Remote werken = Overal ter wereld kunnen werken. Zo vaak als je wilt werken vanuit het buitenland. Het vrije leven. Remote werken is meer dan ooit hartstikke mogelijk. Ik doe het al jaren. Mijn business run ik vanaf mijn laptop en met een beetje internetverbinding kan ik dat overal ter wereld doen. Het is de ultieme manier van leven, zéker als je een reizigershart hebt. 

Door corona ging opeens niemand meer naar kantoor en werkte iedereen thuis, maar als je thuis aan je keukentafel kunt werken, dan kun je eigenlijk overal ter wereld werken. Zéker als je je werk online doet.  Wat iedereen thuiswerken noemt, noem ik liever remote werken. Want met goede hardware en een beetje stabiele internetverbinding kom je al een heel end. Dit zijn 8 tips om remote te werken.

Lees ook: REMOTE LIFESTYLE | Werken en reizen combineren. Maar hoe dan?

REMOTE WERKEN TIPS

8x praktische tips om online remote te werken vanuit het buitenland

Los van je wil, je nieuwsgierigheid naar de wereld, je vrije geest en je behoefte om vanuit je innerlijke verlangen alles uit je leven te halen komen er heel wat praktische dingen kijken bij remote werken. Jouw online business ondersteunt jouw locatieonafhankelijke leven en daarin moet je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken. Goeie wifi en een goeie laptop spreken voor zich, maar wat moet je nog meer rekening mee houden als je gaat werken vanuit het buitenland?

Lees ook: FREE SPIRIT | Hoe word je digital nomad? In drie stappen naar een vrij leven

 

REMOTE WERKEN TIPS

1. Goeie wifi is het halve remote werk

Het is een inkoppertje, want wie kan er tegenwoordig nog zonder wifi, maar als je een online business hebt is het helemaal noodzakelijk. Zonder wifi zijn we grandioos verloren. Zorg dus dat als je gaat werken vanuit het buitenland, je naar een plek gaat waarvan je weet dat er wifi is. Een trekking door de bergen van Patagonië is leuk voor een paar dagen of weken, maar als je meters wilt maken voor je bedrijf kun je beter in een iets meer civilized plek achter je laptop kruipen. De meeste grote steden ter wereld zijn prima uitvalsbases om online te werken, dus pak dat vliegtuig en ga!

 

REMOTE WERKEN TIPS

2. Zorg voor een goede werkplek om remote te werken

In navolging van goede wifi is een goede werkplek ook behoorlijk essentieel. Je kunt soms dagenlang achter je laptop wegkwijnen en dan is het maar wat belangrijk dat je daar geen lichamelijke ongemakken aan overhoudt. Op Instagramplaatjes zie je digital nomads op strandbedjes met een laptop op schoot, aan een hip tafeltje in een strandtent met de azuurblauwe zee op de achtergrond terwijl ze (zogenaamd) aan het werk zijn of zitten ze juist heel chill thuis op de bank met de laptop naast zich. Ik zeg niet dat het niet kan, maar erg praktisch is het natuurlijk niet.

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: coworkings. Zeker sinds corona in de wereld is zijn er op verschillende plekken kantoren uit de grond gestampt van waaruit je een dagje kunt werken. Wat een uitvinding. Op Bali en andere typische digital nomad bestemmingen bestaan ze al járen, maar de rest van de wereld en de ‘gewone’ mens ontdekt ze ook steeds meer. Je kunt er een bureau met een stoel huren en je eigen laptop met gadgets meenemen. Of je nou eenmalig of voor een abonnement gaat, the sky is the limit. Ik werkte vanuit coworkings op Bali, in Lissabon, in Palma de Mallorca en ook ‘gewoon’ bij Workmode in Apeldoorn.

REMOTE WERKEN TIPS

3. Autonomie zorgt voor vrijheid

Je kiest voor locatieonafhankelijk werken omdat je vrijheid wilt. Maar wat is vrijheid als je vastzit aan werktijden, deadlines of opdrachtgevers die van alles van je willen? Helemaal los zul je er niet van komen, zeker niet als je bijvoorbeeld werkt als freelancer, maar de meeste vrijheid ervaar je door autonomie. Je hebt voor je vrije leven gekozen omdat je meer aan het roer van je leven wilt staan en je online werk ondersteunt dat leven. Zorg dat je werk doet dat jouw autonomie ondersteunt. 

Ik blog bijvoorbeeld voor mijn eigen blog op een moment waarop ik dat zelf wil. Ook mijn agenda voor coachsessies stel ik open op momenten dat het mij uitkomt om afspraken te hebben. Dat werkt voor mij heel fijn. En als ik werkzaamheden voor iemand anders doe, dan plan ik dat heel gestructureerd in mijn agenda. Zo hou ik zelf de regie en kan ik autonoom werken. Ook vanuit het buitenland.

REMOTE WERKEN TIPS

4. Gadgets om overal ter wereld te kunnen werken

Dat je je laptop nodig hebt voor je werk spreekt voor zich, maar er komt nog meer kijken bij fatsoenlijk online werken in het buitenland. Een los toetsenbord bijvoorbeeld met iets grotere toetsen dan op je laptop. En een laptopstandaard met een draadloze muis. Een powerbank om je apparaten mee op te laden. Een USB hub om meerdere apparaten met elkaar te verbinden. Een wereldstekker als je buiten Europa gaat en wat dacht je van een extra oplader en extra kabels. Oortjes om handsfree te kunnen bellen of zelfs een complete headset met microfoon voor coaching calls of teams meetings. En als klap op de vuurpijl berg je al die mooie gadgets op in een handige tas waarin je alles gemakkelijk terug kunt vinden.

Lees ook: GADGETS | Dit zijn 16x gadgets die ik altijd meeneem om te werken op reis

Gadgets op reis

 

REMOTE WERKEN TIPS

5. Werk is werk. Ook in het buitenland.

Terwijl je je juist door die heerlijke plaatjes van mensen die op een strand liggen met hun laptop hebt laten overtuigen om ook remote te gaan werken, blijkt het in de praktijk toch minder tropisch en vakantie-achtig dan gedacht. Vaak genoeg zul je in een grijs kantoor met airco je werkdagen doorbrengen, omdat je al gauw genoeg gaat merken dat werken op dat strand helemaal niet praktisch is. En werk is werk. Wees daar realistisch in. Als je een deadline hebt – of je die nou jezelf hebt gesteld of door een ander is gesteld – laat je niet afleiden door de mooie omgeving waarin je je bevindt. Werken vanuit het buitenland vereist een ijzeren discipline, zéker als je ervan houdt om op ontdekkingstocht te gaan.

REMOTE WERKEN TIPS

6. Hou reizen en werken gescheiden tijdens locatieonafhankelijk werken

Hoe on-sexy het ook mag klinken: maak een planning. Een rooster. Plan je werkdagen in en vul die vervolgens op met werktaken. Op de dagen dat je niet werkt, ben je vrij om te doen en laten wat je wilt. Ga lekker op ontdekkingstocht, ontdek de omgeving, ga naar het strand, hiken in bergen of ga een dag op de bank (of in bed) hangen Netflixen. All is fine, zolang je werken en reizen maar gescheiden houdt. Doe dat vooral op een manier zoals dat voor jou het beste werkt. En het mooie is dat je dat zelf kunt bepalen.

REMOTE WERKEN TIPS

7. Overal ter wereld werken: deal met onbegrip van anderen 

Nee, wanneer je drie maanden op Bali doorbrengt om je bedrijf op te starten, een deadline te halen of een boek te schrijven ben je niet op vakantie. Het komt niet eens in de buurt. Dat weet jij, dat weet ik, maar dat weten een heleboel mensen niet. Alleen maar omdat je in het buitenland bent, betekent niet dat je automatisch vakantie hebt. Het kan soms heel vermoeiend en energieslurpend zijn om dat aan anderen uit te leggen.

Natuurlijk is leven en werken als digital nomad een heel fijne levensstijl, maar locatieonafhankelijk leven en ondertussen een onderneming runnen is bést veel werk. Anders dan wanneer je thuis voor een baas werkt en elke dag naar kantoor moet, vele malen beter, maar toch. Stop met uitleggen dat je niet eeuwig op vakantie bent. Iedereen maakt zijn eigen keuzes. Ook de mensen die jou zoveel onbegrip tonen. Zij zijn zelf vaak niet eens bewust van het feit dat ze een keuze hebben.

 

REMOTE WERKEN TIPS

8. Werken vanuit het buitenland: omgeef je met gelijkgestemden

In navolging op het vorige punt: omgeef je met mensen die het wel begrijpen. Die ook anders denken. Die ook moedig zijn en beslissingen durven te nemen die buiten de gebaande paden gaan. Mensen bij wie je dingen van jezelf herkent. Gelijkgestemden. Mensen die ook werken en reizen met elkaar combineren. Hoeveel jeuk je ook krijgt van co-workings vol hippe digital nomads, ga er toch af en toe heen en laat je inspireren. Het is echt heel waardevol om tijdens het reizen iemand (of meerdere iemanden) tegen te komen die met zijn of haar verhaal jou een boost geeft, waardoor je weet dat je op de juiste weg bent. 

 

Wil jij remote werken en je eigen onderneming starten, maar weet je niet hoe? Ik help je!

Vrijheid, autonomie, uit de ratrace. De wereld over reizen terwijl je je online bedrijf runt. Leven en werken waar ter wereld je maar wilt. Maar waar begin je? En hoe? Wat kun je dan gaan doen om online te werken? En hoe ziet dat er dan vervolgens uit? Wat heb je te bieden? En aan wie? En hoe ga je dat de online wereld inslingeren? 

→ Veel vragen die je soms kunnen overweldigen en waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Ga van chaos naar helderheid en duidelijkheid en doe mee aan mijn online Freedom Business Challenge. Tijdens de challenge leg je in vier dagen de fundering van jouw online bedrijf, zodat jij binnen no time aan de andere kant van de wereld je laptop kunt openklappen. 

Van €47 voor maar 25 euro! (excl. BTW)

DOE DIRECT MEE

 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je iets boekt vanuit de linkjes in dit artikel ontvang ik daar een kleine commissie over. Zo kan ik deze site in de lucht houden en jou blijven inspireren met reisverhalen, reistips en mooie bestemmingen.

 

Meer inspiratie over remote werken en online ondernemen? Lees ook:

ALLES OVER LOCATIEONAFHANKELIJK LEVEN

Share via
Copy link
Powered by Social Snap