De klok van mijn telefoon geeft aan dat het nog nacht is en als ik naar buiten kijk is het nog pikkedonker. Niets in m’n lijf wil opstaan en aan de dag beginnen en al helemáál geen berg beklimmen en toch is dat wat we gaan doen. Het is minstens drie kwartier rijden naar het Christoffelpark vanuit ons appartement op Piscadera en we willen zo vroeg mogelijk aan de expeditie beginnen: de Christoffelberg Curaçao beklimmen.

 

 

DE CHRISTOFFELBERG CURAÇAO BEKLIMMEN

Doen op Curaçao: de Christoffelberg op!

Het is inmiddels licht als we aankomen in het Christoffelpark, waar het heel rustig is. De kaartjes zijn zo gekocht en met de auto rijden we naar het startpunt van de klim. Een wandelpaadje leidt ons het eerste gedeelte van de hike naar boven, maar al snel gaat het paadje over in stenen, rotsen en andere ongemakken. Mijn benen zijn niet gewend om te klimmen, m’n conditie is belabberd, maar gek genoeg lukt het me toch om steeds weer een stukje verder en dus hoger te komen.

Het is warm, want dat is het altijd op Curaçao en ook al is het nog vroeg en schijnt de zon nog niet volop, mijn hoofd knalt onderweg zo ongeveer uit elkaar van de hitte. Om de paar minuten stoppen we om op adem te komen, om water te drinken en soms wat te eten. Geen enkel stuk van de hike is vlak en hoewel het eerste deel nog niet heel steil is, wordt het dat al gauw wel. Ik ben echt wat je noemt absoluut niet gewend om te klimmen, dus deze tocht naar boven is echt een barre. Wanneer we bijna boven zijn, het topje al te zien is, staan we voor een raadsel. Het ‘pad’ houdt op en om daadwerkelijk op die top te komen, zullen we toch echt moeten klauteren.

Na anderhalf uur in totaal bereiken we dan eindelijk die top en dat is wat je noemt niet zonder slag of stoot gegaan. Met z’n 375 meter is de Christoffelberg heus geen Kilimanjaro of Mount Everest, maar ik vónd het me toch een uitdaging. Trots ben ik wanneer ik bovenop de top sta en van het adembenemende uitzicht over het eiland én over zee sta te genieten. Het is het waard en ook als het uitzicht niet zo gaaf was, dan nog. Want je komt er maar weer eens achter dat je tot veel meer in staat bent dan je vooraf denkt.Curaçao Christoffelberg

 

Hoogste berg Curaçao

Bovenop de Christoffelberg kijken we uit over het groen van het eiland, met daarachter het blauw van de oneindige zee. De wind waait keihard en we proberen over de rotsige top van de ene kant naar de andere kant van de top te komen. Het uitzicht is aan alle kanten fenomenaal. Hoe langer we er zitten, hoe rustiger we worden. Ik wou dat ik de hele dag zo in alle rust kon blijven zitten, maar er komen steeds meer mensen ons vergezellen en toch wel een beetje die fijne rust verstoren.

Na een half uur gaan we terug. Je zou denken dat omlaag gemakkelijker is dan omhoog, maar dat is niet helemaal waar. Ik glij geregeld weg als ik van de ene rotssteen op een andere wil stappen en ik hou mijn hart vast voor mijn enkels. Gelukkig gaat het goed en zijn we toch redelijk snel weer beneden. Behoorlijk gesloopt en met een hoofd als een tomaat, maar met een heel fijn voldaan gevoel.

Een strand is alles wat we nu nodig hebben en gelukkig ligt Playa Kalki ongeveer om de hoek en een half uur later voelt het warme zeewater werkelijk goddelijk voor m’n bezwete en uitgeputte lijf. Na een kwartiertje zwemmen, afkoelen en genieten plof ik op mijn strandbedje en doezel ik in slaap. Het is een enerverende onderneming, die Christoffelberg Curaçao beklimmen. Maar ik zou het zo weer doen.

Lees ook: Slices of paradise: de 10 mooiste stranden van Curaçao

 

Christoffelpark

Het Christoffelpark waar de Christoffelberg onderdeel van is, is een nationaal park en beslaat het natuurgebied aan de westelijke kant van Curaçao. Het park is bijna 2.000 hectare groot en beslaat drie voormalige plantages, loopt zo ongeveer van noord naar zuid en grenst in het noorden aan een ander nationaal park, Shete Boka. Het Christoffelpark is vernoemd naar de ontdekker van het Amerikaanse continent in 1492, Christoffel Columbus.

Het grote natuurgebied van het Christoffelpark, dat onderhouden wordt door stichting Carmabi, is grillig, dichtbegroeid en er leven tropische planten en dieren die op andere plekken op het eiland – of waar dan ook – niet te vinden zijn. Trek er gerust een dag voor uit om dit park te bezoeken; er zijn verschillende wandel- en autoroutes door deze bijzondere natuur van Curaçao. De Weg naar Westpunt loopt dwars door het park en het staat goed aangegeven langs de weg, dus trek die wandelschoenen aan en ga. Ook als je de Christoffelberg niet gaat beklimmen, is het park zeer de moeite.

Lees ook: Westpunt Curaçao: Hoogtepunten tijdens een roadtrip

 

Tips Christoffelberg beklimmen

 • Zorg voor goede wandelschoenen met een goed profiel in de zool, zodat je niet telkens wegglijdt
 • Draag goede wandelsokken
 • Draag gemakkelijke en meerekkende kleding. Liefst gewoon sportkleding
 • Draag een pet
 • Smeer je in met hoge factor zonnebrandcrème
 • Smeer je in met insectenreppelent
 • Neem een rugzakje mee voor je spullen
 • Neem wat energierepen en een -drankje mee. Geen chocola, want dat gaat smelten
 • Het laatste stuk is echt klimmen met handen en voeten. Zorg dat je een goede ‘route’ vindt die voor jou werkt
 • Laat je niets wijsmaken door mensen die je onderweg tegenkomt. Niemand beter dan jij weet het best wat goed voor je is
 • Verkijk je niet op de afdaling, want je knieën krijgen het te verdragen
 • NEEM VEEL WATER MEE!

 

Meer Curaçao? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER CURAÇAO

Share via
Copy link
Powered by Social Snap