Eind augustus. De scholen zijn weer begonnen, het werkende leven ging weer van start. Hete dagen strand, zinderende zomerdagen en zwoele zomeravonden horen definitief tot het verleden en het vooruitzicht bestaat uit steeds donkerder wordende dagen, vallende bladeren en dalende temperaturen. Maar! Voordat dát de nieuwe werkelijkheid wordt is er in ons land eerst nog een fantastisch fenomeen te aanschouwen: bloeiende heide. Op verschillende plekken staat de heide eind augustus/begin september in bloei, maar de beroemdste en állermooiste plek van ons land is wel de Veluwe. Bij de Posbank in Nationaal Park de Veluwezoom kleurt heel het landschap paars en dat wil je zien. Ga mee wandelen op de heide bij de Posbank op de Veluwe!

Lees ook: Less is more: slapen in een tiny house op de Veluwe

 

 

 

WANDELEN OVER DE HEIDE BIJ DE POSBANK VELUWE

Rondje Posbank in Nationaal Park de Veluwezoom

Op de allerlaatste dag van augustus rijd ik met mijn Citroen C1 het Nederlandse land in. Ik heb er een week over gedaan om van Mallorca in Nederland te komen en heb tijdens de rit heel wat stops gemaakt in vooral Frankrijk. Maar voordat de gekte in Nederland los barst, waar ik allesbehalve aan toe ben na een half jaar wonen in Palma, besluit ik nog één dagje voor mezelf te pakken. Altijd al wilde ik eens over de heide op de Veluwe wandelen en dus besluit ik gewoon te gaan. Richting de Posbank in Nationaal Park de Veluwezoom. Ik parkeer mijn auto bij het bezoekerscentrum en ga op pad via de route van Natuurmonumenten. Ga je mee wandelen op de Veluwe?

 

Posbank, wat is dat eigenlijk?

Als je van wandelen houdt, als je van natuur houdt, als je van reizen houdt of als je van instragram houdt, dan heb je er vast weleens van gehoord: de Posbank. Het beeld dat als eerst in je opkomt is dan waarschijnlijk een heuvelachtig paars landschap en dat is dan ook precies het uitzicht wat je hebt vanaf de Posbank. Maar de Posbank is niet dat heuvelachtige landschap zelf, hoewel het dat in de volksmond wel genoemd wordt, de Posbank is eigenlijk wat de naam al zegt: een bank. Dat zit zo.

Meneer Pos was de tweede voorzitter van de ANWB en heeft heel veel voor de bond betekend. Ter ere van zijn 25 jarige jubileum is er een stenen bank gebouwd op het een na hoogste punt van de Veluwe. Op 90 meter hoogte in Nationaal Park Veluwezoom werd zijn bank in 1918 vakkundig in elkaar gemetseld en staat er sindsdien uit te kijken over het Herikhuizerveld, zoals het heuvelachtige heidelandschap eigenlijk heet. Je kunt gewoon met de auto naar de Posbank en van daaruit aan een wandeling door de heide beginnen, maar je kunt ook bij het bezoekerscentrum Veluwezoom aan een officiële wandeling starten. Zoals ik doe tijdens mijn bezoek.

 

Bezoekerscentrum Veluwezoom

Het bezoekerscentrum Veluwezoom is het hart van het gelijknamige nationale park en hier vind je alle informatie die je als bezoeker nodig hebt om je bezoek zo aangenaam en volledig mogelijk te maken. Er zijn een winkel, een brasserie en een speeltuin voor de kleintjes en de officiële wandelroutes van Natuurmonumenten beginnen allemaal hier. De meest populaire is zonder twijfel de vijf kilometer lange wandelroute Veluwezoom-Posbank die je op de paaltjes herkent aan – hoe kan het ook anders – het paarse pijltje.

 

Wandelroute Veluwezoom Posbank

Mijn auto parkeer ik een plekje verder dan de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum. Ook al is het dinsdag, er is zelfs voor mijn kleine C1 geen plekje te vinden zo op deze laatste augustusdag. In twee minuutjes loop ik naar het bezoekerscentrum en volg vanaf dat moment alleen nog de paarse pijltjes. De route is meteen al heideachtig en ik wil meteen mijn telefoon volschieten met paarse plaatjes, maar ik bedenk me dat dit pas het begin is en dat het mooiste van wandelen over de heide bij de Posbank Veluwe vast nog komt. En gelijk heb ik.

Hoewel de route eerst overgaat in een prachtig bos waar ik even stil sta en de frisheid van het groen en de bladeren in me opneem wandel ik toch al gauw door. Ik ben gekomen voor paars en niet voor groen en ik kan gewoon niet wachten om de bloeiende heide met eigen ogen te zien. Ik wandel nog langs een schaapskooi waar een stuk of vijftig schapen rustig bij elkaar staan en al gauw komt de eerste paarse gloed op me af. Bij het eerste uitkijkpunt (Uitkijkpunt Heuvense Bergen) stop ik en laat ik me al verwonderen over het geweldige zicht, niet wetende wat me allemaal nog staat te wachten.

 

Rondje Posbank op de Veluwe: zó paars is het er

En dat is heel wat. De route vervolgt zich over zandpaadjes dwars door de paarse heidevelden. Soms heuvel op en dan weer heuvel af besef ik later pas dat ik door het beroemde heuvelachtige landschap wandel. Tientallen vlinders, een legioen torretjes en honderden zoemende bijen vergezellen me terwijl ik het ene plaatje na het andere schiet. Soms van een uitzicht, soms een close-up van een heidetakje. Ik kom niet vaak op de heide, maar dit rondje Posbank kan niet anders dan een van de mooiste van ons land zijn.

Ik ben – zoals de drukte op de parkeerplaats al deed vermoeden – niet de enige die vandaag op de Posbank is, maar er is meer dan ruimte genoeg voor iedereen. De allerkleinsten rennen af en toe, terwijl de oudsten zich met stokken voortbewegen. De zon brandt op m’n hoofd op de vlakke stukken en dat maakt het heerlijk koel wanneer het een beetje bebost is. Na een tijdje komt het uitzichtpunt waar constant veel mensen zijn steeds dichter bij en ik bedenk me dat dat niet anders dan de Posbank kan zijn.

En dat is het. Eenmaal aangekomen ziet het er bewonderenswaardig niet eens zwart van de mensen. Er is nog plek zat bij het uitzichtpunt over de heide en o my god, what a view! Het glooiende landschap waar ik overheen kijk en zonet doorheen wandelde is paarser dan paars, alsof er op dit moment geen andere kleur ter wereld bestaat. De heuvels maken het nóg spectaculairder en de weinige bebossing is precies genoeg om de weelderigheid van het landschap af te maken. Ik adem de warme buitenlucht in, voel de zon op m’n neus en ik realiseer me dat ik geen betere welkom-terug-in-Nederland had kunnen wensen na een half jaar wonen op Mallorca.

Wandelen over de heide bij de Posbank Veluwe is écht zo prachtig als ze zeggen!

Posbank Veluwe heide

 

Route Posbank (Natuurmonumenten):

Afstand: 5 kilometer

Kleur route: paars

Beginpunt: Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden, vlakbij het treinstation

Hoogste punt: de Posbank op 90 meter hoogte

Hoogtepunten: 

  • Bloeiende heide dwars door het Herikhuizerveld 
  • Uitzicht vanaf de Posbank 
  • Uitzicht vanaf de Heuvense Bergen

 

Overnachten op de Veluwe

Ben je overtuigd dat je ook de heide wil aanschouwen op de Veluwe? Hij staat alleen eind augustus/begin september in bloei, maar de rest van het jaar is het heus ook de moeite waard om een rondje Posbank te doen. Ben je in de buurt? Een weekend op de Veluwe of zelfs een hele vakantie? Check deze plekken voor een onvergetelijke overnachting op de heide:

→ Landal Park Coldenhove 

→ Europarcs Beekbergen

→ Europarcs Marina Strandbad

→ Europarcs De Zanding

→ Fletcher Hotel Wolfheze

→ B&B Freydag in Rheden

→ Natuurhuisje op de Veluwe

→ Alle accommodaties op de Veluwe

 

Meer inspiratie over Nederland? Lees ook:

ALLE ARTIKELEN OVER NEDERLAND

Share via
Copy link
Powered by Social Snap