Werken en reizen combineren, het wordt steeds populairder en gangbaarder. Maar hoe combineer je werken en reizen nou het beste? Het klinkt namelijk fantastisch (en dat is het ook!), maar als je werkt terwijl je reist, dan reis je op een andere manier dan wanneer je lekker freestylend een rondreis maakt. Het is niet altijd eenvoudig om te werken op reis. Er zijn een heleboel dingen waar je vooraf misschien geen rekening mee hield. Ik doe het inmiddels al járen en dit zijn de grootste valkuilen en tips waarmee jij optimaal werken en reizen met elkaar kunt combineren.

Lees ook: ONLINE WERKEN EN REIZEN | Werken als digital nomad, maar wat dan?

 

 

WERKEN EN REIZEN COMBINEREN

7x tips om online te werken terwijl je op reis bent

In 2018 verkocht ik mijn huis, zegde ik mijn baan op en ging ik op wereldreis. Ik wist meteen: there is no way back. Ik had al een reisblog en bouwde dat tijdens mijn wereldreis uit tot een leuk verdienmodel. Zo kon ik reizen en werken combineren, alleen… het was niet voldoende. Niet alleen leverde het niet genoeg op om echt van te kunnen leven, maar het gaf me ook niet genoeg voldoening. Mijn reis om de wereld werd namelijk ook een enorme innerlijke reis; een soort ontwaking, alsof ik het licht had gezien.

Ik wist aan alles dat ik dit wilde vasthouden en dat ik mijn licht wilde verspreiden. Op hun beurt kwamen steeds meer mensen op m’n lijn (vooral via social media) om me te vragen voor hulp en advies. Ik wist meteen: daar mag ik wat mee doen. Ik word Freedom Coach! Eerst hielp ik deze voornamelijk vrouwen aan het vinden van hun innerlijke vrijheid en tegelijkertijd ontdekte ik hoe leuk ik het vond om een bedrijf te hebben en mijn business uit te bouwen met verschillende verdienmodellen (en vooral: hoe goed ik er in was!).

Ik besloot beide te combineren: Ik help en ondersteun reislustige en ambitieuze vrouwen met het opzetten van hun eigen hartgedreven, missiegedreven, zielsgedreven online freedom business, waarmee zij – net als ik – locatieonafhankelijk worden en zo werken en reizen kunnen combineren.


Sparren met mij over het opzetten van jouw online freedom business?
Ik geef elke maand een GRATIS 1 op 1 sessie weg
SCHRIJF JE IN

 

Hoe combineer je werken en reizen?

Maar hoe combineer je nou werken en reizen met elkaar? Het is zo fantastisch dat je kunt reizen en werken tegelijkertijd en dat je dus je centen kunt verdienen vanuit een hangmat op Bali. Of Curaçao. Of Mexico. Of Zuid-Afrika. You name it! Sommigen werken op reis om de reis te kunnen betalen en daardoor langer op reis te kunnen blijven. Anderen werken voor een baas en ‘mogen’ een tijdje vanuit het buitenland werken (gebeurt steeds vaker!). Maar de échte remote werkers… die werken toch wel echt voor zichzelf. Of dat nou als freelancer voor opdrachtgevers is of met je eigen online freedom business. Dit zijn zeven tips!

WERKEN EN REIZEN COMBINEREN

1. Kies een bestemming die geschikt is voor remote werken

Er zijn plekken op de wereld waar de ontwikkeling ten opzichte van het moderne westen enigszins is achtergebleven. Dat zijn fantastische plekken om een rondreis te maken, omdat je dan volop de essentie van het leven tot in je tenen kunt voelen. Maar die plekken zijn vaak niet per se geschikt om vanaf je laptop te werken. Geen goed internet kan het bijvoorbeeld heel lastig maken. Of dat er geen geschikte werkplekken zijn, zoals coworkings of koffietentjes/lunchrooms. Hou daar dus rekening mee.

Lees ook: ONLINE WERKEN | Het belang van een VPN: veilig internetten op reis

Maar geen zorgen hoor. Want bijna elke moderne stad is daarentegen wel geschikt. En sommige bestemmingen zullen je verbazen over hoe geschikt ze zijn als digital nomad bestemming, zoals Chiang Mai in Thailand. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat er werkplekken zijn waar je kunt werken óf goed geschikte accommodaties waar je een werkdag kunt doorbrengen. Een fijn appartement voor jezelf, een fijne coworking op de plek van bestemming of een leuke koffietent of lunchroom om je laptop open te klappen.

