Bijzonder reisverhaal: Semana Santa in Spanje

Processie Semana Santa Spanje

Met Pasen vieren we niet alleen de dood van Jezus, maar ook zijn lijdensweg er naar toe. Vele paastradities zijn gebaseerd op het verhaal van de Messias, zijn volgelingen, Judas en vooral de boodschap achter het verhaal. Twee jaar geleden was ik in Spanje en daar maakte ik een compleet nieuwe paastraditie mee tijdens la Semana Santa, de Goede Week: processies.

Het geluid van gebonk op een trommel in de verte doet vermoeden dat er iets gaande is en dat er iets staat te gebeuren. De camera’s die boven de weg hangen, de afzetborden op de straten, de vele mensen die in de weer zijn en zelfs tribunes langs de kant van de weg laten blijken dat er wederom iets enorms staat te gebeuren tijdens deze Semana Santa, de Goede Week voor Pasen, hier in Granada, Spanje. Een aantal heb ik er al gezien tijdens de afgelopen dagen in Sevilla en Cordoba en nu staat de volgende processie te gebeuren.

Lees ook: Andalusië. Roadtrip in twee weken.

 

Semana Santa in Sevilla

Gelukkig weet ik inmiddels wat het is. Afgelopen zondag was ik in Sevilla, samen met mijn moeder en keken we onze ogen uit. We wisten wel dat er iets zou gebeuren en dat er processies zouden zijn, maar wat het inhield konden we ons nog niet voorstellen. We hadden gehoord dat de Semana Santa hier in Zuid-Spanje uitbundig gevierd werd en dat pasen in dit heerlijke land beter werd gevierd dan kerst. Maar hoe een processie in zijn werk zou gaan, wisten we niet. De binnenstad zag zwart van de mensen, op geen enkel terras was een drankje te bestellen, omdat het er te druk was en het geluid van gebonk op de trommels kregen we tot laat in de avond niet uit onze oren.

We wurmden ons door de mensenmassa heen en zagen plots witte puntmutsen, verklede mannen op paarden en eenmaal dichterbij zagen we ook de witte gewaden en het grote kruis dat de mensen in de gewaden droegen. De lijdensweg van Jezus werd uitgebeeld. Het duurde even voordat het gezelschap op gang kwam en we wisten nog niet dat we nadat de stoet vertrokken was, linea recta in de volgende stoet terecht kwamen.

Boven de mensenmassa uit zagen we Maria op een zogenaamde paso, een verguld platform, voorbij trekken, gedragen door sterke mannen die elkaar om de zoveel meter afwisselden. Ik greep mam bij haar hand en wurmde ons wederom door alle mensen. Tijd om een foto te maken had ik niet, Maria verdween in een steeg, gevolgd door een horde in gewaden gehulde mensen die eveneens een puntmuts droegen.

Ik kwam erachter dat niet alle processies er hetzelfde uitzien. De mutsen waren weliswaar ook wit, maar de gewaden donkerrood. We zagen er drie voorbijkomen die middag en in de verte hoorden we het gebonk op de trommel van de vierde processie die dag. Er zouden er in deze Goede Week, la Semana Santa, in totaal zestig plaatsvinden alleen in Sevilla. Zéstig! In één week! Door zestig verschillende katholieke broederschappen. Ongelooflijk!

Lees ook: Zon, cultuur en historie: Sevilla mooiste stad van Spanje.

Processie tijdens la semana santa: Sevilla

Processie tijdens la semana santa: Sevilla

Processie tijdens la semana santa: Sevilla

 

Córdoba

Een paar dagen later verkende ik Córdoba, nadat mam vanuit Sevilla terugvloog naar Nederland. In het centrum had ik een hostel geboekt. Ik kwam aan in daglicht en vond uiteindelijk in pikkedonker aan de rand van een van de avenida’s een hotel. Het hostel heb ik nooit gevonden omdat het simpelweg niet te bereiken was per auto, omdat de hele binnenstad was afgezet.

Weer een processie, vloekte ik, na drie uur ronddwalen in mijn huurauto. Ik reed op busbanen, was meermaals een spookrijder en heb behoorlijk wat tierende Spanjaarden bijna op mijn dak gekregen. De volgende dag besloot ik prachtig Córdoba op tijd te verlaten – nadat ik ‘s ochtends en ‘s middags uiteraard wel eerst de prachtige binnenstad in alle rust bezocht – en boekte ik een hotel hier in Granada vlakbij de snelweg. Niet meer in de binnenstad. Ik zou de bus wel nemen naar het centrum.

 

Granada

En vanmiddag zag ik de eerste processie van hier al. Anders dan wat ik tot nu toe gewend was, waren de gewaden en puntmutsen deze keer rood met geel en werd Jezus himself aan een kruis vervoerd door de stad. Geen trommelgeluiden, maar een fanfare zorgde ervoor dat de juiste sfeer werd gecreëerd. Tijdens een solo van een van de trompettisten raakte ik zo onder de indruk dat ik vergat mijn camera te pakken en het op te nemen. Het hoefde niet, want ik zal dat moment niet snel meer vergeten.

Mijn voeten doen pijn van het wandelen en slenteren door de stad en het Alhambra waar niets te merken was van de Semana Santa. Mijn lijf is moe van alle indrukken en ik ben op dit moment meer dan klaar met het hele processie-gebeuren. Het geluid van de bonkende trommel blijf ik horen en ik voel zelfs een beetje angst. Angst dat het dichterbij komt en ik geen uitweg meer zal vinden.

Het enige wat ik nu nog wil is terug naar mijn hotel en een douche nemen om een wederom enerverende dag van me af te spoelen. Door de drukte, de afzettingen en onoplettendheid van alle mensen voel ik me als een kip in een kippenhok. Processies zijn vreselijk indrukwekkend, iets wat je ooit meegemaakt moet hebben, maar ook verschrikkelijk vermoeiend. Ik zal blij zijn als ik straks in bed lig, maar dat dat nog niet zo makkelijk zal gaan, lees je hier.

Processie tijdens la semana santa: Granada

Processie tijdens la semana santa: Granada

Processie tijdens la semana santa: Granada

 

Wat is een processie?

Een processie is een optocht door de stad en vindt vooral in Spanje plaats in de week voor Pasen, de Goede Week ofwel la Semana Santa. Processies zijn boetedoeningen en elke katholieke kerkgemeenschap voert een eigen processie. Tijdens de processies zijn de deelnemers verkleed in gewaden met puntmutsen. Deze zien er bijna zo uit als de gewaden van de roemruchte Ku Klux Klan, een extreemrechtse en racistische groepering uit de USA, die hun uiterlijk kopieerden van de Spaanse boetelingen. Beide zaken zijn dus compleet verschillend en moeten niet met elkaar verward worden.

De processies in Zuid-Spanje zijn een enorme happening. Straten worden afgezet, pers is aanwezig en het lijkt wel een wedstrijd wie de mooiste outfits, de grootste stoet en het meeste lawaai hebben. De optochten hebben één doel: het lijden van Jezus en Maria in beeld brengen. Tijdens de optochten wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde paso’s, platformen waarop beelden gedragen worden door sterke mannen die elkaar om de zoveel meter afwisselen. Het is een ongelooflijke happening en tijdens een processie lopen binnensteden helemaal vol, waardoor er geen doorkomen aan is.

 

Meet weten over la Semana Santa?

  • In maart/april 2015 was ik in Andalusië, Zuid-Spanje. Ik maakte er een rondreis waarover je hier kunt lezen. In Sevillia, Córdoba en Granada maakte ik vijf of zes processies mee. Ik was tijdens de reis ook in Málaga, Marbella, Ronda, Tarifa en Cádiz;
  • La Semana Santa betekent letterlijk de Heilige Week, maar in Nederland noemen we het de Goede Week. Mijn vader stierf ooit in deze bijzondere week voor Pasen;
  • Sevilla was de laatste stedentrip die ik met mijn moeder maakte. Zij werd een paar maanden na onze reis ziek en overleed een paar weken later.

Geïnspireerd geraakt? Meer weten? Op- of aanmerkingen? Wil je weten of je juist wel of juist niet naar Spanje moet tijdens deze week voor Pasen? Laat een reactie achter of neem contact met met op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

RELATED POSTS