Op zoek naar mooie steden in Spanje voor je volgende Spaanse stedentrip? Lees dan gauw verder. Spanje is een heerlijk land en niet in de laatste plaats om de prachtige steden. De Spaanse cultuur is heerlijk en in de verschillende Spaanse steden is dit volop te ervaren. Spanje is een van mijn lievelingslanden en mijn digital nomad bestaan brengt mij dan ook vaak naar het land van de palmbomen, sinaasappelbomen en typische balkonnetjes. Dit zijn tien prachtig mooie steden in Spanje voor je volgende stedentrip!

 

MOOIE STEDEN IN SPANJE

10x inspiratie voor je stedentrip in Spanje


 

1. Valencia

Mooie stad voor je Spaanse stedentrip

In 2014 was ik voor het eerst in Valencia. Op stedentrip met m’n moeder zoals we elk jaar deden; elk jaar naar een andere stad. Nadat ze overleed ben ik lang niet meer in Valencia geweest totdat het 2023 werd. Als digital nomad woonde ik dat jaar twee keer in Valencia en ik durf dan ook wel te zeggen dat ik Valencia goed ken. Valencia heeft alles voor een fijne stedentrip.

Een schitterend oud centrum, leuke, hippe wijken, sinaasappelbomen langs de kant van de weg, mooie bezienswaardigheden, een enorm stadspark (Turiapark), prachtige basilieken en kerken, een goed metrosysteem, talloze hotelletjes en B&B’s, hippe hotspots voor koffie, tapas en fijne lunches, ellenlange fietspaden voor je fietstocht door de stad, prachtige pleinen, het imposante Ciudad de las Artes y las Ciencias en… strand! Kies voor Valencia voor je volgende stedentrip naar Spanje. Het is er heerlijk!

Lees ook:

→ VEELZIJDIG VALENCIA: Doen en zien in deze heerlijke Spaanse stad

→ VALENCIA | 10x leuke hotels in het centrum van Valencia

Vind hotels in Valencia


 

2. Palma (de Mallorca)

Verrassende stedentrip in Spanje

In 2021 woonde ik een half jaar in Palma op Mallorca (inderdaad, lang leve het digital nomad leven). Mijn appartement stond middenin de stad, waardoor ik binnen no time in het bruisende centrum was. In mijn tijd was het er rustig (iets met een pandemie en maatregelen), maar Palma is doorgaans een superfijne, relaxte, Mediterraanse en levendige stad. Waar menigeen denkt dat Mallorca alleen maar zon-zuipen-ziekenhuis is, is dat in werkelijkheid allesbehalve zo.

Palma wordt fier bewaakt door de kathedraal die aan zee staat, er is strand, een prachtige haven, de stad barst van de paseos, palmbomen, pleinen, steegjes en trappen. Je kunt er goed shoppen in het centrum, de hippe en populaire wijk Santa Catalina is ontzettend gezellig en op iedere straathoek van Palma vind je een tentje om te lunchen, tapas te eten of te borrelen. Ben je de stad beu, dan ben je binnen no time op een van de mooie bijna tropische stranden of zelfs in de bergen. Palma heeft alles voor een fijne stedentrip in Spanje!

Lees ook:

→ PALMA DE MALLORCA | Complete cityguide: álles voor je stedentrip 

→ BIJZONDER OVERNACHTEN OP MALLORCA | 10x mooie en unieke hotels

Vind hotels in Palma de Mallorca


 

3. Sevilla

Het échte Spanje tijdens je stedentrip

Sevilla wordt ook wel de mooiste stad van Spanje genoemd en dat is misschien wel terecht. Hoewel ik vind dat elke plek en dus ook elke stad haar eigen schoonheden heeft en er dus niet één stad als de állermooiste kan worden aangeduid, is Sevilla wel de favoriete kandidaat om gekroond te worden tot mooiste stad van Spanje. Sevilla ís Spanje. De flamenco kent er z’n oorsprong, er staan volop sinaasappelbomen, de geschiedenis bestaat uit Moren die verdreven werden maar waarvan restanten overal nog voel- en zichtbaar zijn. Zo heeft de kathedraal van Sevilla nog altijd een minaret, is er een paleis en zijn de straten, steegjes en pleinen in de verschillende wijken precies zoals je zou verwachten bij een Spaanse stad. Het is er nog authentiek en ‘echt’. 

Lees ook: SEVILLA | Zon, cultuur en historie: Sevilla, mooiste stad van Spanje

Vind hotels in Sevilla


 

4. Madrid

De Spaanse hoofdstad als citytrip

Een citytrip naar Madrid is altijd een goed idee. De stad heeft namelijk alles. Het is de hoofdstad van Spanje en ligt zo ongeveer pal in het midden van het land. Madrid is de grootste stad van Spanje en heeft tal van bezienswaardigheden. De fijne markten waar je culinair volledig aan je trekken komt, de jamonerías waar je echte Spaanse hammen kunt proeven, grote pleinen waarop je met gemak verdwaalt, oneindige winkelstraten, enorme avenida’s, paleizen, het reusachtige Retiropark wat zo ongeveer een dorp op zich is, en niet te vergeten de eyecatcher van Madrid het Metropolis gebouw. Meer reden nodig om je stedentrip naar de hoofdstad van Spanje te boeken?

Lees ook: MADRID | Wat te doen in Madrid? 9x de mooiste bezienswaardigheden

Vind hotels in Madrid


 

5. Granada

Vervlogen tijden van Moren in Arabieren in deze bijzondere Spaanse stad

Meteen met de deur in huis: de bekendste bezienswaardigheid van Granada is het wereldberoemde, op de UNESCO-lijst genoteerde Alhambra. Het Alhambra is een moors fort en stamt uit vervlogen tijden waar bijzonder veel van bewaard is gebleven. Het enorme fort (of eigenlijk paleis) staat bovenop een heuvel aan de rand van Granada en is zwaar het bezoeken waard. Maar Granada zelf is ook prachtig! De binnenstad is druk, maar lieflijk met glijdende straatstenen, mooie pleinen, een authentiek Arabische wijk El Albaicín en een prachtige kathedraal. Allemaal in één stad die qua grootte gek genoeg meevalt en daardoor heel erg behapbaar is voor een Spaanse stedentrip.

Vind hotels in Granada

 

6. Barcelona

De Spaanse stad waar je niet omheen kunt

Een stad die nooit mag ontbreken in dit lijstje met mooie steden in Spanje is zonder meer het kosmopolitische Barcelona. Het is de meest moderne en kosmopolitische stad van Spanje en fantástisch voor een citytrip. Barcelona is wat kleiner dan Madrid, maar heeft alsnog anderhalf miljoen inwoners en is daardoor niet in een paar dagen helemaal te ontdekken. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Barcelona heeft de Sagrada Familía; de beroemde kathedraal die in 2026 naar verwachting eindelijk af zal zijn. De stad is overladen met architectuur van Antoní Gaudí, Parc Guell is een fijn stadspark, La Rambla is een van de beroemdste straten ter wereld en bovendien heeft Barcelona een strand. Barcelona heeft álles voor een fijne stedentrip in Spanje.

Vind hotels in Barcelona


 

7. Málaga

Fijne stad in Zuid-Spanje

In het zuiden van Spanje vind je Málaga, een heerlijke Spaanse stad pál aan het strand. Málaga heeft alles wat je van een Spaanse stad mag verwachten. Je kunt er talloze Spaanse balkonnetjes tellen, er zijn plaza’s en ook in Málaga staat een prachtige kathedraal, die net als in Barcelona niet helemaal af is. De oplettende kijker ziet dat de kathedraal twee torens heeft, maar dat van de ene het topje ontbreekt. De pijlers staan er, maar de top is er nooit opgezet. Andere bezienswaardigheden zijn het Picasso museum, de stierenvecht-arena, de botanische tuin en natuurlijk het strand. Málaga is een van de mooie steden in Spanje.

→ Málaga is het perfecte begin van een roadtrip door Andalusië

Vind hotels in Málaga


 

8. Gerona

Verrassende stedentrip Spanje

Een verrassing in dit rijtje met mooiste steden in Spanje voor een toffe stedentrip is Gerona. Gerona ligt in het noorden van Spanje, zo tussen de Franse grens en Barcelona in. Tijdens mijn rit naar Valencia begin 2023 maakte ik een tussenstop in Gerona en was bijzonder aangenaam verrast. Gerona heeft onverwacht veel bezienswaardigheden, waaronder een schitterende kathedraal, heuvelachtige steegjes en pleinen die dwars door het oude centrum kronkelen, oude stadsmuren en het grote centrale stadsplein Plaza de la Independiencia waar je je smaakpapillen kunt verwennen met een overvloed aan restaurants. Gerona is echt bijzonder leuk voor je volgende Spaanse stedentrip.

Vind hotels in Gerona 

9. Cádiz

Tijdens mijn solo roadtrip door Andalusië was Cádiz een enorme verrassing. Waar ik precies niets verwachtte kreeg ik juist heel veel. Cádiz is een beetje een vreemde eend in de bijt, want de stad ligt aan zee op een zogenaamde landtong. Cádiz heeft een drukke haven, een prachtige kathedraal en nog zo wat. Pleintjes, steegjes, een kasteel, een oud Romeins theater en zelfs strand. Bovendien is Cádiz nog niet zo populair onder noordelijke toeristen, waardoor je de stad nog redelijk voor jezelf hebt (samen met de inwoners dan). Cádiz is een van de mooiste steden van Spanje.

Vind hotels in Cádiz 

10. Córdoba

Wanneer je door de straten van Córdoba slentert proef je bijna de Moorse invloeden van weleer. De stad is de heetste stad van Europa en bestaat uit een kronkelig centrum vol gebouwen en een labyrint aan steegjes en pleinen. De meest iconische highlight van Córdoba is de Mezquita; de kathedraal die vroeger – voor de Reconquista – een moskee was (mezquita betekent moskee in het Spaans). Het huis van God en Allah tegelijk is werkelijk fenomenaal prachtig en bovendien heel groot met schitterende zuilen, een prachtige toren en veel praal. Het heeft zelfs een binnenplaats. De mezquita staat niet voor niets volledig terecht op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Córdoba is met recht een van de mooiste steden van Spanje.

Vind hotels in Córdoba

 

Leuk weetje over Spaanse steden: Palma heeft 400.000 inwoners, Valencia heeft 800.000 inwoners, Barcelona heeft er 1.600.000 en Madrid 3.200.000. Allemaal exact het dubbele van elkaar. Is echt waar.Andere mooie steden in Spanje

In al deze tien Spaanse steden was ik zelf, maar er zijn nog veel meer mooie steden in Spanje. Wat dacht je van Bilbao, Zaragoza, Alicante of Santa Cruz op Tenerife? Ook ontzettend leuke Spaanse steden voor een toffe stedentrip.

 

Op stedentrip naar Spanje?

  • Keuze gemaakt? En ga je op Spaanse stedentrip? Leuk! Spaanse steden zijn vanuit Amsterdam nooit langer vliegen dan zo’n 2,5 uur. Je vliegtickets vergelijk en vind je via Skyscanner;
  • De meeste Spaanse steden hebben genoeg aanbod voor toffe verblijfsplekken. Je hotel, hostel of appartement vind je via Booking.com;
  • Dagje de stad uit om de omgeving te verkennen? Doen! Huur een auto en ga lekker op pad. Je huurt je auto het gemakkelijkst en veiligst via SunnyCars. Je bent altijd ALL RISK verzekerd, dus geen verrassingen mocht er wat gebeuren;
  • Excursies, tours en activiteiten in de mooie Spaanse steden vind en boek je via het bijzonder uitgebreide assortiment van Get Your Guide;
  • Fietsen in een Spaanse stad? Vind je fietstour bij Baja Bikes.


 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer Spanje? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER SPANJE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap