiken. Zelfs in landen waar internetcensuur bestaat zoals China, waar Google, Facebook en Whatsapp bijvoorbeeld zijn verboden, kun je met een VPN alle blokkades omzeilen en gewoon het net op.

Als je veel reist en vaker tegen deze dingen bent aangelopen klinkt het bijna too good to be true. Maar het werkt echt!

 

Meer informatie over VPN

Een goede en uitgebreide website waar je alles ver VPN’s kunt vinden en ook kunt aanschaffen is VPNgids.nl. Informatie, VPN’s vergelijken en uitleg over censuur, veiligheid en privacy vind je er allemaal.

Meer informatie: VPN Gids, wat is een VPN?

 

In samenwerking met vpngids.nl

 

Meer reistips? Lees ook:

ALLE REISTIPS

 

Meer digital nomad inspiratie? Lees ook:

ALLE DIGITAL NOMAD INSPIRATIE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap