Hoewel ik heus ook nog op Bali (what a privilege, gezien de huidige situatie), op Texel, in Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk was en in de zomer twee maanden in Amsterdam vertoefde, is het wat reizen betreft een bijzonder rustig jaar (joh). Maar hoewel ik al bijna een jaar geen vliegtuig van binnen heb gezien, ervaar ik deze situatie niet als een beperking van m’n vrijheid, zoals veel mensen. Integendeel. Sterker nog, ik heb meer dan ooit ondervonden wat vrijheid echt is. En dat vind ik bijzonder interessant.

 

 

WAT VRIJHEID ECHT IS

Want hoezo? Ik reis toch zo graag? Niet kunnen of zelfs mógen reizen is toch een enorme restrictie voor een vrije vogel als ik? O, ik mis het heus. Het onderdompelen in verre culturen, mensen ontmoeten (ik heb dit jaar zelfs niet één nieuw mens ontmoet) en het veranderen van omgeving waar ik altijd zo enorm van opleef. Toch voel ik me goed. Met af en toe heus een dip, bijvoorbeeld wanneer ik in m’n eentje in een bungalow in het bos tien dagen in quarantaine zit, zoals begin vorige maand. Da’s niet gezond nie.

En hoeveel er ook over al die maatregelen te discussiëren is en hoeveel kritischer ik er ook steeds op word (sorry not sorry), vrijheid zit hem niet in wel of niet kunnen reizen of wel of geen lockdown. Het zit hem niet in een virus, niet in wat Mark of Hugo zegt of welke winkel er wel of niet geopend is. Toen ik van de week naar de supermarkt reed – zo ongeveer de enige plek op aard waar ik nog kom – overviel me een inzicht.

En ook al zijn we de autonomie weliswaar deels kwijt en dat ervaar ik ook echt wel als zodanig, vrijheid is volgens mij iets heel anders. Autonomie gaat over zelf beslissingen kunnen maken, gaan en staan waar je wilt en zelf aan het roer staan van alles wat je doet. Vanuit zelfredzaamheid, zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Maar vrijheid, echte vrijheid gaat veel dieper dan dat.

 

Vrijheid zit in jezelf

Want dat – zweefmuziek aan – zit namelijk helemaal volledig in jezelf. Ik las laatst dat iemand zei: Vrijheid is loskomen van alles wat je niet bent. En dat is een rake. Want in dit leven gebeurt er van alles, overkomt je van alles en verandert er steeds van alles en door ál die omstandigheden, ervaringen, mensen in je omgeving en zelfs het hele systeem waarin je leeft raak je geconditioneerd. Dat is onvermijdelijk. Maar als dat betekent dat je daardoor niet je ultieme zelf kunt zijn en je je erdoor laat sturen (of zelfs beperken), dan ben je niet je eigen pad aan het bewandelen. Maar het punt met conditioneringen is dat je je er niet van bewust bent, doordat je geconditioneerd bent.

Wanneer je leeft in vrijheid kom je los (of ben je je tenminste bewust) van je limited beliefs, om er maar eens een hippe term in te gooien. Je geconditioneerde overtuigingen waarvan jij bent gaan geloven dat ze waar zijn, zonder dat je eigenlijk bij jezelf te rade bent gegaan of ze voor JOU de waarheid zijn, zijn dan leidend in je keuzes. Maar heel vaak werken ze niet of dienen ze je niet. Omdat ze niet vanuit jouzelf komen. In vrijheid leef je van binnen naar buiten, je keuzes komen vanuit jezelf, vanuit je intuïtie, je innerlijke wijsheid. En in vrijheid heeft die stem alle ruimte. Autonoom.

Vanuit vrijheid dien je jezelf en dat vóél je en op die manier dien je ook je omgeving en eigenlijk zelfs de hele wereld. Want zo groot ben je. Zo groot zijn we allemaal. Je moet alleen durven om in het licht te gaan staan, om te gaan staan voor wie je bent en waarvoor je op deze planeet bent gekomen. It’s your birth right.

 

Freedom Course

Ik ben met heel veel dingen bezig momenteel, ik spendeer dagen, uren, weken achter mijn laptop. Ik schrijf heus ook over mooie bestemmingen zoals Duitse stadjes, wandelen in Twente en inspirerende reisboeken om de continuïteit van m’n reisblog te laten doorgaan, maar ik betrek mijn lezers/volgers eigenlijk helemaal niet bij waar ik nog meer mee bezig ben. Naast dat ik een e-book schrijf over solo reizen (bijna af!), ben ik namelijk ook een online programma aan het ontwikkelen voor mensen (vrouwen) die meer vrijheid willen ervaren en willen loskomen van alles wat ze niet dient.

Lees hier alles over Unleash your Freedom

Want juist nu het lijkt alsof je beperkt wordt, wordt heel helder wat vrijheid echt is. Fijne kerst voor iedereen!

 

Meer inspiratie? Lees ook:

MEER KIMSPIRATIE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap