Wat vrijheid echt is. In deze blog wil ik je meenemen in een verhaal van iemand die gek werd in de Nederlandse ratrace en in de overtuiging was dat het haar en haar gezin vrijheid zou opleveren om fulltime te gaan reizen. Reizen, onderweg zijn, het vrije leven. Veel mensen denken dat dat vrijheid behelst. Geen zorgen, geen verplichten, je nergens druk om hoeven maken. Ultieme vrijheid! Eerlijk? Vanuit het Nederlandse perspectief – waarin mensen volledig zijn doorgeslagen in veel te volle agenda’s en volledig geleefd worden (ik ken niemand in Nederland die authentiek leeft), kan het lijken dat al deze dingen ultieme vrijheid zouden opleveren.

Maar, I hate to burst your bubble… Dit heeft weinig tot niets met vrijheid te maken. In deze blog neem ik jou mee in wat vrijheid echt is. Om voor eens en voor altijd korte metten te maken met het idee dat vrijheid te maken zou hebben met reizen, niks doen of andere externe omstandigheden.

 

WAT VRIJHEID ECHT IS

Loskomen van alles wat je niet bent

Een tijd geleden had ik een Freedom Boost met een heel leuke vrouw. Ze zou met haar twee kinderen op reis gaan. Ze zou haar huis verkopen, al haar spullen verkopen en in ultieme vrijheid als nomad familie gaan leven. Ze zouden naar Midden-Amerika gaan. Cuba, Mexico, Belize. Dat soort paradijsjes. Op boten en met bussen en in treinen. Af en toe een vliegtuig. Leven met de voeten in het zand. Home schooling voor de kids. En zo dus het ultieme vrije leven leven.

Guess what?

Ze zijn alweer terug in Nederland.

Ha! Waarom? Nu komt ie: Ze schreef op haar Instagram dat ze teveel vrijheid had. Haar leven had er tijdens de reis namelijk zo uit gezien: Geen verplichtingen, weinig materie, geen vaste uitvalsbasis, uit het systeem en vooral veel niks doen. Het gaf haar niet de voldoening waarop ze had gehoopt. En weet je wat ik me dan afvraag: Hoe kun je denken dat ‘niks doen’ op een tropisch eiland je vrijheid zou opleveren? Eerder verveling, me dunkt. Je zou er gillend gek worden, want waar vul je dan je dagen mee? Toch snap ik wel dat wanneer je in die ratrace zit, het zou lijken van wel.

Let me explain:

Natuurlijk is het fijn om – wanneer je in de ratrace leeft van het Nederlandse systeem en je jezelf de hele dag voorbij holt – daar van te ontsnappen. En naar een plek te gaan waar je in een minder snel tempo door je dagen kunt sliden. En je daardoor afschakelt en er weer meer ruimte komt voor jezelf.  Je bewust wordt. Je keuzes baseert op jouzelf en niet om wat er van je verwacht wordt. Meer vanuit essentie leven. Je gedachten, je gevoelens. Gewoon zijn.

Maar. Het kunnen bijdragen, productief kunnen zijn, erkend worden, ergens bij horen, van betekenis kunnen zijn, verbonden zijn met anderen… Dit zijn human needs die we als mens allemaal nodig hebben om vervulling en levensgeluk te kunnen ervaren. En dus ook vrijheid te kunnen ervaren. Als je de hele dag op een bootje dobbert en je je uiteindelijk helemaal kapot verveelt, dan stomp je af, lijkt me. Dat is leuk en soms ook nodig voor een paar weekjes aan de ratrace te ontsnappen (noemt men in de volksmond ook wel vakantie). Maar dat is geen vrijheid. Allesbehalve.

Vrijheid zit hem in het vinden van je essentie, wat jou dient en dat je daar je keuzes op afstemt en daar naar gaat leven. Vrijheid is het leven van jouw leven op jouw manier, op jouw voorwaarden, jouw human needs, in alignment met jouw missie. Met jouw purpose. Met jouw levensdoel. Los van wat er in de buitenwereld van jou verwacht wordt. Heeft niets met reizen te maken. Letterlijk niets. Vrijheid en authenticiteit zijn naadloos met elkaar verbonden.

 

Vrijheid is een inside job

Vrijheid komt altijd van binnenuit. En natuurlijk dragen externe omstandigheden daar aan bij. Maar het is allemaal een inside job. Je neemt jezelf overal mee naar toe. Daar is geen ontsnappen aan. The way you spend your days, is the way you spend your life. Ontdek dus eerst bij jezelf wat je wil dat een reis, nomadisch leven of een eigen business jou gaat brengen. Wil je vluchten van wat er nu is? En wees hierbij eerlijk naar jezelf. Als je nu niet gelukkig bent met jezelf, dan ga je dat onder een palmboom op Jamaica ook niet zijn. Read that again:

Als je nu niet gelukkig bent met jezelf, dan ga je dat onder een palmboom op Jamaica ook niet zijn.

Zodra die eerste rush van de nieuwe omgeving en de schoonheid van alles wat je ziet voorbij is, kom je jezelf namelijk weer tegen. En dat blijft gebeuren. Totdat je de cirkel doorbreekt. En in het doorbreken van die cirkel vind je je vrijheid. In overgave. Acceptatie van jezelf. En loslaten van alles wat je dacht te moeten zijn. Landen in jezelf. En jezelf volledig omarmen, precies zoals je bent. Leven volgens jouw levensmissie. En dat gewoon dóén. Stoppen met zoeken naar vervulling en geluk buiten jezelf. Maar naar binnen keren en daar vinden wat er altijd al voor jou was.

Dát is vrijheid.

En áls dat betekent dat je je leven op verschillende plekken wil leven, omdat dat enórm bijdraagt aan je levensgeluk, dan is dat fantastisch en kunnen we elkaar bovendien de hand schudden. Maar dat is géén voorwaarde voor vrijheid. Zoals deze dame dacht. Allesbehalve en integendeel.

 

Vrijheid is loskomen van alles wat je niet bent

Vrijheid is loskomen van alles wat je niet bent. Dat is een rake. Want in dit leven gebeurt er van alles, overkomt je van alles en verandert er steeds van alles en door ál die omstandigheden, ervaringen, mensen in je omgeving en zelfs het hele systeem waarin je leeft raak je geconditioneerd. Dat is onvermijdelijk. Maar als dat betekent dat je daardoor niet je ultieme zelf kunt zijn en je je erdoor laat sturen (of zelfs beperken), dan ben je niet je eigen pad aan het bewandelen. Bewustwording van conditioneringen is daarom een heel belangrijke eerste stap in het vinden van jouw essentie, jouw vrijheid.

Maar het punt met conditioneringen is dat je je er niet van bewust bent, doordat je geconditioneerd bent. Wanneer je leeft in vrijheid kom je los (of ben je je tenminste bewust) van je limited beliefs, om er maar eens een hippe term in te gooien. Je geconditioneerde overtuigingen waarvan jij bent gaan geloven dat ze waar zijn, zonder dat je eigenlijk bij jezelf te rade bent gegaan of ze voor JOU de waarheid zijn, zijn dan leidend in je keuzes. Maar heel vaak werken ze niet of dienen ze je niet. Omdat ze niet vanuit jouzelf komen.

Wanneer je in vrijheid leeft, dan leef je van binnen naar buiten. Je keuzes komen dan vanuit jezelf, vanuit je intuïtie, je innerlijke wijsheid. Gebaseerd op wat jou dient. En in vrijheid heeft die stem alle ruimte. Autonoom. Vanuit vrijheid dien je jezelf en dat vóél je en op die manier dien je ook je omgeving en eigenlijk zelfs de hele wereld. Want zo groot ben je. Zo groot zijn we allemaal. Je moet alleen durven om in het licht te gaan staan, om te gaan staan voor wie je bent en waarvoor je op deze planeet bent gekomen. Dat is je geboorterecht.

 

 

Meer inspiratie over vrijheid? Lees ook:

MEER KIMSPIRATIE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap