Online ondernemen, iedereen lijkt het te doen tegenwoordig. Sinds corona schieten de online bedrijven als paddenstoelen uit de grond. Ik was mijn tijd ver vooruit. ik onderneem al jaren op het internet (ik begon in 2006! al met bloggen) en roep al járen dat dit the new way is. Maar hoe mooi en populair het ook is, er zijn heus ook valkuilen in online ondernemen. In deze blog neem ik je mee naar mijn persoonlijke valkuilen in online ondernemen en wat je kan doen om er niet met beide benen in te trappen. Om het een beetje leuk te houden.

Lees ook: ONLINE WERKEN | Werken als digital nomad, maar wat dan?

 

 

Ik begon in 2016 met dit reisblog en ben een paar jaar later ook als Freedom Coach aan de slag gegaan en dat doe ik allemaal online. Terwijl ik twee jaar lang fulltime de wereld over reisde blogde ik over de mooiste bestemmingen, solo reizen, wereldreizen en reistips en inmiddels blog ik ook over bloggen, online ondernemen en locatieonafhankelijk leven (digital nomad). Bovendien coach ik inmiddels anderen in het creëren van meer vrijheid in hun leven. Minder gebonden zijn aan een vast stramien en meer leven vanuit autonomie, innerlijke vervulling, zingeving en zelfs je zielsmissie. Online ondernemen ondersteunt mijn vrije leven en maakt het mogelijk dat ik volop mijn missie kan uitdragen. In en buiten mijn bedrijf.

 

→ Voordat ik verder ga: wil jij je eigen online onderneming starten, maar weet je niet zo goed wat, hoe of waar je moet beginnen? In mijn Freedom Business Challenge ga je vier dagen op ontdekkingstocht in en met jezelf, je missie en ga je vervolgens aan de slag met je online business. In maar vier dagen leg je de fundering van jouw online bedrijf. Doe je mee?

Hier lees je alles over de Freedom Business Challenge

 

VALKUILEN IN ONLINE ONDERNEMEN

6x redenen om niet te gaan ondernemen (maar die niet opwegen tegen alles wat je ervoor terugkrijgt)

Te mooi om waar te zijn, zou je denken. Vrijheid coachen om daarmee vervolgens vrijheid te manifesteren. En toch werkt het zo en creëer ik daarmee een soort ripple effect. Online ondernemen is mij op mijn lijf geschreven! Toch zijn er ook heus nadelen en redenen om juist niet te gaan ondernemen. Ben je liever lui dan moe, kun je jezelf moeilijk ergens toe zetten en is gemakzucht je beste vriend? Begin er dan vooral niet aan. Ben je daarentegen het tegenovergestelde? Dan zou het zomaar iets voor je kunnen zijn.

Maar het is heus niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Je trapt soms in valkuilen waar je vervolgens weer uit moet klauteren en zo lijkt de vrijheid die je juist zo graag wilt manifesteren, soms heel ver weg. Wat dan valkuilen slash nadelen van online ondernemen zijn? Dit zijn een paar persoonlijke voorbeelden.

 

#1 Grootste valkuil in online ondernemen: Je komt er moeilijk los van

Een van de voordelen van online ondernemen is dat je het altijd en overal kunt doen en daar schuilt meteen ook het grootste nadeel. Juist doordat je het altijd en overal kunt doen, doe je het vaak ook altijd en overal. Je komt er daardoor maar moeilijk los van. Ik ben zelf wat je noemt een avondmens en kan soms met gemak tot twee uur ‘s nachts achter m’n laptop zitten en bergen met werk verzetten, maar als ik de volgende dag weer vroeg op moet, ga ik mezelf vanzelf een keer tegenkomen. Ik ben en leef alleen, dus er is niemand die mij aanspreekt of steunt. Wat de oplossing is? Eerlijk? Ik ben daar nog steeds zoekende naar.

 

#2 Je hebt een ijzeren discipline nodig

In navolging op het vorige punt: ondernemen is topsport en je hebt er flink wat uithoudingsvermogen voor nodig. Acquisitie, schrijven, online zichtbaar zijn, sales, gesprekken met klanten en/of coachees. Online ondernemen kan zomaar een tijdrovend en energieslurpende bezigheid zijn en vooral als je dit fulltime doet. Discipline is key! Belangrijk is dus om iets te doen wat je leuk vindt of zelfs je missie uit te dragen in je werk. Als jij het gevoel hebt dat jouw business daadwerkelijk bijdraagt aan een mooiere, betere wereld doordat jij jouw kennis en ervaringen overdraagt, maar ook doordat diezelfde business op zijn beurt jouw missie en mooiste leven ondersteunt, dan is je cirkel rond en weet je waarvoor je het doet. Dan wordt die discipline opeens heel gemakkelijk.

 

#3 Valkuil van online ondernemen: Jezelf op de tweede plaats zetten

Naast discipline is selfcare een enorm grote key in online (en ook offline) ondernemen. Je wilt dat je business groeit en bloeit, maar dat kan alleen als jij als ondernemer eerst groeit en bloeit. Jouw bedrijf is van jou en draait op jou; als het goed gaat met jou, kun je beter zorgen voor anderen en dus ook voor je bedrijf. Dat is echt iets om niet te licht op te vatten. Neem dus af en toe afstand. En ga in die dagen met jezelf aan de slag. Neem een coach, ontwikkel jezelf als mens, omring jezelf met mensen die jou energie geven en doe dingen waar je energie van krijgt. Zodat je je bedrijf kunt dragen en kunt blijven dragen.

Op dinsdag naar de sauna? Why not? Of woensdag uitgebreid lunchen met een vriendin? Sure! Of op vrijdagmiddag op tijd aan de borrel? Maar natuurlijk! Of op zondagavond ineens volop inspiratie waardoor je er drie artikelen of een lange nieuwsbrief uitknalt? Who cares dat het zondag is? Jij doet het dan maandagochtend juist even wat rustiger aan. Luister naar jezelf en wat je lijf je aangeeft en zorg goed voor jezelf. Elke dag van de week.

 

#4 Als je niet werkt, krijg je niets betaald als online ondernemer

Op dit moment heb ik naast mijn bedrijf weer een baan in loondienst en ik kan je zeggen: dat voelt als vakantie. Ik leef als nomad en heb geen huis en haard. Bovendien heb ik afgelopen zomer een behoorlijk heftige tijd op privégebied gehad wat doorwerkte in mijn business. Alles liep een beetje vast. Mijn huidige baan in loondienst is voor nu echt een fantastische oplossing: het geeft me namelijk ontzettend veel rust. En vanuit die rust kan ik weer meer vanuit flow ondernemen. In ruil voor wat uren werk ontvang ik elke maand een vast bedrag op mijn rekening en dat is wat ik én mijn bedrijf nu even nodig hebben. Over selfcare gesproken.

Maar! Ook al werk ik ook in deze baan locatieonafhankelijk en gaat alles online; het levert me niet zoveel voldoening als werken voor mezelf. Jouw eigen klanten die bij jou aankloppen voor JOU zijn echt goud waard. Het is zó bijzonder wanneer mensen met jou willen werken en bereid zijn om geld te betalen voor iets wat jij gecreëerd hebt. Dat is wat je noemt priceless en geeft je vleugels. Maar als jij er niet bent, als jij uitvalt of even niet zo lekker gaat, is er niemand die het van je overneemt. Je bent dus super kwetsbaar en dat heb ik aan den lijve ondervonden.

Als je niet werkt, krijg je dus niks betaald en dat is een van de grootste nadelen van ondernemen. Maar vergis je niet, er is meer mogelijk dan je denkt. Want als jij een vast product of dienst hebt (bijvoorbeeld een online cursus of affiliatelinks in je blogs), dan kun je die evergreen (doorlopend) verkopen. Het is misschien veel werk om het te creëren, maar als het eenmaal staat kun je eraan verdienen zonder dat je er op dat moment zelf iets voor hoeft te doen. En zo ben je een stuk minder fragiel als online ondernemer.

 

#5 Geen sparringpartners (maar daar zijn oplossingen voor!)

Op de werkvloer bij een ‘baas’ heb je meestal collega’s, als je voor jezelf werkt niet. Mijn werk doe ik meestal vanuit huis (of de plek die ik op dat moment als thuisbasis heb), vanuit een coworking (Hashtag Workmode!) of een koffietentje. Alleen. Sparren (of lollen) met collega’s is er niet bij en dat kan echt wel een gemis zijn. Juist als ondernemer heb je behoefte aan reflectie, aan kruisbestuiving, om te leren over het vak ondernemen (het is namelijk een vak apart!), om te merken dat andere ondernemers met dezelfde issues worstelen als jijzelf (of daar juist een oplossing voor hebben) wat goed is voor je zelfbeeld en -vertrouwen als ondernemer en natuurlijk voor sociale contacten en een beetje fun.

Via Facebook kun je je bij eindeloos veel groepen aanmelden waar je mede-ondernemers treft en dat is de uitvinding van de eeuw. Business Babes, Dutch Girlboss en Keep Calm and Travel the World zijn de groepen waar ik het vaakst een kijkje neem (en eigenlijk veel te weinig bijdraag), maar ook in real life kun je ondernemers ontmoeten. Op netwerkevents bijvoorbeeld of zoals ik net al noemde: huur een werkplek in een coworking kantoor! Hashtag Workmode bijvoorbeeld heeft coworkings verspreid over gans het land en dat is wat je noemt een heul fijne locatie voor een werkplek.

Een andere tip om het gemis aan sparringpartners te verminderen: neem een business coach. Je betaalt er even wat voor, maar het feit dat een andere ondernemer die al verder in het ondersnemersproces is dan jijzelf jou helpt, steunt en coacht zodat jij kunt groeien als ondernemer is de beste investering die je ooit in je leven zult doen. I promise!

Meer weten over wat ik als Freedom Coach voor jou kan betekenen?

Lees hier alles over Unleash your Freedom

 

#6 Een van de grootste valkuilen in online ondernemen: geen grenzen aangeven

Een van de aller grootste valkuilen van ondernemers, of dat nou online of offline is, is dat je altijd maar beschikbaar moet zijn. Ook hier geldt selfcare: doe waar jij je goed bij voelt en ga vooral niet over je grenzen heen. Als je namelijk te lang je grens opzoekt of er overheen gaat, dan zul je dat op de lange termijn bekopen. Die grens is er niet voor niets. Je lijf geeft zelf aan wanneer genoeg, genoeg is. Weet je niet hoe je naar je lijf moet luisteren? Ben je niet zo ‘geaard’ in je lichaam? Ga dan op yoga of probeer eens een meditatie te doen. Met een begeleide meditatie kun je op een heel ontspannen manier meer in contact komen met jezelf. Echt, als ondernemer is het zó belangrijk om duidelijk te kunnen aanvoelen waar jouw grens ligt. Bewaak die. Met je leven!

 

Online onderneming: is dat iets voor jou?

En? Denk je ondanks ál deze nadelen toch dat online ondernemen iets voor je is? Omdat je er vrijheid voor terugkrijgt bijvoorbeeld? Of omdat je voelt dat je alleen op die manier jouw volste bijdrage kunt leveren. Omdat je voelt dat er enorm veel zingeving zit in ondernemen. En je je leven meer op jouw eigen unieke manier kunt leven. Kunt reizen wanneer je wilt, meer vrijheid zult ervaren en meer aan het roer van je leven zult staan? Want dát krijg je er voor terug. Honderd procent. Maar weet je niet waar je moet beginnen?

→ Investeer in jezelf! Voor maar 12(!) euro doe je nu mee aan de Freedom Business Challenge. In vier dagen bouw jij de fundering van jouw online business, juist als je nog geen idee hebt hoe of wat je wilt. Je gaat namelijk vooral aan de slag met jezelf en je missie, waarna de rest ‘vanzelf’ ontstaat. Of er in ieder geval uit voortkomt. Beslis je binnen 24 uur? Normaal 27 euro, nu maar 12 piek!

DOE DIRECT MEE

Freedom Business Challenge

 

Meer over online ondernemen? En locatieonafhankelijk leven? Lees ook:

ALLES OVER ONLINE ONDERNEMEN

Share via
Copy link
Powered by Social Snap