Het spreekt voor zich dat je systemen, programma’s en tools nodig hebt om je online business te kunnen runnen. Als je een bedrijf hebt, ontkom je er niet aan om bijvoorbeeld een administratie bij te houden, een agenda te hebben voor al je afspraken, advertenties te plaatsen en nog zo wat. Bij een online bedrijf is dat niet anders en laten er nou zomaar wat systemen zijn die jouw online business ondersteunen. Dit zijn 17 systemen en tools voor je online business.

 

SYSTEMEN EN TOOLS VOOR JE ONLINE BUSINESS

 

1. Je website: WordPress

Het is in sommige gevallen niet eens per se nodig, maar eerlijk is eerlijk: wanneer je een online bedrijf hebt, is het natuurlijk heel handig om een website te hebben. Op je website kun je namelijk jezelf presenteren, vertellen wat je doet, je aanbod presenteren en je klanten er het gevoel geven dat ze er welkom zijn. Jouw website is de plek waar jouw klant jou ontmoet en zich gezien, gehoord en begrepen door jou zou moeten voelen. Een duidelijke en goed-werkende website is dus van levensbelang!

Om je website te maken heb je bij WordPress allerlei templates waarmee je de layout (dus hoe je site eruit komt te zien) kunt bepalen. Voor een x bedrag per jaar maak je dan gebruik van een template waar jij jouw hele site mee kunt verfraaien en optimaliseren.

Weten hoe je een WordPress site maakt? Lees dan dit artikel (geen spon!)


 

2. Hosting van je website: Xel

Om je website in de lucht te krijgen heb je een zogenaamde hosting nodig. Ik werk zelf al sinds jaar en dag met Xel en dat gaat als een speer. Xel zorgt ervoor dat deze site online is, zij maken elke nacht een backup van alles en zorgen ervoor dat alles wat voor mij abacadabra is, op rolletjes verloopt. Hun klantenservice is top, snel en effectief. Ook kun je bij Xel een combinatiepakket kiezen waarmee je ook meteen WordPress kunt gebruiken en je dus zelf niet apart nog allerlei andere dingen moet regelen. Xel is top!

→ Start met je website bij Xel


 

3. Divi (Elegant Themes) voor je WordPress website

Weet je niet welk thema je voor je WordPress website moet kiezen, zoek dan niet verder en kies gewoon voor Divi. Divi is het populairste WordPress thema in de wereld en de ultieme tool om je WordPress pagina’s te bouwen. De Elegant Themes van Divi zijn heel uiteenlopend en voor elk type website is er een template te vinden die je nadien zelf weer helemaal kunt aanpassen. Deze site waar je nu naar kijkt? Jep, gebouwd met Divi.

→ Vind jouw allermooiste Divi template om je website mee te bouwen


 

4. Huddle of Learndash voor je online leeromgeving

Als jij een online ondernemer bent, dan is de kans groot dat je een online programma aanbiedt. Of misschien een online cursus (of e-course of e-learning) in jouw vakgebied of expertise. Het mooiste is dan dat je een online leeromgeving maakt waar jouw cursisten kunnen inloggen en op die manier jouw cursus kunnen volgen. Huddle is een prachtig mooi systeem voor je online cursus.

→ Ga naar de Huddle trial pagina voor je proefabonnement


 

! 5. MailBlue: onmisbaar e-mailsysteem

MailBlue is onmisbaar voor je online business. Wanneer je online een bedrijf hebt, dan ontkom je er niet aan om aan e-mailmarketing te doen. Jij bent zelf vást ingeschreven op een nieuwsbrief van een ondernemer of een bedrijf. Eens in de zoveel tijd ontvang je dan een mail van ze. Dat kun (nee, moet) jij als online ondernemer zelf ook gaan bouwen.

Maar MailBlue is meer dan alleen een systeem om e-mails mee te sturen. Je kunt er een volledig bestand met leads mee opbouwen, je kunt zien wie waar op klikt in je e-mails, je kunt lijsten aanmaken (en dus ook wachtlijsten voor je producten bijvoorbeeld), je kunt contacten tags geven en nog veel meer. Het klikgedrag is volledig inzichtelijk, je kunt je e-mails personaliseren (%FIRSTNAME%) en nog veel, veel, veel meer. MailBlue is bijna een CRM systeem te noemen en daarom echt een onmisbaar systeem voor je online business.

→ Start je proefaccount bij MailBlue


 

6. Webinargeek voor het geven van webinars

Als je je online producten wil verkopen dan kan het een handige en effectieve manier zijn om webinars te geven. Of een masterclass of workshop. Geef het beestje maar een naam. Je kunt in je webinar een presentatie houden over jezelf, je product en het resultaat van je product met als doel je verkopen te verhogen. Er zijn legio mogelijkheden met webinars, zoals live interactie, opgenomen webinars herhaaldelijk afspelen en e-mail opvolging aan alle deelnemers. Ik gebruik Webinargeek voor al mijn webinars en masterclasses. Een onmisbaar systeem voor je online business.

→ Start je GRATIS trial bij Webinargeek

 


 

7. Zoom: voor je online meetings en sessies

Voor ál je online sessies: Zoom. Zoom is hét systeem voor online meetings of sessies met je klanten, coachees of bijvoorbeeld je VA, je boekhouder of je eigen coach. Zoom is heel gebruiksvriendelijk, je kunt je eigen Zoom-omgeving maken, je kunt online vergaderruimtes maken met een aparte vergaderlink en nog veel meer. Zoom kun je koppelen aan je agenda, zodat wanneer jouw klant een meeting met jou inplant er meteen een Zoom-link bij gestuurd krijgt in de bevestiging. Echt, what a time to be alive and to run an online business!

→ Naar Zoom


 

8. Calendly: online agendatool

Calendly is een online agendatool. Het is een van de handigste online tool voor je bedrijf die je je maar kunt bedenken. Waarom? Je koppelt Calendly aan je eigen agenda (bijvoorbeeld je Google calender, Apple of Samsung) en Calendly neemt dan de beschikbaarheid in je agenda over. In Calendly maak je een link aan voor een meeting en je klant kan vervolgens rechtstreeks in jouw agenda haar nieuwe afspraak inplannen. Werkt fantástisch!

→ Naar Calendly


 

9. Vimeo: voor al je video’s

Een paar jaar geleden werd al geroepen dat video hét middel was om in te zetten in je marketing en dat blijkt. Via video kun je je beter verbinden met je potentiële klant dan slechts via tekst of foto’s. Wanneer jouw potentiële klant nog volop in de oriëntatiefase zit en nog niet zeker weet of ze met jou wil samenwerken, dan werkt video als een malle om haar vertrouwd met jou te laten raken. In Vimeo uploadt je je video’s en kun vervolgens vanuit je e-mails of salespagina op je website doorlinken naar de video’s of ze embedden op je site.

→ Naar Vimeo


 

10. Meta Business Suite voor advertenties

Als je eenmaal zo ver bent dat je je doelgroep hebt bepaald, je productaanbod hebt staan, je klantreis hebt uitgewerkt en je weet hoe je met je ideale klant communiceert, dan kun je gaan nadenken over adverteren. Advertenties zijn een fantastische marketingtool om je doelgroep te bereiken. Adverteren kan via verschillende wegen, maar de meest makkelijke en voor de hand liggende is via Meta. Meta is van Facebook en je advertenties kunnen dan op zowel Facebook als Instagram verschijnen. Het dashboard is héél ingewikkeld en gebruiksonvriendelijk, maar adverteren via Meta is desalniettemin heel effectief.

→ Naar Meta


 

11. Canva: ontwerpsysteem

Canva is onmisbaar voor ál je ontwerpen. Of je nou een e-book wil ontwerpen (als gratis weggever bijvoorbeeld), een webpagina, een flyer, een poster, een uitnodiging, een mediakit, je CV, een Instagram-story of -post, noem het maar op. Canva is onmisbaar in mijn online business. Canva biedt templates waar je uit kunt kiezen en kunt customizen naar jouw wens, maar je kunt ook from scratch zelf je ontwerp maken. Lettertypes, kleuren, vormen, sjablonen, Canva biedt alles. Met de gratis versie kom je al een heel eind, maar wil je echt mooie dingen maken, neem dan een abonnement.

→ Met deze Canva-cursus leer je in no time de mooiste creaties te maken met Canva


 

12. Pinterest: online geld verdienen met affiliate

Pinterest is een ongelooflijk mooie tool om affiliate-inkomsten mee te genereren. Affiliate-inkomsten zijn inkomsten die je genereert door producten of diensten van anderen te verkopen. Je ontvangt dan een bepaalde commissie over het bedrag dat je verkoopt. Heel erg lucratief. Wil je affiliates toevoegen als verdienmodel aan je online business? Dan is Pinterest dé manier om dat te bewerkstelligen. Geen idee hoe geld verdienen met Pinterest werkt? Danique Bras heeft een heel mooie en duidelijke Pinterest cursus gemaakt.

→ Naar cursus Geld verdienen met Pinterest


 

13. Trello: voor ál je workflows

Als je online business eenmaal loopt (en ook al daarvoor) dan is het belangrijk om je projecten, klanten, werkstromen, werkuren en dergelijke vast te leggen en te monitoren. Zodat je inzichtelijk krijgt hoeveel werk je eigenlijk hebt liggen, wat er nog gedaan moet worden, hoe lang met een taak bezig bent en hoe je kunt bijsturen indien nodig. Dit kan allemaal in Trello. Heb je een team? Dan kun je je teamleden allemaal een eigen account geven.

→ Start met Trello


 

14. Toggl: time tracking

Los van dat het voor je eigen bedrijfsvoering handig, praktisch en nodig is om je activiteiten en taken te klokken, is het voor onze vrienden van de Belastingdienst zelfs noodzakelijk. Om als ondernemer gezien te worden moet je aan een bepaald urencriterium voldoen en je werkuren kun je nergens zo goed bijhouden als in Toggl. Je kunt letterlijk een timer laten lopen per taak die je uitvoert. Als een soort stopwatch. Zo weet je precies hoe lang je met welke taak bezig bent (geweest) en heb je in een klap volledig inzicht in alles. Handig! Toggl is te koppelen met Trello.

→ Naar Toggl


 

15. Moneybird: je complete online boekhoudsysteem

Ieder bedrijf heeft een administratie en die hoef je gelukkig niet meer in een omslachtig Excelbestandje bij te houden (of nog erger: ouderwetse multomappen), maar dat mag natuurlijk wel. Handiger is om een abonnement te nemen op een online boekhoudsysteem waar je je volledige administratie in kwijt kunt inclusief een koppeling met je bank én een koppeling met de Belastingdienst voor je BTW-aangiftes. Moneybird is dat allemaal en kan ik highly recommend.

→ Sluit je proefabonnement af bij Moneybird


 

16. Mollie: online betaalsysteem

Wanneer je online producten verkoopt, dan is de kans groot dan jouw klanten zonder jouw tussenkomst jouw producten moeten kunnen kopen. Rechtstreeks vanaf jouw website. Stel, jij biedt een online cursus aan op jouw site. Jouw klant leest jouw salespagina en denkt: dat moet ik hebben. Ze drukt op de koopknop en komt vervolgens in je winkelwagen terecht. Ze koopt het product en moet vervolgens betalen.

Hier komt Mollie aan bod. Mollie is een online betaalsysteem waarmee jouw klant direct kan afrekenen via bijvoorbeeld iDeal of Bancontant, Paypal, creditcard of welke optie je ook maar kiest. Mollie neemt zelf een klein percentage van de omzet, maar is dan ook meer dan terecht.

→ Start je proefperiode bij Mollie


 

17. Plug&Pay: jouw online winkel

Wanneer jouw klanten online een product van je kopen, dan heb je daar een online virtuele winkel voor nodig. Er zijn verschillende opties, waaronder WooCommerce. Maar het moet gezegd: de beste optie is Plug&Pay. Waarom? Je kunt van je betaalpagina een complete, overzichtelijke salespagina maken, zodat je klanten zo weinig mogelijk moeten doorklikken. Ook kun je bij het uitchecken producten toevoegen (kassakoopjes), waardoor je veel upsells kunt doen en de conversie ligt heel hoog bij Plug & Pay. Twijfel je nog? Niet meer doen, Plug&Pay wordt jouw online winkel.

→ Sluit meteen je proefabonnement af bij Plug&Pay


Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets aanvraagt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer inspiratie over het creëren van een online business? Lees ook:

Freedom Business Challenge

Share via
Copy link
Powered by Social Snap