Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik al drie jaar geen eigen huis heb. En daarmee bedoel ik niet alleen dat ik geen koophuis heb, nee ik heb helemaal geen huis. En hoewel ik heus altijd een dak boven mijn hoofd heb en de afgelopen tijd op verschillende plekken ter wereld me enorm thuis heb gevoeld, mis ik het af en toe ook om een eigen plekje in Nederland te hebben. Om nou meteen een heel huis te kopen vind ik dan weer teveel van het goede, maar gelukkig zijn er heel veel andere opties. Zoals het kopen van een chalet of tiny house!

 

 

TINY HOUSE OF CHALET KOPEN

Een chalet of tiny house als verdienmodel

Het zal je misschien niets verbazen, maar het traditionele leven heeft mij nooit zo getrokken. Ik heb nog nooit in mijn leven een huis gekocht – behalve dan toen ik in het huis van mijn overleden ouders ben gaan wonen en daar een hypotheek op nam. Als je kijkt naar de primaire levensbehoeftes van de mens, dan staat een dak boven je hoofd zo ongeveer bovenaan die lijst. Het is dan ook bizar dat een beetje fatsoenlijk huis al gauw een paar ton kost, want waar tovert een gemiddelde burger al dat geld zomaar vandaan?

Juist, nergens. Voor dit artikel is het een beetje teveel om daar verder op in te gaan; waar ik wél op in wil gaan is dat er zoveel andere mogelijkheden zijn om een dak boven je hoofd te realiseren zonder dat je meteen vastzit aan een tonnenschuld van dertig jaar, afhankelijk bent van de huizenmarkt en je daardoor enigszins de regie over je financiën en dus je leven weggeeft. Bovendien leven we in een maatschappij waarin wij hebben aangeleerd om te geloven dat meer en groter per definitie beter is, maar wat nou als dat voor jou niet zo is? Dat minder en kleiner juist beter bij je passen?

Zeker als fysieke vrijheid belangrijk voor je is, is het niet logisch om jezelf vast te leggen aan een torenhoge hypotheek waar ook nog eens allerlei eisen, regels en beperkingen op liggen. Het leven heb je niet gekregen om je vast te leggen, je hebt het gekregen om vanuit vrijheid te flowen, zoals dat voor jou de bedoeling is. Als je dan kiest voor een vrijer leven, waarin ervaringen belangrijker voor je zijn dan materiële dingen, maar wil je tóch een eigen plekje in Nederland, bijvoorbeeld in de buurt van je familie en vrienden? Denk dan eens aan het kopen van een chalet of tiny house!

Lees ook: Less is more: slapen in een tiny house op de Veluwe

 

Investeren in een vakantiewoning, lucratief verdienmodel

Toen ik drie jaar geleden mijn huis verkocht wist ik meteen al twee dingen. Eén: dat vrijheid en reizen niet voor maar eventjes zouden zijn. Ik integreerde het in mijn leven omdat het enorm resoneerde met wie ik ben. En nog steeds. En twee: dat ik nooit meer een huis zou kopen. Althans, niet op de traditionele manier. Wat ik wél wist is dat ik het op een andere manier wilde doen. Een manier die beter bij mij paste.

Een paar jaar eerder had ik al gehoord over het bestaan van tiny houses en dat sprak mij direct aan. Dat wil ik ook, dacht ik. Zo’n heerlijk klein huisje, dat weinig kost, duurzaam is, niet op een vaste plek staat en perfect is voor de verhuur op momenten dat je zelf met je rugzak de wereld over trekt. Ik snapte werkelijk niet waarom er mensen waren die nog steeds dure huizen kochten. En dat snap ik zelfs nu ik bijna veertig ben heus wel een beetje, maar nog steeds niet helemaal.

Ben je net zo’n free spirit als ik en spreekt het jou ook aan om een tiny house of chalet te kopen? Wil je ook investeren in een woning, maar geen hoge hypotheekschuld? Wil je je eigen plekje voor de momenten waarop je in Nederland bent? Waarin je je terug kunt trekken of juist tijd kunt doorbrengen met de mensen die belangrijk voor je zijn? En wil je op momenten dat je er niet bent, je chalet als verdienmodel inzetten door het te verhuren als vakantiehuis? Kijk dan eens bij De Bergjes!