Niet overal zitten ze te wachten op laptop-toerisme, dus hou dat even goed in de gaten voordat je je remote werken bestemming kiest. Goede nomad hubs zijn: Lissabon, Valencia, Chiang Mai, Bali, Medellín, Málaga, Tarifa, Gran Canaria, Kaapstad, etc.

Tip: Op Nomad List (geen spon!) vind je heel veel bestemmingen over de hele wereld die worden gerankt als digital nomad bestemming. → Extra leuk: je kunt er andere nomads en remote werkers online ontmoeten in de community.

 

WERKEN EN REIZEN COMBINEREN

2. Blijf langer op één plek

Ben je een rondreis aan het maken van drie weken waarbij je om de paar dagen van plek wisselt, neem dan die drie weken gewoon vrij. Werken gaat dan niet werken (no pun intended). Waarom niet? Tijdens een rondreis ben je op een bestemming waar je wil genieten en daar wil je tijd voor hebben en maken. Tegelijkertijd ben (moet) je ook bezig met dingen regelen voor de volgende bestemming (vervoer ernaartoe, accommodatie, etc.) en bovendien kost het vaak ook een hele dag om tussen bestemmingen te reizen. Hou rekening met wachttijden, vertragingen en andere ongemakken, vooral op een bestemming waarvan je weet dat zaken niet zo goed geregeld zijn en de kans op onverwachte ongemakken groot is. 

Kortom: tijdens een korte rondreis heb je niet genoeg tijd en energie om ook nog te werken. Dat gaat gewoon niet. Blijf daarom langer op één plek. Door ervaring kom je erachter wat voor jou het beste werkt en wat juist totaal niet werkt. Ook waar je het liefst verblijft (soort accommodatie, locatie van de accommodatie), waar je het liefst werkt (ik persoonlijk werk het liefst in een tof koffietentje/lunchroom) en wat de minimale periode is om ergens te blijven. Voor mij persoonlijk is dat minstens drie weken (tijdens het schrijven van dit artikel ben ik in Sevilla voor drie weken; hiervoor was ik drie weken in Málaga).

Onthoud: Je moet steeds acclimatiseren en je weg vinden op je nieuwe bestemming en ook dat kost tijd en energie. Geef jezelf dus de tijd, stel prioriteiten en doelen. Wat is het primaire doel van het bezoeken van de bestemming?

WERKEN EN REIZEN COMBINEREN

3. Ontdek eerst je nieuwe bestemming

Als je op je nieuwe bestemming bent aangekomen, ga dan eerst op ontdekkingstocht (mits je agenda dat toelaat. Ik kwam ooit op maandagavond aan in Valencia en gaf direct de volgende ochtend om 10 uur online een masterclass. Dat was a bit much. Scheelde wel dat ik Valencia al goed kende, maar de specifieke wijk waar ik verbleef niet). Neem er de tijd voor om de bestemming te ontdekken en te acclimatiseren. Zodat je bijvoorbeeld weet waar de supermarkt is, wat er in de buurt te doen is en hoe ver het eventueel is naar het centrum of andere plek waar je graag je tijd wil doorbrengen. Zorg dat je de weg een beetje weet.

→ Weet je hóé leuk het is als je een paar weken op een bestemming bent en en je uiteindelijk merkt dat je er daadwerkelijk de weg weet? Of dat mensen je zelfs groeten als je elke ochtend je koffie haalt bij hetzelfde tentje? Alsof je helemaal thuis bent op je bestemming. Hoe bijzonder is dat? Het is een van de redenen (misschien wel dé reden) waarom ik zo dol ben op mijn nomadische leven.

WERKEN EN REIZEN COMBINEREN

4. Zoek gelijkgestemden

In de gevestigde nomad hubs vind je vanzelf wel gelijkgestemden. Ga bijvoorbeeld in Lissabon een dag in een coworking werken en je hebt zo een samenwerking of nieuwe vriendschap aan je broek hangen. Je komt heel gemakkelijk met andere remote werkers in contact, want iedereen zit er met hetzelfde doel en zit in hetzelfde schuitje. De meeste mensen staan heel erg open voor contact en verbinding, net als jijzelf.

Ook zijn bepaalde koffietentjes laptophubs geworden, waar je heel gemakkelijk anderen ontmoet. Maar vergeet ook niet de Facebookgroepen (waar gebruik je Facebook anders nog voor?) voor digital nomads. Zo heeft elke stad, elk eiland, elke bestemming een eigen Facebook-groep. Ook handig als je bijvoorbeeld een accommodatie zoekt.

→ Tip: Nomad List is een community van digital nomads!

 

WERKEN EN REIZEN COMBINEREN

5. Scheid werken en reizen

Tip der tips: maak een onderscheid tussen werken en reizen. Maak een schema voor je werk, hou je agenda bij (en hou je eraan) en probeer een soort ritme en routine te krijgen (bijvoorbeeld door weekenden niet te werken, net zoals ‘gewone’ mensen dat doen, haha). Het zorgt aan de ene kant voor focus, zodat je volop met je business kunt knallen en aan de andere kant voor genoeg ontspanning (zodat je daardoor ook met je business kunt knallen, haha). Werk en privé gescheiden houden dus. Als je werkt, werk je. Als je niet werkt, ben je vrij. Simpeler kan niet.

WERKEN EN REIZEN COMBINEREN

6. Zorg voor een fijne accommodatie waar je ook kunt werken

Wanneer ik sessies heb met mijn klanten, doe ik dat liefst in privacy. In coworkings reserveer ik dan weleens een meeting room (en zelfs een keer een cabine), maar meestal doe ik klantgesprekken vanuit ‘huis’. Dat is dus het appartement of de kamer waar ik op dat moment verblijf. Die moet dus aan bepaalde vereisten voldoen, hoewel ik zelf niet per se veeleisend ben. Goeie wifi is heel belangrijk, omdat de data van je Nederlandse mobiele abonnement in het buitenland niet onbeperkt is (een onbeperkt abonnement is vaak alleen onbeperkt in Nederland). Bovendien doet een goede tafel met stoelen ook veel wonderen, daar heb je niet eens een échte werkplek zoals een bureau voor nodig.

Grappig weetje: Eind 2023 was ik een maand in Lissabon en het appartement dat ik huurde had geen tafel en er stond niet één stoel. De keuken had een barretje en ik plaatste een bijzettafel voor de bar om op te zitten tijdens mijn online klantgesprekken. Je wordt er heel inventief van, maar handig of ergonomisch was het allesbehalve.

 

7. Zorg voor lichte equipment 

Als je reist en ondertussen wil werken, dan is het handig dat je werkspullen niet al te zwaar zijn. Het is nogal een gezeul om steeds van plek te verwisselen. Allemaal dingen die vaak essentieel zijn om werken en reizen te combineren. Het lijkt misschien alsof al deze dingen alleen al een koffer kunnen vullen en dat kan ook zeker. Maar een béétje digital nomad weet dat ie het beste voor lichtgewicht producten kan kiezen. Een kleine, lichte laptop, een inklapbare laptopstandaard; dat soort dingen.

Lees ook: GADGETS | Dit zijn 16x gadgets die ik altijd meeneem om te werken op reis

Plekken waar ik werken en reizen met elkaar combineerde

Sinds 2018 leef ik voornamelijk nomadisch. De eerste twee jaar reisde ik fulltime de wereld rond en lag mijn focus vooral op reizen en ontdekken (en mijn innerlijke reis die me bracht bij wat uiteindelijk business coaching is geworden). Ik werkte tussendoor veel aan mijn blog vanuit bestemmingen als Curaçao, Medellín, Arequipa (Peru), Hong Kong en Vietnam. In het coronajaar 2020 was ik op Bali en daarna was ik voornamelijk op verschillende plekken in Nederland. Sinds 2021 werkte ik o.a. remote vanuit Mallorca, Kaapstad, Valencia, Stockholm, Kopenhagen, Lissabon, Málaga en Sevilla.

De wereld aan je voeten!

Inmiddels ben ik als businesscoach gespecialiseerd in het opzetten, succesvol maken en uitrollen van hart- en zielsgedreven freedom businesses. Ik help jou met het opzetten en uitwerken van jouw businessidee waarmee jij de wereld mooier wil maken, wil bijdragen aan anderen, omdat je weet dat je iets groots te doen hebt hier op aarde. En je niet zomaar op de wereld bent gekomen.

  • Wil je hierover eens met mij van gedachten wisselen? Vraag dan een 1 op 1 sessie aan. Elke maand geef ik een gratis sessie weg → Vraag hier je Freedom Boost aan;
  • Wil je liever meteen zelf aan de slag en in actie komen? Doe dan mee aan de Freedom Business Challenge: een challenge vier dagen waarmee jij de fundering van jouw freedom business legt.

DOE MEE AAN DE FREEDOM BUSINESS CHALLENGE

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer weten over werken en reizen combineren? Over locatieonafhankelijk leven? De digital nomad lifestyle? Lees ook:


ALLES OVER LOCATIEONAFHANKELIJK LEVEN

Share via
Copy link
Powered by Social Snap