 

De Bergjes chalets

De Bergjes is namelijk de grootste aanbieder van chalets in Europa. Al ruim vijftig jaar leveren zij chalets en stacaravans op de meest prachtige locaties. Het aanbod is heel uitgebreid en divers en is te bezichtigen op vier grote showterreinen in heel het land. Of je nou een nieuw of gebruikt chalet wilt, bij De Bergjes zijn een heleboel chalets te koop en vind je bijna altijd precies dat wat je zoekt.

Van groot tot klein, een puntdak of plat dak, bij De Bergjes is het bijna onmogelijk iets te vinden dat niet bij je past. Er zijn verschillende types chalets die qua vorm, uitstraling, sfeer, ruimte en grootte allemaal verschillend zijn. Wat de prijs betreft kun je dan zo diep in de buidel tasten als je zelf wilt. Voor nog geen halve ton heb je al je eigen chalet, maar heb je meer te besteden en wil je meer ruimte en een luxere uitvoering, dan zijn er ook chalets van twee ton te koop. Als de standaardmodellen chalets niet zijn zoals jij het graag wilt, dan kun je er bij De Bergjes eentje op maat laten maken.

 

Chalet kopen op de Veluwe

Hoewel ik zelf uit Twente kom, lonkt de Veluwe ook altijd. De Veluwe is wat mij betreft één van de mooiste natuurgebieden van ons land en bovendien enorm groot en uitgestrekt. Zandverstuivingen, enorme bossen, heidevelden, meren en zelfs heuvels, de Veluwe is een spel van moeder natuur. Maar liefst twee van de 22 nationale parken die ons land rijk is liggen in de Veluwe (Hooge Veluwe en Veluwezoom) en dat zegt genoeg. Fietsen, wandelen of het water op; de Veluwe is heerlijk om je terug te trekken en om te vertoeven wanneer je als wereldreiziger een tijdje in Nederland bent.

Een chalet kopen op de Veluwe is echt een schot in de roos. Door de centrale ligging van de Veluwe is geen enkele andere plek in Nederland ver weg, kun je rust afwisselen met allerlei activiteiten en ben je bovendien dichtbij de stad. Arnhem, Nijmegen, Apeldoorn, Zutphen en Deventer zijn nooit ver. Op de Veluwe ben je van alle gemakken voorzien en het is juist daarom zo fijn om daar je eigen chalet te hebben.

 

Tiny house, bungalow of chalet kopen

Toen 2021 begon stelde ik mezelf een aantal doelen en één van die doelen was het kopen van een tiny house, een chalet of een bungalow. In ieder geval een plek voor mezelf om in thuis te komen en om te verhuren wanneer ik juist van huis ben. Een investering in de toekomst, een verdienmodel voor nu en een plekje om thuis te noemen in één. Hoewel we inmiddels over de helft van het jaar zijn heb ik me enigszins laten afleiden en ben ik zelfs op Mallorca terechtgekomen (lang leve het nomadenleven), maar inmiddels heb ik mijn doelen weer scherp.

Het jaar is nog niet voorbij. Nog lang niet zelfs! Mijn doel? Of nog dit jaar en anders begin volgend jaar mezelf eigenaar te mogen noemen van een mooi chalet, een tiny house of een bungalow. Een nieuw thuis. Een extra verdienmodel. En een fijne investering in mijn toekomst.

Will keep you posted!

Ben je ook geïnteresseerd in meer vrijheid, locatieonafhankelijkheid en meer regie over je leven? Download dan hier mijn Freedom Guide waarin ik je in vijf stappen meeneem naar het creëren van een leven als digital nomad.

 


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Bergjes.

 


Meer inspiratie over leven als digital nomad? Lees ook:

MEER DIGITAL NOMAD INSPIRATIE

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap